Erik Grödahl

Kycklingpasta med krämig currysås

Publicerad 2015-09-20 15:41:58 i Allmänt,

Det här är en av mina snabbmatsfavoriter och det bygger lite på principen "man tager vad man haver", det innebär att exempelvis kycklingen kan bytas ut mot quorn för ett vegetariskt alternativ.
 
Det här behövs för 2 personer:
300 gram kyckling
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar
1 röd paprika
1 tsk curry
1/2 tsk salt
Smör för stekning
2 dl grädde eller creme fraiche
Pasta
 
 
 
Gör så här:
  1. Skala lök och vitlök och finhacka dem och fräs i smör ett par minuer, Finhacka under tiden röd paprika och chilli och låt det fräsa tillsammans med löken ytterligare ett par minuter, ställ sedan åt sidan.
  2. Skär kycklingen i mindre bitar och stek den 7-10 minuter tills den är genomstekt. Krydda med curry och salt, tillsätt grädde eller creme fraiche och koka ihop.
  3. Servera med pasta.
Vintips:
Geyerhof
Jurtschitsch Langenlois Riesling 2014 (varunr 73281, pris 139,- alternativt Geyerhof Sprinzenberg Riesling (varunr 78464, pris 169,-).
 
Smaklig måltid!

En vanlig torsdag i mitt liv i text och bild

Publicerad 2015-09-18 10:07:28 i Allmänt,

I går var en riktigt innehållsrik dag, väckaren ringde redan klockan 03.15, började med 45 minuters rockring i mörkret ute på gräsmattan. Rockringen har blivit en av mina följeslagare i livet och jag har gått ner närmare åtta kilo sedan i början av juli trots att jag inte har lagt om kosten, jag vill ju fortsätta leva. På schemat i går stod ett besök i Stockholm och träff med ikonen Peter Gago som är chefsvinmakare på Penfolds, ett av världens bästa vinhus.
 
 
 
Efter min favoritfrukost, fruktsallad, väntade flygtaxi till Luleå Airport, en timmes väntan på flyget (perfekt arbetstid), ytterligare perfekt arbetstid på flyget, äntligen fick jag uppleva Wifi på SAS efter 200 flygningar.
 
 
Jag fick vänta 40 minuter på mitt bagage, känns som att de maskar på Arlanda numera.
 
 
Väl inne i Sthlm blev det en snabbkaffe och lite jobb på "Kontoret", det var någon som hade tagit "mitt" bord och de blev skamsna och bad om ursäkt, för en sekund fick jag dåligt samvete gentemot dessa amerikanska kvinnor som fick flytta på sig, men det gick snabbt över.
 
 
Det blev en snabbpromenad till Grevegatan där jag och Angélique från kansliet skulle träffa Peter Gago.
Fantastiskt inspirerande att få en timme med honom, prata om hans filosofi och prova viner, bl.a. ikonvinet Penfolds Grange som betingar ett pris på 4 199,-.Jag kommer att skriva mer om detta möte senare, men vi har provade viner som inte är officiella sen, därav denna tystnad.
 
 
Efter det blev det en spontaninbjudan till lunch på Riche där jag fick avnjuta en Portabellaburgare med getost, ett utmärkt vegetariskt alternativ till hamburgare.
 
Efter en snabblunch blev det en besök på "mitt Ullared" Systembolagsbutiken på Regeringsgatan 24, när jag genomsur av svett efter en snabb promenad Arlanda Express insåg jag att det fanns 24 flaskor som skulle transporteras hem med flyget till Luleå.. "Det där går aldrig" sade tågvärden på Arlanda Express, men det gick och två och en halv timme senare kom 24 välbehållna flaskor på rullbandet på Luleå Airport.
 
Flygtaxin tog mig till min gamla arbetsplats Strömbackaskolan, där jag hämtade upp bilen som hade varit in på reperation inför dagens kontrollbesiktning (gick igenom utan anmärkning). Snabbt hem för att hämta upp fru och dotter, frun skulle till Allhuset och hålla en utbildning och dottern hade gymnastikträning. Väl på gymnastikträningen fick jag 45 minuter för mig själv, där jag kunde jobba mig igenom mejlen.. Jag får i snitt 50 mejl per dag så det är en del som skall besvaras.
 
 
Efter träningen bar det hemåt för att göra mat till Elizabeth.. När hon hade svalt sista tuggan ringde Sofia och skulle hämtas upp och strax innan klockan 21 kunde Sofia och jag sätta loss och avnjuta denna snabblagade kycklingpasta i currysås, som jag kommer att lägga ut receptet på i morgon.
 
 
Det blev 45 minuter framför TV:n innan jag somnade ovaggad och sov till 06.15 utan avbrott, så kan en vanlig torsdag i mitt liv se ut.
Ha en bra fredag :-)

Äppelkaka med mazarin

Publicerad 2015-09-16 11:12:28 i Allmänt,

Det har varrit en intensiv resperiod de senaste veckorna med vistelser i Barcelona, Priorat, Montsant, Göteborg, Karlstad, Stockholm och förmodligen något mer ställe som har fallit i glömska. Det brukar märkas på min interaktivitet på bloggen när dessa perioder infaller. Jag är aktiv på Instagram och Facebook, men när jag kommer på hotellrummet på kvällen räcker inte riktigt energin till för att skriva ett blogginlägg.
 
 
Morgonens skörd
 
För ett par veckor sedan när morgontemperaturen låg strax över 0 trodde jag inte att det skulle bli några äpplen i år, men det vände igen och nu har äpplena börjat mogna, vilket innebär att nu väntar några veckor med äppelkakor och äppelpajer, det gäller ju att äta efter säsong. I måndags gjorde jag denna mycket goda äppelkaka med mandelmassa, det blev en ny favorit. Jag gjorde den i en tårtform med löstagbar botten, men det går lika bra i en pajform.
 
 
Det här receptet räcker till minst 8 personer:
150 gram smält smör
300 gram mandelmassa
1 1/2 dl rörsocker eller rårörsocker
1 1/2 vetemjöl
1 tsk kanel
1-2 krm salt
1 1/2 msk pressad citron
3 ägg
10 äpplen
 
Vispad grädde smaksatt med lite socker och vaniljpulver
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. RIv mandelmassa på ett rivjärn och blanda med socker, kanel, salt, vetemjöl, citronsaft och ägg.
  4. Tillsätt sedan det smälta smöret och rör ihop det till en smet.
  5. Kärna ur och skala äpplena. Skär i klyftor och lägg dem i den smorda formen, ringla över smeten.
  6. Grädda cirka 30 minuter tills kakan får fin färg.
  7. Servera med en klick grädde.
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela