Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 11"

Publicerad 2016-11-11 10:18:00 i Allmänt,

Det finns en druva som än inte har gjort mig besviken och det är den blå Mencía. Den odlas främst i Bierzo som ligger i Castilla y Léon i nordvästra Spanien, området kallas för "porten mot Galicien". Bierzo ligger efter pilgrimsleden som går till Santiago de Compostela. Tidigare framställdes det mest enkla viner som pilgrimerna drack till middagen när de övernattade på sin vandring mot Santiago de Compostela, men under de senaste 20 åren har kvaliteten höjts avsevärt och här har bl.a. ikonen Alvaro Palacios vingårdar.
 
Vinerna härifrån blir oftast koncentrerade beroende på två faktorer, vinstockarna är gamla vilket ger låg avkastning och att vingårdarna ligger från 300 m.o.h. och uppåt, något som medför en lång växtsäsong, vilket ger bra balans mellan socker och syra.
 
 
 Trots att området har kultstatus, så går det att hitta viner för en liten peng. Ett av dessa är Baltos Mencia 2012 (varunr 79246, pris 109,-). Druvorna växer på mellan 400 till 600 m.o.h. på ler- och skifferjordar vilket ger vinet en mineralitet. Det är en inbjudande doft med toner av mörka bär och färsk tobak. Smaken är koncentrerad med bra balans mellan syra och strävhet, lång eftersmak med toner av mörka bär.
Servera vinet 15-17 grader till en renskavspanna med kantareller och grädde, lite rårörda lingon och potatispuré, ett perfekt sätt att få guldkant på vardagen. Det här vinet är både billigt och har utvecklingspotential, så när du väl beställer, köp sex flaskor.
 
Ha en fortsatt trevlig fredag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela