Erik Grödahl

"Röd pesto, enkelt, användbart och lång hållbarhet"

Publicerad 2016-03-29 17:34:00 i Allmänt,

Ett av mina favorittillbehör är röd pesto, det går otroligt fort att göra och är väldigt användbart. Jag gjorde en sats förra måndagen och det räckte till tilltugg på crostini för 25 personer på en Champagnprovning, till tisdagens lunchpasta, på lördagens frukostmacka och det sista gick åt till lunchen i går när jag serverade med blandade bönor, olivolja och riven Parmignano Reggioano. Fungerar också till att tillsammans med riven ost gratinera lax eller kyckling, m.a.o. ett allsidigt tillbehör som utan problem klarar en vecka i kylen.
 
Frukostmacka med röd pesto, paprika, spenat, flingsalt och olivolja.
 
Det här behövs för en sats
1 kruka basilika
150 gram fetaost
15 soltorkade tomater i olja
1/2-1 finhackad röd chilli (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)
1 hackad vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja
 
Snabblunch, röd pesto med blandade bönor.
 
Gör så här:
  1. Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost, chilli, vitlök och mixa till en jämn tjock massa.
  2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur.
Svårare än så är det inte.

"Svart som synden"

Publicerad 2016-03-27 16:02:13 i Allmänt,

Jag är otroligt tacksam över att ha utvecklat förmågan att uppskatta mat och dryck. Det har öppnat många dörrar och gett mig upplevelser utöver det vanliga. Det "tråkiga" är att det här året bara har 366 dagar och varje dygn bara har 24 timmar. Den största delen av dessa dygn måste jag ägna åt annat än mat och dryck även om det är lätt att tro annat om man följer mig på Instagram och Facebook. Många är de flaskor som står och tittar inbjudande på mig i källaren och med det utbud som finns idag ökar antalet flaskor, jag handlar betydligt mer än jag konsumerar.  Jag gör dock så gott jag kan och hittade en lucka även denna eftermiddag och den här gången föll lotten på To Öl Black Malts and Body Salts (varunr 11567, pris 39,90).
Det här är en Black Coffee IPA som förutom de vanliga ingredienserna har bryggts med havre, farinsocker och kaffe. Resultatet blir en öl svart som synden, det är en stor och komplex doft med toner av cigarr, mörkt bröd, nyrostat kaffe och bränt socker. Smaken är kraftfull och krämig med tydliga toner av rostat kaffe, mörkt bröd, choklad och socker, den är en markerad beska i avslutningen som balanseras väl av den lilla sötman. Servera gärna 12-14 grader i en stor kupa gärna tillsammans med en chokladtryffel och du har en timme av njutning framför dig. Billigt blir det också för den här ölen är mättande och du är mer än belåten när de sista dropparna har slunkit ner.
 

"Om munkarna bara visste"

Publicerad 2016-03-25 09:53:17 i Allmänt,

"Champagnestädning" är ju sedan länge en beprövad metod som fungerar klockRENT, men när jag påskstädade i går eftermiddag gjorde jag små motivationsstopp genom en att stoppa i mig rågchips med en mousse gjort på rökt lax och detta sköljde jag ner med Spencer Trappist Ale (varunr 11819, pris 39,90). Jag undrar om munkarna på klostret St Joseph i Massachusetts är medvetna om vilken fantastisk kombination detta är?
 
Spencer Trappist Ale har en fruktig doft med söta inslag, toner av torkade stenfrukter och citrusfrukter. Smaken är frisk och fruktig med en balanserad eftersmak med toner av ovanstående frukter. Citrusfräschören i ölen skapar en harmonisk balans med sältan från laxmoussen. 
 
 
Rökt laxmousse
Det här räcker till cirka 30 små tilltugg
 
100 gram kallrökt lax
50 gram rumsvarmt smör
5 msk creme fraiche
1 msk finhackad gräslök
Några droppar Worchestersås
 
Gör så här:
  1. Skär laxen i mindre bitar och tärna smöret.
  2. Lägg lax, smör, creme fraiche, gräslök och Worchestersås i en matberedare och kör cirka 15-20 sekunder tills du har en slät mousse, om den blir för kompakt tillsätt lite mer creme fraiche.
  3. Servera på/i rågchips.
 Njut!
 

Det är svårt att inte älska en Fino

Publicerad 2016-03-24 16:48:47 i Allmänt,

Fino är en typ av Sherry som merparten av svenskarna ratar första gången de provar det, denna knastertorra dryck med oxidationston är så långt ifrån sockrade viner som det går att komma, så det är en utmaning att få den sockerberoende delen av den svenska vindrickande befolkningen att tycka om den. Det är mycket synd för Sherry i allmänhet är en av världens mest underskattade drycker. Priset är lågt och kvaliteten är hög, kan det bli bättre? En Fino fungerar som aperitif tillsammans med oliver och mandlar, till olika typer av tapas med en spännvid från skaldjur till charkuterier, men det mest sensationella är tillsammans med spansk chokladessert, testa och du kommer att bli glatt överraskad. En av personlig favorit är Bertola Fino (varunr 76162, pris 79,-) från producenten Diez-Merito i Jerez de La Frontera. Börja kvällen med salta mandlar och oliver för att sedan avsluta med denna goda chokladdessert:
 
 
 
Spansk chokladdessert
Det här behövs till cirka 40 crostini
60 gram 70 %-ig choklad av hög kvalitet
1 ägg
1/4 dl socker
1 msk grädde
Gör så här:
  1. Smält chokladen i en panna eller över vattenbad, låt svalna.
  2. Vispa ihop äggulan med sockret och ringla ner chokladen och rör ihop.
  3. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i chokladsmeten, rör till sist ner grädden.
  4. Låt vila i kylen några timmar.
  5. Servera på crostini med flingsalt och olivolja tillsammans med ett glas kall Fino.
Gör gärna dina egna crostini genom att pensla hembakade baguetteskivor med olivolja och kör grilla i ugnen.
 
 
 

"Grenen där Sverige är världsmästare"

Publicerad 2016-03-23 07:12:11 i Allmänt,

Påsken står för dörren och under denna högtid sätter svenskarna i sig ungefär 14 000 ton godis vilket är förskräckliga siffror enligt mig. Skyltar med texten "39,90, max 5 kilo per inköpstillfälle" är vanligt förekommande på våra stormarknader. I grenen godis är Sverige världsmästare och vi äter i snitt 18 kilo per år, ett enkelt sätt att bil världsmästare: "handla, sitta framför TV:n, tugga och svälja". Jag har också under en del av mitt liv ätit lösviktsgodis, men jag kände hur kroppen reagerade och bara ville ha mer och när jag läste vad det innehåller tog det förhållandet slut, lösviktsgodis är "Guds gåva till begravningsentreprenörerna".
 
Det finns så många negativa effekter av denna överkonsumtion av lösviktsgodis. Om vi börjar med det söta, alltså sockret. I Sverige äter vi i snitt 50 kilo socker per person och år vilket är ungefär tre gånger mer än WHO's rekommendationer, 25 procent av detta socker kommer från godis. Socker är ju varken bra för hälsa eller tänder. Det leder till bl.a. hjärt- och kärlsjukdommar och övervikt. I vårt avlånga land är vart femte skolbarn överviktigt, en kombination av stillasittande och socker är orsaken.
 
Trots att det innehåller djurrester såsom grissvål, hud och senor fortsätter konsumtionen att godis att öka. Transfettet som det innehåller leder också till hjärt- och kärlsjukdommar. 
 
Färgämnena i lösviktsgodiset leder både till allergier och hyperaktivitet, det är väl ingen tillfällighet att vi har så mycket allergier i Sverige.
 
Så om du älskar dig själv, dina barn, dina barnbarn, dina släktningar, din omgivning, skippa lösviksgodiset, det finns så mycket annat gott att stoppa i sig. En hemlagad chokladtryffel, en bit mörk choklad, en bit kvalitetslakrits, morotsstavar, torkade äppelklyftor, hemgjorda rödbetschips... Listan kan göras hur lång som helst.
 
Önskar alla en glad lösviktsgodisfri påsk!
 

Dagen då Danmark återupprättade sitt rykte - Det Lille Bryggeri Double Chili Lakrids Ale

Publicerad 2016-03-02 13:17:18 i Allmänt,

Helgens öl- och whiskymässa på Piteå Stadshotell kan bara sammanfattas med ett ord, succé. Det är kul att se det stora intresset som finns för högklassig öl och whisky. Ambitionen är att mässan skall växa långsamt för att bibehålla den höga kvaliteten och då tror jag också att vi kommer att fortsätta att locka bra utställare. Under den närmaste veckan kommer jag att dela med mig av några mina favoriter från mässan, som en av de ansvariga fick jag ju enbart spotta, så därför kan Ni lita på mina omdömen.
 
En stor favorit bland besökarna blev Det Lille Bryggeri Double Chili Lakrids Ale (varunr 89639, pris 44,90). Vad som är bra är att du inte behöver beställa ett helt kolli utan det går bra med en flaska, men det är lika bra att ta några stycken för du kommer att vilja ha mer.
 
Doftenn påminner mer om ett portvin, massor av torkad frukt, russin och en touch av söt lakrits. Munkänslan är krämig och gommen möts av den typ av söt engelsk lakrits som var populär på 80-talet, sedan kommer chillin smygande och det blir en härlig balans mellan sötma och hetta. Prova den till en choklkadtryffel, det blir en häftig smakkombination, Servera den 10-12

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela