Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 1"

Publicerad 2016-11-01 09:19:56 i Allmänt,

1 november och då är det dags att öppna första luckan i min julkalender. Den här julkalendern skiljer sig från övriga då den har 54 luckor och bak varje lucka döljer sig en dryck som du bör prova innan jul alternativt ge bort i julklapp till någon du tycker om. En gång per vecka kommer jag att botanisera i det alkoholfria sortimentet.
 
Bakom den första luckan hittar Ni en av mina personliga favoriter och det är portvin. En personlig favorit dagen för julafton är att avnjuta ett (det blir lätt flera) glas portvin tillsammans rumstempererad Västerbottensost alternativt annan långlagrad smakrik ost, som exempelvis en Allerums XO 24 månaders prästost. Det är en magisk kombination, vinets sötma mot ostens sälta gör att du hela tiden vill ha mer, men tänk på att portvin är starkt, så det gäller att klä julgranen innan.
 
 
Det kommer flera förslag på denna vintyp i min julkalender, men jag börjar med det jag avnjöt förra året, Niepoort Colheita 2005 (varunr 73798, pris 179,-). Colheita är ett årgångsbetecknad portvin av tawnykaraktär, vilket innebär att det har mognat på ekfat, där den skall ligga minst sju år. 
Det här är ett fantastiskt vin från en av de bästa portvinsproducenterna gjort på druvsorterna Tinta Cao, Touriga Franca och Touriga Nacional. Doften är komplex med toner av tobak, torkade bär och stenfrukter. Smaken är mjuk och det är en lång eftersmak med toner av torkad frukt. Det här vinet borde ha en varningsflagg, det är beroendeframkallande. Se till att beställ några flaskor redan i dag, så du har till förjulsmyset.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela