Erik Grödahl

Plötsligt händer det - ett vin under 80 kronor

Publicerad 2016-08-31 09:40:00 i Allmänt, Vintips,

Det är inte ofta jag rekommenderar ett vin under 100 kronor och det är av en enkel anledning, det är mycket sällan att jag dricker viner under 100 kronor, det handlar inte om snobbighet utan mer om att livet är alldeles för kort för att dricka enkla viner. 
I samband med vår spanska vinbar på Noliamässan för några veckor sedan tog vi hem El Rey från Campo de Borja för att ha ett litet enklare vin, i sällskap med kraftfulla viner från Bierzo, Priorat och Ribera del Duero kändes det lite tunt. Förra veckan provade jag om det i ett mer jämbördigt sällskap och jag blev positivt överraskad. El Rey Old Vine Garnacha (varunr 2260, pris 79,-.) är ett sensationellt bra vin till detta låga pris.
 
 
Old Vine innebär gamla stocker, något som i sin tur leder till lägre skördeuttag och ett komplexare vin. Vingårdarna ligger på mellan 300 och 700 meter över havet vilket ger en längre växtsäsong och mer socker och aromämnen. El Rey Old Vine Garnacha har en mörkblå färg och en stor doft av röda bär såsom solmogna smultron och hallon tillsammans med en touch av färsk tobak och lakrits. Smaken är stor med bra balans mellan strävhet och fruktsyra, en trevlig alkoholmvärme och en lång eftersmak. Ett utmärkt onsdagsvin till en renskav med skogssvamp och potatispuré.

Knäckig äppelpaj

Publicerad 2016-08-29 11:00:00 i Allmänt,

Varje årstid har sin charm och nu har hösten gjort sitt inträde, många tycker det är jobbigt när höstmörkret kommer, men det är nu äpplena når sin optimala mognad och det är dags att skörda. Visst är det härligt att känna doften av en knäckig äppelpaj sprida sig i köket. Att sedan få sätta sig i vardagsrummet och tända ett ekovänligt ljus från Hing (www.hing.se) och höra knastret från träveken, avnjuta äppelpajen med vaniljglas eller vaniljgrädde och ett glas Domaine Pouderoux Maury 2014, det är livskvalitet, så här kommer receptet på denna goda äppelpaj.
 
 
 
Med risk för att vara tjatig, välj ekologiska och Fairtradeprodukter i den mån det är möjligt.
 
Det här behövs till en paj
 
500-600 gram äpplen
150 gram smör
1/2 dl ljus sirap
2 msk grädde
1 1/2 dl rårörsocker
3 dl fiberhavregryn/dinkelflingor eller rågflingor.
1 1/2 dl dinkelmjöl
1/2 tsk bakpulver
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj pajformen med smör.
  2. Skala äpplena och skär i skivor eller klyftor medan du smälter smöret.
  3. Lägg äpplena i botten av pajformen.
  4. Blanda smöret med sirap (häll lite neutral rapsolja i decilitermåttet och häll det sedan tillbaka i flaskan, då släpper sirapen) och grädde.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem sedan till smörblandningen som du breder över äpplena.
  6. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter till täcket har blivit knäckigt och fått fin färg.
  7. Låt svalna lite och servera med vaniljglass eller vaniljgrädde (vispa grädde och tillsätt lite vaniljpulver).
 

Pastasoppa med rotsaker, lök (och bacon)

Publicerad 2016-08-27 11:00:00 i Allmänt,

Nu är det säsong för de svenska rotsaker och lök, så varför inte passa på att göra en mustig pastasoppa när råvarorna är billiga. Den här soppan kan göras både som vegatarisk eller för den som vill med lite bacon.
 
 
Det här behövs till 4 personer
1 gul lök
2 morötter
1 purjolök
1  vitlöksklyfta
300 gram vitkål
3 msk tomatpuré
2 tärningar grönsaksbuljong
1 liter vatten
1 krm svartpeppar
3 dl pasta
2 msk olja (behövs inte om du har bacon)
Ev 1 paket bacontärningar
 
Gör så här:
  1. Ansa och skala rotfrukter, lök och vitkål. Skär i mindre bitar.
  2. Om du använder bacon, börja med att fräsa den ett 2-3 minuter alternativ hetta upp oljan.
  3. Tillsätt lök, purjolök, vitlök och morötter, fräs 4-5 minuter och tillsätt sedan vitkålen och tomatpurén, låt det fräsa ytterligare 4-5 minuter.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärningarna och koka upp, sätt i pastan och koka 10-15 minuter tills pastan är mjuk.
  5. Servera med nybakat bröd.
Smaklig måltid.

Ekologiska rättvisemärkta chokladmuffins

Publicerad 2016-08-26 11:00:00 i Allmänt,

Att få möjlighet att gå skola och skaffa sig en utbildning är en självklarhet för oss västerlänningar, men så är det inte exempelvis för barnen till fattiga vingårdsarbetare i Sydafrika eller barnen till fattiga kakaoodlare kring ekvatorn. Genom vår jakt på att allt som vi stoppar i oss skall vara så billigt som möjligt bidrar vi till att fattigdomen ökar runt om i världen. Jag tror att det här i första hand handlar om okunskap utifrån att vi inte får den här informationen via media. Istället för öka sin kunskap genom att läsa eller titta på utbildande program på TV väljer många att titta på Ullared eller Hollywoddfruar och det är ju inget som ökar landets begåvningsreserv. Jag har full förståelse för att människor väljer billiga produkter av ekonomiska själv, men merparten av befolkningen i Sverige har det så pass bra ställt att de inte behöver köpa chokladkakor av märken som Eldorado, IKEA eller ICA Basic. Det krävs ingen universitetsexamen i matematik för att förstå att kakaoodlarna får väldigt dåligt betalt för de kakaoböner som senare "förädlas" och blir till en chokladkaka av tidigare nämnda märken. När odlaren i sin tur får dåligt betalt, blir det mindre pengar över till mat, bostäder och utbildning, i förlängningen innebär det här att de kanske inte har råd att ha sina barn i skolan, när barnen inte får en utbildning får de per automatik svårare att få ett jobb där de kan försörja sig vilket är en grogrund för både kriminalitet och krig. Genom att välja produkter som är Fairtrade, direkttrade, rättvisemärkta m.m. hjälper vi människor på andra sidan jordklotet att få ett bättre liv och det är som jag säger det är bättre att äta eller dricka tre gånger så dyrt, men äta eller dricka tre gånger så lite vilket för med sig många positiva effekter om inte annat för den egna hälsan.
 
Jag kommer framöver att göra en lista på produkter som Ni kan äta och dricka med gott samvete och en av dessa tillverkare är Jenny Berg i Umeå med sina chokladkakor som säljs under namnet Vintage Plantation. När jag i går bakade chokladmuffins med min dotter blev det en lektion i hållbarhet och rättvisa, just att lära sina barn sådana saker, att förena nytta med nöje är det bästa sättet att bidra till en bättre värld.
 
 
Det är mycket bättre att investera 30 minuter i att baka med sina barn istället för att köpa artificiella muffins på våra "bensinstationer" eller stormarknader, så här kommer mitt recept på ekologiska rättvisemärkta chokladmuffins och av den anledningen skriver jag rårörsocker inte ekologiskt rårörsocker, för det tar jag som en självklarhet.
 
 
Det här behövs till 15-18 muffins
Ugnstemperatur 200 grader
 
100 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl rårörssocker
0,5 tsk vaniljpulver
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl dinkelmjöl
1/2 tsk bakpulver
15-18 bitar Vintage Plantation lakrits (fungerar också med svarta vinbär, tranbär alternativt Ecuador 75 %)
 
Vintage Plantation kan beställas hos erik@chocodeli.se
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader och placera ut muffinsformarna på en plåt.
  2. Smält smöret och låt det svalna fem minuter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Tillsätt övriga torra ingrediense och avsluta med det smälta smöret.
  5. Fördela smeten i 15-18 formar.
  6. Tryck ner en chokladbit i varje form.
  7. Grädda 10-12 minuter tills de får fin färg.
Låt svalna, ät och njut med gott samvete.

"Ett dolt höjdarvin"

Publicerad 2016-08-25 10:59:00 i Allmänt,

Under de senaste elva månaderna har jag hållit ett stort antal provningar på temat "Konsten att lagra vin" och därmed haft möjligheten att smaka 100-poängsvinet Penfolds Grange 2010, ett fantastiskt vin som kostar 4 199 kronor. Det finns dock ett vin på denna provning som har imponerat än mer och det är Penfolds Kalimna Bin 28 2009 (varunr 72828-01, pris 169,-). 
Ett komplext insmickrande kraftpaket med härliga toner av söta mörka bär och choklad. Vinet har en fyllig smak med hög strävhet och fruktsyra, men det är så välbalanserat att det upplevs mjukt. Eftersmaken är mycket lång. Det här är ett vin som uppskattas av alla, från nybörjaren till finsmakaren. Det kan drickas redan i kväll, men kommer att utvecklas med välbehag ytterligare 10-15 år. Perfekt att servera till viltkött med krämiga tillbehör eller bara avnjuta på egen hand. Det här vinet har ett s.k. dolt artikelnummer, därför är det viktigt att skriva in även suffixet -01 när du söker på www.systembolaget.se, min rekommendation är, köp minst sex flaskor, för risken är stor att det tar slut nu när jag släpper detta hemliga nummer till allmänheten.

Pasta al'arrabiata

Publicerad 2016-08-24 12:53:19 i Allmänt, Recept vegetariskt,

Att äta säsongsanpassad är blir båda godare och billigare, för tillfället är det bra pris på färska tomater och då blir det en del tomatbaserat. En av mina vardagsfavoriter både till lunch och middag, är "Arbiggans pasta", pasta al'Arrabiata smaksatt med färsk chilli och vitlök. I dag sitter jag hemma och jobbar och då är det helt perfekt att tillaga denna rätt och känna köket fyllas av de härliga dofterna.
 
 
Det här behövs för 2 personer
500 gram färska tomater
1 stor röd chilli med kärnor
4 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Pasta
Olivolja 
Grovriven hårdost
Flingsalt
Nymald svartpeppar
 
Gör så här: 
  1. Börja med att skålla tomaterna. Koka upp vatten, skär ett kryss i tomaten på ovansidan, skålla 45-60 sekunder, skölj i kallt vatten och ta bort skinnet.
  2. Finhacka chilli och vitlök, fräs i olivolja 2-3 minuter, tilsätt tomatpuré och fräsk ytterligare en 1 minut.
  3. Sätt på pastavattnet och skär tomaterna i klyftor, tillsätt tomaterna och låt koka på låg värme tills pastan är klar.
  4. Servera med grovriven hårdost, strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar och avsluta med att ringla över olivolja.
Dryckestips: Eftersom det är lunch är isvattnet den perfekta måltidsdrycken till detta, ja även på kvällstid eftersom hettan kommer att döda vinet, bättre att ta ett glas efter maten och för att behålla en italienska känslan, ta en Chianti Classico.
 
 

Burgare på lättrimmad torskrygg med sötpotatischips, räksallad och rökig majonäs

Publicerad 2016-08-23 11:00:00 i Allmänt,

Ni som följer mig här på bloggen och på Instagram har förstått att torskrygg är en av mina favoritråvaror och det här årets två sommarfavoriter är halloumiburgare och burgare på lättrimmad torskrygg, båda två känns betydligt godare än en "vanlig" hamburgare. Med hembakat bröd att servera i blir det än godare, vilket jag fick konstatera när jag tillagade denna rätt senast och hade hamburgarebröd som jag köpte.
 
Det här är en rätt som är pefekt att tillaga en ledig dag, med lite planering går det rätt smidigt.
 
Det här behövs för 4 personer:
 
Bröd
25 gram jäst
20 gram smör
2 dl mjölk
2 krm salt
2 krm socker
5-6 del vetemjöl
1 ägg
Sesamfrön
 
 
Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Blanda med smulad jäst i en bunke. Tillsätt salt, socker och 5 dl mjöl. Knåda degen och tillsätt mer mjöl tills den släpper bunken.
  2. Jäs under bakduk runt 40 minuter.
  3. Rulla till fyra bollar som sedan plattas ut på ett bakplåtspapper eller en smord plåt. Låt jäsa under duk ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Pensla med ägg och strö över sesamfrön, grädda 10-12 minuter, tills bröden får fin färg.
Torskburgare
Ca 600 gram torskrygg
4 dl vatten
1/2 dl salt
2 krm vitpeppar
2 äggulor
Smör 
 
 
Blanda vatten och salt, lägg i torsken cirka 30 minuter. Låt den rinna av och torka den med hushållspapper. Skär i tärningar (1x1 cm), blanda med äggulor och vitpeppar. Forma till 4 burgare och stek i smör 4-5 minuter på var sida tills de är genomstekta.
 
Räksallad
500 gram räkor med skal
1 röd och 1 gul paprika
1 mango
2 msk gräslök
 
Skala räkor, skölj och skär paprika och magno i bitar, blanda med räkor och gräslök.
 
Sötpotatischips
600 gram sötpotatis
Salt
Olivolja
 
 
Skala sötpotatisen, skär i klyftor, salta och droppa över olja, stekt i ugnen 20-25 minuter.
 
Rökig majonäs
1 äggula
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk vitvinsvinäger
1-2 dl rapsolja
1-2 krm rökarom (Hicory smoke)
 
Vispa ihop äggula, salt, vitpeppar, dijonsenap och vitvinsvinäger. Vispa ner oljan droppvis till en majonäs. Smaksätt med rökarom.
 
 
Då var allt klart och det är dags att ta fram vinet och servera.
 
Dryckestips:
Mullineux White (varunr 95186, pris 189,- i tillfälligt sortiment eller från beställningssortimentet varunr 73486, pris 179,-), från Sydafrikas Winery of The Year Mullineux & Lee Family Wines kommer detta komplexa och friska vin som är gjort på 80 procent Chenin Blanc, 10 procent Clairette Blance, 5 procent Viognier och 5 procent Semillon.
 
Ett annat spännande alternativ är Philipp Kuhn vom Kalkmergel Chardonnay 2015 (varunr 71597, pris 189,-). Ett vin som doftar och smakar väldigt mycket ursprung, när jag körde det blint i somras, var den Riesling/Rheingau den spontana gissningen hos majoriteten, men det är Chardonnay/Pfalz. 
 
Smaklig måltid!

Fräsch quinoasallad med räkor

Publicerad 2016-08-22 10:23:40 i Allmänt,

"Man tager vad man haver" är något vi är duktiga på i vår familj gällande matlagning och det blir oftast väldigt gott, såsom denna fräscha quinoasalld som min fru tillagade i fredags.
 
Det här behövs för 2 personer:
 
2 dl quinoa + 4 dl vatten och 1/2 tsk salt
500 gram räkor med skal
1 gul paprika
1 röd paprika
200 gram sockerärtor
2 avokado
2 nektariner
1 röd spansk pepparfrukt
1 näve hackade cashewnötter
1 lime (skal och saft)
Flingsalt
Olivolja
 
 
 
Gör så här:
  1. Koka quinonan enligt anvisningen på paketet och låt det svalna något.
  2. Skala räkor och skär grönsaker och frukter i önskad storlek. Om du vill ha en hetare sallad behåll kärnorna i den spanska pepparn. Blanda ihop med quinoa, limeskal/saft och olivolja, smaka av med salt och strö över finhackade cashewnötter.
     
     
 
Dryckestips:
Philipp Kuhn vom Kalkmergel Chardonnay 2015 (varunr 71597, pris 189,-). Ett vin som doftar och smakar väldigt mycket ursprung, när jag körde det blint i somras, var den Riesling/Rheingau den spontana gissningen hos majoriteten, men det är Chardonnay/Pfalz. Ettt mycket bra och intressant vin som passar bra till denna maträtt. Andra alternativ är en fruktig Riesling från Rheingau eller Pfalz, alternativt Mikkeller's alkoholfria öl "Drink' in the Sun" (varunr 11994, pris 16,90) eller ett glas iskallt kranvatten.
 
Smaklig måltid.

Het tomatsoppa med kokosmjölk

Publicerad 2016-08-20 10:14:00 i Allmänt,

I onsdags fick jag en fråga om vintips till tomatsoppa med kokosmjölk, morötter och ingefära. En intressant utmaning, så jag gjorde en egen variant på soppan för att hitta bilda mig en uppfattning om vad som skulle passa. Jag hade en idé om en het soppa med chili/ingefära och Riesling/Pinot Gris i glaset, något som visade sig fungera väldigt bra ihop. I den mån det är möjligt välj ekologiska råvaror.
 
Het tomatsoppa med kokosmjölk och ostgratinerat surdegsbröd med avokadoröra (4 personer)
 
1 kilo färska tomater alterantivt 2 burkar konserverade tomater (Mutti)
2 stora morötter (250 gram)
1 röd chilli
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk salt
4 dl kokosmjölk
Olja att steka i
 
Ostgratinerat surdegsbröd med avokadoröra
4 skivor surdegsbröd
Olivolja
Riven smakrik ost 
2 avokado
1 lime (skal och saft)
4 msk smetana eler creme fraiche
 
Tillbehör
Koriander
Torrostade jordnötter
 
Gör så här:
 
 
  1. Om du använder färska tomater, skålla dem först. Skär ett kryss i varje tomat (se ovan), skålla tomaterna 45 sekunder, skölj i kallt vatten, ta av skalet och skär i klyftor.
  2. Skiva morötterna, finhacka vitlök, chilli (jag använder kärnorna, vill du inte ha soppan så het, ta bort kärnorna) och finriv ingefäran.
  3. Stek morötter och vitlök mjuka i olivolja mjuka (5-7 minuter), tillsätt sedan chilli och ingefära och stek ytterligare 2-3 minuter.
  4. Tillsätt tomater och salt, sjud 10-15 minuter, mixa soppan slät och blanda sedan ner kokosmjölken och värm upp.
  5. Ostgratinerade surdegsbröd: Pensla bröden med olivolja och stek i ugnen fem minuter. Strö över den rivna osten och stek ytterligare fem minuter.
  6. Avokadoröra: Mixa avokado med smetana, saft och skal från en lime, smaka av med salt. 
  7. Servera soppan med torrostade jordnötter och hackad korianer tillsammans med ostgratinerat surdegsbröd med avokadoröra.
 
Vintips:
När maträtter smaksätts med ingefära och chilli, då tänker jag osökt på Riesling eller Pinot Gris, viner på dessa druvor fungerar oftast bra. Det handlar mer om den personliga smaken, tycker du om viner med hög fruktsyra skall du välja en Riesling, vill du ha ett vin med lägre fruktsyra skall du välja Pinot Gris. Har du lite framförhållning välj W2, Philipp Kuhn eller Krugscher Hof från beställningssortimentet.
 
W2 Riesling Pinot Gris 2015 (varunr 78078, pris119,-) - beställningssortiment
Philipp Kuhn Riesling Tradition 2015, varunr 75991, pris 129,-) - beställningssortiment
Krugscher Hof Riesling Trocken Kabinett 2014 (varunr 72449, pris 119,-) - beställningssortiment
Hubert Beck Réserve de Chevalier Pinot Gris 2015 (varunr 12105, pris 99,-) - ordinarie sortiment
Dr L Riesling (varunr 7218, pris 87,-) - halvtorr, ordinare sortiment
Leitz Eins Zwei Dry Riesling - (varunr 5822, pris 99,-)
 
Smaklig måltid.
 

Västerbottenspaj med kantareller och rökt lax

Publicerad 2016-08-19 10:46:51 i Allmänt,

Paj är både lättlagat och dryckesvänligt, fungerar lika bra till ett kraftfullt rött som Champagne eller en välhumlad IPA.
 
 
 
Västerbottenspaj med kantareller och rökt lax
 
Pajdeg
3 dl ekologiskt vetemjöl
150 gram kallt SMÖR (inte margarin)
1-2 msk vatten
Förgrädda skalet i 15 minuter (200 grader)
 
Fyllning
3 ekologiska ägg
4 dl riven Västerbottensost
3 dl ekologisk grädde
1 gul lök
200 gram kantareller eller annan skogssvamp
Smör att steka i.
150 gram rökt lax i tärningar.
1 krm svartpeppar
 
  1. Mixa mjöl och smör i en matberedare, tillsätt vatten om det behövs.
  2. Tryck ut degen i en pajform (24-28 cm i diameter), ställ i kylen en timme.
  3. Börja med att fräsa svampen tills all vätska har kokat bort, tillsätt smör och finhackad gul lök och fräs ytterligare fem minuter, krydda med peppar.
  4. Fyll pajskalet med svampblandingen och den tärnade laxen.
  5. Riv osten, mixa grädde och ägg, tillsätt ost och häll i pajskalet.
  6. Grädda 30-40 minuter i 200 grader.
Dryckestips:
Founders ReDANKlous (varunr 11682, pris 44,90) eller Sierra Nevada Hoptimum 2016 (varunr 12512, pris 39,90). Dessa båda öl ligger i tillfälligt sortiment småpartier, om de skulle bli slutsålda fungerar det bra med andra välhumlade IPA.

Vardagslyx med röd pesto och Rigogolo Chianti Riserva

Publicerad 2016-08-18 11:00:00 i Allmänt,

Det här är en av mina favoriter när det gäller "snabbmat" och det är väldigt användbart. Det kan serveras på en crostini till Champagnen en fredag kväll, till en ost- och pestogratinerad kyckling eller varför inte som lite vardagslyx tillsammans med färsk pasta, riven ost och olivolja, med en Chianti Riserva från Rigogolo i glaset, då blir det helgkänsla.
 
 
 
Det här behövs för en sats
1 kruka basilika
150 gram fetaost
15 soltorkade tomater i olja
1/2-1 finhackad röd chilli (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)
1 hackad vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja
 
Gör så här:
  1. Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost, chilli, vitlök och mixa till en jämn tjock massa.
  2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur.
Svårare än så är det inte.
 
 
Vintips:
Rigogolo Chianti Riserva 2013 (varunr 2361, pris 95,-). Lufta gärna vinet på en karaff eller tillbringare en halvtimme innan servering, då kommer en härlig doft av nypon, mogna söta röda bär och violer. Rigogolo har mjuka väl integrerade tanniner och en lång eftersmak, fruktsyran är alltid hög i Sangiovesebaserade viner men den balanseras och mjukas upp av mjölksyran som kommer från fetasosten i peston. Eftersom vinet har ursprung Chianti och inte Chianti Classico blir priset lägre jämfört med motsvarande kvalitet från Chianti Classico. Det här är ett mycket bra köp och vinet kommer att fortsätta utvecklas de närmaste 3-5 åren, så köp gärna 6-12 flaskor och prova 1-2 gånger per år.  

Plommon- och valnötskaka med mjölkchokladkglassyr

Publicerad 2016-08-17 11:00:00 i Allmänt,

Jag gjorde en ny variant på denna kaka till min ölprovning i fredags och den blev faktiskt mycket bättre med mjölkchokladglassyr. Nu börjar ju de svenska plommonen komma med sin fina balans mellan syra och sötma.

 

6 färska plommon (1 till garnering)

½ dl russin
1½-2 dl portvin alternativt Cape Vintage
200 g smör 
2½ dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
4 ägg
125 g fint hackade valnötter
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Chokladglasyr:
1½ dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad av bra kvalitet, exempelvis Vintage Planatation.
15 valnötter

Gör så här

  1. Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Häll portvin på plommon och russin, precis så att det täcker. Låt stå mörkt och täckt med plast 1-2 timmar.
  2. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda nötterna med vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Låt plommon och russin rinna av och fördela sedan frukterna i smeten.
  4. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen knappt 1 timme. Låt svalna helt före garnering.
  5. Chokladglasyr: Koka upp grädden och tillsätt den grovt hackade chokladen. Ta kastrullen från plattan och rör om tills all choklad smält. Låt svalna och stelna till bredbar konsistens.
  6.  Garnera kakan med krämen, nötterna och några plommonbitar.
  7.  Servera med vaniljglass eller vaniljgrädde och ett glas Marie's Rendevouez Weizenbock (varunr 11472, pris 89,-) eller Ume Lambic (varunr 11814, pris 125,10). Föredrar du kaffe fungerar även det. 

Tips! Du kan spara portvinet, det smakar gott till vaniljglass, gärna tillsammans med nya russin som fått ligga och dra.

Ölprovning Pensionatet 12/8

Publicerad 2016-08-16 09:35:23 i Allmänt,

Det fanns så många intressanta sorter i augustis släpp av öl i småpartier så vi fick köra två provningar, i fredags var vi framme vid del 2. Recept på tilltuggen finns på bloggen.
 
 
Vi började med Modern Times Fruitlands Apricot Gose (varunr 11262, pris 89,-). Gose är en öltyp som härstammar från Leipzig i den östra delen av Tyskland. Den framställs genom att tillsätta mjölksyrebakterier och salt till malten på korn och vete och smaksätts med frukt eller bär. Resultatet blir en syrlig öl. Den här är frisk och fruktig med toner av stenfrukter. Serveras 8-10 grader som törstsläckare, gärna tillsammans med en rumstempererad gräddost.
 
 
Näst på tur stod Valeir Blond (varunr 11905, pris 75,-) från Brouwerij Contreras i Belgien. En uppfriskande öl med citrustoner och inslag av sötma och stenfrukter. Servera 8-10 grader som törstsläckare, som tilltugg hade vi stekta halloumitärningar med rökig majonäs och det fungerade bra ihop.
 
 
Från Belgien gick ölresan vidare till Island och i glaset blev det en Úlfur Úlfur Double IPA Nr. 17 (varunr 11474, pris 43,70) från Egill Skallagrimsson. Det känns som att det har gått inflation i humle och för min del saknar dessa öl personlighet, lite för mycket beska och lite för mycket alkohol för att det skall kännas som njutning. Servera runt 8 grader, då blir inte humlen lika påtaglig.
 
 
Tilllsammans med en paj på brännvinsost, kantareller och bacon blev det ändå en trevlig bekantskap, men den kräver fett för att bli njutbar.
 
I glas nr 4 hade vi Marie's Rendezvous Weissenbock (varunr 11472, pris 89,-). Den här öltypen skapades 1907 av Mathilde Schneider. Genom att jäsa den i öppna kar blir det ett komplext öl med toner av honung, gräddkola, stenfrukter och den klassiska tonen av kryddnejlikor.
 
 
Servera den 12-14 grader i en stor cognacskupa som avslutning på en måltid, gärna tillsammans med en plommon- och valnötskaka med mjölkchokladtäcke.
 
I det näst sista glaset hade vi ytterligare en syrlig öl, Ume Lambic 2016 (varunr 11814, pris 125,10). Det är en spontanjäst öl, vilket innebär att det är jästbakterier i luften eller i faten som sätter i gång jäsningen. Ume Lambic har jäst på träfat och har sedan mognadslagrats med japanska Umeplommon. Den ser inte direkt inbjudande ut i glaset, påminner om grumlig rabarbersaft, men skenet bedrar. Den är frisk och fräsch med insmickrande syrliga toner, här serverades också plommon- och valnötskaka med chokladtäcke och det är en mycket trevlig kombination.
 
Provningen avslutades med ett riktigt kraftpaket Abstrakt 20 (varunr 11483, pris 129,90) från Brewdog. Det här är ett Barley Wine och det är en öltyp som skapades för att blidka vindrickarna. Alkoholhalten brukar ligga över 10 procent och denna når hela 14,2 procent, så denna flaska på 375 ml är lämplig att dela på 4-5 personer. Doften är komplex med toner av tjära, lakrits, mörk choklad, rostat kaffe, cigarrlåda, det är ett rent nöja att bara sitta och dofta. Smaken är mjuk och krämig med samma komplexa toner som i doften eftersmaken är mycket lång. Den passade bra till Haupts saltlakrits, men den verkliga höjdaren var tillsammans med en rumstempererad brännvinsost, här pratar vi magi. Jag skulle gärna testa den tillsammans med en cigarr, spontant tänker jag på Davidoff EscuRio Robusto, men det får bli en annan gång.
 
Sammanfattningsvis en mycket bra provning, nästa provningstillfälle blir fredagen den 26/8 då vi testar småpartierna som släpps den 19/8 och det är mycket gott att vänta. För mer information eller anmälan till den provningen kontakta erik@chocodeli.se eller ring 076-039 33 33.
 

Ölprovning Pensionatet 5/8

Publicerad 2016-08-09 08:23:00 i Allmänt,

I fredags var det återigen en högtidsdag för ölälskare då Systembolaget släppte småpartier. Kön ringlade lång utanför Systembolget på Storheden strax innan de slog upp dörrarna klockan 10, här blandades ölfantaster med törstiga, utandningsluften från de sistnämnda skulle kunna hålla i gång hela Luleå Kommuns park av etanolbilar. Jag hade tur och fick tag på det som behövdes till den stundande ölprovningen på Pensionatet.
 
Vad som har glatt mig de senaste två provningarna är att andelen unga provningsdeltagare har ökat, de har ett stort ölintresse och satsar på kvalitet iställer för kvantitet.
 
 
Provningen inleddes med Ballast Point Homework Series 7 Session Saison (varunr 11998, pris 73,90). Doften har en citrusfräschör i kombintation med tropisk frukt. Smaken är frisk och syrlig, för mig är det här den ultimate törstsläckaren en varm sommardag, hellre en sådan än fem smaklösa lager. Vi serverade den till en stekt halloumi med rökig majonäs, en mycket bra kombination.
 
 
Provningen fortsatte med Rodenbach Vintage 2013, som släpptes redan hösten 2014, men är kul att ha med på den här typen av provningar. Det är en s.k. Sour Ale, så den är sur eller syrlig beroende på vilken smak du har, jag väljer syrlig för jag fullkomligen älskar denna öl som har en stor doft av röda frukter och bär. Det givna tilltugget är en rumstempererad hushålls- eller gräddost. Håll ögonen öppna när Vintage 2014 släpps till hösten.
 
Vi fortsatte med mellanakten, som bestod av två IPA. 
 
Först ut av dessa var Sierra Nevada Hoptimum Wholle-Cone Imperial IPA (varunr 12512, pris 39,90). Doften är kraftfull med tydliga humletoner i kombination med tropisk frukt och en honungssötma. Kraftfull smak med söta toner och en markerad beska. En bit brieost med fikonmarmelad på hembakat knäckebröd är det optimala tilltuggen, syran och sötman från ost och marmelad balanserar beskan på ett utmärkt sätt.
 
Vi fortsatte med den än kraftfullare Founders ReDANKolous Imperial Red IPA (varunr 11682, pris 44,90). I doften finns torkade stenfrukter, mörkt bröd och choklad. I smaken finns till en början en viss sötma som sedan övergår till tydlig beska. För att balansera denna kraftfulla öl serverades en Västerbottenspaj med kantareller och rökt lax och det blev mycket bra tillsammans, recept på denna paj kommer här på bloggen senare i veckan.
 
Provningen avslutades med två riktiga kraftpaket, inget som man sitter och myser med en het sommardag på stranden utan delas med några likasinnade till en chokladdessert.
 
 
Mikkeller Beer Geek Vanilla Shake Oatmeal Stout (varunr 11947, pris 64,-) är ett komplext kraftpakekt som har bryggts med vanilj och kaffe. Här finns till en början tydliga toner av nyrostat kaffe, mörk choklad och agavesirap. Smaken är komplex med samma aromatiska toner som i doften, eftersmaken är lång och behaglig, servera till en chokladtryffel (recept finns på bloggen) och du är på väg till sjunde himlen.
 
Provningen avslutades med Acadian Groove Maple Porter (varunr 11336, pris 96,80). Detta är också ett kraftpaket, som skall serveras 12-14 grader i en cognacskupa och då kommer du att mötas av en stor och komplex doft som till en början domineras av lönnsirap, men som efter ett tag övergår till mörk choklad, honung, torkad frukt och mörkt bröd. Smaken är krämig och kraftfull och det som slutligen tog mig till sjunde himlen var sällskapen med en italiensk chokladkaka med flingsalt och pinjenötter (recept finns på bloggen), det blev en makalös smakupplevelse, som jag hoppas fler får uppleva.
 
Eftersom fredagens släpp var stort kommer vi att köra småpartier del 2 nu på fredag klockan 19.00 på Pensionatet, anmälan till erik@chocodeli.se.
Varmt välkomna.
 

Träna, träna, träna - på väg mot final i Wosa Sommelier Cup

Publicerad 2016-08-04 11:20:00 i Allmänt,

Allt sedan jag vann den svenska delfinalen i Wosa Sommelier Cup den 9/5 har målet varit inställd på att ta mig vidare från semifinalen i Sydafrka och vara bland de fyra som får tävla på podiet i finalen. Inför Sverigefinalen var målet "endast" att vinna för att få åka tillbaka till Sydafrika och uppleva detta fantastiska land ytterligare en gång, men när jag väl vann höjdes den målsättningen. Jag är och förblir en vinnarskalle oavsett om det är "fem i rad", "fia med knuff" eller att spela fotboll med barn.
 
 
Det kan verka lukrativt att ha köket full av goda sydafrikanska viner och det är bara välja och vraka vad jag vill ha, men riktigt så är det inte. För mig handlar det om samma uppladdning som en idrottare inför ett stort mästerskap.
 
Varje vin skall dekanteras perfekt och serveras enligt alla konstens regler till de fiktiva gäster jag har vid bordet, detta gör jag tre till fem gånger per dag. Längre fram kommer jag att bjuda in fysiska gäster för att det skall bli som på riktigt.
 
Vinerna som jag dekanterar provar jag sedan enligt WSET-metodik där utseende, doft och smak skall beskrivas, förutom det skall jag åldersbestämma, föreslå glas, serveringstemperatur, mat, identifiera druva, ursprung, producent, kvalitet, pris och ålder, allt detta på fyra minuter.
Självklart spottas allt, det är en dyr "sport", men som andra idrottare har jag "sponsorer" som hjälper mig.
 
När man provar som jag gör nu blir man less smaken av vin och alkohol trots att jag inte sväljer, så söndag och måndag tog jag träningsuppehåll och det känns faktiskt bra att kroppen reagerar på det viset, för alkohol är alltid riskabelt, förmodligen världens farligaste drog.
 
Nyttjar du det på rätt sätt ger det fantastiska smakupplevelser, men det kan också förstöra betydligt mer än det ger, så drick med mått.
Fortsätt följ min resa mot finalen här på bloggen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela