Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 12"

Publicerad 2016-11-12 10:00:00 i Allmänt,

Försäljningen av sydafrikanska viner har minskat med hela 16 % i oktober efter Tom Heinemans dokumentär i Uppdrag granskning. Det är väldigt tråkigt att ett sådant fantastisk vinland skall drabbas så hårt av en dokumnär som innehåller så mycket som inte stämmer, men det visar också att konsumenterna påverkas av det de ser på TV. Verkligheten är ju den att Sydafrika tillsammans med North Coast i Kalifornien är de som har kommit längst ner det gäller märkning av viner och ligger längst fram när det gäller hållbarhet sett till transporter, förpackningar, jordbruk, elförbruning, vattenförbrukning, arbetsvillkor m.m.
 
När det gäller jordbruket så är det många producenter i Sydafrika som är ekologiska och biodynamiska. I septermber besökte jag Avondale som jobbar biodynamiskt, de har bl.a. ankor som jobbar ute i vingården med att äta upp sniglar.
 
  
 
Vad också Avondale har är en av mina favoriter när det gäller mousserande viner från Sydafrika, Armilla Blanc de Blancs 2009 (varunr 77158, pris 199,-). Jag har haft med detta vin på några provningar och blint är det många som placerar det i Champagne. Det är gjort på 100 % Chardonnay och det jäser naturligt utan tillsats av odlad jäst. 90 % av vinet jäser på ståltank och resterande 10 % på gamla franska ekfat. Efter avslutat jäsning tillsätts lite reservvin och vinet får vilja på sin jästfällning i 24 månader. I samband med den andra jäsningen på flaska får vinet vila ytterligare 36 månader på jästfällning innan det degorgeras och det är väl en av orsakerna till komplexiteten i detta vin. Det är en härlig doft med toner av rostat bröd och smörighet. Bubblorna är mjuka och krämiga med en fräsch syra. Varför göra det komplicerat, några ostron, löjrom och smetana och lite Foie Gras och du har en trevlig start på eftermiddagen.
Stöd den sydafrikanska vinnäringen genom att köpa några flaskor av detta fantastiska vin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela