Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 53"

Publicerad 2016-12-23 17:20:52 i Allmänt,

Bak varje lucka i min julkalender finns det kärlek, men i de två sista luckorna finns det extra mycket kärlek. Är det något jag har svårt för så är det människor som säljer sitt namn till vilken vara som helst utan en tanke på att de som gör jobbet lever under väldigt tuffa förhållanden. 
 
Det här året har det varit väldigt mycket Sydafrika och dess viner i mitt liv eftersom jag lade ner mycket tid på att förbereda mig inför både den svenska tävlingen och finalen i WOSA Sommelier Cup. Jag skulle kunna skriva en avhandling om Sydafrika och dess vinindustri, men nu hägrar jul och ledighet, så det får bli några korta rader.
 
 
Mina korta rader handlar om en vädjan, inte att varje flaska vin du skall dricka kommer från Sydafrika, men istället för att sitta med en stor godispåse och dricka samma sötsliskiga vin från en bag-in-box när du har ditt fredagsmys, tänk etiskt och hållbart. Istället för 3 liter på box, välj en eller två flaskor för samma peng, det är bra både för miljö och folkhäsla."Drick mångfald" vilket innebär att du provar något nytt hela tiden eller är du en person som ser repriser av samma avsnitt av en TV-serie gång efter annan? Drick regelbundet viner från långlöneländer såsom Sydafrika, så att Ni hjälper människorna där att få ett bättre liv. Köp gärna ett vin som kostar runt 100-lappen och uppåt, då blir det mer pengar till vinbonden och hans anställda. Det är ju bättre att pengarna går dit än till någon svensk b-kändis. Är det på det viset att du vill ha så mycket kvalitet som möjligt för dina pengar, då är Sydafrika det bästa alternativet, det spelar ingen roll om vinet kommer från någon av de stora KWV eller Nederburg i Paarl eller en liten producent i Elgin, kvaliteten är alltid hög. Själv skall jag göra min insats i kväll, "dan före doppardan". Jag byter ut portvinet och avnjuter en KWV Cape Vintage och en Allersverloren Fine Old Vintage till min hårdost som har stått och svettats i rumstemperatur sedan klockan 08.00... De av mina gäster som inte tycker om fortifierade viner får avnjuta ett glas Nederburg The Motorcykle Marvel 2014, det är mitt sätt att visa min tacksamhet mot Sydafrika och dess fantastiska viner.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela