Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 43"

Publicerad 2016-12-15 13:47:00 i Allmänt,

Ett riktigt bra och annorlunda bubbel, som kan lyfta vardagsmiddagen till höga höjder är Motzenbäcker Riesling Brut Methode Rurale 2012 (varunr 77456, pris 299,-,  när detta skrivs heter vinet Menger Krug Methode Rurale Riesling Brut 2011 på Systembolagets hemsida, men det är vinet jag rekommenderar Ni får.)
Vinet är ekologiskt och kommer från producenten Menger-Krug. Methode Rurale eller Méthode ancestrale är det gamla sättet att göra mousserande vin. Jämfört med méthode traditionelle, den som används i Champagne, Franciacorta, Cava m.fl är det här en metod där vinet bara jäser en gång. Méthode Traditionelle jäser två gånger, först i tank eller i fat, som sedan följs av en andra jäsning i flaskan med hjälp av tillsatt jäst. För Méthode Rurale börjar jäsningen i tank eller fat och när runt 20 g socker återstår flyttas det jäsande vinet till flaska och får jäsa färdigt där. Resultatet är ett mousserande vin med lägre tryck än ett vin framställt enligt méthode traditionelle.
 
Motzenbäcker har de klassiska Rieslingtonerna som honung, mogen tropisk frukt och blommighet, smaken är frisk och syrlig, m.a.o. ett vin som passar utmärkt till många typer av mat.
 
Varför inte prova en lättrimmad ugnsstekt baconlindad torskrygg på surkålsbädd med potatispuré och vitvinssås alternativt bratwurst med surkål, potatispuré och starksenap.
 
Inte sugen på något av ovanstående, testa med sushi eller thaimat eller varför inte klassikern rumstempererad långlagrad grevéost. Det här är verkligen möjligheternas vin.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela