Erik Grödahl

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 29"

Publicerad 2016-12-01 14:21:22 i Allmänt,

I samband med vår vinmässa sista lördagen i oktober stiftade jag bekantskap med ett riktigt bra vin från Monterey i Kalifornien, Birichino Malvasia Bianca 2014. Malvasia är en druvsort som de flesta förknippar med söta och starka viner från bl.a. Italien och Madeira. De torra vita som finns tillgängliga på Systembolaget kommer i första hand från Istrien i Kroatien.
 
Birichino Malvasia Bianca 2014 finns för närvarande både i tillfälligt sortiment (varunr 99438, pris 149,-) och skulle det ta slut där får du lägga på tio kronor och köpa det via beställningssortimentet, där varunumret är 70852.
 
Doften domineras av mogen tropisk frukt och blommighet, min fru tyckte det doftade tvål, vilket är ett positivt omdöme från en tvålmakerska. För mig påminde blommigheten mycket om muskat och jag fick förklaringen på importören Handpicked Wines hemsida, det innehåller en liten del Muscat Canelli. Det här medför att det ibland är svårt att identifiera druvsorter från Nya Världen eftersom det för export är tillåtet med 15 procent andra druvsorter och för försäljning inom landets gränser 25 procent. 
 
Smaken är torr och frisk med aromatiska toner. För några dagar sedan serverade jag det här vinet till stek kyckling med tandorikryddor i gräddsås och glasnudlar, en alldeles utmärkt kombinationen. Servera 10 till 12 grader. et aromatiska i vinet gör att det passar bra rätter med kyckling och skaldjur där kryddningen har inspiration från det thailändska eller indiska köket, gärna med en sås som är baserad på kokosmjölk. Beställa hem några flaskor och testa, du kommer att skatta dig lycklig vid middagsbordet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela