Erik Grödahl

”Renskavsburgare” med lingonchutney, Västerbottensost- och pepparrotsdressing, fräst skogssvamp och mandelpotatisklyftor

Publicerad 2016-12-07 08:16:21 i Allmänt,

Ett populärt tema på restauranger är ”burgare och bärs”, jag kör min egen variant, ”burgare och vin”. Det här är en rätt jag har jobbat fram i huvudet under en tid, vad jag än kallar den blir det fel, först tänkte jag på ”pulled reindeer”, men det blev tillslut renskavsburgare vilket också är lite missvisande eftersom det egentligen bara är renskav men serverat på ett annorlunda sätt.
 
 
Det här behövs för 4 personer:
150-175 gram renskav per person
Smör
Salt och peppar
 
20 gram torkad skogssvamp (blötlägg 20 minuter)
Smör att steka i
 
Hembakade hamburgerbröd (recept finns här på bloggen)
 
Lingonchutney
1 liten finhackad gul lök
1 msk smör
2 msk rårörsocker
2 dl lingon
1 dl balsamvinäger
 
Gör så här:
Stek löken mjuk i smöret, tillsätt rårörsockret och fräs 45 sekunder, avsluta med att tillsätta lingon och balsamvinäger och koka ihop tills det är krämigt. Servera sval eller kall.
 
Mandelpotatisklyftor
800 gram mandelpotatis
Rapsolja
Salt
Svartpeppar
Rosmarin
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, skala och skär mandelpotatisen i klyftor, lägg i en form, salta och peppra, krydda med rosmarin och häll över lite rapsolja. Stek i ugnen 15-20 minuter. 
 
Västerbottensost- och pepparrotsdressing
1 dl smetana
1 dl majonäs (recept finns här på bloggen)
1 dl riven Västerbottensost
1 msk riven pepparrot
1 msk dill
Salt och svartpeppar
 
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar, kan med fördel göras i god tid innan, så den får stå i kylskåpet och dra till sig smaker.
 
Renskavsburgare och fräst skogssvamp
Börja med att fräsa svampen tills all vätska har försvunnit, tillsätt sedan smör och fräs ytterligare 3-5 minuter. 
 
Bryn renskav i smör tills den är genomstekt, smaka av med salt och peppar.
 
Servering
Bred ut Västerbottensost- och pepparrotsdressing på den undrae halvan av brödet, förstsätt med renskav, bred lingonchutney på den övre halvan av brödet. Servera med mandelpotatisklyftor och stekt skogssvamp.
 
Vintips

Här är en mogen klassisk röd Rioja den perfekta följeslagaren som verkligen gifter sig med lingonchutney och dressingen. Det här är en vintyp som klarar lång lagring och finns att köpa till förvånansvärt bra priser på Systembolaget.

 

Rioja Bordon Gran Reserva 1999 (varunr 75234, pris 195,-). Mogen Rioja är något som alltid är gott, fräsch och framför allt prisvärt, 195 kronor för ett 17 år gammalt vin, det är bara att tacka och ta emot, det är lika bra att beställa några på en gång, för det här kommer att ta slut.

Alkoholfritt: Här är Saxhyttegubbens Blåbär 100 % (varunr 1964, pris 69,90) ett utmärkt alternativ, här finns hög fruktsyra och strävhet. Kombinationen med lingonchutney är fantastisk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela