Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 28"

Publicerad 2016-11-30 18:00:00 i Allmänt,

Mogen röd Rioja är ett vin som alltid gör mig glad, de har en fantastisk förmåga att åldras med värdighet och jag ser fram emot min 50-årsdag om 15 månader då jag skall avnjuta en Viña Valoria årgång 1968, jag hoppas den är lika fräsch och välbehållen som mig :-).
 
Vad som också är fascinerande med mogen röd Rioja är priset, den är sällan eller aldrig dyr. Ett utmärkt exempel är Rioja Bordon Gran Reserva 1999 (varunr 75234) som kostar endast 195 kronor, vad får du för det på krogen?
 
 
Den är gjort på 100 procent Temranillo, doften är komplex med toner av torkad frukter, multna löv, läder, vanilj och krondill. Smaken är mjuk med bra balans mellan strävhet och fruktsyra. Eftersmaken är lång med toner av torkade frukter och vanilj. Servera 15-17 grader i stora kupor. Min rekommendation är köp, för när folk upptäcker hur bra och billigt det är kommer det snart att ta slut.
 
Själv provade jag den till renskavsburgare med mandelpotatisklyftor, lingonchutney och Västerbottensost- och pepparrotsdressing och det fungerade utmärkt ihop. Recept på detta kommer nästa onsdag.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 27"

Publicerad 2016-11-30 12:24:18 i Allmänt,

Med risk för att vara tjatig, men Mikkeller har gjort det igen, framställt en riktigt god alkoholfri öl, ingen gladare än jag. Den här gången är det en veteöl, som har det fyndiga namnet "Hallo Ich Bin Berliner Weisse" (varunr 1943, pris 16,90).
 
 
Doften är syrlig med toner av citrus. Smaken är frisk och syrlig, men en lätt sötma som balanserar upp beskan. Den här passar utmärkt till bratwurst med surkål alternativt thaimat, som kommer att balansera ölens syrlighet på ett utmärkt sätt. Jag provade den själv till klippfisk i vitvinssås med surkål och potatispuré på lunchen idag och det blev en härlig kombination.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 26"

Publicerad 2016-11-29 13:56:00 i Allmänt,

Fredagen den 2/12 släpps Gramona Imperial Brut Gran Reserva 2011 (varunr 99007, pris 199,-) i tillfälligt exklusivt sortiment, den kommer att finnas på hyllan i 31 butiker, du som inte bor i närheten av någon av dessa butiker, bör sitta framför datorn klockan 10.00 och lägga din beställning innan den tar slut.
 
Alla som känner mig vet att jag föredrar Champagne, men jag har lärt mig att uppskatta högklassiga mousserande från andra ursprung. En av mina favoritproducenter när det gäller Cava är Gramona och för att få en uppfattning av deras storhet så utsågs deras Enoteca Brut Nature 2001 till Spaniens bästa vin i den senaste upplagan av den spanska vinguiden Penin, där den fick 99 av 100 poäng, fantastiskt är ordet.
 
Producenten Gramona är biodynamisk, vilket innebär att de fokuserar på hållbarhet, ytterligare ett argument inmundiga deras Cavor.
 
 
Gramona Imperial Brut Gran Reserva 2011 hade jag senast med på en provning i Uppsala för en och en halv vecka sedan och den vann väldigt stor uppskattning bland provningsdeltagarna. 
Det är en cuvée på 50% Xarel-lo, 40% Macabeu och 10% Chardonnay. Doften är komplex med toner av nyrostat bröd, bokna äpplen, nötter och mineraler. Smaken är frisk, men bubblorna är mjuka, eftersmaken lång med toner av bokna äpplen, mjölkchokladmousse med rostade hasselnötter.
Avnjut den i all sin enkelhet till Arbequinaoliver.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 25"

Publicerad 2016-11-29 10:15:21 i Allmänt,

Vissa julöl skapar verkligen julstämning genom sin doft. Ett utmärkt exempel på en sådan öl är Charlis Snöfall (varunr 11269, pris 24,90.
 
 
Det här är en välgjord Brown Ale med pepparkaksdoft (kardemumma, kanel, kryddnejlkor, torkade apelsinskal), vanilj, muscovadosocker och nyrostat kaffe. Smaken är mjuk och krämig med välbalanserad beska och en lång eftersmak med toner av pepparkakor. Servera till en nybakad lussebulle eller en pepparkaka med Saint Agur och då får en härlig julkänsla.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 24"

Publicerad 2016-11-28 11:00:00 i Allmänt,

Vi fortsätter vå vinresa i det fantastiskt vackra Sydafrika, det kanske känns lite enahanda, men Sydafrika som vinland behöver all den uppmuntran de kan få nu. Efter Uppdrags Gransknings vinklade program för en månad sedan så har försäljningen i Sverige minskat med 16 % och det slår mot de som har det sämst ställt, de svarta vingårdsarbetarna, så det bästa sättet att bidra till deras kamp är att handla sydafrikanskt.
 
En av mina favoritproducenter (jag har många) i Sydafrika är Mullineux & Leeu Family Wines i Swartland. Framgångarna har avlöst varandra de senaste åren. I den sydafrikanska Plattsers Wine Guide 2016, blev de utsedda till "Winery of the Year" och fick pris som bästa röda och bästa dessertvin, som inte det var nog utsågs Andra Mullineux till "Winemaker of the Year 2016" i Wine Enthusiast, så att söka på Mullineux på Systembolagets hemsida, det är ett säkert kort.
 
Dessertvin är en vintyp som lever en undanskymd tillvaro i Sverige och det är något jag försöker ändra på, det är ju en fantastisk avslutning på en måltid. 
 
 
Mullineux Olerasay (varunr 73241, pris 299,-) är så nära magi det går att komma med en jordbruksprodukt. Det här är en non vintage på 100 procent Chenin Blanc, vilket innebär en blandning av flera årgångar enligt samma solerasystem som används när de framställer Fino och Manzanilla i Jerez.
Det är svårt att beskriva det här vinet med några få ord eftersom det är så komplext, doften domineras av mogen ananas, mogna stenfrukter, nykokt knäck, nötter och en touch av citrusfrukter. Smaken är söt (mer än 250 gram socker/liter), men det finns samtidigt en fräschör, det är med andra ord ett mästerverk.
Avnjut det här vinet 10-12 grader på egen hand, så att det får visa sin storhet. Skall du köpa ett dessertvin detta år, då är valet givet, priset är löjligt lågt sett till kvalitet.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 23"

Publicerad 2016-11-27 08:30:00 i Allmänt,

Trots solsken, värme, trevliga människor och fantastiska viner vid onsdagens provning i Provence, så kändes situationen problematisk. Problemet var dock av den mer angenäma sorten, att bestämma provningens bästa vin, för den här förmiddagen fick Sydafrika visa sig från sin bästa sida. 
Valet föll på Cornerstone 2012 från den biodynamiska producenten Reyneke. Det här är en producent som gör skillnad och ett exempel på det är att vinsten från detta vin går till vingårdsarbetarna och deras familjer.
Aktuell årgång av detta vin på Systembolagets hyllor är 2013, varunumret är 73639 och priset 199,-. Det här är en s.k. "Bordeauxblend" och den är framställd av 60 % Cabernet Sauvignon, 20 % Cabernet Franc och 20  % Merlot. Doften är komplex med toner av mörka frukter såsom svarta vinbär, mullbär, örter och mineralitet. Smaken är djup och välbalanserad. Vinet kan avnjutas redan idag, men kommer att fortsätta utvecklas med välbehag i åtminstone tio år till. Vill du vara en av de som gör skillnad för de sydafrikanska vinbönderna och deras familjer, då är det givna valet Reyneke Cornerstone 2013.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 22"

Publicerad 2016-11-26 00:36:26 i Allmänt,

Det är något speciellt med Riesling, den inbjudande söta doften med honungstoner, mogen ananas och blommighet, den friska syran som får leendet att växa upp till öronen. Förra lördagen i Uppsala stötte jag på en sådan igen.
 
Den här julkalendern har präglats av kärlek och det här blev ytterligare en ny kärlek för mig. Det gör ju inte saken sämre att den till 80 % är biodynamiskt framställt och till 100 % ekologisk. Vad heter kärleken då? 
Pflüger Riesling Trocken Buntsandstein 2015 (varunr 72576-06, pris 129,-). Den levereras i förpackingar om sex flaskor, vilket är bra för att kunna följa mognadsutvecklingen till detta vin. Ett perfekt tilltugg är lime-och chillimarinerade räkor, svårare än så behöver det inte bli.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 21"

Publicerad 2016-11-24 13:31:39 i Allmänt,

En stor favorit genom åren på min vin och pralinprovningar har varit kombinationen Asti Cinzano och limetryffel, men tidigare i höstas provade jag ett nytt alternativ Nivole Moscato d'Asti (varunr 7787, pris 79,-) och det blev så mycket bättre än tidigare. 
Nivole är ett sött alkoholsvagt vin (5 %) framställt på druvan Muscat Blanc à Petits Grains. Doften är väldigt druvtypisk med honung, fläder och blommighet. Smaken är frisk med tydlig sötma. Servera den 8-10 grader till limetryfflar och succén är given.
 
Limetryfflar
 
Ca 20 stycken

1 dl vispgrädde
2 msk pressad lime
150 g vit choklad av god kvalitet
50 g osaltat smör, rumsvarmt

Garnering:
½ dl rårörssocker 
finrivet skal av 1 lime

  1. Koka upp grädde och tillsätt limesaft.
  2. Hacka chokladen och blanda ner den i grädden. Vispa tills alltsammans är helt slätt och tillsätt smöret. Ställ övertäckt i kyl och gärna över natten.
  3. Forma tryfflar med ett kuljärn eller med händerna. Förvara i kylskåp eller frys. Före servering rullas tryfflarna i socker och limeskal.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 20"

Publicerad 2016-11-22 15:14:00 i Allmänt,

Vi förtsätter med bubblor, men idag alkoholfria. Jag har tidigare rekommenderat Richard Juhlins Blanc de Blancs och i dag har turen kommit till hans rosé. För att vara alkoholfri är den riktigt fräsch, alkoholen i sig är ju en smakbärare, vilket gör att många alkoholfria viner tillsätts mycket socker och därigenom tappar fräschören, men här är sockermängden lägre och syran frisk. Doften domineras av röda skogsbär tillsammans med citrus. 
 
Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé (varunr 1983, pris 89,-) är gjort på 90 % Chardonnay och 10 % Pinot Noir, den är en utmärkt aperitif, men passar också utmärkt till en Ceasarsalld. Jag blir lika glad varje gång jag hittar seriösa alkoholfria alternativ och jag hoppas verkligen att restaurangerna börjar ta det här på allvar.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 19"

Publicerad 2016-11-22 09:09:42 i Allmänt,

Förra veckan var intensiv även med mina mått mätt med provningar i Umeå, Stockholm samt mässor i Uppsala och Lund, så jag har hamnat lite på efterkälken med julkalendern, men nu har jag några timmar i luften framför mig, så då skall jag jobba i kapp.
Trots att vi har hunnit till tisdag, så är det lördag för julkalendern och då är det bubblor som gäller och jag väljer att rekommendera den stora favoriten från torsdagens mousserandeprovning i Stockholm H.Blin Brut Millésimé 2004 (varunr 77742, pris 379,-, finns också på magnum med varunr 99763 för 725,-).
 
Det är tyvärr långt mellan gångerna jag hittar högklassiga Champagner med mycket Pinot Meunier, men här har vi en cuvée på 50 % Chardonnay och 50 % Pinot Meunier. Färgen börjar anta gula mognadstoner. Doften är komplex med toner av rostat bröd, nötter och citrusfrukter. Bubblorna är krämiga, men trots det är den frisk med en lång och härlig eftersmak med toner av hasselnötter och brioche.
Den här klarar lite kraftfullare mat och är ett utmärkt val till nyårsfesten.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 18"

Publicerad 2016-11-20 11:44:00 i Allmänt,

Det har varit mycket kärlek denna vecka, i går var det till ugglan och i dag är det till Marie. Även denna gång ar det etiketten som förförde mig. Motzenbäcker Marie 2014 (varunr 75997, pris 139,-) är en oortodox cuvée på 60 % Reisling och 40 % Weissburgunder.
 
Doften är lika förförisk som etiketten, honungssötma, blommor, mogen ananas dominerar, smaken är frisk som en morgonbris i Västra Norge och känslan är jag vill ha mer.
Det är ett riktigt allroundvin när det gäller mat. Det här kan avnjutas en tisdag till Thüringen Bratwurst med rotmos, surkål och starsenap, fiskkakor på torsk smaksatt med citrongräs, ingefära och lime eller varför inte till sushin, valet är ditt. Känner du någon Marie, så är ju detta den givna presenten. Sett till kvaliteten är det här vinet oförskämt billigt.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 17"

Publicerad 2016-11-19 09:18:41 i Allmänt,

Det var kärlek vid första ögonkastet. Vi vrider tillbaka klockan till den första fredagen i september 2015. Jag minns det som det var i går. Vi satt där förväntansfulla i en konferenslokal i Falset. Plötsligt uppenbarade hon sig framför mig.... Ugglan och jag var såld. Det är sällan eller aldrig att en etikett får mig att köpa ett vin, men det var något speciellt med denna Uggla, det måste ha varit blicken, redan innan jag smakade vinet, kände jag, denna magnumflaska vill jag ha.
 
Och det är som min fru brukar säga "Your wish is your command" och jag fick en flaska att ta med mig hem.
 
Men den här flaskan var mer än en snygg etikett, innehållet var (är) också fantastiskt. Om du köpen en Miloca, det finns både Carinyena och Garnacha, så får du ett omsminkat vin. Här får druvan visa upp sig som den är utan inbladning av fat, så här är det frukt och mineraler som dominerar. I Carinyenan domineras doften av mörka frukter såsom svarta vinbär och moreller, lite sötlakrits och en mineralrökighet. Smaken är mjuk med en frisk syra och mjuka tanniner.
I Garnachan är frukten rödare, det är solmogna skogsbär och mineral. Tanninerna är mjuka och syran frisk.
Så för dig som vill prova viner som är rena och ekologiska, då är det Miloca som gäller och min rekommendation är beställ några flaskor av varje, det är spännande att jämföra dem mot varandra på en middag med likasinnade. Du kan dricka dem redan i dag, men de kommer att utvecklas med välbehag de närmaste fem åren. Servera 15-17 grader till en lättrimmad torskrygg i rödvinssås med potatispuré.
Priset är 179 kronor, Garnachan har varunr 79771 och Carinyenan har varunr 79391. Produktionen är liten, det framställs 5500 flaskor av Garnachan och 2200 av Carinyenan, så du tillhör en exklusiv skara när du provar detta vin.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 16"

Publicerad 2016-11-16 16:04:03 i Allmänt,

Svara mig ärligt - när drack du ett vin från Baskien senast? Svaret på frågan är nog nej för de som inte har besökt Baskien eftersom sortimentet på vårt Systembolag är rätt skralt, för tillfället finns fyra viner i beställningssortimentet. Ett vin jag stiftade bekantskap med när vi hade Spansk vinbar i samband med Noliamässan i augusti var Arregi Getariako Txakolina (varunr 85027, pris 127,-). Detta fräscha och syrliga vin rönte stor uppskattning bland besökarna, framför allt när de provades tillsammans med olika pinchos, till en spanskinspirerad tonfiskröra blir det bingo.
 
 
När du har Txakoli i glaset skall du inte förvänta dig dofter som hasselnötter, rostade fat, mogna stenfrukter och en komplex smörig smak. Här är det citrus, blommighet, örter, gröna äpplen, spritsighet och en frisk syra, men det finns väldigt många tillfällen då ett sånt vin passar, det behöver inte vara fisk och skaldjur utan det går lika bra til chorizo, jamon serrano, oliver eller en bit vällagrad manchego. Jag blev så exalterad över detta vin att jag glömde nämna druvsorten, den heter Hondarrabi Zuri och finns i princip bara i Baskien. Eftersom det är en liten importör och frakten är dyr säljs detta vin endast i kollin om sex flaskor, men du kommer inte att ångra dig när du har provat första flaskan, förmodligen tänker du, "varför beställde jag inte 12 flaskor på en gång?".
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 15"

Publicerad 2016-11-15 18:30:00 i Allmänt,

Bedrövad är väl kanske fel ord att använda, men det var på gränsen när jag kom in till vårt Systembolag i Piteå och såg utbudet av julöl det här året, vart är alla de spännande innovativa ölen?  Men med närmare eftertanke så konstaterade jag "vi får vad vi förtjänar". Piteå är väl en av få butiker som har kvar godbitarna från julen på hyllan till den sista februari året därpå, för den stora delen av konsumenterna skall det vara alkoholstarkt, smaklöst och billigt. Två ljusglimtar hittade det jag och den gemensamma nämnaren är de kommer från samma brygghus, Charlis i Kristianstad. Ett mycket spännande och innovtivt brygghus, som jag provade några godbitar ifrån när jag besökte Kristianstad i februari.
 
 
 
Jag var full av förväntan när jag öppnade Charlis Svart (varunr 11498, pris 29,60) i fredags och namnet var inte vilseledande, den var svart som synden med en fin skumkrona. Doften var kraftfull med toner av torkad frukt, mörk choklad, laktrits, nyrostat kaffe och en lätt rökighet. Smaken var komplex med en krämig känsla som balanserade beskan. Eftersmaken lång och behaglig med toner av laktrits. mörk choklad, nyrostat kaffe och julkryddor. Avnjut den med en en chokladtryffel och avståndet till sjunde himlen är nära.
 
Chokladtryffel
150 gram gram Vintage Plantations Ecuador 75 %
1 dl grädde
1 tsk agavesirap eller honung
2 tsk smör
1 msk chokladlikör
Polenta att rulla i
Torkade apelsiner för garnering
 
Gör så här:
  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en bunke tillsammans smöret.
  2. Koka upp grädde och agavesirap/honung, häll gräddblandningen över chokladen och rör till en jämn smet, tillsätt sedan likören och rör ytterligare.
  3. Ställ i kylen minst fem timmar.
  4. Rulla till 20 bollar och låt dem stå i kylen ytterligare ett par timmar (det går i och för sig att göra moment fem redan nu).
  5. Sätt lite polenta i en plaspåse, rulla tryfflarna en gång till, sätt ner cirka 10 tryfflar i påsen och skaka, så att polentan "klär" tryffeln. Färdiga att servera. Klarar minst en vecka i kylen.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 14"

Publicerad 2016-11-15 09:17:33 i Allmänt,

I dag hyllar jag en gammal trotjänare som sällan får den uppmärksamhet som den förtjänar. Commandaria St John (varunr 2040, pris 164,-) är ett starkvin som regelbundet har varit med på min vin & pralinprovningar, första gången jag köpte det var priset 76 kronor, så då förstår att det är ett tag sedan.
 
Det är sällan eller aldrig som jag läser om detta vin i medierna trots att det har funnits i Systembolagets sortiment flera decennier. 
Commandaria St John kommer från Cypern och görs på soltorkade druvor. Druvorna torkar i solen 4-8 dagar vilket ger en druvmust som blir mer koncentrerad. Det jäser till runt 13 % alkohol, en liten mängd druvsprit tillsätts för att nå den slutgiltiga alkoholhalten 15 %. Producenten KEO använder ett system som heter Mana vilket är likt Solerasystemet som används i Jerez. Det innebär att flera årgångar blandas i stora ekfat och det blir en jämn kvalitet på vinerna.
Namnet på vinet härrör från Korsriddarna som hade en befästning på ön kallad "The Grand Commandery". Det här vinet passar utmärkt till olika chokladdesserter eller mörk choklad, en personlig favorit för mig är chokladtryffel gjort på Vintage Plantations Ecuador 75 %, den kombinationen är så nära magi det går att komma. Recept på denna tryffel kommer i lucka 15, för denna tryffel är lika god till Stout som blir morgondagens rekommendation här i julkalendern.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 13"

Publicerad 2016-11-14 11:09:29 i Allmänt,

Jag hamnade lite på efterkälken den här helgen, så denna lucka kommer en dag försent. Det blev en oväntad "dubbelslam" för familjen Grödahl denna helg. Att min fru Sofia och hennes kollega Lisa Hellmér skull vinna årets nya Entreprenör vid näringslivsgalan i Piteå i fredags hade jag hoppats på och så blev det, men att jag skulle bli "Årets svenska vinprofil 2016" fanns inte i min sinnesvärld när jag åkte ner till Stockholm lördag morgon för att som jag trodde dela ut ett pris, så datorn har fått vila i helgen.
 
Däremot så provade jag Nygårda Julmust lagrad på Calvadosfat (varunr 1948, pris 29,90) i går och jag blev positivt överraskad över den. Förrutom de klassiska juldofterna som mörkt bröd, kanel, ingefära m.m. var den toner av mogna röda äpplen både i doft och eftersmak. Just komplexiteten från faten gör att sötman i smaken blir integrerad på ett bra sätt. Denna must är ett givet alkoholfritt alternativ till julmaten, så jag kommer att handla ytterligare några flaskor av denna. 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 12"

Publicerad 2016-11-12 10:00:00 i Allmänt,

Försäljningen av sydafrikanska viner har minskat med hela 16 % i oktober efter Tom Heinemans dokumentär i Uppdrag granskning. Det är väldigt tråkigt att ett sådant fantastisk vinland skall drabbas så hårt av en dokumnär som innehåller så mycket som inte stämmer, men det visar också att konsumenterna påverkas av det de ser på TV. Verkligheten är ju den att Sydafrika tillsammans med North Coast i Kalifornien är de som har kommit längst ner det gäller märkning av viner och ligger längst fram när det gäller hållbarhet sett till transporter, förpackningar, jordbruk, elförbruning, vattenförbrukning, arbetsvillkor m.m.
 
När det gäller jordbruket så är det många producenter i Sydafrika som är ekologiska och biodynamiska. I septermber besökte jag Avondale som jobbar biodynamiskt, de har bl.a. ankor som jobbar ute i vingården med att äta upp sniglar.
 
  
 
Vad också Avondale har är en av mina favoriter när det gäller mousserande viner från Sydafrika, Armilla Blanc de Blancs 2009 (varunr 77158, pris 199,-). Jag har haft med detta vin på några provningar och blint är det många som placerar det i Champagne. Det är gjort på 100 % Chardonnay och det jäser naturligt utan tillsats av odlad jäst. 90 % av vinet jäser på ståltank och resterande 10 % på gamla franska ekfat. Efter avslutat jäsning tillsätts lite reservvin och vinet får vilja på sin jästfällning i 24 månader. I samband med den andra jäsningen på flaska får vinet vila ytterligare 36 månader på jästfällning innan det degorgeras och det är väl en av orsakerna till komplexiteten i detta vin. Det är en härlig doft med toner av rostat bröd och smörighet. Bubblorna är mjuka och krämiga med en fräsch syra. Varför göra det komplicerat, några ostron, löjrom och smetana och lite Foie Gras och du har en trevlig start på eftermiddagen.
Stöd den sydafrikanska vinnäringen genom att köpa några flaskor av detta fantastiska vin.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 11"

Publicerad 2016-11-11 10:18:00 i Allmänt,

Det finns en druva som än inte har gjort mig besviken och det är den blå Mencía. Den odlas främst i Bierzo som ligger i Castilla y Léon i nordvästra Spanien, området kallas för "porten mot Galicien". Bierzo ligger efter pilgrimsleden som går till Santiago de Compostela. Tidigare framställdes det mest enkla viner som pilgrimerna drack till middagen när de övernattade på sin vandring mot Santiago de Compostela, men under de senaste 20 åren har kvaliteten höjts avsevärt och här har bl.a. ikonen Alvaro Palacios vingårdar.
 
Vinerna härifrån blir oftast koncentrerade beroende på två faktorer, vinstockarna är gamla vilket ger låg avkastning och att vingårdarna ligger från 300 m.o.h. och uppåt, något som medför en lång växtsäsong, vilket ger bra balans mellan socker och syra.
 
 
 Trots att området har kultstatus, så går det att hitta viner för en liten peng. Ett av dessa är Baltos Mencia 2012 (varunr 79246, pris 109,-). Druvorna växer på mellan 400 till 600 m.o.h. på ler- och skifferjordar vilket ger vinet en mineralitet. Det är en inbjudande doft med toner av mörka bär och färsk tobak. Smaken är koncentrerad med bra balans mellan syra och strävhet, lång eftersmak med toner av mörka bär.
Servera vinet 15-17 grader till en renskavspanna med kantareller och grädde, lite rårörda lingon och potatispuré, ett perfekt sätt att få guldkant på vardagen. Det här vinet är både billigt och har utvecklingspotential, så när du väl beställer, köp sex flaskor.
 
Ha en fortsatt trevlig fredag!

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 10"

Publicerad 2016-11-10 12:00:00 i Allmänt,

Förra lördagen när vi hade vinmässa i Piteå fick jag stifta en ny bekantskap och det är något som kommer att utveklas till en långvarig vänskap. Jag har alltid haft ett gott öga till Ungern och deras viner, men mitt fokus har i första hand legat på röda viner från Sopron och Villany samt de söta vinerna från Tokaj.
 
 
 
Nu var det ett torrt vitt som fick mig att le, Balassa Bom Boly Furmint 2015 (varunr 70530, pris 162,-) från Tokaj. Det här är första årgången av detta vin och det lovar gott inför framtiden. En stor och komplex doft av av mogna stenfrukter och toner av mineralitet. Frisk syra med den typ av "fetma" som återfinns i Pinot Gris. Detta aromatiska vin passar lika bra till rökt/gravad lax som till kryddstarkt mat med influenser från Indien/Thailand eller varför inte till fredagstacon?
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 9"

Publicerad 2016-11-09 12:00:00 i Allmänt,

Det viktigaste när du utvecklar ditt ölintresse är att hitta likasinnande annars är alternativen två, utvecklingen stoppar eller det blir väldigt dyrt eftersom du får hälla ut mycket. Varför det? På samma sätt som med vin så förändras din smak och du vill ha mer komplexitet eller elegans. Vill du ha mer komplexitet blir det ofta alkoholstarkare dubbel, trippel eller porter/stout och vill du avnjuta fler är det bra att han några att dela med, för det här handlar om njutning och att berusa sig.  
 
 
Själv är jag blivit väldigt förtjust i Russian Imperial Stout och då är det sällan att den är under 10 %. En av mina nya favoriter är Konrads Stout (varunr 89068) från Lervig Aktiebryggeri. Färgen är svart som synden, komplex doft med toner av nyrostat kaffe, mörk choklad, rökighet och söt lakrits. Smaken är mjuk och krämig, men oerhört komplex, eftersmaken är lång, men en viss beska som mjukas upp av laktritssötma.
 
Servera den 12-14 grader i en stor kupa till en chokladtryffel, rumstemperererad Västerbottensost eller bara på egen hand. Det är som bryggeriet själv skriver på baksidesetiketten, med en alkoholhalt på 10,4 procent kan till och med en kosack ramla av hästen, så se till att Ni är två som rider.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 8"

Publicerad 2016-11-08 10:01:00 i Allmänt,

Då går julkalendern in på sin andra vecka och vi är tillbaka där vi startade med fortifierade viner. På grund av det brittiska imperiets inflytande har länder som Australien och Sydafrika en lång tradition av dessa viner. I Sydafrika är det främst områdena Calitzdorp och Langeberg Garcia i Klein Kaaro i den nordöstra delen av landet som förknippas med dessa viner. Tidigare kallades vinerna för Port men eftersom det är namnskyddat har det bytts ut mot Cape. En av mina favoriter från Sydafrika är Allesverloren Fine Old Vintage som kommer från området Swartland i Coastal Region, som Ni hör på namnet så har vingården förlorats många gånger, genom brand och när babianer har ätit upp alla druvar, men trots att "Allt är förlorat" så har de rest sig och kommit starkare tillbaka.
 
När jag var med och tävlade i finalen i WOSA Sommelier Cup den 23 september var ett av momenten för de tre huvudfinalisterna att dekantera en Allesverloren Vintage från 1973, jag fick möjligheten att prova detta 43 år gamla vin efter tävlingen och det var förvånansvärt fräscht.
 
 
Denna aktuella årgången av Allesverloren Fine Old Vintage (varunr 12109, pris 149,-) är 2010 och för mig som har en dotter född detta år är det perfekt att lägga undan några flaskor att dricka på hennes 20, 30, 40 och 50 årsdag, när hon är framme vid sin 60-årsdag skulle jag vara 103 och det känns som en risk.
 
Vinet är framställt på traditionella portvinsdruvor och har en komplex doft med toner av torkade frukter och och julkryddor. Smaken är söt och fyllig med pigg syra och toner av torkade frukter och choklad. Jag serverar den helst 10-12 grader till rumstempererad hårdost vilket är en fantastisk kombination. Det fungerar också med chokladtryffel men då gärna gjort på choklad med havssalt och rulla den gärna i lite havssalt, för det är just mot sältan och syran som detta vin passar bäst.
 
 

"Julkalender by Erik Grödahl lucka 7"

Publicerad 2016-11-07 12:00:00 i Allmänt,

Den svenska befolkningen älskar socker och sötma, men inte när det är naturlig sötma i vin. Artificiella sockerbomber med fantasifulla etiketter från den italienska klacken finns i överflöd på Systembolagets hyllor. Om vi tittar på vintyperna ausbruch, beerenauslese, eiswein och trockenbeerenauslese så finns det totalt 20 viner i Systembolagets sortiment jämfört med att det finns 37 viner från Apulien på hyllorna i butiken i Piteå, låt vara då att några finns både på box och flaska, men det är förskräckligt.
 
De naturligt söta vinerna från Tyskland och Österrike är fantastiska, antigen på egen hand, till mögelostar eller till en dessert, men det är tyvärr väldigt få som har upptäckt det och desserten en fredag kväll består för många av ett sött bag-in-box och en skål lösgodis. Visst lever vi i ett samhälle där folk själv skall få bestämma, men det är tråkigt att de är så inskränkta och bryter ner sig kropp med artificiellt socker.
 
Det var ett Eiswein från Burgenland i Österrike som fick fart på mitt vinintresse i februari 2000. Jag hade långsamt gått från att vara en öldrickare till vindrickare, men jag var som folk flest, jag drack oftast viner som kostade runt 80 kroner och köpte hellre två sådana än en för 160. Eftersom jag har gjort den resan vill jag gärna att fler får göra denna resa. Tillbaka till denna lördag i februari. Jag var på min första Munskänksprovning som gäst, provningsledare var min gode vän Ylva Sundqvist och Anne-Christine Enqvist, temat var Österrike. Provningen som sådan var bra, men vinerna var en katastrof tills vi kom till det sista vinet som var ett Eiswein, detta elixir öppnade en ny värld för mig, tack vare detta vin och trevliga människor gick jag på ytterligare en provning och sedan var jag såld, resten är historia.
 
Att Österrike skulle bli ett av mina favoritländer när det gäller vin var otänkbart efter denna första provning, men så är det numera. Jag älskar alla vintyper från det landet, men om det är en kategori där de är världsledande så är det söta viner från regionen Burgenland som ligger i landets östligaste del. Tack vare den grunda sjön Neusiedleersee blir det fukt och dimma på hösten något som skapar idealiska förutsättningar för att göra botrytisviner.
 
 
En av mina favoritproducenter är Hans & Anita Nittnaus i Gols och glädjande är att de numera har ett vin på hyllan, Nittnaus Beerenauslese Exquisite 2013 (varunr 2959, pris 89,-). Doften är söt med toner av honung, torkade stenfrukter och citrus. Frisk smak med hög sotma och toner av honung och torkade stenfrukter, lång och mjuk eftersmak. Servera till en grönmögelost, vällagrad Brie med fikonmarmelad eller en pannacotta, vad du än väljer så blir det en ljuvlig upplevelse, vad väntar du på? 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 6"

Publicerad 2016-11-06 08:50:06 i Allmänt,

Då var det söndag och dags för alkoholfritt i julkalendern. Eftersom jag ofta är bilburen i mitt yrke så dricker jag en hel del alkoholfritt, som törstsläckare blir det alltid alkoholfritt, men också för att lyfta en vardagslunch. Många anser ju att lättöl är alkoholfritt och jag kommer ihåg när jag var medlem i IOGT på 80-talet, då serverades det faktiskt cider ibland. På den tiden var vi nog inte medvetna om att 33 cl lättöl/lättcider motsvarade 2 cl 40 %-ig alkohol. Jag jobbade en gång med en nykterist som drack 3-4 lättöl per dag. Det motsvarade en halv liter 40 %-ig alkohol per vecka, värt att tänka på. Jag dricker numera aldrig en lättöl innan jag kör bil, det försämrar reaktionsförmågan avsevärt, prova och halsa en lättöl och spela pingis, så får du se.
 
Den "alkoholdryck" som har kommit längst när det gäller att framställa bra alkholfritt är öl och här är det danska nomadbryggeriet Mikkeller världsledande, de lyckas verkligen att få karaktär på sin alkoholfria öl i motsats till många andra.
Det senaste exemplet är Mikkeler Ambler Red Ale (varunr 11996, pris 16,90). Trevlig doft med toner av torkad frukt och mörkt bröd. I smaken finns en fin humlebeska och toner av torkad frukt och mörkt bröd, eftersmaken är lång och välbalanserad. Det här är en matvänlig ale, som fungerar lika bra till pasta med röd pesto, vegetarisk burgare med sötpotatischips som en entrecote med bernaisesås. Köp hem några flaskor och ha på lut i kylen.
Ha en fortsatt trevlig söndag!

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 5"

Publicerad 2016-11-05 11:00:00 i Allmänt,

Nyfiken på Istrien och Kroatien? Istrien i synnerhet och Kroatien i allmänhet är för oss svenskar en vinregion och ett vinland som lever ett undanskymt liv på någon lagerlokal i Jordbro eller Örebro p.g.a. Systembolagets inköpspolicy. Har produceras kvalitetsviner och inte volymviner och då är det svårt att komma in på hyllorna utan de blir hänvisade till beställningssortimentet och dit hittar inte "Svensson" som köper sina viner samma dag som han eller hon skall dricka dem. Kroatien har mycket att erbjuda när det gäller mat och dryck, det kan nog alla som har semestrat där intyga. Av den anledningen känns det bra att vi har valt Istrien som Munskänkarnas vinort 2017, något som borde få fokus både på vinregionen Istrien och vinlandet Kroatien.
 
I min julkalender kommer jag att rekommendera ett mousserande, ett vitt och ett rött från Istrien och jag börjar med det bubblande Misal. Namnet kommer från den första boken som trycktes i nuvarande Kroatien 1483, Misal po zakonu rimskoga dvora. Misal framställer sju olika mousserande viner och den totala produktionen är 40 000 flaskor per år. 
 
 
Misal Prestige Extra Brut (varunr 77684, pris 245,-) framställt på 80% Chardonnay, 10% Pinot Noir, 10% Malvazija är ett vin som jag har haft med på flera provningar och det har rönt stor uppskattning, blint är det många som tror det är en mogen Blanc de Blancs Champagne. Jag kan förstå dem, den komplexa doften med toner av rostat bröd och bokna äpplen för tankarna till Champagne, de krämiga bubblorna till en mogen Champagne, så vad väntar du på, beställ några flaskor redan i dag och överraska dina vänner. Servera till rumstemperarad Boxholms gräddost eller Gäsene hushållsost och succén är ett faktum.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 4"

Publicerad 2016-11-04 11:00:00 i Allmänt,

Provence är ett område vi i första hand förknippar med sol, värme, bad, rosévin, fisk och skaldjur. Röda viner? Ja de finns, men för oss i Sverige lever de en undanskymd tillvaro i någon dimmig lagerlokal, vilket är tråkigt för här finns det lagringsbara kvalitetsviner för en moderat peng. För en och en halv vecka sedan var jag i Hudiksvall och skulle hålla en provning på temat årets vinort 2016 Montsant/Priorat. Innan provningen blev jag bjuden på lunch hemma hos Birgitta och Per Erik Frick. Medan Birgitta tillagade älgfärsbiffar utsatte Per Erik mig för en blindprovning, eftersom det var söndag och lunchtid blev det bara ett vin, vilket jag var tacksam för efter en lördagskväll med skaldjur, Champagne, vit Bordeaux och Bourgogne i Lerum och nattsömnen hade jag fått på nattbussen mellan Göteborg och Stockholm. 
 
I glaset framför mig hade jag ett mörkt rött vin, där doften var sydfransk, färska örter, animalisk och mörka bär, så jag var rätt övertygad om att det här var Bandol och druvan Mourvédre, men ack vad jag bedrog mig eller blev bedragen.
 
Det var en Château Vignelaure 2009 (varunr 74532, pris 219,-) från Aix En Provence framställt på 70 % Cabernet Sauvignon och 30 % Syrah, det är möjligt att jag hade en dålig dag, men jag hittade inte dessa druvor, men vinet var fantastiskt gott och jag kände ursprunget i doften.
Här finns det lagringspotential, men det går bra att dricka redan i dag, till de nämnda älgfärsbiffarna med potatis och en klick smör, svårare behöver det inte vara.

Mousserande viner Piteå Stadshotell 29/10-2016

Publicerad 2016-11-03 20:08:00 i Allmänt,

Här kommer en sammanställning av det vi provade på lördagens provning av mousserande viner på Piteå Stadshotell. Om Ni har några frågor kontakta mig på erik@chocodeli.se. Mat och dryckestips kommer fortlöpande på Instagram Chocodeli.se
 
Drycker:
Glas nr 1: Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (varunr 7725, pris 139,-) - finns också på magnum
Glas nr 2: Menger-Krug Méthode Rurale Brut Riesling 2011 (varunr 77456, pris 299,-)
Glas nr 3: Gramona Ill Lustros Gran Reserva 2006 (71915, pris 299,-)
Glas nr 4: Guy Charlemagne Brut Nature (varunr 77415, pris 349,-)
Glas nr 5: H. Blin Millesimé Brut 2004 (varunr 77742, pris 379,-) - finns också på magnum
 
Tilltugg:
  1. Rumstemperarad Boxholms gräddost (alternativ Gäsene hushållsost)
  2. Rumstempererad långlagrad grevé -" Rieslingens bästa vän"
  3. Rökt laxmousse i rågchips
  4. Brieost på knäckebröd med päronmarmelad
  5. Salamiröra
  6. Röd pesto
  7. Västerbottenspaj med skogsvamp och bacon
  8. Foie Gras med fikonmarmelad på crostini
  9. Löjrom med smetana på crostini
 
Recept
 
Vi börjar med det som tar längst tid, Västerbottenspaj med kantareller och bacon
 
Västerbottenspaj med kantareller och bacon
 
Pajdeg
3 dl ekologiskt vetemjöl
150 gram kallt SMÖR (inte margarin)
1-2 msk vatten
Förgrädda skalet i 15 minuter (200 grader)
 
Fyllning
3 ekologiska ägg
4 dl riven Västerbottensost
3 dl ekologisk grädde
1 gul lök
200 gram kantareller eller annan skogssvamp
1 paket bacon (kan bytas ut mot 150 gram rökt lax i tärningar)
1 krm svartpeppar
 
  1. Mixa mjöl och smör i en matberedare, tillsätt vatten om det behövs.
  2. Tryck ut degen i en pajform (24-28 cm i diameter), ställ i kylen en timme.
  3. Börja med att fräsa svampen tills all vätska har kokat bort, tillsätt bacon och finhackad gul lök och fräs ytterligare fem minuter, krydda med peppar. (om du väljer rökt lax, tillsätt smör och fräs bara löken)
  4. Fyll pajskalet med svamp, löl och bacon.
  5. Riv osten, mixa grädde och ägg, tillsätt ost och häll i pajskalet.
  6. Grädda 30-40 minuter i 200 grader.
Rökt laxmousse
Matberedaren är en god vän när det skall göras tilltugg, ett av dessa var rökt laxmousse som med fördel kan serveras på/i rågchips, den här satsen räcker till minst 30 personer som tilltugg:
 
100 gram kallrökt lax
25 gram rumstempererat smör
0,375 dl creme fraiche
1/2 msk gräslök
några droppar Worchestersås
 
Gör så här:
  1. Skär laxen i mindre bitar, lägg den i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en slät röra, servera i rågchips.
Matberedaren skall får fortsätta jobba, nu är det röd pesto som gäller, det perfekta med denna röra är att på fredagskvällen serveras den som tilltugg till Champagne, på lördagen kan den användas till ost-och pestogratinerad kyckling eller lax och det som finns kvar på söndagen kan blandas med salamiröran och lite grädde, kokas upp och serveras till pasta.
 
Det här behövs för en helgsats:
1 kruka basilika
150 gram fetaost
15 soltorkade tomater i olja
1/2-1 finhackad röd chilli (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)
1 hackad vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja
 
Gör så här:
  1. Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost, chilli, vitlök och mixa till en jämn tjock massa.
  2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur.
Servera på Crostini eller dinkelkex.
 
Jag bakar alltid mina egna crostini genom att baka egna baguetter, som jag låter ligga en dag, sedan skivar jag tunt, penslar med olivolja på båda sidorna och grädder cirka 10 minuter på varje sida på 225 grader.
 
Ett annat enkelt tilltugg är Brieost som serverades tillsammans med päronmarmelad med ingefära på knäckebröd. Det är viktigt att välja en bra Brie, vi hade ICA Selection ekologisk Brie d'Isigny, osten kan med fördel ha passerat bäst före datum, den blir bara smakrikare. Eftersom jag kom raka spåret från Trollhättan blev det fröknäcke från ICA, men jag föredrar den hembakade varianten och här kommer recept på lättlagade:
 
1 dl linfrön
1 dl fiberhavregryn
1 1/2 dl fullkornsdinkel
1 dl grahamhamsmjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Garnering
Solrosfrön och havssalt
 
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och olivolja. Rör till en lös smet.
  3. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö över en mix på solrosfrön  ch havssalt.
  4. Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter.
  5. Låt svalna.
  6. Servera med brieost och marmelad.
Salamiröran är väldigt enkel, mixa 45 gram salami med 100 gram creme cheese i en matberedare, fort var det gjort.
 
Vi avslutade provningen med två mycket enkla, men goda tilltugg, löjrom och smetana på Crostini och Foie Gras med fikonmarmelad på crostini. Löjrommen passar bäst till en Blanc de Blancs medan Foie Gras är perfekt till en Blanc de Noirs eller Vintage.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 3"

Publicerad 2016-11-03 10:53:21 i Allmänt,

Säg Riesling, Tyskland och Pfalz och jag är förförd, mer behövs inte för att få en 48-årig herre på fall, i varjefall när det gäller vin. Redan när jag stoppar näsan i glaset är det bara öronen som kan stoppa mitt leende, mineraler, mogen ananas, stenfrukter och citrus. Jag bara väntar på att få in vinet i munnen, den friska syran som har gett upphov till smeknamnet "Silviavin", gurgla vinet mot kinden och utsidan känns slät utan att göra en skönhetsoperation. Att känslan av citrus kan ge en sådan angenäm upplevelse i munnen och en sådan eftersmak. Det är lätt att tro att du skall behöva pynta mycket för ett sådant vin, men redan vid 129 kronor kan du få Philipp Kuhn Tradition 2015 (varunr 75591), ett vin som motsvarar alla förväntningar och är mycket matvänligt.
En annan fördel med det här vinet är att du "måste" beställa sex flaskor, m.a.o. så slipper du gå tillbaka efter att ha blivit förälskad i det. Förutom att det är gott idag kommer det att utvecklas med välbehag de närmaste tio åren, till att börja med.
En personlig favorit är att servera till heta torskbiffar med glasnudlar och sojastekt lök.
 
Det här behövs för 2-3 personer:
 
400 gram torskfilé
1 finhackad gul lök
1 finhackat citrongräs
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk färsk finhackad koriander eller 1/2 tsk mald koriander
1 halv finhackad röd chilli (om Ni vill ha lite hetare biffar, ta med fröna)
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 - 1 tsk salt
Olivolja att steka i
 
1 gul lök
Soja
Balsamvinäger
Vatten
Olivolja att steka i
 
Glasnudlar
 
Gör så här: 
  1. Finhacka lök, citrongräs, vitlök, chilli och koriander. Mixa tillsammans med torskfilé, ägg, ströbröd och salt i en matberedare till en jämn konsistens.
  2. Forma till sex biffar och lägg åt sidan.
  3. Finhacka löken och fräs några minuter, tillsätt ungefär 1 tsk soja, 1 msk balsamvinäger och 2-3 msk vatten, låt koka ihop och smaka av.
  4. Stek biffarna 4-5 minuter på varje sida tills de fått fin färg. Förbered glasnudlarna under tiden.
  5. Servera.
Smaklig måltid.
 
 
 
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 2"

Publicerad 2016-11-02 11:28:26 i Allmänt,

Öl är den av alkoholdryckerna som har mest utvecklingspotential och har en spännande tid framför sig. Trots att det är den äldsta av våra alkoholhaltiga drycker är det främst under det senaste decenniet den stora utvecklingen har skett med alla microbryggerier runt om i världen, men själv väljer jag en klassiker idag av typen "antingen älskar du den eller så älskar du den inte" och jag tillhör de som älskar.
 
 
Rodenbach Grand Cru (varunr 1691, pris 25,60) är av typen flamländsk rödbrun öl. Jäsningsprocessen gör att ölen blir söt och syrlig. Jäsningen sker i två steg, först en vanlig överjäsning och sedan en bakteriell jäsning som sker med tillsatts av mjölksyrebakterier. Rodenbach Grand Cru får sedan mogna i stora ekliggare (foudre) under två år vilket ger en fruktig komplexitet som i första hand förknippas med vin.
 
Rodenbach Grand Cru är en cuvée bestående av 2/3 öl som har mognat på ekfat och 1/3 ungt öl utan ekfatslagring. 
 
Serveras 10-12 grader i en stor cognacskupa och avnjuts på egen hand som en digestive alternativt lite svalare med en bit rumstemperad grädd- eller hushållost som aperitif. Alkoholhalten på sex procent gör att du kan utan svårighet kan ta en flaska på egen hand. Utifrån mitt sätt att se det vinner den på lagring och det är inga problem att låta den ligga några år efter bäst före datum, då ökar komplexiteten och den fräscha fruktigheten övergår till torkad frukt som främst förknippas med Madeira och portvin.
 
Eftersom det är beställningssortiment så säljs den i kollin om 24 flaskor, men det är bara att dela med några likasinnade vänner eller prova en flaska varannan månad och följ utvecklingen under fyra år, valet är ditt.
 
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 1"

Publicerad 2016-11-01 09:19:56 i Allmänt,

1 november och då är det dags att öppna första luckan i min julkalender. Den här julkalendern skiljer sig från övriga då den har 54 luckor och bak varje lucka döljer sig en dryck som du bör prova innan jul alternativt ge bort i julklapp till någon du tycker om. En gång per vecka kommer jag att botanisera i det alkoholfria sortimentet.
 
Bakom den första luckan hittar Ni en av mina personliga favoriter och det är portvin. En personlig favorit dagen för julafton är att avnjuta ett (det blir lätt flera) glas portvin tillsammans rumstempererad Västerbottensost alternativt annan långlagrad smakrik ost, som exempelvis en Allerums XO 24 månaders prästost. Det är en magisk kombination, vinets sötma mot ostens sälta gör att du hela tiden vill ha mer, men tänk på att portvin är starkt, så det gäller att klä julgranen innan.
 
 
Det kommer flera förslag på denna vintyp i min julkalender, men jag börjar med det jag avnjöt förra året, Niepoort Colheita 2005 (varunr 73798, pris 179,-). Colheita är ett årgångsbetecknad portvin av tawnykaraktär, vilket innebär att det har mognat på ekfat, där den skall ligga minst sju år. 
Det här är ett fantastiskt vin från en av de bästa portvinsproducenterna gjort på druvsorterna Tinta Cao, Touriga Franca och Touriga Nacional. Doften är komplex med toner av tobak, torkade bär och stenfrukter. Smaken är mjuk och det är en lång eftersmak med toner av torkad frukt. Det här vinet borde ha en varningsflagg, det är beroendeframkallande. Se till att beställ några flaskor redan i dag, så du har till förjulsmyset.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela