Erik Grödahl

Tekaka till nyårsaftons frukost

Publicerad 2016-12-30 10:07:26 i Allmänt,

I går på morgonen ville Elizabeth ha tekakor till frukost. Fördelen med lediga dagar är att tid finns, så det var bara att sätta i gång. Jag använde mitt gamla recept och bytte ut lite mjöl mot fiberhavregryn. Det finns ju så många goda serveringalternativ, gräddost som smälter på den nybakade tekakan, räkor och nyvispad rökmajonäs eller ägg och kaviar. Det här är väl ett perfekt sätt att starta nyårsafton. 
 
 
Det hä receptet räcker till 6-7 tekakor:
25 gram jäst
50 gram smör
2.5 dl mjölk
1 msk agavesirap
1/2 tsk salt
6-7 dl dinkelmjöl
 
Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke, häll ner mjölkblandningen och rör ihop. Tillsätt agavesirap och salt.
  3. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa 20-30 minuter.
  4. Rulla ut till 6-7 bollar, som du plattar ut. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 225 grader och låt jästa 15-20 minuter.
  5. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills de har fått fin färg.
  6. Servera 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela