Erik Grödahl

"Eriks julkalender lucka 1 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-10-31 07:46:09 i Allmänt,

Julen kommer tidigare och tidigare för varje år, i år såg jag "skumtomtarna" redan i mitten av oktober, vad händer egentligen? Ja, jag kan väl inte vara sämre, så jag drar igång min julkalender sista dagen i oktober. Temat det här året är 54 drycker du måste köpa innan jul. Jag kommer att blanda friskt bland julöl, vitt, rött, mousserande, juldrycker och alkoholfritt, alla skall få sin del av "kakan".
 
 
Först ut detta år är ett vitt vin från Munskänkarnas vinort 2015 Niederösterreich, en knastertorr Riesling från den ekologiska producenten Jurtschitsch i Langenlois i Kamptal. Jurtschitsch Zöbiger Heiligenstein Riesling Erste Lage 2013 (varunr 73741, pris 189,-) har en stor doft med toner av tropisk frukt, stenfrukter, citrus, mineralitet och lite blommighet. Smaken är frisk med en fruktsyra som är som en skalpel i munnen, detta är ett vin som gör att du inte behöver göra någon ansiktslyftning, gurgla lite i kinden och du är slät på nolltid. Servera till en lättrimmad torskrygg på surkålsbädd med vitvinssås. Det här vinet kan med fördel avnjutas minst tio år framåt, min rekommendation är att köpa minst sex flaskor för att följa utvecklingen.
Ha en trevlig dag!

Snart är det dags för första luckan på Eriks julkalender

Publicerad 2015-10-28 13:20:10 i Allmänt,

Något som var mycket populärt på min blogg förra året var "Eriks julkalender" och snart är det dags igen. Redan på lördag skall den första luckan öppnas och det blir ytterligare 53 lucköppningar innan vi är framme vid julafton. Jag tipsar om julöl, viner och varje söndag blir det ett alkoholfritt alternativ. Erik's julkalender är till även för de som väljer alkoholfritt i livet.
Det gäller att vara med varje dag för erfarenheten från förra året var att många av de drycker jag tipsade om tog slut, så vi ses på lördag!
 

Vad händer i vårt land - hur svårt kan det vara att bara älska?

Publicerad 2015-10-23 11:15:00 i Allmänt,

Det var en tag sedan jag bloggade mycket beroende på stort arbetsbörda och många resor de senaste fyra veckorna. Min tanke var att skriva om mat och dryck idag, men det känns inte det känns ganska oväsäntligt just nu under rådande situation.
 
Jag vet inte om jag skall vara arg, ledsen, besviken eller förbannand., men det som händer i vårt land och i omvärlden är under inga omständigheter accetabelt. Vi bär nog alla ett ansvar för att dessa mörka krafter har fått växa fram och nu är det dags att vi ställer oss enade oavsett vad vi har för partibok, det handlar inte längre om ideologi, det handlar om solidariet. Jag kan under inga omständigheter förstå varför någon kan hata en annan människa p.g.a. etnicitet eller avvikande åsikter. Hur svårt kan det vara att bara älska?
Vi står inför en tuff situation där flyktningströmmen kommer att fortsätta, en massa trasiga medmänniskor som kommer med traumatiska upplevelser, som behöver all hjälp och stöd de kan få.
 
Jag läste en krönika i DN i våras om situationen i Europa, skribenten drog paralleller till 30-talet, det var nog inte så många som tog det på allvar. Fyra, fem månader senare är det faktiskt en verklighet.
Vi måste alla bemöta smygrasismen, främlingsfientligheten m.m. och våga ta debatten. Dessa oerhört inskränkta fega människor som uttalar sig på nätet, använder våld m.m. Vad är de rädda för? Tror de att dessa människor på flykt från krig skall bilda ett kalifat i Sverige? Jag vill inte använda samma terminilogi som dessa människor, det är synd om dem, har de fått för lite kärlek? Nu hjälps vi åt med gemensamma krafter för att få stopp på det här och inte bara tittar bort och är tysta.
Det är en sak jag har lärt mig under mina 22 besök i Auschwitz/Birkenau, många av de överlevande tyckte samma sak, det värsta var de som bara stod tysta och tittade på , ibland räcker det en en agerar för att det skall bli verkan.
Är du med?
Ha en trevlig helg!
 
 

Äntligen hemma

Publicerad 2015-10-07 20:37:22 i Allmänt,

September och oktober är de klart intensivaste arbetsmånaderna för min del. Redan i mitten av maj var alla helger uppbokade, men i vanlig ordning gäller det att ta en dag i taget och inte titta framåt, det skulle kunna göra den mest stresstålige stressad. Det trevliga för min del är dock att jag faktiskt kan kombinera arbete och semester. Vi hade en underbar familjetripp till Champagne förra veckan, som vi avslutade på Disneyland, enligt Elizabeth, "den bästa dagen i mitt liv". Just Champagne är en region jag gärna återkommer till en gång per år, drycken är på något sett "Guds gåva till mänskligheten". Jag försöker alltid besöka mindre odlare när jag är där och undviker de stora kommersiella. Den här gången hade vi fantastiska besök hos Jean Vesselle, Tornay, Georges Vesselle, Roger Brun och Gonet-Medeville. Förutom den fantastiska drycken, så är ju också Frankrike ett gastronomiskt mecka, det räcker att gå in på Carrefour för att börja fundera över att flytta dit.
Foie Gras, kanske inte etiskt alla gånger, men även jag måste få synda.
 
Där ligger ostronen, räkorna, musslorna, snäckorna, gåslevern, ostarna och bara tittar inbjudande på mig, jag är inte svårflörtad och där står jag med en påse ostron och inser att de kostar 3 kronor per styck..
 
Ja, det är skillnad på ost och ost, I Frankrike är de ursprungsmärkta med IGP och DOP, vi har mycket att lära när det gäller ostkultur I Sverige.
 
Men det kanske är det som är charmen, att få åka till dessa vinproducerande länder en tre till fyra gånger per år och njuta av deras delikatesser på samma vis som jag faktiskt njuter av mina blåbär, lingon och äpplen när jag är hemma. Det är ju faktiskt kontrasterna som är lite av charmen i livet och kontraster har jag verkligen fått uppleva den senaste veckan, som har erbjudit ett reseschema som verkar planerad utifrån pilkastning.. Onsdag Champagne, torsdag Paris, fredag Stockholm, lördag Stockholm/Piteå/Kalix, söndag Kullabygden i Skåne, måndag Umeå, tisdag Gällivare och nu på onsdag kväll är jag faktiskt hemma i Piteå, jag säger faktiskt "Äntligen hemma" och på återhörande.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela