Erik Grödahl

Vinets dag - SM i blindprovning 22/1

Publicerad 2016-01-25 13:25:00 i Allmänt,

I fredags anordnades "Vinets dag" för tredje gången. I samband med detta sparkade Munskänkarna i gång "Årets vinort 2016" som är Montsant och Priorat samt tillkännagav att de har gått med i "Wine in Moderation", men den stora händelsen denna kväll var SM i blindprovning. Det var fem deltagande lag i tävlingen, AuZone, Sommelierföreningen, Systembolaget, Vinkällan Dryckesutbildningar och Munskänkarna. Efter att Munskänkarna hade vunnit de två första åren var det dags för en ny vinnare, då AuZone, visserligen med två Munskänkar och två f.d. Munskänkar i laget vann knappt för Sommelierföreningen. De deltagande lagen skulle identifiera tolv viner (fyra mousserande, fyra vita och fyra röda) där de skulle faställa druvsort, ursprung, producent och årgång.
Glada vinnare, AuZone. (Foto: Angélique Pehrson)
 
Efter den mousserande flighten ledde AuZone med tio poäng för Vinkällan dryckesutbildningar som sedan hade tolv poäng ner till de övriga tre lagen.
 
På den vita flighten plockade Vinkällan in tre poäng och inför den sista flighten skiljde det sju poäng mellan lagen. På den sista flighten kom Sommelierföreningen som en raket och plockade in 16 poäng på AuZone och efter kontrollräkning visade sig skilja 3 poäng mellan lagen. Även Systembolaget passerade Vinkällan och hamnade på en tredjeplats 26 poäng från segern. Vinkällan i sin tur hade en betryggande marginal ner till Munskänkarna. Återigen visar det sig hur små marginaler det är i denna tävlingsform, ett eller två felaktiga val och du är borta från att kämpa om segern. Ett stort grattis till AuZone.
 
Nu laddar vi för nästa års tävling som också kommer att genomföras på Bryggarsalen den 22/1 med start 16.00. Vi hoppas på ytterligare några deltagande lag.
 
Resultat
1. AuZone (Tom Braathen, Johan Jeansson, Anders Källberg och Magnus Waern) 149 poäng
2. Sommelierföreningen (Emma Ziemann, Helena Wollf, Martin Fradera och Göran Stenberg 146 poäng
3. Systembolaget (Louise ”Lollo” Bergdal, Oskar Markusson, Torbjörn Ljunglöf och Emmanuel Kumlien 123 poäng 
4. Vinkällan Dryckesutbildningar (Love Åkerberg, Pontus Jennerholm, Erik Casterud, Anette Zéllen Söderström)         113 poäng.
5. Munskänkarna (Erik Karlsson, Lars Svedberg, Elisabeth Nordin Florell och Rein Florell) 88 poäng
 
Vinlista:
Mousserande
Glas nr 1: 2008 Avinyó Reserva Brut Nature, Spanien/Cava, Macabeo + Xarel-lo
Glas nr 2: NV Ferrari Brut, Italien/Trento, Chardonnay
Glas nr 3: NV André Clouet Grande Reserve Brut, Frankrike/Champagne, Pinot Noir
Glas nr 4: 2014 Bacio della Luna Proscecco Superiore Brut, Italien/Venetien/Prosecco/Valdobbiadene, Glera
 
Vita:
Glas nr 1: 2014 Clay Station Viognier, USA/Kalifornien/Lodi, Viognier
Glas nr 2: 2014 Pazo Cilleiro Albariño, Spanien/Galicien/Rias Baixas, Albariño
Glas nr 3: 2014 Tegernseerhof Grüner Veltliner Smaragd, Österrike/Niederösterreich/Wachau, Grüner Veltliner
Glas nr 4: 2014 Sancerre Les Pierris, Roger Champault, Frankrike/Loire/Sancerre, Sauvignon Blanc
 
Röda:
Glas nr 1: 2013 Terres Dorées Moulin-à-Vent , Frankrike/Bourgogne/Beaujolais, Gamay
Glas nr 2: 2012 Yalumba The Cigarr Cabernet Sauvignon, Australien/South Australia/Coonawaara, Cabernet Sauvignon
Glas nr 3: 2013, Alto, Spanien/Castilla y Léon/Ribera del Duero, Tinto Fino
Glas nr 4: 2001 Brolio, Italien/Toskana/Chianti Classico, Sangiovese
 
Ett stort tack till Robert Rask Vinhandel, Vinunic, Wine World AB, Apricot AB, Giertz Vinimport, Johan Lidby Vinhandel, Prästgårdens Vihandel, Wicked Wine och Spanska Ambassadens Handelsavdelning som har medverkat till att genomföra detta evenemang.
 
En en gång stort grattis till AuZone.
 

"Januarifönstret del 2 - 16 viner vi måste köpa innan januaris utgång"

Publicerad 2016-01-17 14:06:41 i Allmänt,

I mitt utvecklingssamtal med "I, me and myself" i december kom vi fram till att om vi bortser från Champagne så provar jag alldeles för lite franska viner, sagt och gjort i torsdags blev det en mjukstart med en Riesling från Alsace, men det var mer uppvärmning inför gårdagskvällen, då vi hade provning med vår lilla privata vingrupp och temat var Alsace. Vi går nu in på 15:e året med denna grupp och intressant är att trots fyra provningar med sex viner per år har vi bara haft en vin som har varit korkskadat. Men tillbaka till gårdagens provning, Alsace är en region som alltid levererar och det var genomgående hög kvalitet på de viner vi provade, men det var ett vin jag fastnade för och det var Clos Windsbuhl Pinot Gris 2008 från producenten Zind Humbrecht.
Färgen var gyllengul och doften påminde om en mogen och vällagrad Champagne med en väldigt tydlig doft av mogna äpplen, sherry och honung. Smaken var mjuk och krämig med lite restsötma, ett alldeles underbart vin och jag blir lycklig när jag tänker på det.

"Januarifönstret del 1 - 16 viner vi måste köpa innan januaris utgång"

Publicerad 2016-01-16 13:45:00 i Allmänt,

Med inspiration från fotbollen börjar jag idag med en ny bloggserie, "Januarifönstret", här kommer jag att tips om bra viner som lever en undanskymd tillvaro på Systembolagets hyllor eller beställningssortiment. Tyvärr är detta något som många vinjournalister tyvärr inte bidrar med utan av ren slentrian rekommenderar de samma viner år ut och år in, ett typexempel är Bengt Frithiofsson i TV4, som inte kom med några överraskningar i går.
En annan anledning till "Januarifönstret" är den besvikelse jag upplevde när jag i går besökte Systembolaget i Piteå, det var nästan tragiskt, jag letade en Cabernet Sauvignon till en druvkurs och det gick knappt att hitta en sådan över 79 kronor. Med risk för att bli doppad i tjära och rullad i fjädrar på torget, men vi har ett sortiment som speglar kundernas inköpsmönster och det är minst sagt pinsamt att skåda alla dessa boxar, kändisviner och Zinfandel i överflöd, men 2016 skall bli året då Piteborna vaknar, det skall jag göra mitt bästa för att bidra till.
Först ut i januarifönstret är Meerlust Rubicon (varunr 2026, pris 229,-) som är ett ikonvin från Sydafrika och den första s.k. Bordeaux-blenden som gjordes där. I går fick jag ett nyhetsmejl från den svenska importören med information om att det riskerar försvinna från Systembolagets hyllor, jag kan inte annat än att bli besviken. Det här är ett vin som alltid håller mycket hög kvalitet till ett pris som du inte ens får ett riktigt dåligt husets vin för på en restaurang. Här pratar vi om ett komplext kraftpaket med lagringspotential, så långt i från lättdruckna syditalienska sockerbomber som du kan komma. Den aktuella årgången 2010 kan du med fördel dricka de närmaste 20-åren, har du ett barn eller barnbarn som är fött 2010 är det en perfekt 20-årspresent. Det är vinet är utmärkt sällskap till en renfilé eller älgstek med krämiga eller syrliga tillbehör eller prova servera det till en lättrimmad ugnstekt torksrygg med rödvinssås och du har en magisk smak och vinkombination.
Gör en insats för detta ikonvin och köp några flaskor annars riskerar det att försvinna från Systembolagets hyllor. Det är sådana viner vi behöver, som ger en upplevelse och är oceaner bättre än det som döljer sig bakom Maria Montazami, Tina Nordströms eller Per Morbergs etiketter.
Finns det inte på din närmaste Systembolagsbutik, gå in på www.systembolaget.se och gör din beställning redan idag.

Champagneprovning 11/1

Publicerad 2016-01-12 10:14:00 i Allmänt,

Det var riktigt härlig att få börja arbetsåret med att hålla en Champagneprovning, den första av tre de närmaste veckorna. Här kommer en sammanställning av vad vi provade. 
 
Champagner
1. Beaumont des Crayères (varunr 7891, pris 199,-) 
2. Pierre Peters Cuvée de Réserve (varunr 7350, pris 319,-)
3. Georges Vesselle Blanc de Noirs Grand Cru (varunr 72390, pris 399,-)
4. Roger Brun Romance Rosé 2010 (varunr 77985, pris 360,-) 
En ost som passar mycket bra till Champagne är rumstemperarad hushållsost, skär i tärningar och låt ligga framme minst åtta timmar innan servering. Undvik Arla och de stora livsmedelskedjornas egna eftersom de använder dansk mjölk, försök hitta Gäsene alternativt Boxholms gräddost, vi måste värna om det svenska jordbruket.
 
Salamiröra på crostini går också snabbt att förbereda, kör först 50 gram salami i matberedaren och tillsätt sedan 100 gram Philadelphiaost.
 
När skålen och kniven till matberedaren är diskad, är det dags att göra en rökt laxmousse som med fördel kan serveras på/i rågchips , den här satsen räcker till minst 30 personer som tilltugg:
 
100 gram kallrökt lax
25 gram rumstempererat smör
0,375 dl creme fraiche
1/2 msk gräslök
några droppar Worchestersås
 
Gör så här:
 1. Skär laxen i mindre bitar, lägg den i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en slät röra, servera på dinkelkex.
Matberedaren skall får fortsätta jobba, nu är det röd pesto som gäller, det perfekta med denna röra är att på fredagskvällen serveras den som tilltugg till Champagne, på lördagen kan den användas till ost-och pestogratinerad kyckling eller lax och det som finns kvar på söndagen kan blandas med salamiröran och lite grädde, kokas upp och serveras till pasta.
 
Det här behövs för en helgsats:
1 kruka basilika
150 gram fetaost
15 soltorkade tomater i olja
1/2-1 finhackad röd chilli (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)
1 hackad vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja
 
Gör så här:
 1. Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost, chilli, vitlök och mixa till en jämn tjock massa.
 2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur.
Servera på Crostini eller dinkelkex.
 
Nästa tilltugg var löjrom och smetana på Crostini, gott och enkelt att förebereda. 
 
Det blev också en ostpaj med bacon, görs med fördel dagen innan och serveras kall.
 
Pajdeg
3 dl ekologiskt vetemjöl
125 gram kallt SMÖR (inte margarin)
Eventuellt 1-2 msk vatten
Förgrädda skalet i 15 minuter (200 grader)
 
Fyllning
3 ekologiska ägg
4 dl riven Västerbottensost/Prästost
3 dl ekologisk grädde
1 gul lök
1 paket bacon
 1. Mixa mjöl och smör i en matberedare, tillsätt vatten om det behövs.
 2. Tryck ut degen i en pajform (24-28 cm i diameter), ställ i kylen en timme och förgrädda sedan skalet 10-15 min i 200 grader.
 3. Börja fräsa tärnat bacon 1-2 min, tillsätt gul lök och fräs ytterligare  några minuter.
 4. Fyll pajskalet med bacon- och lökblandningen.
 5. Riv osten, mixa grädde och ägg, tillsätt ost och häll i pajskalet.
 6. Grädda 30-40 minuter i 175 grader.
 
För att visa på Champagnes förträfflighet som måltidsdryck, serverade jag en asiatisk räktoast som innehåller många vinovänner, exempelvis curry, sambal oelek, mango chutney, fransk senap m.m.
 
Det här behövs till 24 små toast
24 små skivor av en god hembakad baguette (de finns massor med recept här på bloggen)
Olja till stekning
 
1 kilo räkor med skal
1 dl majonnäs (se recept nedan)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk curry
1 msk mango chutney
1 finhackad vitlöksklyfta
 
Majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.
 
Gör så här:
 1. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda med majonnäsen och tillsätt sambal oelek, curry, mango chutney och vitlök.
 2. Pensla brödskivorna med olivolja, grädda i 225 grader 5-6 minuter på varje sida.
 3. Fördela räkröran på toasten.
 
Vi avslutade med Brieost som serverades tillsammans med fikonmarmelad på hembakat knäckebröd. 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela