Erik Grödahl

"Eriks julkalender lucka 30 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-30 15:51:27 i Allmänt,

Då är vi framme vi förra veckans söndagstips en dag försent, veckans alkoholfria tips och nu är vi framme vi det sista vinet i Rawsons Retreats serie, som jag nämnde förra söndagen så hade jag en vinprovning i onsdags där fem stycken hade valt alkoholfritt alternativ och det fungerade faktiskt riktigt bra med dessa viner.
Rawson's Retreat Semillon Chardonnay 2013 finns på bl.a. Systembolaget (varunr 1911, 55,-) och på storkmarknader och större livsmedelsbutiker.
Det finns tydliga toner av Sémillon i doften, såsom bivax och stenfrukter. Det är ett friskt och fruktigt vinet där smaken upplevs ganska torr trots att det är 50 gram socker per liter, men det är rätt naturligt eftersom det inte finns någon alkoholsötma. Vinet skulle passa utmärkt till en ugnsstekt röding eller kyckling i gräddsås. Serveringstemperatur 10-12 grader.

"Eriks julkalender lucka 29 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-30 13:31:00 i Allmänt,

Den belgiska ölresan fortsätter. USA eller Belgien? Ja, vilket är världens bästa ölland? Om detta tvistar de lärde och jag har svårt att bestämma mig, varför lägga tid på att fundera över det bättre att njuta. I helgen fick jag åter möjligheten att prova en fantastisk hantverksöl från Belgien, La Rulles Grand Dix (varunr 11553, pris 92,-).
Det är en specialöl av typen Belgian Strong Ale, det är en stor komplex doft med toner av mandelmassa, citrus och torkad frukt. Fyllig smak med en härlig balans mellan sötma och beska. Eftersmaken är lång med en härlig touch av marsipan och torkad frukt. Avnjutes 10-14 grader i stor cognacskupa eller trappistglas. Den är alkoholstark så dela gärna med ett par tre personer.
Eftersom den finns i begränsad upplaga, beställ dina flaskor redan idag.

"Eriks julkalender lucka 28 - 54 drycker du måste innan jul"

Publicerad 2015-11-30 08:55:33 i Allmänt,

Det blir många luckor idag. Slutet på förra veckan var av det stressigare slaget med fyra provningar, styrelsemöte med Munskänkarna i Stockholm och introduketionskurs för Munskänkarna i Piteå i går, så av denna "enkla" anledning hamnade jag lite på efterkälken med min julkalender. Min lilla lediga tid prioriterades för familljen, men nu är det ny vecka med nya möjligheter och då börjar vi öppna i efterhand.
Förra måndagen var jag ner till Stockholm en snabbis och hann med en snabbvisit på min "godisbutik" Systembolagsbutiken som är tillfälligt flyttad från Regeringsgatan 44 till PK-huset, tanken var att shoppa lite julöl, men det blev lite specialöl istället som fångade min uppmärksamhhet. En av dessa var Rodenbach Vintage 2013 (varunr 11621, pris 99,90).
Rodenbach Vintage har lagrats i två år på ekfat och utsågs till ”World’s Best Vintage Beer” på World Beer Awards 2015. Denna syrliga ale var en helt fantastisk doft- och smakupplevelse. Doften är frisk och syrlig med toner av citrus, smörkola, honung och röda bär. Smaken har en perfekt balans mellan syra och sötma med en lång och komplex eftersmak. Avnjut den 10-12 grader i en stor cognacskupa, dela den gärna med en god vän som uppskattar kvalitet, som kan intyga ölens storhet för andra. Min rekommendation är gå in på www.systembolaget.se och beställ så fort du har läst det här, för denna raritet lär vara slut innan lunch idag.
 

"Eriks julkalender lucka 27 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-27 06:22:00 i Allmänt,

Trots att vi inte ens är i december än så har vi kommit halvvägs i årets julkalnder, så vad som är glädjande för Er är att det finns lika många godbitar kvar.
 
Tidigare denna vecka provade jag en riktigt magisk god öl, ja så är det alltid när producenten heter Mikkeller.
Deras nysläpp Mikkeller Geek Dessert (varunr 11585, pris 69,-) gör verkligen skäl för namnet dessert.
Detta är ett kraftpaket utan dess like, färgen är svart som synden med en härligt skumkrona, det är en komplex doft med toner choklad, nyrostat kaffe, cigarrlåda, nötter och sötma. Det är en kraftfull och mycket fyllig smak med bra sötma som balanseras av väl inlindad beska. Eftersmaken är lång med härliga toner av choklad, cigarrer, kaffe och nötter. Med denna öl kan du skippa desserten, här får du avecen på köpet så att säga. Servera den 12-14 grader i en cognacskupa, flaskan kan utan problem delas på tre personer. Om du absolut vill ha en dessert, ta en liten chodkladtryffel, en risken är stor att Geek Dessert äter upp den.
Denna öl finns i begränsad upplaga, så det gäller att vara snabb och beställa.
Ha en bra dag!

"Eriks julkalender lucka 26 - 54 drycker som du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-25 11:52:28 i Allmänt,

Resan fortsätter i tomtens fotspår, i går var vi i Belgien och idag har vi korsat Atlanten och tagit oss till USA som trots varumärken som Budweiser och Millers ståtar med några av världens bästa ölsorter. Ett av dessa bryggerier är Lagunitas i Petaluma i Kalifornien, genomgående hög kvalitet på allt de producerar till ett bra pris. Julölen Lagunitas Sucks Holiday Ale Brown Shugga' Substitute (varunr 11312, pris 25,90) är inget undantag. 
En stor doft med toner av tropisk frukt och citrus. Vid servering 12-14 grader känns den härligt krämig i munnen med stor fyllighet och tydlig beska med en lång eftersmak med toner av tropisk frukt. Vid denna serveringstemperatur passar den bra till kryddstark mat med indiska och thailändska influenser. Vid en serveringstemperatur mellan 8 till 10 grader är det en perfekt törstsläckare, lika bra att köpa 12 flaskor på en gång för de lär ta slut. 

"Eriks julkalender lucka 25 - 54 drycker som du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-24 17:45:52 i Allmänt,

Det är lätt att bli nostalgisk när man har urtypen för en jultomte på en etikett framför sig. Père Noël (varunr 11501, pris 26,40) från Brouwerij De Ranke i Belgien är precis en sådan öl med en jultomte som kramar om ett välfyllt ölglas, jag kan visualisera ljudet av julsånger och klockorna från renarna i bakgrunden.
Färgen är inte direkt inbjudande, lite lätt grumlig oklar färg, men det är något som fort glöms bort när jag stoppar ner nästan i glaset och doftar. Det är en fruktig doft med en härlig honungssötma med toner av stenfrukter och apelsin med kryddnejlika. Smaken är fyllig med en ton av sötma och en markerad beska som rinner ut i en lång eftersmak med känsla av bränt knäck i gommen. Servera den 10-14 grader till en brieost med aprikosmarmelad. En mycket trevlig julöl,
 

Skaldjursgryta med chorizo

Publicerad 2015-11-24 13:18:00 i Allmänt,

Under förra veckans vistelse på Gran Canaria levde vi mer eller mindre på skaldjur och den skaldjursgryta med chorizo som vi gjorde i fredags blev otroligt god, så jag kan inte annat än att dela med mig av receptet.
Det här behövs till 4 personer:
500 gram bläckfiskringar (råa)
1 kg blåmusslor
50 gram chorizo
2 gul lökar
1 gul och 1 röd paprika
1 stor gul lök
1 grön chillipeppar
2-3 vitlöksklyftor
400-500 gram krossade eller passerade tomater
Salt och peppar vid behov
Olivolja
Tillbehör:
Aioli och bröd att suga upp såsen med.
 
Gör så här:
  1. Skala och finhacka lök, vitlök och chillipeppar (urkärnad), kärna ur och skär paprikorna i mindre bitar och fräs dem sedan i olja 3-5 minuter. Tillsätt bläckfisk och chorizo och fräs ytterligare 3-4 minuter.
  2. Tillsätt tomater och koka på svag värme 20-25 minuter. Skölj och rengör musslorna under tiden, kasta bort de som öppnar sig.
  3. Höj värmen och låt musslorna koka med 4-5 minuter tills de har öppnat sig.
  4. Servera med aioli och nybakat bröd.
  5. Eftersom chorizon är både salt och kryddstark, så behövs det troligen inte tillsättas salt och peppar.
Vintips: Alvarinho Contacto 2014 (varunr 6707, pris 119,-) eller Jané Ventura DO Gran Reserva Brut Nature 2009 (varunr 77640, pris 189,-).
 
Smaklig måltid!

"Eriks julkalender lucka 24 - 54 drycker du måste prova innan jul"

Publicerad 2015-11-23 19:56:00 i Allmänt,

Vore detta en vanlig julkalender hade vi varit framme vid julafton, men det återstår ytterligare 30 luckor med spännande innehåll. I dag har jag varit och besökt min "guldgruva" Systembolagsbutiken som tillfälligt har flyttat från Regeringsgatan 44 till bottenplan på PK-huset (Hamngatan/Norrlandsgatan), där har jag fyllt resväskan med några nyheter som Ni kommer att få stifta bekantskap med de närmaste veckorna. I dag hade jag egentligen tänkt att skriva om en julöl men min gode vän Danijela på Belgobaren på Bryggargatan 12 i Stockholm (måste besökas) kom precis med något spännande, så jag är inte sämre än att jag kan ändra mig.
 Om du gillar något annorlunda då är Cuvée des Jacobins Rouge (varunr 10686, pris 28,90) från Brouwerij Bockor något du skall prova. En frisk och fräsch spontanjäst öl med toner av citrus, körsbär, gräddkola och torkad frukt. Min spontana kommentar, ett bra alternativ till tandborstning på morgonen, sådan frisk smak efterlämnar den. En utmärkt apertil om så önskas annars skulle jag servera den till en mjölkchokladpannacotta, där kommer smakerna att gifta sig. Recept på denna mjölkchokladpannacotta kommer.

"Eriks julkalender lucka 23 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-22 16:53:19 i Allmänt,

Tillbaka i kylan efter en vecka på Gran Canaria med sol, bad, värme, god mat och god dryck, det är m.a.o. dags att återgå till vardagen. Ett av uppdragen nästa vecka är en vin & tapasprovning för 14 personer där fem har valt alkoholfritt. Det känns mycket glädjande att de numera kan vara med på lika villkor tack vare det stora utbudet av alkoholfria viner av hög kvalitet som idag finns både på välsorterade stormarknader och på Systembolaget.
En föregångare var Rickard Juhlin Blanc de Blancs Non Alcoholic Sparkling Wine (varunr 1979, pris 89,-), det var första gången jag upplevde att ett alkoholfritt vin var gott.
Det här vinet har en frisk doft med toner av stenfrukter, honung och citrus. Smaken är frisk och syrlig med en touch av sötma. Serveras 10-12 grader som apertif, till en caesarsallad eller varför inte lyxa till det med löjrom och smetana.
Ha en fortsatt trevlig söndag!

"Eriks julkalender lucka 22 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-21 10:22:00 i Allmänt,

Det varma och soliga vädret på Gran Canaria får mig att fortsätta rekommendera vita viner, men ha tålamod, imorgon återvänder jag till snö och kyla i Sverige och då är det dags för julölsrelommendationer. 
I går kväll åt vi en fantastiskt god skaldjursgryta med chorizo (recept kommer), i glaset hade vi en Martin Codax Albarino 2014 (varunr 71364, pris 139,-) från Rias Baixas i Galicien. 

Doften är fräsch med härliga toner av blommighet och tropisk frukt. Smaken är frisk med en skarp syra och en touch av sälta i eftersmaken. Detta vin matchade vår gryta perfekt och sältan från Chorizon mjukade upp den friska syran. Köp en kartong med sex flaskor för att följa utvecklingen av detta trevliga vin.

"Eriks julkalender lucka 21 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-20 10:24:13 i Allmänt,

Vad vore en vecka utan magnum? När snön vräker ner utanför fönstret för många av Er är väl inte en frisk och knastertorr Chablis det första Ni tänker på, men för mig som befinner mig i värmen och avnjuter mina Gambas al ajillo är det något av det första jag tänker på. 

Clotilde Davenne Chablis 2014 (varunr 6307-06, pris 329,-) är en klassisk Chablis, en frisk doft med toner av stenfrukter, mineral, citrus och gröna äpplen. Smaken är frisk och fräsch med lång eftersmak. Skaldjuren kan inte annat än älska detta vin, lite ostron och några droppar citron, räkor med nyslungad majonäs eller min basföda dessa dagar på Gran Canaria Gambas al ajillo. Vinet finns också på "halv magnum", men jag rekommenderar Magnum.

Ha en trevlig fredag!

 

 

 

 

"Eriks julkalender lucka 20 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-19 13:33:21 i Allmänt,

På min vinortsturné 2014 där temat var Napa/Sonoma var det ett vin som alltid fick plats i "uppställningen" Foppiano Petite Sirah (varunr 6277, pris 159,-).
 
Petite Sirah är av franskt ursprung, men idag finns merparten av planteringarna i Kalifornien. I Frankrike är den känd under namnet Durif efter namnet på läkaren Francous Durif som korsade Peloursin med Syrah och fick denna druva.
För mig var det kärlek vid första sippen. Ett kraftpaket med stor doft med toner av mörka bär, nyrostat kaffe och en touch vanilj. Smakrikt och välbalanserat med bra lagringspotential. Det hör vinet dricks med fördel de närmaste tio åren. Serveras 15-17 grader till pasta med en krämig svampsås eller renskav med svamp och potatispure. 
I vanlig ordning är rekommendationen, KÖP!!!


"Eriks julkalender lucka 19 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-18 09:36:14 i Allmänt,

Det svåraste med min julkalender, det är att välja rätt. Det är inte på det viset att jag sitter och provar drycken kvällen innan jag lägger ut det utan det är i första hand sånt jag har provat under hösten, undantaget julölen som jag har provat nu i november, det kan också tillkomma något spontant, som överraskar mig och jag känner det här måste med, ett exempel på det är Protos som jag rekommenderade i går.
 
I dag delar jag med mig av ett vin som jag har provat vid ett flertal tillfällen detta år på utbildningar och provningar, nu senast i fredags, Château Bouscassé 2009 (varunr 2204, pris 125,-) från producenten Alain Brumont i Madiran i sydvästra Frankrike. Här pratar vi om ett kraftpaket med lagringspotential. Château Bouscasse är gjort på 50 procent Tannat, 26 procent Cabernet Sauvignon och 24 procent Cabernet Franc. Doften är kraftfull med toner av mörka bär och frukter, örtkryddor och lite animaliska inslag. Det är ett vin med mycket tanniner, hög fruktsyra och fyllighet, vilket gör det välbalanserat, vilket i sin tur innebär bra lagringspotential. Har du ett barn eller barnbarn som är fött 2009 är detta ett vin som fortfarande är spänstigt när barnet har vuxit upp och fyllt 20 år, under bra lagringsförhållanden är det nog fortfarande bra en bra bit in på 2030-talet. Min dotter är född 2010, så själv har jag köpt en kartong för att hylla det år hon gjordes. Château Bouscassé 2009 går bra att dricka redan i dag, men det krävs lite krämighet eller syrlighet i tillbehören för att mjuka upp tanninerna. Själv har jag serverat det till en av mina favoriträtter lättrimmad torskrygg med rödvinssås och det blev en fantastisk kombination. Det här vinet lär jag rekommendera när vänner och bekanta hör av sig innan nyår och vill ha vintips till oxfilén. Sist men inte minst sett till priset är detta ett fynd.
 
Ha en bra dag!

"Eriks julkalender lucka 18 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-17 11:53:30 i Allmänt,

I går kväll fick jag avnjuta en av mina favoritdruvor i Spanien, Verdejo. Vad än trevligare är, Protos Verdejo 2014 (varunr 71395, pris 129,-) finns i Systembolagets beställningssortiment.
 Doften är ungdomlig och fruktig med toner av stenfrukter. Det finns en fetma i smaken som ger bra balans mellan den friska syran och beskan.
Vi avnjöt Protos Verdejo till chillimarinerad kyckling som serverades med stekta haricot verts, lök, piementos och en klick aioli. Svårare än så behöver det inte vara.

"Eriks julkalender lucka 17 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-16 18:18:21 i Allmänt,

Ny vecka, nya möjligheter. Jag befinner mig för tillfället på Gran Canaria och njuter av sol och värme. Värmen inbjuder till bubbel och trots att jag är i Cavans hemland så var det Misal Prestige Extra Brut  (varunr 77684, pris 245,-) jag blev sugen på. 

Misal kommer från Istrien i Kroatien.
Jag provade Misal senast i samband med Mitt Kök i Stockholm för tio dagar sedan. Den har en härlig doft med toner av rostat bröd och höstäpplen. Smaken är torr och frisk med rätt så mjuka bubblor. En perfekt apertif att servera 10-12 grader. Rekommendationen är köp.

"Eriks julkalender lucka 16 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-15 10:40:02 i Allmänt,

Söndag förmiddag i centrala Stockholm, kyrkklockorna ringer, det manar till eftertanke. Vad händer i vår omvärld? Krig, terroratentat, svält och människor på flykt. Det är väl tyvärr då det alltid har sett ut, men min generation har varit förskonade, men nu kommer det närmare och närmare. Det sista man vill göra är att jobba dagar som denna, men på något sätt måste livet gå vidare. 
Söndag och julkalender innebär alkoholfritt. Det svåra med alkoholfria viner har varit att hitta, riktigt torra. Alkoholen är ju en smakbärare och när den inte finns med ersätts det av socker. 
Jag blev riktigt glad när jag testade Rawson's Retreat Sparkling (varunr 1992, pris 55,-). Här lyckats framställa ett torrt och friskt bubbel med härliga toner av stenfrukter, blommighet och honung. En perfekt apertif. Bra jobbat!!
Ha en fortsatt trevlig dag!

"Eriks julkalender 15 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-14 09:00:00 i Drycker Öl Julöl,

Jag har alltid gillat N'Ice Chouffe, det var förmodligen etiketten som fick mig att falla första gången, två söta tomtar framför en liten eld. För några dagar sedan skrev jag att magnumflaskan är den perfekta storleken för två om en inte dricker. I det är fallet är det tvärtom, ölen säljs på en halvmagnum, det som i folkmunn brukar kallas helflaska, här skall man gärna vara minst två som delar, för denna alkoholstarka Ale är lömsk.
 
 
Doften har en inbjudande sötma med lite kryddighet och toner av mörkt bröd, citrus, nyrostat kaffe och torkade aprikoser. Serverad vid 10-14 grader känns den mjuk och krämig i munnen, med lite eftertanke så påminner denna öl i mångt och mycket om en juldagsfrukost i Norge, mörkt sött bröd gjort bakat med sirap med brödkryddor och torkad frukt och smak av nyrostat kaffe, det är bara känslan av sötlakrits i eftersmaken som inte hör hemma, men det är tack vare denna som den här ölen blir så komplett. Med risk för att vara tjatig, Ni skall vara minst två, för alkoholen är så väl inlindad i denna öl och risken är stor att du inte känner av det förrän du ställer dig upp.
Köp gärna fyra till sex flaskor och drick med sex månaders mellanrum för att följa utvecklingen, den här ölen har många år framför sig och denna kan du dricka medan du avnjuter kvartsfinalerna i Fotbolls VM i Quatar 2022, även om etiketten säger 06/2017.
 

"Eriks julkalender 14 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-13 09:00:00 i Allmänt,

I onsdags åt vi getostrisotto med rostade rödbetor till middag. Min gom skrek efter en Sauvignon Blanc från Steiermark i Österrike, men tyvärr fanns det ingen sådan hemma, så det fick bli vatten istället. Nu är ordningen återställd och om några dagar kommer källaren att fyllas på.
För mig är en ståltankslagrad Sauvignon Blanc från Steiermark som tagen ur en lärobok, det är en ren och tydligt doft med toner av krusbär, nässlor, svarta vinbärsblad och kiwi. En av mina favoritproducenter är Sattlerhof som jag besökte på min första vinresa till Österrike 2002, det var kärlek till deras viner vid första sippen, en kärlek som lever kvar 13 år senare. 

Deras Gamlitzer S B 2014 (varunr 91109, pris 149,-) har doftspektrat som jag beskrev. Smaken är frisk med en krispig syrlighet och en eftersmak med toner av tidigare beskrivna aromer tillsammans med lime och Granny Smith. Det här är getostens bästa vän, oavsett om du äter den med honung eller har den i en risotto. Prova också till Janssons frestelse, en utmärkt kombination. Så det är bara att beställa innan den är slutsåld.
 

"Eriks julkalender lucka 13 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-12 07:01:12 i Allmänt,

"My little baby". Jag har en förkärlek för magnumflaskor - den perfekta storleken för två när en inte dricker. När vi firade 20-årsjubileum med Munskänkarna i Piteå den 24/10 var ett av vinerna till varmrätten Tandem Ars Nova 2008 (varunr 79380, pris 259,-) på magnum från Navarra. 
Detta komplexa vin är en blandning på Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Merlot. Stor doft med toner av mörka skogsbär, lakrits och örtkryddor. Frisk smak med med väl inlindade tanniner och en lång eftersmak med härliga lakritstoner. Drickmogen idag, men klarar ytterligare fem års lagring.

"Eriks julkalender lucka 12 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-11 09:00:29 i Allmänt,

Efter två röda dagar, så är det dags för en julöl igen och jag blir alltid lika lycklig när jag lyckas hitta en alkoholsvag med lite karaktär. Brewdog Santa Paws Christmas Scotch Ale (varunr 11368, pris 22,10) är en sådan. 

Färgen är mörkbrun med en fin skumkrona. Doften ör inbjudande med toner av nyrostat kaffe, honung, mörk choklad och citrus. Krämig smak med fin beska och en lång eftersmak med en härliga toner av kaffe, salt lakrits och mörk choklad. Servera 10-12 grader i en stor cognacskupa. En bra törstsläckare för oss som tycker om öl med karaktär.

Gulasch - ungersk köttgryta

Publicerad 2015-11-10 13:00:00 i Allmänt, Recept kött,

"Det är inte lätt att vara ödmjuk", jag har ätit gulasch på närmare 40 platser runt omkring i vårt avlånga land, men den bästa har jag avnjutit hemma i helgen. Framgångsfaktor, tillaga den minst ett dygn innan, gärna två så att smakerna hinner sätta sig ordentligt. 

 
Det här behövs för fyra personer:
600 gram högrev
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 paprikor
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 lagerblad
1/2 tsk hel kummin
1 tsk mejram
1 tsk timjan
400 gram krossade tomater (Mutti)
1 dl vatten
2 morötter
 
Gör så här: 
  1. Skär högreven eller fransyskan i tärningar, ca 2x2 cm.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och rensa paprika och hacka den i bitar.
  3. Värm en stekpanna och bryn köttet i omgångar i olivoljan i en stekpanna.
  4. Lägg över köttet efter hand i en stor tjockbottnad gryta.
  5. Stek lök och vitlök några minuter tills det fått färg tillsätt till grytan. Stek paprikan några minuter och tillsätt till grytan.
  6. Tillsätt tomatpuré och kryddorna, stek samt rör om i grytan i några minuter och tillsätt därefter krossade tomater.
  7. Låt grytan stå och småkoka under lock i 1,5 timmar. Rör då och då. Spä ev. med mer vatten då och då så att grytan inte kokar torr och bränner.
  8. Skala morötterna och tärna den 2x2 cm stora bitar. Tillsätt till gulaschen när 30 minuters koktid återstår.
  9. Servera ungersk köttgryta med ett gott bröd, sltgurka och smetana.
I glaset? En kraftfult rött från Villany, Szekczard, Eger eller Sopron. Titta på mina ungerska vintips.

 

"Eriks julkalender lucka 11 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-10 08:45:18 i Allmänt, Vintips,

Det kan inte ha undgått någon att jag har en förkärlek till viner från Österrike. Det hänger nog mycket på att det första provning jag var på med Munskänkarna var på temat Österrike och jag gjorde också min första vinresa dit och sedan dess har jag återvänt många gånger.
Något jag gillar med Österrike är den kvalitetsmedvetenhet samt den stora andelen ekologiska/biodynamiska producenter.
Weninger som har odlingar både på den österrikiska och ungerska sidan om gränsen är biodynamiker och de använder minimalt med svavel i sina viner. Ett vin som jag har rekommenderat tidigare är deras Hochäcker Blaufränkisch 2012 (varunr 71072, pris 169,-) och jag gör det igen för jag vill gärna att fler skall få ta del av denna vinupplevelse. För att få en uppfattning om vinets potential kan det vara bra att veta att årgång 1995 är på topp nu, så årgång 2012 har många år framför sig. Vinet har en komplex doft med toner av körsbär, viol, lakrits och tjära. Kraftfull smak med bra balans mellan fruktsyra och strävhet, eftersmaken är mycket lång och efterlämnar härliga toner av mörka söta bär, viol och lakrits. Drick det till en långkokt gulasch, som gärna får vila i kylen 2-3 dagar för att smakerna skall sätta sig. Servera med smetana, saltgurka och nybakat bröd att suga upp såsen med och då har en fantastisk mat och vinupplevelse. Recept kommer.

Vegetarisk gryta med paprika, chilli och tomater

Publicerad 2015-11-09 13:00:00 i Allmänt, Recept vegetariskt,

Mitt liv som flexiterian fortsätter och jag konstaterar att jag numera äter mer vegetariskt än kött, något som har medfört att min så aldrig sinande energi har ökat ytterligare. I går lagade jag en mycket smakrik och lättlagad gryta där quron var basen, den gav en behaglig mättnadskänsla.
 
 
Det här behövs till 4 personer:
600 gram quornbitar alternativt filéer skurna i mindre bitar
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
3 paprikor i olika färger
1 röd chilli
Olivolja att steka i
400-500 gram passerade tomater
1 tsk salt
 
Gör så här:
  1. Skala och finhacka lök och vitök.
  2. Stek quorn, rödlök och vitlök fem minuter i en stekpanna. Under tiden kärnar du ur paprika och skär den i mindre bitar, finhackar chillin (ha kvar kärnorna).
  3. Tillsätt paprika, chilli och chillikärnor och stek ytterligare två minuter.
  4. Tillsätt tomater och låt koka 20-25 minuter.
  5. Servera med nybaka grovt bröd.
Smaklig måltid!

"Eriks julkalender lucka 10 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-09 09:00:00 i Allmänt,

Äntligen måndag, är det så Ni känner? För mig som jobbar med utbildning inom mat och dryck är ofta helgerna inbokade med olika uppdrag, så måndagen brukar vara min söndag, då jag tvättar, städar och planerar inför veckan. Vi är också framme vid den tionde luckan i "Eriks julkalender" trots att det återstår tre veckor och en dag innan det är dags att öppna första luckan i den konventionella julkalenden.
Bakom dagens lucka döljer sig ett mycket bra vin från Kamptal i Österrike och reptilhjärnan för en vinkännare säger vitt och någon av druvorna Grüner Veltliner eller Riesling, vilka är de vanligast förekommande druvorna i Kamptal, men så icke denna gång.
 
Dagens rekommendation är Rabl Pinot Noir Vinum Optimum 2012 (varunr 79231, pris 169,-). Doften är inbjudande med toner av röda skogsbär och lite sötma. Det är ett slankt vin med med en elegant frisk smak med toner av skogsbär, ett skolboksexempel på den typ av Pinot Noir som jag är svag för.
Vinet har ett brett användningsområde, jag skulle gärna servera det 12-14 grader en varm sommardag istället för ett glas rosé. Helgen som var provade jag det tillsammans med vegetarisk gryta med paprika, tomater och chilli, det passade utmärkt ihop. Recept på denna gryta kommer senare idag.
Rabl Pinot Noir Vinum Optimum 2012 kan med fördel drickas idag, men kommer att utvecklas ytterligare de närmaste fem åren. När du likaså beställer, ta minst sex flaskor, för det här vinet kommer snart att vara slutsålt.
 
Ha en fortsatt bra dag!

"Eriks julkalender lucka 9 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-08 08:51:00 i Allmänt,

Det känns som att veckorna går i expressfart och ytterligare sju intressanta och lärorika dagar har lagts till handlingarna. I dag skall jag bara njuta och ta det lugnt, men först ett alkoholfritt dryckestips. Jag skrev för några dagar sedan att Mikkeller alltid levererar och det visar de genom Drink'in in the Snow (varunr 1967, pris 16,90).
 
Här har de lyckats skapa en alkoholfri öl med "riktig ölkänsla". Både vad det gällelr öl och vin, så är alkoholen en smakbärare, men fler och fler vinproducentner och älbryggerier har de senaste åren lyckats framställa högklassiga alkoholfria alternativ viljet jag finner mycket glädjande.
Mikkeller Drink'in in the Snow har en stort doft med toner av mörkt bröd och agavesirap. Den söta och brödiga känslan följer med i munnen och det finns en bra balans mellan sötma och beska. Den här ölen borde finnas på varje julbord.
Ha en trevlig söndag!

"Eriks julkalender lucka 8 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-07 06:41:00 i Allmänt,

Cava har aldrig varit "My glass of Champagne", men regelbundna besök till Katalonien de senaste åren har medfört att sakta men säkert har börjat ändra uppfattning. En av de producenter jag har fattat tyckte för är Jané Ventura från Pendes vars produkter numera finns i Systembolagets beställningssortiment.
I torsdags på mässan Mitt Kök i Älvsjö provade jag deras Do Gran Reserva Brut Nature (varunr 77640, pris 189,-). Denna Cava har lagrats minst 45 månader på sin jästfällning och är gjort på 60 procent Xare-lo, 26 procent Macabeu och 14 procent Parellada. Den långa tiden på jästfällningen resulterar i en mogen utvecklad doft med toner av stenfrukter, svenska höstäpplen och lite sötma. Bubblorna är friska med en läcker krämighet. En utmärkt Cava till ett mycket bra pris, så min rekommendation är, KÖP!!!!

"Eriks julkalender lucka 7 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-06 09:00:00 i Allmänt,

Är det något man kan köpa i blindo, så är det öl från Mikkeller, kvaliteten är alltid hög oberoende om det är alkoholfritt eller en alkoholstark ale. 
Santas Little Helper (varunr 11354, pris 29,90) har alltid varit en av mina julölsfavoriter. Namnet är dock en sanning med modifikation, dricker du mer än en flaska av detta öl, så får inte tomten mycket till hjälp.
Det här är ett kraftpaket, det är förrätt, varmrätt, dessert, kaffe och avec i samma paket. Doften har söta inslag med toner av mörk choklad, cigarr och lakrits. Munkänslan är mjuk och krämig med en lång eftersmak av choklad, söt lakrits och lite rökiga toner. Santas Little Helper skall avnjutas i en stor kupa 12-16 grader för maximal njutning. När du handlar, köp en kartong på en gång, den här ölen kan med fördel drickas de närmaste tio åren även om bäst före datum är 2020, den kommer att utvecklas med välbehag. År 2024 kommer den mörka färgen att vara rostfärgad, doften kommer att påminna mer om än cognac än en ale, det kommer att vara en doft- och smakupplevelse, sanna mina ord.

"Eriks julkalender lucka 6 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-05 06:00:00 i Allmänt,

Det stora "problemet" med julöl numera är att det finns alldeles för mycket att välja på, det är nästan ett heltidsjobb att ta sig igenom alla, men det är ett angenämt problem. Eftersom merparten av dessa öl är rätt alkoholstarka tycker jag att det är bra att samla ihop några entusiaster och prova genom några sorter i taget, för skall man ta en på egen hand är det mer än nog med en.
Först ut i årets "julölsrace" är Slope Style Winer IPA (varunr 11545, pris 28,90) från Boulder Beer i Colorado. Den här ölen är gjort på glaciärvannten från Araphoe och det är fem olika maltsorter: carapils, melanoidin, carared, midnight wheat och pale. Den är humlad med nugget, crystal och horizon. Detta sammantaget ger en inbjudande doft med toner av tropisk frukt, citrus, karamell och en lätt rökighet. Smaken domineras av en bränd rökighet med lite inslag av tropisk frukt, citrus och en ganska kraftig rökbeska. För mig är detta en meditaionsöl som avnjuts på egen hand utan tilltugg, gärna 12-14 grader i en stor cognacskupa. Denna kommer att göra mig sällskap vid fler tillfällen, så rekommendationen är att köpa några flaskor.

Fisksoppa med räkor

Publicerad 2015-11-04 13:00:00 i Allmänt,

Här kommer en uppdaterad version av en mycket god och lättlagad fisksoppa. Välj MSC-märkt torsk och ekologiska råvaror.
 
Det här är det bästa krossade tomaterna, finns numera på de flesta välsorterade livsmedelsaffärer och stormarknader.
 
400 gram färsk eller fryst torsk
400-500 gram krossade eller passerade tomater
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 torkad piri piri
1 pkt saffran
1 tsk salt (alternativt 1.5 msk koncentrerad fond, gör gärna en egen på räkskalen)
5 dl grädde
1/2 - 1 dl fint hackad dill
500 gram räkor med skal
Smör
 
 
  1. Skala räkorna (gör gärna fond på skalet). Skär fisken i bitar.
  2. Fräs lök, vitlök och saffran i smör utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomaterna, piri piri och salt eller fond, koka upp och tillsätt fisken, dra ner värmen och låt det sjuda 7-minuter, tillsätt grädden och koka upp.
  4. Bland i dill och räkor. Servera med aioli och nybakt bröd.
Aioli (räcker till 2-3 personer)
Här har jag valt en neutral olja eftersom soppan har så mycket smaker, aiolin är mer en smakhöjare som kan klickas i soppan eller doppa brödet i.
 
1 äggula
4/5 tsk vit balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
1.5 krm salt
0.5 krm vitpeppar
2 dl rapsolja
2 finhackade vitlöksklyftor (använd inte vitlökspress, då kommer det mycket vätska)
 
  1. Mixa ihop alla ingredienser förutom oljan och vitlöken, använd mixerstav med visp.
  2. Tillsätt oljan droppvis och vispa hårt till krämig konsistens. Blanda ner vitlöken.
Vintips: Prova gärna ett av Verdejovinerna som jag rekommenderade i "Eriks julkalender lucka 5 - 54 drycker du måste köpa innan jul", som publicerades 3015-11-04.
Smaklig måltid!
 

"Eriks julkalender lucka 5 - 54 drycker du måste köpa innan kul"

Publicerad 2015-11-04 09:05:25 i Allmänt,

Viner från distriktet Rueda som ligger i Castilla y Léon i Spanien är inte vanligt förekommande på Systembolagets hyllor. Mycket tråkigt för här görs det fantastiskt komplexa viner på druvan Verdejo. När jag var på en snabbvisit i Kullabygden i början av oktober blev jag bjuden på ett glas Belondrade y Lurton (varunr 75451, pris 279,-). 
Trots sin ungdom hade vinet en gyllengul färg, stor komplex doft med toner av tropisk frukt och nötighet. Smaken var kraftfull och välbalanserad med en lång eftersmak av tropisk frukt. Ett vin som fungerar bra både till en fisksoppa (recept kommer) eller att sitta och avnjuta på egen hand. Ett mycket bra köp. Jag vill också tipsa om syskonvinet, Quinta Apolonia (varunr 75777, pris 151,-), når inte samma höjder som Belondrade y Lurton, men det är ett vin som är värt att prova.
Ha en fortsatt bra dag!

Äppelpaj med saffran

Publicerad 2015-11-03 13:00:00 i Allmänt,

Det fantastiska höstvädret gör att den svenska äppelsäsongen inte är över än, har du inte egna äpplen, så finns det syrliga och fräscha svenska äpplen att köpa. Vi körde lite spanskinspirerad middag i lördags och avslutade med denna äppelpaj som dessert, mycket god.  Serverat med ett glas Sétubal (se "Se Eriks julkalender lucka 4 - 54 drycker du måste köpa innan jul") från grannen på iberiska halvön, så är det lyxfaktor.
 
 
Det här behövs för 6-8 personer:
I den mån det är möljlig använder du självklart ekologiskt.
Pajskal
3 dl vetemjöl
150 gram rumsvarmt smör
1 msk olivolja
1 ägg
1 tsk rörsocker
 
Fyllning
500-600 gram syrliga äpplen
1/2 gram saffran (1 påse)
1 1/2 dl rörsocker
 
Marangtäcke
3 äggvitor
1 dl rörsocker
75 gram mald sötmandel med skal
 
Till servering
Lättvispad grädde smaksatt med vaniljpulver och rörsocker.
 
Gör så här:
  1. Vispa ihop mjöl, smör och olivolja, vispa ihop ägget och sockret och rör ner i smörsmeten.
  2. Tryck ut degen i botten på en kakform (22-24 cm i diameter) och tryck ut en kant på 2-3 cm. Ställ formen i kylen 30-45 minuter.
  3. Förgrädda skalet 10 minuter på 200 grader, sänk sedan temperaturen till 175 grader.
  4. Skall och skär äpplena i klyftor och lägg dem i pajskalet. Stöt saffranet med lite socker och blanda sedan med resten av sockret och finfördela över äpplena.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sedan socker och mandel, lite i taget och fortsätt vispa. Täck äpplena med marängsmeten och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter, tills marängen fått lite färg.
  6. Servera med vispad grädde smaksatt med vaniljpulver och rörsocker.
 
 
 
 
 

"Eriks julkalender lucka 4 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-03 08:45:00 i Allmänt,

Ibland är det tur att någonting är slut, så att det blir att prova något annat istället. När jag hade "Vin- och pralinprovning" i Skellefteå för tre veckor sedan, så var mitt "vanliga" Moscatelvin slut, så jag ersatte det med Bacalhôa Vinhos Moscatel de Setúbal 2001 (varunr 76139, pris 204,-), ett underbart gott vin, som passade perfekt till både chokladmousse och chokladtryffel. Det är en stor komplex doft med toner av knäck, torkade stenfrukter, nötter och fat. Smaken är komplex med en bränd knäckighet, sötma, nötighet och torkad frukt, eftersmaken är lång och välbalanserad.
 
 
Det här vinet tillverkas enligt den s.k. "portvinsmetoden" vilket innebär att druvsprit tillsätts när vinet har nått en alkoholhalt på fem till sex procent, detta medför att alkoholjäsningen avbryts och man får ett vin med mycket restsocker och alkoholhalt, vinet får vila på sin jästfällning i cirka ett halvår innan det mognadslagras sju år på små fat. Vinet är drickmoget, men den höga alkoholhalten i kombination med sötman gör adet utan problem klarar ytterligare 10-15 års lagring. En öppnad flaska klarar sig i kylen minst 2-3 veckor.
Som jag tidigare skrev den passar utmärkt till chokladdesserter, men också kakor med nötter. Prova den gärna till äppelpajen med saffran som jag lägger ut recept på senare idag
 
 
 
Ha en bra dag!
 

"Eriks julkalender lucka 3 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-02 07:30:40 i Allmänt,

"Jag får så ont i huvudet av röda viner" är en kommentar som jag möts av med jämna mellanrum. Efter lite ledande frågor inser jag snabbt att det är svavlet i vinet som är boven, det handlar ofta om enkla viner förpackade i "bag in box". Jag brukar då rekommendera något vin från producenten Weninger som har vingårdar både i Balf i Ungern och Horitschon i Österrike, det är en producent som använder minimal tillsats av svavel. Weninger följer de biodynamiska principerna. Allt de producerar håller hög kvalitet och bakom dagens lucka döljer sig ett vin på druvan Kékfrankos, som fritt översatt betyder "blå fransos", vinet heter Balf Kékfrankos (varunr 79519, pris 135,-), det kan också finnas kvar några flaskor av årgång 2012, de har varunr 72656 och kostar 119,-.
 
Det finns en stor doft med toner av körsbär, viol, lakrits och mineralitet, det är en frisk och fruktig smak med bra balans mellan fruktsyra och strävhet. Det här är ett vin som passar utmärkt till långkokta grytor, men också bra till nöt- och lammkött med med en sås med vin eller krämighet.
 
Det här vinet jäser 12 månader på fat utan tillsats av svavel, jag har bett ett antal personer som får huvudvärk och utslag av att dricka röda viner att testa det här vinet och det har gått hur bra som helst. Själv fick jag med mig en öppnad flaska hem efter vår vinmässa förra lördagen, jag har haft den stående i rumstemperatur utan kork sedan dess och den är fortfarande fräsch, det är ett kvalitetstecken om något. Att beställa sex eller tolv flaskor av detta vin är ingen dum idé, det är drickmoget idag, men klarar utan problem ytterligare tio års lagring.
 
Ha en bra start på veckan!

Champagneprovning den 23/10 på Piteå Stadshotell

Publicerad 2015-11-01 12:14:26 i Allmänt,

Förra fredagen körde jag en Champagneproving på Piteå Stadshotell på sorter som jag hade köpt hem när jag besökte Champagne i slutet av september. Om Ni som besökare är intresserade av att beställa någon av dem, kontakta mig på erik@chocodeli.se.
Här kommer en sammanställning av det vi provade samt recept som en service till de som var med och en bonus till Er andra läsare.
 
I vanliga fall på den här typen av provningar kör jag ett mousserande och tre Champagner så att provningsdeltagarna kan få känna kvalitetsskillnaden, så icke denna gång utan det var genomgående Champagne.
 
Vi inledde med en Jean Vesselle L'Oeil De Pedrix Brut som är en Blanc de Noirs gjord på 100 procent Pinot Noir, den är ovanlig på det sättet att den har en lätt rosa färg. Det är en stor doft av röda bär och frukt, frisk smak med en krämig mousse, en perfekt inledning på kvällen, priset på plats är ca 35 euro.
 
Vi fortsatte med en Tornay Brut Réserve som är en cuvée på Chardonnay och Pinot Noir. Druvorna till denna Champagne skördades 1999 och den har legat tre år på sin jästfällning och buteljerades 2002. Färgen är gul och det är en mogen komplex doft med toner av nötighet och svamp, smak är mjuk med en väl balanserad syra. På plats kostar den endast 17,70 euro, räkna med cirka 350 i Sverige.
Vi fortsatte med en Gonet-Medeville Extra Brut Rosé Premier Cru som är en cuvée på Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Detta vin görs genom en liten tillsats av det röda vinet Ambonnay Rouge. Stor komplex doft med inslag av mogna höstäpplen. Frisk och fruktig smak som ligger kvar länge i munnen.
 
Provningen avslutades med en Champagne från en av mina favoritproducenter Roger Brun i Ay, La Pelle 2010 gjort på 100 procent Pinot Noir. Den känns betydligt äldre än så beroende på att den är framställd på druvor som är angripna av mögelsvampen Botrytis Cinerea. Den är en stor inbjudande doft med toner av äpplen och rostat bröd, det är en mjuk och krämig mousse, en fantastisk Champagne, som är väl värd sina 55 euro.
 
Här nedan finns en sammanställning på tilltuggen, som passade mycket bra till de ovanstående Champagnerna.
 
En ost som passar mycket bra till Champagne är rumstemperarad hushållsost, skär i tärningar och låt ligga framme minst åtta timmar innan servering. Undvik Arla och de stora livsmedelskedjornas egna eftersom de använder dansk mjölk, försök hitta Gäsene alternativt Boxholms gräddost, vi måste värna om det svenska jordbruket.
 
Nästa tilltugg var löjrom och smetana på dinkelkex, gott och enkelt att förebereda. 
 
Ett annat enkelt tilltugg är baconlindad dadel, stek i ugnen på 225 grader 10-15 minuter, tills baconet fått fin färg.
 
Salamiröra på crostini går också snabbt att förbereda, kör först 50 gram salami i matberedaren och tillsätt sedan 100 gram Philadelphiaost.
 
När skålen och kniven till matberedaren är diskad, är det dags att göra en rökt laxmousse som med fördel kan serveras på dinkelkex, den här satsen räcker till minst 30 personer som tilltugg:
 
100 gram kallrökt lax
25 gram rumstempererat smör
0,375 dl creme fraiche
1/2 msk gräslök
några droppar Worchestersås
 
Gör så här:
  1. Skär laxen i mindre bitar, lägg den i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en slät röra, servera på dinkelkex.
Matberedaren skall får fortsätta jobba, nu är det röd pesto som gäller, det perfekta med denna röra är att på fredagskvällen serveras den som tilltugg till Champagne, på lördagen kan den användas till ost-och pestogratinerad kyckling eller lax och det som finns kvar på söndagen kan blandas med salamiröran och lite grädde, kokas upp och serveras till pasta.
 
Det här behövs för en helgsats:
1 kruka basilika
150 gram fetaost
15 soltorkade tomater i olja
1/2-1 finhackad röd chilli (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)
1 hackad vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja
 
Gör så här:
  1. Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost, chilli, vitlök och mixa till en jämn tjock massa.
  2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur.
Servera på Crostini eller dinkelkex.
 
Det blev också en ostpaj med rökt renstek, görs med fördel dagen innan och serveras kall.
 
Pajdeg
3 dl ekologiskt vetemjöl
150 gram kallt SMÖR (inte margarin)
1-2 msk vatten
Förgrädda skalet i 15 minuter (200 grader)
 
Fyllning
3 ekologiska ägg
4 dl riven Västerbottensost/Prästost
3 dl ekologisk grädde
1 gul lök
200 gram skogssvamp
150 gram rökt renstek
Salt
Svartpeppar
 
  1. Mixa mjöl och smör i en matberedare, tillsätt vatten om det behövs.
  2. Tryck ut degen i en pajform (24-28 cm i diameter), ställ i kylen en timme och förgrädda sedan skalet 10-15 min i 200 grader.
  3. Börja med att fräsa svampen tills all vätska har kokat bort, tillsätt gul lök och fräs ytterligare fem minuter, krydda med salt och peppar.
  4. Fyll pajskalet med svampblandingen och rökt renstek i tärningar.
  5. Riv osten, mixa grädde och ägg, tillsätt ost och häll i pajskalet.
  6. Grädda 30-40 minuter i 175 grader.
 

Vi avslutede med Brieost som serverades tillsammans med tryffelhonung på dinkelknäcke och en Foie Gras med fikonmarmelad på dinkelknäcke.
 
Sammantaget enkla tilltugg som inte tar mer än en timme att förbereda.
 
Lycka till!
 
 

"Eriks julkalender lucka 2 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-11-01 08:54:00 i Allmänt,

Söndag morgon och jag sitter med ett glas vin framför datorn och spottkoppen lyser med sin frånvaro, det hade varit ett dåligt tecken om det inte vore för att vinet jag har i glaset framför mig är alkoholfritt. Varje söndag fram till julafton kommer jag att tipsa om ett eller flera alkoholfria alternativ. Rent generellt i Sverige både vad det gäller restauranger och andra typer av tillställningar så finns det inte mycket att välja på för den som inte drycker alkohol, något jag tycker är dåligt. Det finns läsk och vatten, men hur kul är det egentligen? Visst, vatten kanske är världens bästa måltidsdryck, men det skapar ingen feststämning.
Hemma hos oss har vi alltid ett antal alternativ såsom öl, mousserande, rött och vitt för att även de som inte dricker skall känna sig välkomna.
 
Utbudet av alkoholfria alternativ har förbättrats avsevärt de senaste tio åren och många av de stora vinproducenterna har börjat se en marknad. Treasury Wines med varumärken som Rawson's Retreat och Lindemans är ett utmärkt exempel på detta.
 
 
Vinet jag har framför mig idag är Rawson's Retreat Cabernet Sauvignon och den finns både på Systembolaget och hos de större livsmedelskedjorna, den kostar runt 55 kronor. Doften är druv- och ursprungstypisk med toner av svarta vinbär, blåbär och lakrits. Frisk och fruktig smak med bra fruksyra och liten strävhet. Trots att vinet har 50 gram socker/liter, så är sötman väl integrerad och det upplevs inte som sött. Det här är ett mycket bra alkohoholfritt alternativ som fungerar bra till nöt och lamrätter med krämiga eller syrliga tillbehör. Till pizzan eller en krämig pasta blir det också en bra följeslagare.
Jag kommer alltid att ha några flaskor hemma av detta vin.
Ha en bra söndag!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela