Erik Grödahl

Köttfärsås by Erik Grödahl

Publicerad 2017-02-01 09:21:11 i Allmänt, Recept kött,

När både vinet och maten håller högsta klass blir det ibland så att en av måltidens komponenter (vinet eller maten) ibland kan hamna lite i skymundan. Av den anledningen brukar jag att servera en av mina vardagsfavoriter pasta med köttfärssås när jag provar riktigt bra viner från exempelvis Piemonte eller Toscana. Det skall vara min egen version av denna klassiker, den är så god att jag ibland äter upp en tredjedel medan jag ”smakar av” den. Vad som utmärker den är att det inte en massa smaker som spretar åt olika håll utan i första hand syra från vinet och tomatpurén, sälta från baconet samt konsistens i form av krämighet från grädden, mer behövs inte för att bli mätt och samtidigt njuta av ett utmärkt vin. Till den här maträtten är ju råvarorna relativt billiga, så därför går det bra att satsa på ett riktigt bra vin.

Det här behövs för 2-3 personer

400-500 gram köttfärs

1 pkt bacon eller pancetta

1 röd lök

¾ dl tomatpuré

¾ dl rött vin av samma sort som i glaset

¾ dl grädde

Salt och svartpeppar

Pasta

Riven ost

 

Gör så här:

  1. Finhacka löken och skär bacon eller pancetta i mindre bitar. Fräs först bacon/pancetta och röd lök i det naturliga fettet från bacon/pancetta 3-4 minuter. Tillsätt sedan köttfärsen och fräs ytterligare 4-5 minuter. 
  2.      -   Tillsätt tomatpuré och ”jobba in” den med en trägaffel färsblandningen. Häll över vin och grädde, låt det puttra på medelvärme 10 minuter, smaka av och krydda eventuellt med lite salt och svartpeppar. Oftast är såsen så smakrik att kryddningen känns onödig.

  3.       .   Servera med riven ost och nykokt pasta.

Vintips:

En Barolo, Barbaresco, Chianti Classico eller Brunello Montalcino är det givna valet för mig. Senast provade jag Barolo Mauro Veglio 2011 (varunr 73043, pris 320,-), behöver jag säga att det var en helt fantastisk kombination. Ett välbalanserat vin vars fruktsyra och strävhet mjukas upp av såsens syra och krämighet. Här kan Ni med ett fåtal råvaror på ett snabbt enkelt sätt skapa lyxkänsla en fredag kväll till ett pris lägre än en flaska relativt enkelt vin kostar på krogen.

Två billigare alternativ är Nozzole Chianti Classico 2010 (varunr 79271, pris 150,-) eller Terreno Chianti Classico 2013 (varunr 2373, pris 110,-).

 
 
 

400-500 gram köttfärs

1 pkt bacon eller pancetta

1 röd lök

¾ dl tomatpuré

¾ dl rött vin av samma sort som i glaset

¾ dl grädde

Salt och svartpeppar

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela