Erik Grödahl

På vilket sätt avnjuts Sushi bäst?

Publicerad 2016-12-22 09:54:32 i Allmänt,

Det finns inga rätt och fel när det gäller smak så länge vi håller oss inom gränserna för etik och hållbarhet. Men visst skulle en napoletan vända sig i graven om han fick höra att det görs pizzor i norra Sverige med bernaisesås, men så är det när maträtter lämnar sitt ursprungsområde, de anpassas till det lokala köket.
 
Sushi är något jag har avnjutit i många år och det är faktiskt så att min fru under en period hade en cateringfirma som hette Sushicat, riktigt god sushi, men vi åt den på "fel" sätt.
 
Det var för några månader sedan jag fick lära mig hur sushi skall ätas och det blev en helt annan upplevelse än tidigare, så ta del av mina nyvunna kunskaper.
En vanligt svar när jag har frågat om någon vill hänga med och äta sushi är att: "jag äter inte rå fisk". Det är nog den vanligaste missuppfattningen kring sushi. Ordet sushi är relaterat till riset och det kommer från ett japanskt adjektiv sui, som betyder sur. Rå fisk på japanska restauranger heter sashimi.
 
Sushins huvudingrediens är vinägersyrat ris, shi och en av betydelserna är lyx. Risets klibbiga konsistens kommer från bladningen av socker och vinäger. Riset skall vara ljummet/kroppstempererat för maximal njutning. Det rundkorniga klibbiga riset formas till kuddar (nigiri) eller rullas (maki) tillsammans med rå eller tillagad fisk, rom och/eller skaldjur. De vanligaste ingredienserna är tonfisk, räkor, lax, krabba, bläckfisk, ål, svärdfisk, pilgrimsmussla och omelett eller vegetariska ingredienser såsom avokado och gurka, de två sistnämnda tillsammans eller var för sig.  De förekommer också kyckling och olika sorters kött.
 
Sushi serveras vanligtvis med wasabi, inlagd ingefära (Gari) och japansk soja. Den gröna pastan wasabi som är gjort på den starka japanska pepparroten kan lätt upplevas som en näsrenare. 
 
Japanerna säger att nigiri är som en stor familj där varje riskorn är en egen individ. Riset ska alltså separeras när det kommer i kontakt med saliven i munnen. Vanligt förekommande hos oss är att denna separation sker redan i sojakålen. I Japan undviker de att riset kommer i kontakt med sojan. Sushibitar som har topping är smaksatta av kocken och behöver således inte doppas i soja över huvud taget, men om fisken är naturell kan den doppas.
 
Den salta sojan gör det svårt eller omöjligt att bedöma riset eftersom det bara smakar salt, det är lite som att servera renfilé med för mycket sås, smaken av ren försvinner. 
 
Den inlagda ingefäran då? Den skall definitivt inte läggas ovanpå bitarna, då tar den bort smaken utan den skall ätas mellan bitarna för att rena munnen.
 
Så steg 1 för att bedömma sushirestaurangerna i Piteå är att undvika att doppa riset i sojan, då känner Ni vem som har det bästa riset, för det finns de som serverar ris som smakar ris och då är det inte sushi vi pratar om.
 
Så min fråga är, vilken restaurang serverar det bästa riset?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela