Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 38"

Publicerad 2016-12-08 13:00:00 i Allmänt,

Ni som följer mig här på bloggen har säkerligen uppmärksammat att Munskänarnas vinort 2016 är Montsant och Priorat i Katalonien. Jag har åkt land och rike runt, ja, mer än så har faktiskt varit på Åland och i Provence också och hållit provningar på detta tema. Detta har gett mig möjligheten att prova många viner från dessa två områden och slutbetyget är att de genomgående har hållit hög kvalitet.
 
Ett vin som jag har haft med på ett antal provningar, bl.a. i Sunne, Nedansiljan och Överkalix är Brunus Blend, då var årgången 2008 och vinet kostade 153 kronor.
Något hände under året och nu kostar Brunus Blend 2011 (varunr 32158), men prissänktes till 99 kronor trots bibehållen kvalitet. Jag tycker inte om att använda ordet fynd, men den här gången är jag tvungen, det här är väldigt mycket vin för pengarna.
Det är en blend på 56 % Cariñena, 33 % Garnacha, 5 % Syrah, 3,5 % Merlot och 2,5 % Cabernet Sauvignon. Doften är komplex med toner av solmogna skogsbär, mörk choklad och torkad frukt. Smaken är mustig med bra balans mellan fruktsyran och de mjuka tanninerna, eftersmaken är lång med toner av solmogna skogsbär och torkad frukt. Vinet har lagrats 12 månader på franska ekfat som har använts en eller två gånger vilket innebär att vinet domineras av frukt framför fat. Det här vinet går bra att dricka redan i dag, servera 16-18 grader till en mustig gryta, men det går bra att lagra ytterligare 6-8 år, m.a.o, ett väldigt billigt lagringsvin.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela