Erik Grödahl

Gott slut - Vad är egentligen viktigt i livet?

Publicerad 2016-12-31 10:00:00 i Allmänt,

Ännu ett år har passerat revy och det är dags att göra "bokslut". Om ett år skulle mätas i personliga framgångar, så skulle jag rabbla upp dessa ytterligare en gång, sprätta en Bollinger Grande Année 1996 och känna mig förbaskat nöjd, men livet är inte fullt så enkelt. Det finns så mycket viktigare i livet än personlig framgång.
 
2016 har som alla andra år varit ett år där många har lämnat oss och gått vidare till sista vilan. Det har varit artister, skådespelare, idrottsprofiler m.m. Det har också varit terrordåd i Europa som har fått stor uppmärksamhet och Facebooks profilbilder har prytts av franska och belgiska flaggor. Sen har det varit dagliga terrordåd i Afghanistan, Pakistan, Syrien, Irak, Libyen, Nigeria m.m. som säkerligen tillammans har dödat fler än vad som bor i Piteå Kommun, men det blir en liten notis i tidningen och livet går vidare utan att en profilbild på Facebook pryds av någon av dessa länders flaggor.  Sak samma är det om någon välkänd profil eller någon ytlig bekant dör, för några dagar är det R I P och vi värdesätter livet högt och skall vara rädda om varandra, sedan går livet vidare och vi gnäller över samma småsaker som vi alltid har gjort.. Det räcker med att någon står för länge och väntar på en parkeringsplats vid ICA eller COOP, kön och irritationen växer och vi är nära att explodera, men vid närmare eftertanke vad är problemet?
 
Om vi backar till de som har lämnat oss eller har drabbats av allvarlig sjukdom, så känns det här året för egen del som det värsta sedan 1978, då jag förlorade min lillasyster och far inom 3 och en halv månad. Det är inga släktningar eller familjemedlemmar som har drabbats, men ändå närstående. Personer som har suttit i mitt kök enda dagen och sedan nås jag av dödsbudet en vecka senare eller en annan som jag ringde, samtalet gick till mobilsvar, jag ringde igen dagen efter med samma resultat, fick en dålig känsla, men i min stressade tillvaro gick livet vidare tills dödsbudet kom några dagar senare. Senast i onsdags kväll nåddes jag av ett nytt dödsbud, en kvinna full av liv, 50 år gammal hadde dött. Det tog många timmar innan jag somnade, vände och vred på mig i sängen och funderade, konstaterade som den ateist jag är livet är inte rättvist när någon mitt i livet rivs bort från sin make och sina barn. Vems tur är det nästa gång?
 
Nu är det inte på det viset att jag vill skapa en dålig stämning på årets sista dag, men på samma sätt som vilken dag som helst är det dags för reflektion och eftertanke och värdera det vi har i livet. På samma sätt som i min sista lucka i julkalendern som vädjar jag om kärlek.. En del människor lägger en stor del av sin vakna tid på att dela inlägg på Facebook om allt "elände" de nyanlända ställer till med, dessa människor som i Piteå verkar i gruppen Pite 2.1 har lösningen på alla problem, underligt att inte FN och EU har anlitat dem för att få ordning på det som händer i omvärlden.
 
Andra vuxna människor lägger energi på att spy galla över en hockeydomare, vad ger det för signal till våra ungdomar?
 
Ja, listan kan göras hur lång som helst. Jag är inte bättre än någon annan, men försöker stanna upp och reflektera och vara en förebild för min son och dotter.
 
Det var som en vän sade i veckan, "Ibland borde folk klä av sig och sätta sig framför spegeln och reflektera".
 
Jag skall inte ta honom på orden, men jag skall nu skall jag sätta mig framför spegeln med ett glas Champagne och titta på den vackraste människa jag känner, kärlek börjar med att älska sig själv.
 
Ha ett gott slut på 2016 och på återhörande nästa år.

Hämtpizzornas nationaldag

Publicerad 2016-12-30 14:00:00 i Allmänt,

1/1 har i Sverige blivit "Hämtpizzornas nationaldag". Trötta och hängia individer har redan glömt nyårslöftet om ett hälsosammare liv och vallfärdar till pizzeriorna. En del tar en välbehövlig promenad, andra utgör en trafikfara.
Pizzerior är ju något som fullkomligt har exploderat i Sverige de senaste 30 åren, jag kommer ihåg hur exotiskt det kändes när den första pizzerian kom till Öjebyn i mitten av 1980-talet och man fick "avnjuta" en La Bussola där räkorna krymt till ett russins storlek. Det finns inte en by utan självaktning i Sverige som inte har minst en pizzeria, där pizzorna serveras med pålägg som skulle få en napoletanare att vända sig i graven. Pizzeriorna har försörjt många nysvenskar genom åren och många jobbar omänskligt hårt till låga löner för att fortsätta servera billiga pizzor. På de flesta ställen i Sverige är en pizza omoraliskt billig och det är därför jag i prinicp alltid gör min Pizza själv, råvarorna är av alldeles för låg kvalitet, färdigriven ost på kantbitar, hur kul är det egentligen?
 
Det är väl få som orkar gå "all in" nu på söndag och göra en pizza på långkokt tomatsås och långjäst deg, men det finns faktiskt genvägar, i vanlig ordning handlar det om framförhållning.
 
Se alltid till att ha en förpackning tortillabröd, tomatpuré, några goda ostar (Buffelmozzarella, Västerbotten, grönmögel, fetaost m.m.) och de andra favorittillbehören hemma och med snabba fingrar är din hemlagade pizza bara 20-25 minuter borta.
 
Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Blanda tomatpuré med lite vatten och smaksätt med salt och peppar. Pensla tortillan med tomatsåsen, strö över osten och avsluta med påläggen. Om du använder tunt skurna charkuterier, lägger du på dem de sista 3-4 minuterna.
Grädda Pizzan i mitten av ugnen 10 minuter, svårare än så är det inte.
 
Jag fullkomligen älskar hemlagad Pizza, men det är en kaloribomb, så det gäller att vara återhållsam. Framför allt så är Pizza väldigt vinvänligt eftersom det är fett och salt. 
Smaklig måltid.

Tekaka till nyårsaftons frukost

Publicerad 2016-12-30 10:07:26 i Allmänt,

I går på morgonen ville Elizabeth ha tekakor till frukost. Fördelen med lediga dagar är att tid finns, så det var bara att sätta i gång. Jag använde mitt gamla recept och bytte ut lite mjöl mot fiberhavregryn. Det finns ju så många goda serveringalternativ, gräddost som smälter på den nybakade tekakan, räkor och nyvispad rökmajonäs eller ägg och kaviar. Det här är väl ett perfekt sätt att starta nyårsafton. 
 
 
Det hä receptet räcker till 6-7 tekakor:
25 gram jäst
50 gram smör
2.5 dl mjölk
1 msk agavesirap
1/2 tsk salt
6-7 dl dinkelmjöl
 
Gör så här:
 1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt.
 2. Smula jästen i en bunke, häll ner mjölkblandningen och rör ihop. Tillsätt agavesirap och salt.
 3. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa 20-30 minuter.
 4. Rulla ut till 6-7 bollar, som du plattar ut. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 225 grader och låt jästa 15-20 minuter.
 5. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills de har fått fin färg.
 6. Servera 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 54"

Publicerad 2016-12-24 12:53:30 i Allmänt,

Då är vi framme vid julalenderns sista lucka. Ett stort tack till Er som har följt mig under dessa 54 dagar och jag hoppas Ni har fått användbara dryckestips. I dag är dryckestipset av mer symbolisk karaktär, Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 2016 (varunr 11415).
Bilden symboliserar vad jag vill ha ut av min jul och det är kärlek.
 
Det är rätt intressant att en massa ateister firar en kristen högtid och om vi tittar krasst på det hela, det finns inget som har dödat så många människor som tolkningen av religiösa skrifter. Jag respekterar att folk tror, men vi måste våga ifrågasätta tro och ställa oss frågan, skall utbildning bygga på tro? Det här har ju mer eller mindre försvunnit i Sverige, men vi ser ju vad som händer runt om i världen, exempelvis på koranskolorna i Pakistan, människor hjärntvättas för att bli heliga krigare.
 
Varje är min önskejulklapp, "fred på jorden", men det har blivit mer som en klyscha. I år har jag kommit överrens med frun att vi inte skall ge varandra materiella ting utan det räcker med kärlek. Dottern får en upplevelse i form av en konsert, sonen några flaskor vin och pengar till kläder.
 
Att vi är kärleksfulla i vår familj märks på vår dotter. I veckan kom två klasskamrater till Elizabeth som har kommit som krigsflyktningar från Syrien och berättade till mig att hon är så trevlig och omhändertagande, jag blev varm i hjärtat. I dag när vi var ute och handlade, fick hon köra tillbaka kundvagnen, tiokronan som hon fick gav Elizabeth till kvinnan som satt och tiggde utanför ICA. I sak tycker jag att hon gör fel, genom att ge tiggarna pengar accepterar vi att de bara sitter och inte gör någonting, samtidigt känner jag mig stolt, Elizabeth visar på en empatisk förmåga och delar med sig.
 
Mitt budskap till Er som läser detta, sprid mera kärlek, le mot dina medmänniskor och var vänlig och hjälpsam. Kalla inte människor som du inte känner för idioter för att de har en annan åsikt än dig. Titta på våra riksdagsmän och riksdagskvinnor som mer eller mindre bedriver vuxenmobbning mot Sverigedemokraterna. Jag tycker inte om deras politik och åsikter, men det är bättre att mötas och ha en dialog istället för att frysa ut någon. Vilket budskap ger det till befolkningen? Det är tillåtet att mobba.
 
Med dessa rader vill jag önska Er alla en god och kärleksful jul, nu kommer jag att ta lite ledigt. Det kan bli några korta inlägg mellan jul och nyår, kanske något dryckestips eller recept. Andra veckan i januari kommer jag att sparka i gång "januarifönstret", där jag har hämtat inspiration från fotbollen. Den stora skillnaden är att du kommer inte att "köpa grisen i säcken" utan du får tips om sådant som stärker din "trupp".
På återhörande!
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 53"

Publicerad 2016-12-23 17:20:52 i Allmänt,

Bak varje lucka i min julkalender finns det kärlek, men i de två sista luckorna finns det extra mycket kärlek. Är det något jag har svårt för så är det människor som säljer sitt namn till vilken vara som helst utan en tanke på att de som gör jobbet lever under väldigt tuffa förhållanden. 
 
Det här året har det varit väldigt mycket Sydafrika och dess viner i mitt liv eftersom jag lade ner mycket tid på att förbereda mig inför både den svenska tävlingen och finalen i WOSA Sommelier Cup. Jag skulle kunna skriva en avhandling om Sydafrika och dess vinindustri, men nu hägrar jul och ledighet, så det får bli några korta rader.
 
 
Mina korta rader handlar om en vädjan, inte att varje flaska vin du skall dricka kommer från Sydafrika, men istället för att sitta med en stor godispåse och dricka samma sötsliskiga vin från en bag-in-box när du har ditt fredagsmys, tänk etiskt och hållbart. Istället för 3 liter på box, välj en eller två flaskor för samma peng, det är bra både för miljö och folkhäsla."Drick mångfald" vilket innebär att du provar något nytt hela tiden eller är du en person som ser repriser av samma avsnitt av en TV-serie gång efter annan? Drick regelbundet viner från långlöneländer såsom Sydafrika, så att Ni hjälper människorna där att få ett bättre liv. Köp gärna ett vin som kostar runt 100-lappen och uppåt, då blir det mer pengar till vinbonden och hans anställda. Det är ju bättre att pengarna går dit än till någon svensk b-kändis. Är det på det viset att du vill ha så mycket kvalitet som möjligt för dina pengar, då är Sydafrika det bästa alternativet, det spelar ingen roll om vinet kommer från någon av de stora KWV eller Nederburg i Paarl eller en liten producent i Elgin, kvaliteten är alltid hög. Själv skall jag göra min insats i kväll, "dan före doppardan". Jag byter ut portvinet och avnjuter en KWV Cape Vintage och en Allersverloren Fine Old Vintage till min hårdost som har stått och svettats i rumstemperatur sedan klockan 08.00... De av mina gäster som inte tycker om fortifierade viner får avnjuta ett glas Nederburg The Motorcykle Marvel 2014, det är mitt sätt att visa min tacksamhet mot Sydafrika och dess fantastiska viner.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 52"

Publicerad 2016-12-23 11:42:00 i Allmänt,

Hur ofta dricker du vin från Arbois? Svaret på den frågan är nog för del flesta, alldeles för sällan. Jag kände att det var dags att bryta möstret och firade in julledigheten med ett glas Arbois En Paradis Vieilles Vignes Chardonnay 2013 (varunr 75012, pris 199,-) från producenten Maison Rijckaert.
Ett val jag inte ångrar. Stor doft med toner av gula mogna frukter som såsom äpplen och plommon, nötter, blommig, lite mineralitet och integrerade fat. Smaken är frisk med en smörighet som lägger sig uppe i gommen. Eftersmaken är lång och mjuk med toner nötter, gula äpplen och citrusfrukter. Ett alldeles underbart vin som jag avnjöt till en krämig köttfärssås och pasta och det fungerade perfekt. Än bättre blev det till vällagrad Brie med päronmarmelad på fikonkex. Med lite framförhållning skulle jag servera det till en smördegsbakad lättrimmad hälleflundra med rotsakspuré och krämig så. 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 51"

Publicerad 2016-12-23 08:51:35 i Allmänt,

I går kväll hade jag årets sista (tror jag) provning och temat var julöl, vilket innbär hög alkoholhalt och mycket smak. Den öl som vann mest uppskattning var "italienaren" Baladin Nöel. Italien är väl inget land som förknippas med smakrika kraftpaket på ölsidan. Det som spontant dyker upp i mitt huvud när det gäller italienska ölmärken är vattenbomberna Peroni och Birra Moretti, som visserligen fyller sin funktion en varm sommardag i Ligurien eller i Rimini.
Baladin Nöel (varunr 11294, pris 99,-) är något helt annat och tillhör kategorin Belgisk mörk ale. Färgen är mycket mörk, komplex doft med söta inslag och toner av mörkt bröd, torkade stenfrukter och kakao. Smaken är kraftfull och krämig med bra balans mellan beska och sötma, lång eftersmak med toner av torkade stenfrukter, mörkt bröd och kakao. Servera den 10-12 grader i en stor kupa som digestive tillsammans med chokladtryffel eller dadel fylld med mascarponeost på kanelknäcke. Det sistnämnda är en riktigt trevlig kombination. Det här är en öl med lagringspotential, så misströsta inte om du inte har hunnit köpa den innan jul. Även om den finns på en butik nära dig, ödsla inte din tid i dag på att trängas på Systembolaget utan gå dit och köp den i mellandagarna. Ni andra som inte har den på en butik nära Er, lägg en beställning och njut av den i kalla januari eller hösten vintern 2017. 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 50"

Publicerad 2016-12-22 12:13:38 i Allmänt,

Varför inte köpa en julklapp till dig själv mitt i julstressen. Enkelt är det också, gå in på www.systembolaget.se och beställ Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon 2007 (varunr 70404, pris 150,-). Här får du ett drickmoget vin till en mycket bra pris.
 
Årgång 2007 var den 52 årgången av detta vin som kommer från det svala Coonawarra som främst förknippas med den röda jorden Terra Rossa. Trots att det har några år på nacken färgen fortfarande mörk. Doften är komplex med toner av mörka frukter såsom svarta vinbär och körsbär och en hint av salt lakrits. I munnen är vinet välbalanserat med inlindade tanniner och en lång eftersmak med toner av mörka frukter och lakrits. Ett perfekt vin för sommarens grillfester. Det är alltid svårt med viner till grillat eftersom det är så många smaker inblandade. Så om det inte passar till maten, så kommer ändå alla att tycka om vinet och det är ett bra recept för en lyckad fest.

På vilket sätt avnjuts Sushi bäst?

Publicerad 2016-12-22 09:54:32 i Allmänt,

Det finns inga rätt och fel när det gäller smak så länge vi håller oss inom gränserna för etik och hållbarhet. Men visst skulle en napoletan vända sig i graven om han fick höra att det görs pizzor i norra Sverige med bernaisesås, men så är det när maträtter lämnar sitt ursprungsområde, de anpassas till det lokala köket.
 
Sushi är något jag har avnjutit i många år och det är faktiskt så att min fru under en period hade en cateringfirma som hette Sushicat, riktigt god sushi, men vi åt den på "fel" sätt.
 
Det var för några månader sedan jag fick lära mig hur sushi skall ätas och det blev en helt annan upplevelse än tidigare, så ta del av mina nyvunna kunskaper.
En vanligt svar när jag har frågat om någon vill hänga med och äta sushi är att: "jag äter inte rå fisk". Det är nog den vanligaste missuppfattningen kring sushi. Ordet sushi är relaterat till riset och det kommer från ett japanskt adjektiv sui, som betyder sur. Rå fisk på japanska restauranger heter sashimi.
 
Sushins huvudingrediens är vinägersyrat ris, shi och en av betydelserna är lyx. Risets klibbiga konsistens kommer från bladningen av socker och vinäger. Riset skall vara ljummet/kroppstempererat för maximal njutning. Det rundkorniga klibbiga riset formas till kuddar (nigiri) eller rullas (maki) tillsammans med rå eller tillagad fisk, rom och/eller skaldjur. De vanligaste ingredienserna är tonfisk, räkor, lax, krabba, bläckfisk, ål, svärdfisk, pilgrimsmussla och omelett eller vegetariska ingredienser såsom avokado och gurka, de två sistnämnda tillsammans eller var för sig.  De förekommer också kyckling och olika sorters kött.
 
Sushi serveras vanligtvis med wasabi, inlagd ingefära (Gari) och japansk soja. Den gröna pastan wasabi som är gjort på den starka japanska pepparroten kan lätt upplevas som en näsrenare. 
 
Japanerna säger att nigiri är som en stor familj där varje riskorn är en egen individ. Riset ska alltså separeras när det kommer i kontakt med saliven i munnen. Vanligt förekommande hos oss är att denna separation sker redan i sojakålen. I Japan undviker de att riset kommer i kontakt med sojan. Sushibitar som har topping är smaksatta av kocken och behöver således inte doppas i soja över huvud taget, men om fisken är naturell kan den doppas.
 
Den salta sojan gör det svårt eller omöjligt att bedöma riset eftersom det bara smakar salt, det är lite som att servera renfilé med för mycket sås, smaken av ren försvinner. 
 
Den inlagda ingefäran då? Den skall definitivt inte läggas ovanpå bitarna, då tar den bort smaken utan den skall ätas mellan bitarna för att rena munnen.
 
Så steg 1 för att bedömma sushirestaurangerna i Piteå är att undvika att doppa riset i sojan, då känner Ni vem som har det bästa riset, för det finns de som serverar ris som smakar ris och då är det inte sushi vi pratar om.
 
Så min fråga är, vilken restaurang serverar det bästa riset?
 
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 49"

Publicerad 2016-12-21 19:00:00 i Allmänt,

Julkalenderns sista alkoholfria är en bubblande must från Tyskland. Sparkling Non-Alcoholic Apples & Williams Pear (varunr 1913, pris 36,50) är som namnet avslöjar en blandning av äppeljui och päronjucie. Musten har tillsatts avalkoholiserat vin och kolsyra.
Trots att den innehåller 74 gram socker per liter känns den fräsch och inte på något vis söt, förmodligen för att det är fruktsocker. Doften är frisk med toner av bokna äpplen och citrus. Servera 10-12 grader som aperitif, men den friska syran gör att den också fungerar bra som måltidsdryck.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 48"

Publicerad 2016-12-21 15:56:38 i Allmänt,

Julkalender förflyttar sig idag till Estland, ett land som i likhet med Sverige har haft en fullkomlig explosion vad det gäller microbryggerier de senaste åren. Riktigt trevligt är det att Lehe Fair Christmas Bear Comes (varunr 11612, pris 24,70) återfinns på hyllorna på ett antal Systembolaget inför den här julen. Det är alltid kul när en etikett har en story och Lehe Pruulikoda story lyder så här:
"Ärliga björnar kommer vanligtvis i samband med högtider. Tultande längs snöiga vägar tittandes på till fullo dekorerade hem medan de mumlar belåtet. Vem vet, någon gång kanske de stiger in i rummet. Slukar högtidsmaten och vevar med gaffeln och berättar sagor om länder långt borta och djur utan motstycke. Men vem tror att björnen fortfarande vill dyka upp"
 
Lägger man ner tid på en sådan story, så lägger de nog ner omsorg när de brygger också.
 
Det här är en öl som verkligen har dofter som förknippas med julen. Den är en s.k. "Spice stout" som har framställts av sex olika typer malt och har kryddats med kanel från Sri Lanka och kryddnejlikor från Madagascar. Det ger ett öl som är svart som synden med doft av kanel, nejlikor, citrusfrukter och mörkt bröd. Det finns en sötma i smaken som balanseras upp av beskan, eftersmaken är lång och mjuk med toner av julkryddor och citrus.
Servera den 10-12 grader som digestive tillsammans med en bit rumstempererad långlagrad hårdost.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 47"

Publicerad 2016-12-20 11:23:54 i Allmänt,

Julkalendern stannar kvar i Belgien och vi fortsätter med öl. Den mest avvikande ölen på fredagens provning var Rodenbach Alexander (varunr 11736, pris 99,90). Den här ölen bryggdes första gången 1986 för att hedra att det var 200 år sedan Alexander Rodenbach föddes. Han var en entreprenör som drev Rodenbach från 1821, men var också verksam som rikdagsman, författare och borgmästare i staden Rumbeke i Belgien.
 
 
Det här är en syrlig körsbärsöl som bryggdes fram till och med 1999, men bryggmästaren Rudi Ghequire bestämde sig för att återuppliva denna mytomspunna öl. Den här ölen är av typen oud bruin (gammal brunöl) och tillhör kategorin överjästa öl. Efter den första jäsningen lagras ölen i ekfat (2/3 delar, 1/3 är ung öl som har urlakats tillsammans med syrliga körsbär). De mjölksyrebakterier som finns i faten ger ölen den syrliga smaken. Även mikroorganismer, som brettanomyces kan förekomma, vilka brukar ge en stallig ton. Doften domineras av körsbär och andra röda frukter med lite toner av chokladmousse, smaken är mycket frisk och syrlig med toner av körsbär och citrusfrukter. Servera den 10-12 grader som aperitif tillsammans med rumstempererad grädd- eller hushållsost alternativt som digestive tillsammans med mjölkchokladpannacotta. Det här ölet har lagringspotential och kommer att vinna på att stå några år i källaren.  
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 46"

Publicerad 2016-12-18 14:37:00 i Allmänt,

Vi fortsätter på julölsspåret och en annan av mina favoriter, Corsendonk Christmas Ale (varunr 11285, pris 89,90). från Belgien. En del kan reagera på priset, 90 kronor för en flaska öl, men det är betydligt bättre att dela en sådan på två personer istället för att dela på en halv platta ljus lager. Det blir både billigare och en lägre alkoholkonsumtion.
När jag skall besrkiva doft och smak känns det nästan som en "copy paste" på St Bernardus, men ibland behöver man inte uppfinna hjulet på nytt. Doften är komplex med toner av mörkt bröd, choklad, honung och torkad frukt. Smaken är krämig med en sötma som balanserar beskan på ett utmärkt sätt, eftersmaken är lång med toner av choklad och torkade stenfrukter. Servera den 10-12 grader i en stor kupa. Även på den här ölen har jag invändningar mot Systembolagets matrekommendationer, "rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött", hur tänkte de där? Sällskapsdryck köper jag, själv serverar jag den till rumstempererad hårdost eller chokladtryffel. 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 45"

Publicerad 2016-12-17 23:13:00 i Allmänt,

I går kväll hade jag julölsprovning och fick möjligheten att prova det bästa av det bästa, I vanlig ordning var det Belgien som drog det längsta stråt. "Problemet" för Er som inte har dessa öl på hyllan är att det kan vara försent att beställa för att hinna få dem innan jul, men misströsta inte, dessa öl har lång hållbarhet, så lägg din beställning i dag och njut av dem julen 2017 eller 2018 för de blir bättre efter några år i källaren, tänk dock på att öl skall lagras stående.
 
 
Gårdagens vinnare rekommenderade jag redan för två veckor sedan, Gouden Carolus Christmas. Tvåa blev St Bernardus Christmas Ale, som har allt vad en bra julöl skall ha. Komplex doft med toner av mörkt bröd, nyrostat kaffe och mörk choklad. Sötma i smaken som balanserar bäskan. Det här är den optimala digestive- eller sällskapsölen, servera den 12-14 grader i en stor kupa med en bit vällagrad rumstempererad hårdost eller chokladtryffel alternativt på egen hand.. Hur Systembolaget tänker när de rekommenderar den till rätter av mörkt kött, det är för mig helt ofattbart, följer de en mall för julöl? Ni borde kunna bättre.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 44"

Publicerad 2016-12-17 17:01:00 i Allmänt,

Ett bra vin kan göra en sen vardagsmiddag till en festmåltid. Vid det här laget är väl de flesta medvetna om att jag inte äter bara för att bli mätt utan det skall vara gott också. I torsdags var en sådan kväll, Elizabeth hade avslutning på dansskolan och julfirande på skolan samtidigt som  Sofia höll utbildning, något som innebar en sen middag för familjen Grödahl. Det blev färsk pasta och en sås på köttfärs, tomatpuré, rött vin, grädde, salt och peppar, enkel och snabb vardagsmat vid 21-tiden. Med ett glas Mauro Molino Barolo Vigna Conca 2008 (varunr 79369, pris 469,-) blev det ren magi.
 
Denna Barolo har precis det jag vill en Barolo skall ha, den komplexa och eleganta doften av rosor, viol, körsbär och lakrits, mognaden som gör att tanninerna blir mjukare och har bra balans mot fruktsyran, sen den långa eftersmaken med toner av viol och lakrits, kan det bli bättre en torsdag i mitten av decemer? Det här är ett vin jag verkligen rekommenderar, drickfärdigt idag, men kommer att utvecklas de närmaste fem åren. Dyrt kan någon tycka, men hellre än Barolo hemma än några ljumna Eriksberg och Jägermeister på en flygplats. 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 43"

Publicerad 2016-12-15 13:47:00 i Allmänt,

Ett riktigt bra och annorlunda bubbel, som kan lyfta vardagsmiddagen till höga höjder är Motzenbäcker Riesling Brut Methode Rurale 2012 (varunr 77456, pris 299,-,  när detta skrivs heter vinet Menger Krug Methode Rurale Riesling Brut 2011 på Systembolagets hemsida, men det är vinet jag rekommenderar Ni får.)
Vinet är ekologiskt och kommer från producenten Menger-Krug. Methode Rurale eller Méthode ancestrale är det gamla sättet att göra mousserande vin. Jämfört med méthode traditionelle, den som används i Champagne, Franciacorta, Cava m.fl är det här en metod där vinet bara jäser en gång. Méthode Traditionelle jäser två gånger, först i tank eller i fat, som sedan följs av en andra jäsning i flaskan med hjälp av tillsatt jäst. För Méthode Rurale börjar jäsningen i tank eller fat och när runt 20 g socker återstår flyttas det jäsande vinet till flaska och får jäsa färdigt där. Resultatet är ett mousserande vin med lägre tryck än ett vin framställt enligt méthode traditionelle.
 
Motzenbäcker har de klassiska Rieslingtonerna som honung, mogen tropisk frukt och blommighet, smaken är frisk och syrlig, m.a.o. ett vin som passar utmärkt till många typer av mat.
 
Varför inte prova en lättrimmad ugnsstekt baconlindad torskrygg på surkålsbädd med potatispuré och vitvinssås alternativt bratwurst med surkål, potatispuré och starksenap.
 
Inte sugen på något av ovanstående, testa med sushi eller thaimat eller varför inte klassikern rumstempererad långlagrad grevéost. Det här är verkligen möjligheternas vin.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 42"

Publicerad 2016-12-14 11:36:29 i Allmänt,

I går kväll fick jag återigen förmånen att uppleva ett av dessa magiska ögonblick när mötet mellan drycken och tilltugget bara säger klick. Det började med fyra timmar i köket tillsammans med dottern och en kompis där de fick baka pepparkakor och lussebullar, så redan den goda doften i köket skapade positiva vibbar. Det är vid sådana tillfällen de galna ideerna dyker upp i mitt huvud: "Jag undrar hur Vin Santo och pepparkakor/lussebullar fungerar ihop?". Tänkt och gjort, när kompisen hade åkt hem, dottern somnat och frun tog igen sig efter en hård arbetsdag öppnade jag en flaska Villa di Capezzana Vin Santo di Carmignano Riserva 2008 (varunr 73362, pris 359,-).
 
Den mörkt gula/orange färgen gav förhoppningar och från glaset kom en koncentrerad doft med toner av torkade stenfrukter, nötter och apelsiner. Smaken var komplex och välbalanserad med en lång eftersmak med toner av torkade frukter, hasselnötscremé och citrus. Bara för att bekräfta att det var på det viset, körde jag en "favorit i repris" nu på lunchen och det var precis lika bra som i går trots att jag spottade ut det fylliga elixiret.
 
Vin Santo görs på torkade druvor och druvorna (90% Trebbiano och 10% San Colombano) har fått torka 4-5 månader innan det fick jäsa och ligga på små fat av körsbär och valnöt i fem år.
 
Klassikern är Vin Santo och mandelskorpor, men det fungerade lika bra till pepparkakor och lussebullar, om pepparkakan får sällskap av lite Saint Agur eller Papillon kommer det att bli än bättre, gräddiga desserter som creme brulée och pannacotta är också bra alternativ, men vill du bara njuta och filosofera, skall du servera det 10-12 grader och njuta det på egen hand.
Beställ redan i dag, innan det tar slut, hinner du inte få det innan jul så känn ingen oro, det här vinet kommer att fortsätta utvecklas minst 10 år till.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 41"

Publicerad 2016-12-13 11:03:53 i Allmänt,

Det känns extra glädjande att det är mina vänner från Armanos viner som importerar vinet som döljer sig bakom lucka 41. Det innebär att jag har varit mycket noggrann när jag har bedömt det här vinet eftersom jag inte vill favorisera något vin på grund av vänskapsrelationer, något som tyvärr är alldeles för vanligt.
 
Vinet Monte Cheval Vranac 2014 (varunr 2446, pris 99,-) kommer från Europas största sammanhängande vingård som ligger i Montenegro. Druvans namn Vranac betyder "den starke svarte" eller "svarta hingsten". Det här är kanske den viktigaste blå druvan i Montenegro och södra Kroatien. Den finns också i Serbien, Kosovo och Herzegovina. DNA analyser har visat att det är en avkomma till Tribidrag (mer känd som Zinfandel) vilket i sin tur innebär att den är halvsyskon eller far/morförälder till Plavac Mali. 
 
Vranac ger mörk kraftfulla viner med toner av mörka och röda frukter, en beskrivning som passar utmärkt på Monte Cheval, även om ett vin inte är årstidsbundet, så är det här ett vin som ligger helt rätt i tiden, med sin mustighet och värme passar det utmärkt till en smakrik långkokt köttgryta. Det finns också en bra lagringspotential i det här vinet, så min rekommendation är att du skall köpa 6 eller 12 flaskor eftersom det ändå sett till kvaliteten är billigt vin och det kommer att fortsätta utvecklas de närmaste tio åren.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 40"

Publicerad 2016-12-12 12:19:00 i Allmänt,

 
Då var det dags för bubbel igen och turen har kommit till en Cava som var väldigt uppskattad när vi hade vår spanska vinbar i samband med Noliamässan i augusti. 
 
Avinyó Reserva Brut Nature 2011 (varunr 77434, pris 137,-) är framställt på 55 % Macabeu, 35 % Xa-rello och 10 % Parellada. Cavan har fått ligga minst 18 månader på sin jästfällning innan den degorgerades. Doften är till en början knuten, men efter en stund i glaset öppnar den upp sig och det är toner av citrus och stenfrukter. Smaken är torr och frisk med toner av citrus och gula frukter. Servera den 10-12 grader till en oliver och mangchegoost marinerade i olivolja. Du måste beställa ett kolli om minst sex flaskor, men det kan vara ett bra sätt att följa mognadsprocessen genom att dricka en flaska var sjätte månad.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 39"

Publicerad 2016-12-09 18:23:51 i Allmänt,

Framgångarna har avlöst varandra för Mullineux & Leeu Family Wines 2016. I den Sydafrikanska Platters South African Wine Guide 2016 blev de Winemaker of The Year samt hade årets bästa röda (Mullineux Iron Syrah 2013) och bästa dessertvin (Olesaray Straw Wine NV), inte nog med det, i november utsågs Andrea Mullineux till "Winemaker of the year" av tidskriften Wine Enthusiast. 
 
 
Jag har precis doftat igenom vinerna inför kvällens Sydafrkaprovning i Älvsbyn och jag imponeras återigen den höga kvaliteten på Mullineuxs viner, dagens rekommendation får bli Mullineux White 2014 (varunr 95186, pris 179,-). Den är en blend på 80% Chenin Blanc, 10% clairette blanche, 5% Viognier och 5% Semillon. Komplex doft med toner av mogen tropisk frukt och bivax. Smaken är fräsch med citrussyrlighet och en lång eftersmak med toner av mogen tropisk frukt. Det har här vinet finns i tillfälligt sortiment i begränsad upplaga, tar den slut, finns årgång 2013 i beställningssortimentet med varunr 73486 för samma pris.
Servera den 10-12 grader till ugnsstekt röding med potatispuré smaksatt med Västerbottensost och en krämig sås.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 38"

Publicerad 2016-12-08 13:00:00 i Allmänt,

Ni som följer mig här på bloggen har säkerligen uppmärksammat att Munskänarnas vinort 2016 är Montsant och Priorat i Katalonien. Jag har åkt land och rike runt, ja, mer än så har faktiskt varit på Åland och i Provence också och hållit provningar på detta tema. Detta har gett mig möjligheten att prova många viner från dessa två områden och slutbetyget är att de genomgående har hållit hög kvalitet.
 
Ett vin som jag har haft med på ett antal provningar, bl.a. i Sunne, Nedansiljan och Överkalix är Brunus Blend, då var årgången 2008 och vinet kostade 153 kronor.
Något hände under året och nu kostar Brunus Blend 2011 (varunr 32158), men prissänktes till 99 kronor trots bibehållen kvalitet. Jag tycker inte om att använda ordet fynd, men den här gången är jag tvungen, det här är väldigt mycket vin för pengarna.
Det är en blend på 56 % Cariñena, 33 % Garnacha, 5 % Syrah, 3,5 % Merlot och 2,5 % Cabernet Sauvignon. Doften är komplex med toner av solmogna skogsbär, mörk choklad och torkad frukt. Smaken är mustig med bra balans mellan fruktsyran och de mjuka tanninerna, eftersmaken är lång med toner av solmogna skogsbär och torkad frukt. Vinet har lagrats 12 månader på franska ekfat som har använts en eller två gånger vilket innebär att vinet domineras av frukt framför fat. Det här vinet går bra att dricka redan i dag, servera 16-18 grader till en mustig gryta, men det går bra att lagra ytterligare 6-8 år, m.a.o, ett väldigt billigt lagringsvin.
 

Glöggprovning Pensionatet Malmgatan 7/12

Publicerad 2016-12-08 10:03:44 i Allmänt,

"Gör om gör rätt" är ju ett uttryck som har blivit allt vanligare. När det gäller smak är det svårare att säga vad som är rätt eller fel, det handlar om en subjektiv bedömning. I går hade jag en glögg- och smakprovning på Pensionatet och i motsats till de flesta, som jag känner, så serverar jag glöggen lätt kyld eller rumstempererad. Det blir betydligt bättre smakkombinationer då. Det här med varm glögg, russin och mandlar inomhus är inget som tilltalar mig smakmässigt, däremot utomhus på Skansens julmarknad eller på skyltsöndag föredrar jag den varm, det är lite så att var sak har sin tid. Här kommer jag att dela med mig av vad vi provade i går, så att Ni får lite tips inför glöggminglet hemma, våga testa något nytt. Vi börjar med glöggsorterna.

Glas nr 1: Snälleröds ekologiska vita starkvinsglögg 2015 (varunr 90595, pris 85,-). Glögg på vitt vin har en karaktär som gör att den har svårt att komma till sin rätt om den serveras varm. Den här är perfekt att servera sval eller rumstempererad till dadel fylld med rumstempererad cheddarost eller baconlindad dadel. Den här kan Ni också servera som aperitif på midsommarfesten, lätt kyld med några isbitar och en apelsinklyfta, för lite festligare severing, blanda 50/50 med ett torrt mousserande vin.

Glas nr 2: Blossa 15 Earl Grey (slutsåld). Eftesrom glögg har mycket socker och hög alkoholhalt lämpar den sig bra att lagra några år. Vi provade förra årets årgångsglögg från Blossa som var smaksatt med Earl Grey, tycker du om denna smaksättning på te, så älskar du denna glögg. Passar lika bra att servera kall, sval eller varm. Svårt att kombinera med tilltugg, men den fungerade bra tillsammans med den baconlindade dadeln.

Glas nr 3: Dufvenkrooks Orginal (varunr 96009, pris 82,-). Det här är en klassisker, fullspäckad med julkryddor, denna är som gjord för att serveras varm utomhus, men det fungerar också sval eller rumstempererad. Perfekt till en Brieost på fröknäcke med honung eller en baconlindad dadel. 

Glas nr 4: Blossa Trestjärning Silver (varunr 96518, pris 89,-). Den här hette tidigae Blossa starkvinsglögg med rom, men EU satte stopp för att kalla en produkt spetsad med rom för glögg och definitionsmässigt är det rätt. Om vit glögg är en aperitif så är detta en digestive. Passar perfekt att servera till en chokladtryffel eller vit chokladmousse. 

Glas nr 5: Vinfabrikens Starkvinsglögg med Choklad och vanilj (varunr 30750, pris 89,-). Det här är som namnet antyder, väldigt mycket choklad med en touch av vanilj. Perfekt att servera varmt med en klick grädde efter en dag i skidbacken, men passade också bra rumstempererad tillsammans med chokladtryffel.

Tilltugg

Jag har "lånat" den här bilden av Gunnar Westergren.
 
Det första tilltugget är väldigt enkelt, rumstempererad lagrad cheddarost (tärna och låt ligga minst 10 timmar i rumstemperatur)
 
Sedan följer ytterligare en dadel, som är lindad med ekologiskt bacon. Det räcker med en halv skiva bacon per dadel, stek i ugnen 10-12 minuter på 225 grader.
 
Tilltugg nr 3 är mousse på rökt lax på fröknäcke. Det här behövs till 20-25 tilltuggsportioner:
100 gram rökt lax
25 gram rumstempererat smör
3 msk smetana eller creme fraiche
Några droppar Worchestersås
 
Lägg allt i en matberedare och mixa ihop till en mousse.
 
Efter moussen blev det Brieost med honung serverat på dadelkex. Välj en bra lagrad Brie, klassikerna som finns i ostdisken är ofta rätt smaklösa.
 
Vi avslutade med "efterrätterna", först ut Mögelost- och pepparkakstryffel, det här behövs för 15 tryfflar:
50 gram smält smör
150 gram hembakade pepparkakor (99 % av de köpta innehåller palmolja, tänk på miljön)
125 gram grönmögelost (Saint Agur eller Papillon)
150 gram cream cheese
1 dl fikonmarmelad
Krossade pepparkakor
 
Det här är ett gammalt recept som jag hittade i COOP's Mersmak för några år sedan, receptet avsåg en Blåmögelcheesecake med fikonmarmelad, men jag har gjort min egen variant.
 
Gör så här:
 1. Mixa smör, pepparkakor, grönmögelost och cream cheese i matberedaren till en smet, ställ den i kylen 3-4 timmar.
 2. Rulla 15 tryfflar och ställ dem ytterligare ett par timmar i kylen.
 3. Krossa några pepparkakor i matberedaren och värm upp fikonmarmeladen. Doppa tryfflarna i fikonmarmeladen och rulla i pepparkakskrosset, ställ dem i kylen fram till servering.
Nästa tryffel är en chokladtryffel smaksatt med glögg, denna gång valde jag chokladglöggen. Det här behövs till 20 tryfflar: 
150 gram mörk chokald av bra kvaitet, exempelvis Vintage Plantation eller Grenada
1 dl grädde
1 msk honung eller agavesirap
2 tsk smör
1 msk glögg
Polenta 
 
Gör så här:
 1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med smöret. Koka upp grädde och honung/agavesirap och häll över chokladen, rör ihop till en jämn smet, tillsätt glöggen och blanda väl.
 2. Ställ i kylen 4-5 timmar, rulla till små bollar och ställ i kylen ytterligare några timmar. Häll polenta i en påse, lägg i hälften av tryfflarna och skaka.
 
Vi avslutade med en vit chokladmousse med romrussin och pepparkassmulor (Recept från Allt om Mat's julspecial 2014). Det här receptet räcker till 20 personer som tilltugg eller åtta som dessert.
 
4 dl vispgrädde
300 gram vit choklad av bra kvalitet (nödlösningen är Lindt, Marabou finns inte ens på kartan)
2 ägg
2 dl turkisk yogurth
 
Romrussin
1 dl rårörsocker
1 dl vatten
1 dl rom
2 dl russin
 
Garnityr
Krossade pepparkakor (kör i matberedare med kniven)
 
Gör så här:
 1. Romrussin: Koka rårörsocker och vatten. Häll i russin och rom. Låt dra ett par timmar.
 2. Vit chokladmousse: Smält choklad över vattenbad eller i en panna. Vispa äggen och tillsätt chokladen snabbt under kraftig omrörning. Vispa grädden. Blanda i yogurhten och vänd ner grädden. Låt stå i kylen minst en timma innan servering. 
 3. Servering: Toppa moussen med krossade pepparkakor och romrussin.

Då har Ni fått förutsättningarna för ett bra glöggmingel, lycka till!

 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 37"

Publicerad 2016-12-07 11:16:00 i Allmänt,

Rosé i december? Ja, varför inte, rosé är för mig vinet som passar när inget annat passar. Prova till en olivsoppa (recept kommer) eller havsburgare med räksallad (recept finns på bloggen) och då har en härlig smakupplevelse.
En rosé som levererar år efter år är Les Lauzeraies Tave. I år tog den guld i kategorin "Årets Rosé", som röstas fram av Sveriges samlade vinjournalister i tävlingen "Årets Vinare".
Det var årgång 2015 (varunr 2724, pris 109,-) som fick utmärkelsen, i beställningssortimentet hittar du också årgång 2014 (varunr 73594) för 39 kronor. Här får du ett riktigt kvalitetsvin på flaska för ett literpris lägre än vad du betalar för ett riktigt dåligt vin på bag-in-box, så vad väntar du på? Beställ en kartong innan den tar slut.

”Renskavsburgare” med lingonchutney, Västerbottensost- och pepparrotsdressing, fräst skogssvamp och mandelpotatisklyftor

Publicerad 2016-12-07 08:16:21 i Allmänt,

Ett populärt tema på restauranger är ”burgare och bärs”, jag kör min egen variant, ”burgare och vin”. Det här är en rätt jag har jobbat fram i huvudet under en tid, vad jag än kallar den blir det fel, först tänkte jag på ”pulled reindeer”, men det blev tillslut renskavsburgare vilket också är lite missvisande eftersom det egentligen bara är renskav men serverat på ett annorlunda sätt.
 
 
Det här behövs för 4 personer:
150-175 gram renskav per person
Smör
Salt och peppar
 
20 gram torkad skogssvamp (blötlägg 20 minuter)
Smör att steka i
 
Hembakade hamburgerbröd (recept finns här på bloggen)
 
Lingonchutney
1 liten finhackad gul lök
1 msk smör
2 msk rårörsocker
2 dl lingon
1 dl balsamvinäger
 
Gör så här:
Stek löken mjuk i smöret, tillsätt rårörsockret och fräs 45 sekunder, avsluta med att tillsätta lingon och balsamvinäger och koka ihop tills det är krämigt. Servera sval eller kall.
 
Mandelpotatisklyftor
800 gram mandelpotatis
Rapsolja
Salt
Svartpeppar
Rosmarin
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, skala och skär mandelpotatisen i klyftor, lägg i en form, salta och peppra, krydda med rosmarin och häll över lite rapsolja. Stek i ugnen 15-20 minuter. 
 
Västerbottensost- och pepparrotsdressing
1 dl smetana
1 dl majonäs (recept finns här på bloggen)
1 dl riven Västerbottensost
1 msk riven pepparrot
1 msk dill
Salt och svartpeppar
 
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar, kan med fördel göras i god tid innan, så den får stå i kylskåpet och dra till sig smaker.
 
Renskavsburgare och fräst skogssvamp
Börja med att fräsa svampen tills all vätska har försvunnit, tillsätt sedan smör och fräs ytterligare 3-5 minuter. 
 
Bryn renskav i smör tills den är genomstekt, smaka av med salt och peppar.
 
Servering
Bred ut Västerbottensost- och pepparrotsdressing på den undrae halvan av brödet, förstsätt med renskav, bred lingonchutney på den övre halvan av brödet. Servera med mandelpotatisklyftor och stekt skogssvamp.
 
Vintips

Här är en mogen klassisk röd Rioja den perfekta följeslagaren som verkligen gifter sig med lingonchutney och dressingen. Det här är en vintyp som klarar lång lagring och finns att köpa till förvånansvärt bra priser på Systembolaget.

 

Rioja Bordon Gran Reserva 1999 (varunr 75234, pris 195,-). Mogen Rioja är något som alltid är gott, fräsch och framför allt prisvärt, 195 kronor för ett 17 år gammalt vin, det är bara att tacka och ta emot, det är lika bra att beställa några på en gång, för det här kommer att ta slut.

Alkoholfritt: Här är Saxhyttegubbens Blåbär 100 % (varunr 1964, pris 69,90) ett utmärkt alternativ, här finns hög fruktsyra och strävhet. Kombinationen med lingonchutney är fantastisk.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 36"

Publicerad 2016-12-06 11:54:35 i Allmänt,

Det finns ett antal producenter och bryggerier som alltid levererar, vilket än av deras produkter du köper, så blir du aldrig besviken, det är välgjort och av hög kvalitet. Ett av dessa varumärken är Lagunitas, som tillhör den första generationen av mikrobryggerier i USA. De startade verksamheten 1993 och namnet kommer från orten där de startade. I dag är de bland de 20 största bryggerierna i USA och finns både i Petaluma i Kalifornien och i Chicago, trots storleken så har de bibehållit den höga kvaliteten , respekt.
En favorit i juletider är deras Holiday Ale (varunr 11312, pris 25,90), som tillhör kategorin Strong Ale, vilket innebär att de är lite alkoholstarkare än en vanlig ALE, oftast över 7 %.
Stor doft med toner av mogna tropiska frukter, citrus och en tydlig humleton. Det är en markerarad humlebeska i smaken som balanseras upp av de härliga tonerna av tropisk frukt och citrus i eftersmaken. Servera den 10-12 grader i en större kupa. Får den här ölen lite fett och syra som sällskap kommer den att växa ytterligare. Prova med en hemlagad Pizza med lite blandade ostar som Västerbotten, buffelmozzarella, Parmignano Reggiano, Saint Agur m.fl eller en ostpaj är perfekt på tallriken, så får du en härlig smakupplevelse. 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 35"

Publicerad 2016-12-05 11:00:00 i Allmänt,

I torsdags körde jag lite experimentverkstad i köket och skapade lite recept inför framtida artiklar i Gratistidningen och Munskänkarnas nyhetsbrev. Det blev pasta med ruccolapesto och rökig kyckling, fantastiskt gott, recept kommer. Nästa steg var att hitta ett vin som passar, med tanke på att både ruccolan och kycklingens rökighet har en del beska så gällde det att hitta ett vin med inte alltför mycket beska. Valet föll på ett vin som jag tidigare provade i samband med vår vinmässa, Birichino Grenache Besson Vineyard (varunr 70960, pris 189,-) från Central Coast i Kalifornien. 
Ett härligt vin med toner av solmogna skogsbär såsom smultron och hallon samt lite örtkryddor. Smaken är elegant och koncentrerad med mjuka tanniner och väl integrerrad fruktsyra, eftersmak är lång och mjuk med toner av skogsbär. Serveras 13-15 grader till min rökta kyckling med ruccolapesto eller till en Ceasarsallad. Importören Handpicked Wines rekommenderar Wallenbergare och det är jag övertygad om att det blir en bra kombination.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 34"

Publicerad 2016-12-04 16:51:00 i Allmänt,

Ytterligare en vecka har rusat i väg och i går var det exakt tre veckor till julafton. Ett av de bästa alkoholfria alternativen i kombination med mat inte bara inför julen utan hela året är Saxhyttegubbens Blåbär 100 % (varunr 1969, pris 69,90). Det finns de som tycker det är dyrt, men det är som med mat och dryck, kvalitet kostar, betänk att det här är framställt på 100 procent blåbär, inga andra tillsatser, så jag finner det billigt sett till arbetskraftskostnad och framställning.
 
Vad som gör den så matvänlig är att den har väldigt hög fruktsyra i kombination med lite fyllighet och strävhet, något som gör att den står sig bra mot rätter med syrliga och krämiga tillbehör. Rent doftmässigt, självklart är det blåbär som dominerar med en touch av skog. Servera den 10-12 grader i ett stort vinglas för att den skall få blomma ut ordentligt. Prova den till renskavsburgare med lingonchutney, Västerbottensost- och pepparrotsdressing och mandelpotatisklyftor. Receptet kommer på bloggen nu på onsdag.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 33"

Publicerad 2016-12-03 11:18:01 i Allmänt,

I somras var jag med om en riktigt intressant vinupplevelse under vår semster i Estland. I en butik som heter Konsum (ja, de finns också i Estland) i den lilla orten Räpina som ligger i den södra delen av landet inte långt från Ryssland hittade jag några flaskor Simonsig Kapse Vonkel av årgång 2009 och 2010 på hyllan. På denna ort där vinkunskapen både bland butikspersonalen och invånarna kan jämställas med vinkunskapen i ett muslimskt land hade ju dessa viner utsatts för alldeles för mycket ljus och värme och stått ett antal år för länge på hyllorna och samlat damm. Jag köpte en flaska av varje årgång och på kvällen när vi var tillbaka i sommarstugan i Mehikoorma öppnade jag årgång 2009. I glaset framför mig hade jag ett gyllengult bubbel, doften var välutvecklad med toner av bokna äpplen, nyrostat bröd och nötighet. Doften gav förväntningar och munnkänslan överträffade alla förväntningar, krämiga bubblor och en lång komplex eftersmak, det här var som att dricka en mogen Bollinger Standard Cuvée fast 330 kronor billigare. Nästa dag provade vi årgång 2010 med samma resultat. Dagen efter åkte jag till Räpina och köpte allt de hade kvar och några dagar sedan åkte vi till en ort som heter Põlva, där var aktuell årgång 2011 och köpte det som var kvar, även denna årgång var fantastiskt bra.
 
 
 
Med denna erfarenhet i färskt minne är det naturligt att dagens rekommendation är Simonsig Kaapse Vonkel 2014 (varunr 7603, pris 139,-). Eftersom denna dryck numera har förpassats till beställningssortimentet så "måste" du beställa ett kolli om sex flaskor, vilket jag finner bra, så att du kan lägga undan några flaskor för lagring. Det här är ett vin med historiska anor, det var den första Cap Classique (mousserande vin från Sydafrika enligt den traditionella metoden som framställdes 1971). För en vinälskare känns det tragiskt att detta vin inte finns på hyllorna längre, men återigen svenskarnas sockerberoende har gjort att hyllorna i dag domineras av söta Proseccoviner, en mycket tråkig utveckling, jag hoppas på att se detta vin på hyllorna igen 2017 och där är du som läser detta en viktig medspelare, köp och rekommendera för vänner och bekanta, mer behövs inte.
Ha en fortsatt trevlig lördag.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 32"

Publicerad 2016-12-02 16:00:00 i Allmänt,

Då var jag tillbaka i realtid, målet med denna julkalender var att alla luckor skulle vara fyllda innan den 1/11, men med mitt kringflackande liv stöter jag hela tiden på nya drycker som jag vill dela med mig av och därför blir det "stryka över och ändra" och det är där vi är nu.
 
Jag har precis avnjutit en härlig lunch på Belgobaren och nu står desserten framför mig, inget som inmundigas med sked, den är flytande. Doften är helt fantastisk, när jag tittar på Systembolagets beskrivning funderar jag på om vi har provat samma öl eller om det är så att de använder en standardmall för mörka julöl. Det första som möter mig när jag snurrar glaset och doftar är en kombination av sötlakrits och eucalyptus, en liten touch av sirapslimpa och mörkchoklad känner jag också, men i min näsa lyser de klassiska julkryddorna med sin frånvaro.
 
Jag är så exalterad över denna dryck så jag har glömt att skriva vad som finns i glaset, Gouden Carolus Christmas (varunr 11630, pris 24,50). Smaken är mjuk och krämig, lite som att dricka vispad grädde med den skillanden att här är eftersmaken söt lakrits och nyrostat kaffe, en helt fantastisk julöl. Det här är inget du skall servera till julmaten utan något du skall sitta och avnjuta 12-14 grader i en stor kupa med en bit Vintage Plantations Ecuador 75 % eller en chokladtryffel, resan till sjunde himlen har aldrig kännts närmare. När detta skrivs går den inte att beställa, men lägg en bevakning på den, så får du ett mejl när den åter är i lager ocn när du väl skall beställa, beställ 24, för den här kommer att utvecklas de närmaste 10 åren, 2022 exempelvis skall du byta ut den mörka chokladen mot en bra mjölkchoklad och tryffeln mot chokladmousse, så är ölens utvecklingskurva.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 31"

Publicerad 2016-12-02 09:00:00 i Allmänt,

Ett vin som jag har haft med på några provningar denna höst är Hedge Family Estate Red Mountain 2012 (varunr 70976, pris 225,-). Det här vinet härstammar från Red Mountain som är ett AVA (American Viticultural Area) i Yakima Valley i Washington State. Det är en s.k. Bordeauxblend med lite inslag av Rhône, 60% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 8% Syrah, 4% Cabernet Franc och 2% Malbec.
 
 
Doften är komplex med toner av mörka frukter såsom svarta vinbär och plommon, nyvässad blyertspenna, svartpeppar, mörk choklad och nyrostat kaffe. Smaken är kraftfull, men med bra balans mellan tanniner och fruktsyra. Eftersmaken är lång och elegant med toner av mörka frukter, choklad och eucalyptus. Det är vinet går utmärkt att konsumera redan i kväll, men kommer att fortsätta utvecklas åtminstone de närmaste åtta åren. Servera den 16-18 grader i en Bordeauxkupa till ugnsstekt lammstek späckat med chorizo och krämig potatisgratäng.
 
I dags släpps också årgång 2013 av samma vin i tillfälligt sortiment, här en druvsammansättningen 59% Cabernet Sauvigon, 28% Merlot, 5% Cabernet Franc, 4 % Malbec, 2% Petit Verdot och 2% Syrah. Stilmässigt är vinerna lika i doft och smak, men har lyser svartpepparn med sin frånvaro. Varunumret för detta vin är 95390 och priset är det samma. Beställ hem ett par flaskor av varje årgång och gör en egen jämförelse.
 

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 30"

Publicerad 2016-12-01 18:00:00 i Allmänt,

Jag kan kallt konstatera att vi tyvärr dricker alldeles för lite sherry i det här landet och när det väl dricks så är det den typ som är anpassad för det britterna, deh söta "cream". Det är inget fel på "cream" i sig, men det finns så mycket gott bland de torra och halvtorra, som tyvärr oftast står på hyllorna och samlar damm.
 
 
En av mina favoriter är Real Tesoro del Principe Amontillado (varunr 8366, pris 79,-). Det är en härlig doft med toner av torkade stenfrukter, citrus och nötter. Smaken är torr och frisk med toner av torkade stenfrukter och nötter. Servera den 8-10 grader som en aperitif till oliver, rumstempererad Manchego eller några skivor Jamon Serrano, en perfekt start på kvällen innan Ni sätter Er vid middagsbordet.

"Julkalender by Erik Grödahl - lucka 29"

Publicerad 2016-12-01 14:21:22 i Allmänt,

I samband med vår vinmässa sista lördagen i oktober stiftade jag bekantskap med ett riktigt bra vin från Monterey i Kalifornien, Birichino Malvasia Bianca 2014. Malvasia är en druvsort som de flesta förknippar med söta och starka viner från bl.a. Italien och Madeira. De torra vita som finns tillgängliga på Systembolaget kommer i första hand från Istrien i Kroatien.
 
Birichino Malvasia Bianca 2014 finns för närvarande både i tillfälligt sortiment (varunr 99438, pris 149,-) och skulle det ta slut där får du lägga på tio kronor och köpa det via beställningssortimentet, där varunumret är 70852.
 
Doften domineras av mogen tropisk frukt och blommighet, min fru tyckte det doftade tvål, vilket är ett positivt omdöme från en tvålmakerska. För mig påminde blommigheten mycket om muskat och jag fick förklaringen på importören Handpicked Wines hemsida, det innehåller en liten del Muscat Canelli. Det här medför att det ibland är svårt att identifiera druvsorter från Nya Världen eftersom det för export är tillåtet med 15 procent andra druvsorter och för försäljning inom landets gränser 25 procent. 
 
Smaken är torr och frisk med aromatiska toner. För några dagar sedan serverade jag det här vinet till stek kyckling med tandorikryddor i gräddsås och glasnudlar, en alldeles utmärkt kombinationen. Servera 10 till 12 grader. et aromatiska i vinet gör att det passar bra rätter med kyckling och skaldjur där kryddningen har inspiration från det thailändska eller indiska köket, gärna med en sås som är baserad på kokosmjölk. Beställa hem några flaskor och testa, du kommer att skatta dig lycklig vid middagsbordet.
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela