Erik Grödahl

Frallor med soltorkade tomater och rosmarin

Publicerad 2016-06-14 14:02:30 i Allmänt,

I går bakade jag några väldigt goda frallor med soltorkade tomater och rosmarin, passar lika bra till frukost som till att tugga på till pastan eller den grekiska salladen.
 
 
Det här behövs till 5-6 frallor
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
1 dl fiberhavregryn
3 dl grahamsmjöl
2 - 2 1/2 dl vetemjöl
5 soltorkade tomater i olja
2 msk olja från tomaterna
1 1/2 tsk salt
1 kvist rosmarin.
 
Gör så här:
  1. Värm vatten fingervarmt och blanda det med jästen i en bunke.
  2. Tillsätt olja, finhackade solotorkade tomater och rosmarin samt salt, rör ihop.
  3. Arbeta in mjölet långsamt tills du har en smidig deg.
  4. Låt jäsa minst 20 minuter (kan jäsa över natten, men ha då lite lägre temperatur på vattnet).
  5. Baka ut till runda frallor, skär ett mönster med vass kniv och strö över lite vetemjöl, låt jäsa minst 20 minuter.
  6. Grädda 10-12 minuter på 225 grader tills de fått fin färg.
Lycka till!

Vintips - Pesquera Reserva Especial 2003

Publicerad 2016-06-13 15:21:27 i Allmänt,

I fredags hade vi provning i vår lilla privata provningsgrupp och temat var Ribera del Duero, i vanlig ordning mycket bra viner och två av dem blev jag lite extra förtjust i, ett av dessa blir min vinrekommendation i dag och den andra kommer senare i veckan. Jag har ju en förkärlek för mogna viner och det är trevligt när man hittar dessa till ett ganska moderat pris på Systembolaget, ett sådant är Pesquera Reserva Especial 2003 (varunr 71853, pris 291,-).
Vinet är gjort på 100 procent Tinto Fino (Tempranillo), och det har lagrats i 18 månader på franska och amerikanska ekfat. Färgen är rubinröd med lite inslag av tegel. Det är en komplex doft med toner av mörka frukter/bär, lakrits, torkad frukt svamp och lite krondill. Smaken är mjuk med bra balans mellan fruktsyra och strävhet, lång eftersmak. Perfekt att dricka som det är till lite charkuterier, oliver och rumstempererad smakrik ost. Rekommendationen är att beställa några flaskor redan i dag, i morgon kan det vara slut.
 

Pasta med ruccolapesto

Publicerad 2016-06-11 14:17:09 i Allmänt,

Den här veckan hade jag förmånen att tillbringa några dagar i Istrien för att börja planeringen inför Munskänkarnas vinort 2017. Jag konstaterar att det kommer att bli fantastiskt, vinerna och maten håller mycket hög kvalitet, bonusen är ett vackert land där allt från den kulturintressreade till den som vill ha som och bad kommer att få sitt lystmäte uppfyllt.
I tisdags var hos Zigante och avnjöt en femrätters lunch där tryffeln var vår följeslagare genom måltiden, en av rätterna var en färskost smaksatt med tryffel serverat med ruccolapesto och krossade salamichips. Jag gjorde min egen variant på detta i går och resten av peston serverade jag till pasta idag, underbart gott.
 
 
Det här behövs till 2-3 personer
 
Ruccolapesto
50 gram ruccola
1 dl riven smakrik ost (Parmignano Reggiano, lånlagrad prästost eller Västerbottenost)
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad röd chilli (vill du ha det starkt ha med kärnorna)
1/2 dl valnötter
Olivolja
Salt och svartpeppar efter smak
 
Pasta
Tryffel (om du har)
Riven ost
Olivolja
Flingsalt
 
Gör så här: 
  1. Finhacka vitlök och chilli, lägg i en matberadare tillsammans med ruccola och ost och mixa ihop.
  2. Tillsätt olivolja (1/2 till 1 dl) beroende på vilken konsistens du önskar,
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera till nykokt pasta (sätt i en smörklick och lite olivolja). 
  5. Ringla över lite olivolja, strö över flingsalt och lite riven ost. Har du tryffel att riva över, då blir det en festmåltid.
Peston kan också serveras på crostini som tilltugg.
 
 
Vintips:
Roxanich Malvazija 2013 (varunr 75746, pris 164,-) eller lyxvarianten Roxanich Antica Malvazija 2009 (varunr 75185, pris 315,-)
 
Smaklig måltid!
 
 
 

Snabblagad krämig vegetarisk pasta

Publicerad 2016-06-01 09:37:08 i Allmänt,

Att snabbt sätta ihop en lunch på 15 minuter utifrån vad kyl och skafferi har att erbjuda är en av mina paradgrenar. I går gjorde jag en riktigt god krämig pasta som jag vill dela med mig av receptet på. Att ha färsk pasta i kylen eller nerfryst gör att koktiden minskas och genom att koka upp vattnet pastavattnet i vattenkokare, går det att minska tiden ytterligare.
 
Det här behövs för 2 personer:
1 gul lök
1 finhackad röd spansk peppar (jag har också med kärnorna för att den skall bli lite hetare)
8-10 finhackade soltorkade tomater
8-10 skivade oliver 
1 msk tomatpuré
2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
Olivolja till stekning
 
Pasta
Riven ost
Flingsalt
Olivolja
 
 
Gör så här:
  1. Finhacka lök och spansk peppar, fräs i en stekpanna 3-4 minuter, tilsätta soltorkade tomater, oliver och tomatpuré och låt fräsa ytterligare en minut.
  2. Rör ner creme fraiche och låt koka ihop 1-2 minuter. Smaka av med salt.
  3. Servera med nykokt pasta, strö över lite flingsalt, riven ost och ringla över olivolja.
Smaklig måltid!
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela