Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 14"

Publicerad 2016-11-15 09:17:33 i Allmänt,

I dag hyllar jag en gammal trotjänare som sällan får den uppmärksamhet som den förtjänar. Commandaria St John (varunr 2040, pris 164,-) är ett starkvin som regelbundet har varit med på min vin & pralinprovningar, första gången jag köpte det var priset 76 kronor, så då förstår att det är ett tag sedan.
 
Det är sällan eller aldrig som jag läser om detta vin i medierna trots att det har funnits i Systembolagets sortiment flera decennier. 
Commandaria St John kommer från Cypern och görs på soltorkade druvor. Druvorna torkar i solen 4-8 dagar vilket ger en druvmust som blir mer koncentrerad. Det jäser till runt 13 % alkohol, en liten mängd druvsprit tillsätts för att nå den slutgiltiga alkoholhalten 15 %. Producenten KEO använder ett system som heter Mana vilket är likt Solerasystemet som används i Jerez. Det innebär att flera årgångar blandas i stora ekfat och det blir en jämn kvalitet på vinerna.
Namnet på vinet härrör från Korsriddarna som hade en befästning på ön kallad "The Grand Commandery". Det här vinet passar utmärkt till olika chokladdesserter eller mörk choklad, en personlig favorit för mig är chokladtryffel gjort på Vintage Plantations Ecuador 75 %, den kombinationen är så nära magi det går att komma. Recept på denna tryffel kommer i lucka 15, för denna tryffel är lika god till Stout som blir morgondagens rekommendation här i julkalendern.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela