Erik Grödahl

Champagneprovning Pensionatet 29/7

Publicerad 2016-07-31 12:09:34 i Allmänt,

Efter två och en halv veckas semester, så var det åter tillbaka i verkligheten denna vecka. Fast det här med semester är ju inte en gång vad semester var. I mitt tidigare liv när har jobbat som nattportier, konsult och lärare, då var semester lika med helledigt, numera är lite administration varje dag, men jag klagar inte för jag har ett jobb som jag inte behöver ta semester ifrån. Förrutom att vila, bada, träna, ätta, dricka, träffa släkt och vänner har jag försökt att studera ett par timmar per dag under vistelsen i Estland, WOSA Sommelier Cup i Sydafrika väntar ju i mitten av september och målet är att bli den förste representant från Sverige som är bland de fyra som får tävla på scenen. 
 
När vi kom hem i onsdags var det rakt in i hetluften med ölprovning på Pensionatet, men det var mer som uppvärmning inför fredagens Champagneprovning.
 
Jag hade räknat med max 20 personer, men det blev tillslut 51 personer och jag var faktiskt tvungen att tacka nej till några som vill "droppa in", känns fantastiskt trevligt med ett sådant intresse. Här kommer en liten sammanfattning av vad vi provade.
 
 
Först ut var ett referensvin Clos Lentiscus från Penedès. Det är framställt enligt den traditionella metoden, men får inte kallas Cava eftersom druvan Sumoll inte är bland de tillåtna druvsorterna i en Cava. Det är ett välgjort bubbel som har varit populärt bland gästerna på Pensionatet under sommaren. Tanken med ett referensvin är att det skall upplevas som riktigt gott, men när man sedan p.rovar den första Champagnen och går tillbaka och provar igen, skall det kännas enkelt och så blev det också denna gången. Det kanske är orättvis mot ett bra och välgjort vin, men på en Champagneprovning är det Champagnerna som skall glänsa.
 
Den första Champagnen var M. Hostomme Orgine Blanc de Blancs Brut NV Chouilly Grand Cru (varunr 77573, pris 345,-). Blanc de Blancs innebär ett vitt vin på en grön druva och då är det i princip alltid Chardonnay även om det finns några få undantag. Det här är en frisk och fruktig Champagne, som är perfekt att inleda kvällen med.

 

 

I glas nummer 3 var det en rosé, R & L Legras Brut Rosé Grand Cru (varunr 99480, pris 279,-). Roséchampagne framställs genom att tillsätta lite rött vin i motsats till vanliga roséviner där vinet får sin färg av skalkontakt. Den här Champagnen är framställt på 90 procent Chardonnay och 10 procent Pinot Noir. Den är är mjuk med insmickrande mousse, fungerar bra till lite kraftigare mat. Den här Champagnen är från tillfälligt sortiment och släpptes för tre år sedan, så den har fått möjlighet att utvecklas i flaskan.
 
 
I glas 4 återfanns kvällens stora favorit, jag tror att 90 procent tyckte att den var bäst. Georges Vesselle Brut Bouzy Grand Cru (varunr 77442, pris 299,-) är ett fynd i sin prisklass. Du kan också avnjuta den på Pensionatet för endast 550,- per flaska vilket är ett mycket sympatiskt pris. Den är frisk och fruktig med toner av röda bär. Utmärkt både som aperitif och till förrätten.
 
 
I det sista glaset fanns min stora favorit Georges Vesselle Collection Millesimes Grand Cru Brut 2002 (varunr 77677, pris 499,-). Här finns ett djup och en komplexitet och bubblorna är krämiga. Perfekt till varmrätten och det skall drickas Champagne genomgående.
 
Champagne i allmänhet är en matvänlig dryck, här nedan kommer en sammanställning på vad vi provade på fredagens provning.
 
En ost som passar mycket bra till Champagne är rumstemperarad hushållsost, skär i tärningar och låt ligga framme minst åtta timmar innan servering. Undvik Arla och de stora livsmedelskedjornas egna eftersom de använder dansk mjölk, försök hitta Gäsene alternativt Boxholms gräddost, vi måste värna om det svenska jordbruket.
 
Ett annat enkelt tilltugg är baconlindad dadel, linda en dadel med en halv skiva bacon och gör i ugnen på 225 grader i 12-15 minuter.
 
Lättlagade och goda tilltugg.
 
Matberedaren är en god vän när det skall göras tilltugg, ett av dessa var rökt laxmousse som med fördel kan serveras på/i rågchips, den här satsen räcker till minst 30 personer som tilltugg:
 
100 gram kallrökt lax
25 gram rumstempererat smör
0,375 dl creme fraiche
1/2 msk gräslök
några droppar Worchestersås
 
Gör så här:
  1. Skär laxen i mindre bitar, lägg den i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en slät röra, servera i rågchips.
 
Matberedaren skall får fortsätta jobba, nu är det röd pesto som gäller, det perfekta med denna röra är att på fredagskvällen serveras den som tilltugg till Champagne, på lördagen kan den användas till ost-och pestogratinerad kyckling eller lax och det som finns kvar på söndagen kan blandas med salamiröran och lite grädde, kokas upp och serveras till pasta.
 
Det här behövs för en helgsats:
1 kruka basilika
150 gram fetaost
15 soltorkade tomater i olja
1/2-1 finhackad röd chilli (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)
1 hackad vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja
 
Gör så här:
  1. Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost, chilli, vitlök och mixa till en jämn tjock massa.
  2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur.
Servera på Crostini eller dinkelkex.
 
Jag bakar alltid mina egna crostini genom att baka egna baguetter, som jag låter ligga en dag, sedan skivar jag tunt, penslar med olivolja på båda sidorna och grädder cirka 10 minuter på varje sida på 225 grader.
 
För att visa på Champagnes förträfflighet som måltidsdryck, serverade jag en asiatisk räktoast som innehåller många vinovänner, exempelvis curry, sambal oelek, mango chutney, fransk senap m.m.
 
Det här behövs till 24 små toast
24 små skivor av en god hembakad baguette (de finns massor med recept här på bloggen)
Olja till stekning
 
1 kilo räkor med skal
1 dl majonnäs (se recept nedan)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk curry
1 msk mango chutney
1 finhackad vitlöksklyfta
 
Majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.
 
Gör så här:
  1. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda med majonnäsen och tillsätt sambal oelek, curry, mango chutney och vitlök.
  2. Pensla brödskivorna med olivolja, grädda i 225 grader 5-6 minuter på varje sida.
  3. Fördela räkröran på toasten.
 
En vegetarisk variant på detta är att byta ut räkorna mot sockerärtor och kikärtor.
 
Ett annat enkelt tilltugg är Brieost som serverades tillsammans med päronmarmelad med ingefära på hembakat knäckebröd. Det är viktigt att välja en bra Brie, vi hade ICA Selection ekologisk Brie d'Isigny, osten kan med fördel ha passerat bäst före datum, den blir bara smakrikare.
 
 
Recept på knäckebröden :
 
1 dl linfrön
1 dl fiberhavregryn
1 1/2 dl fullkornsdinkel
1 dl grahamhamsmjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Garnering
Solrosfrön och havssalt
 
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och olivolja. Rör till en lös smet.
  3. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö över en mix på solrosfrön  ch havssalt.
  4. Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter.
  5. Låt svalna.
  6. Servera med brieost och marmelad.
 
Vi avslutade provningen med två mycket enkla, men goda tilltugg, löjrom och smetana på Crostini och Foie Gras med fikonmarmelad på crostini. Löjrommen passar bäst till en Blanc de Blancs medan Foie Gras är perfekt till en Blanc de Noirs eller Vintage.
 
Lycka till med Champagneprovningen i hemmet, vill du lära dig mer kontakta erik@chocodeli.se 
 

Ölprovning Verandan Piteå Stadshotell 8/7

Publicerad 2016-07-08 21:44:00 i Allmänt,

Ända in kaklet var den gamla förbundskaptenen i fotboll Tommy Söderbers devis och så var det för mig också, efter några kortare utflykter till Norge börjar semstern på riktigt i morgon, då jag drar till Estland och kommer att stanna där till den 25/6, så under den tiden är det också semester här på bloggen, så jag återkommer i slutet av månaden.
Sista uppdraget innan semestern var en ölprovning på Verandan, uteserveringen på Piteå Stadshotell, efter en vecka med dåligt väder sprack det upp och solen visade sig, vilket gjorde det hela så mycket bättre.
 
Vi började provningen med en belgisk Wit från Jädraöl som heter Vetefan (varunr 89528, pris 24,-). Jag har provat deras olika öl när jag har stannat till på Best Western i Gävle och jag gillar deras slogan "Jädra gott öl helt enkelt". 
 
Vetefan är friskt öl med toner av honung och koriander. En perfekt törstsläckare en varmt sommardag. Jag serverade Bratwurst med surkål och starksenap till, en klockren kombination.
 
Näst på tur var en moderna lager från den danska nomadbryggeriet Mikkeller, vilket innebär att den är humlearomatisk. Mikkeller American Dream (varunr 1246, pris 20,90) har tre olika typer av malt Pilsner-, munich- och carapilsmalt och humle av sorterna columbus, nelson sauvin, saaz, simcoe och amarillo. 
Det är en öl med tropiska toner och en tydlig doft av humle. Smaken är frisk med toner av tropisk frukt och en tydlig humlebeska. Den påminner mer om en IPA än en lager och det är kanske därför jag gillar den så mycket. Den serverades med salamichips (kör salamiskivor 5-7 minuter på 225 grader.
 
Näst på tur stod en av mina stora favoriter Rodenbach Vintage 2013, som tyvärr är slut på Systembolaget sedan länge, men det kommer nya årgångar så det gäller att hålla ögonen öppna. Ett alternativ är Rodenbach Caractère Rouge (varunr 11276, pris 119,90) som släpptes idag, den är slut i webblagret, men finns hos ett antal Systembolag, så det är bara att be ditt närmaste Systembolag att beställa hem.
Rodenbach Vintage Ale är en så kallad suröl som har lagrats på fat, vilket ger en fruktig öl med toner av röda bär och frukter, smaken är frisk och syrlig och gifter sig med en rumstempererad hushållsost.
 
Trots att det numera är inflation i IPA, så hör det till att ta med en sådan. Jag valde Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (varunr 11528, pris 25,90).
 
Det är en klassisk IPA med mycket humle i doften och toner av stenfrukter och mörkt bröd. Smaken är fruktig med tydlig beska, tillsammans med en baconlindad dadel (linda en halv skiva bacon runt en dadel och grilla i ugnen 12-15 minuter på 225 grader) blir det en perfekt kombination.
 
Vi avslutade med kraftpaketen och började med en Stout från det norska bryggeriet Kinn.
 
Bresjnev Sovjetisk Staut är ett kraftpaket med toner av rostat kaffe, mörk choklad och cigarrlåda, smaken är komplex med toner av rostat kaffe och mörk choklad, det är en lång och mjuk eftersmak som blir än bättre i sällskap med en chokladtryffel.
 
Chokladtryfflar (20 st)
150 gram mörk choklad 70 % av bra kvalitet
1 dl grädde
1 tsk agavesirap eller honung
2 tsk osaltat smör
1 msk chokladlikör eller stout
Polenta att rulla i
 
Gör så här:
  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en bunke tillsammans med det osaltade smöret.
  2. Koka upp grädde och agavesirap/honung, häll gräddblandningen över chokladen och rör till en jämn smet, tillsätt sedan likören och rör ytterligare.
  3. Ställ i kylen minst fem timmar.
  4. Rulla till 20 bollar och låt dem stå i kylen ytterligare ett par timmar (det går i och för sig att göra moment fem redan nu).
  5. Sätt lite polenta i en plaspåse, rulla tryfflarna en gång till, sätt ner cirka 10 tryfflar i påsen och skaka, så att polentan "klär" tryffeln. Färdiga att servera. Klarar ett par veckor i kylen.
Vi avslutade med ölets svar på vin, Barley Wine, närmare vin än så kommer inte en öl.
 
Criminally Bad El Barley Wine (varunr 88470, pris 44,90) har en doft som domineras av honungsötma. Smaken är komplex, men samtidigt mjuk med tyldlig sötma. Servera till en bit rumstemperad prästost eller Västerbottensost och du har en magisk kombination.
 
Med dessa rader tar jag semester, som skall ägnas åt att studera Sydafrikanska viner både teoretiskt och praktiskt, så att jag kommer välförberedd till Wosa Sommelier Cup i mitten av september.
Jag önskar mina följare en trevlig juli och min rekommendation är drick dubbelt så dyrt och hälften så mycket. 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela