Erik Grödahl

"Bingo by Sweden" är botten nådd nu? - dags att en gång för alla att bojkotta "kändis"-vinerna

Publicerad 2015-05-27 23:09:41 i Allmänt,

Jag vet inte om jag skall bli bedrövad eller om jag skall skratta, det lutar åt det sistnämnda. Jag hoppas att botten nu är nådd med dessa obskyra "kändisviner" med Bingo RImers vin Bingo by Sweden, där pipen sitter i grenen.
 
Jag tillhör den kategori människor som ser vinet som en kulturdryck och en naturlig del av en bra måltid på samma sätt som det är i vinproducerande länder. Men i Sverige har allt gå, ursäka uttryckett "käpprätt åt helvete". Här släpps det ena översvavlade sockerbomben efter den andra på Systembolaget, som säger sig värna om folkhälsan och måttfullhet. De har tappat all trovärdighet med tanke på vad som finns på hyllorna. Men vad än värre är, konsumenterna, slutar hjärnan att fungera när de ser Laila Bagges Cha Cha Cha, Ernst Kirchsteiger eller Tina? Tydligen för de köper vinerna gång efter annan och det tyder på ett bristande omdöme. Må vara att Laila, Ernst och Tina har ett vinintresse, men vinerna som bär deras etikett tyder på att det inte är så.
 
Tänk om det hade varit likadant med mat, en flinande Tina eller leende Ernst på framsidan av ett dåligt halvfabrikat fullproppat med smakförstärkare och sötningsmedel framställt på en kemifabrik i Skåne eller södra Italien? Skulle hjärnan sluta fungera där också och de skulle stoppa ner det i kundvagnen, det är ju trots allt Tina och hon har ju matlagningsprogram i TV, det är klart att hon är trovärdig. För det är ju så det är med många av dessa kändisviner, sockerbomber som lurar hjärnan.
 
Min förhoppning är att de mer kända vinjournaliserna som sitter i TV-sofforna skulle reagera och vara ärliga som mig och beskriva ett vin som "skit" eller "fy fan", kanske inte ett adekvat språk för att beskriva ett vin, men det är det som sponant kommer ur munnen när man doftar på det, för smaka skulle jag aldrig göra.
 
Men än har det inte hänt, de fortsätter att beskriva viner som prisvärda och fynd trots att de kostar under 80 kronor. Vi kan jämföra med höjdhopp för herrar, världsrekordet är 2.45. På SM hoppar Mr X 1.88, 57 centimeter från världsrekordet. Expertkommentartorn säger, det är bra för att vara Mr X, jo det kanske det är, men det är inget bra hopp för att vara i SM och det hoppet är att jämföra med prisvärt.
 
Om detta ämne skulle jag kunna skriva en D-uppsats, men vi stannar här och jag hoppas att du som läser detta påverkar dina vänner, bekanta och alla andra som du träffar att få dem mer kvalitetsmedvetna. Jag vill ha ett vinutbud i Sverige som bygger på kvalitet, inte på att en massa penningkåta B- och C-kändiskar skall tjäna pengar. Börjar bojkotten nu eller nu?

"Begrav mig stående"

Publicerad 2015-05-26 08:56:00 i Allmänt,

Numera finns de (nästan) överallt i Sverige, tiggarna från i första hand Rumänien och Bulgarien. Åsikterna om dem går isär. Jag ser dem varje dag oavsett om jag är hemma i Piteå eller på resa någonstans i Sverige. När jag var i Göteborg i fredags var det en rullstolsbunden kvinna som skrek och fräste mot en tiggerska, för ett ögonblick tänkte jag "Karma", men det jag är inte sådan och tyckte lika synd om båda.
 
 
 
Jag blundar aldrig, tittar på dem och säger hej tillbaka och ger dem ett leende. Vad jag direkt kan säga är att jag tycker väldigt synd om dessa människor, som till nästan 100 procent är romer, en etnisk grupp människor som alltid har diskriminerats. Jag såg dessa tiggare första gången i slutet av november 2012, de låg ute och frös på pappkartonger eller filtar. Jag kände genast med dessa utsatta människor, sedan dess har det fullkomlingen exploderat. Att en stor del av tiggeriet är organiserat råder det ingen tvekan om och det krävs krafttag för att lösa problemet. Jag har själv min egen "favorittiggerska" som alltid skiner som en sol när hon ser mig och vinkar på långt avstånd. Ibland ger jag henne lite pengar, ibland lite mat eller en kopp kaffe, ungefär en till två gånger i veckan. Trots att hon vet att jag inte ger henne något åtta gånger av tio är hon alltid lika glad eftersom jag ser henne som en människa. Hon och alla andra tiggare har samma människovärde som du och jag. Jag tror definitivt inte att de vill försörja sig genom att sitta och tigga oavsett väderlek, men för många är det enda möjligheten till överlevnad.
 
Den största boven här är hemländerna som som ursäkta uttrycket behandlar dem som avskum. Jag kan inte förstå hur Rumänien, Bulgarien och Ungern kunde bli insläppta i EU utan att ta tag i detta problem. Det är dags att EU agerar nu och ser till att de kan få en dräglig tillvaro i sina hemländer.
 
Jag tror ingen av dessa människor vill leva sitt liv på en gata i ett annat land. De vill som du och jag leva med sina familjer och sina vänner, äta sin typ av mat, lyssna på sin musik, helt enkelt leva i sin egen kultur.
 
Det finns dock ett problem: Romerna har ingen egen stat, sjunger ingen nationalsång,
tillber ingen helig skrift. De har aldrig fört krig mot
något annat folk. Deras enda sanna fosterland är vägen och resan. Inget annat folk har genom århundradena
varit så förföljt som det romerska. Samtidigt har det omgärdats av otaliga romantiska myter.
 
 
Läs boken "Begrav mig stående" (ISBN: 9789170374807) och se filmen "Zigenarnas liv" av Emir Kusturica för att få en inblick i deras liv.
 
Jag skattar mig lycklig över att vara född fri i Norge och leva i Sverige.

Muhr-van der Niepoort - röda världsklassviner från Carnuntum

Publicerad 2015-05-24 15:20:00 i Allmänt,

Det lilla vindistriktet Carnuntum (910 ha) som sträcker sig mellan Wien i väster och den slovakiska gränsen i öster är okänt för de flesta svenskar. Vinodlingarna ligger utspridda kring bergssluttningarna vid de tre bergen Leithagebirge, Arbesthaler Hügelland och Arbesthaler Hügelland. Jordmånen består mestadels av  kompakt sandblandad lera, lösjord och grusjordar, detta ger idealiska förutsättningar för blå druvor. De heta och fuktiga vindarna från Pustan i kombination med svalkande vindar från Donau ger en lång mognadssäsong vilket ger bra balans mellan socker och fruktsyra.
 
 
 
Trots att jag vid ett flertal tillfällen har provat viner från Carnuntum var det först när jag var med på en seminarie med Dorli Muhr i samband med Terrifice Women Winemakers day i mars som jag fick upp ögonen för distriktets fantastiska röda viner. Dorli som tidigare hade jobbat som guide reste runt i världen för att hitta ett ställe att göra röda viner, tillslut insåg hon att de bästa förutsättningarna fanns i hennes egna hemtrakter och tillsammans med sin dåvarande make Dirk Niepoort slog de sig ner vid Spitzerberg.
 
Vad som är utmärkande för vinerna är att de är eleganta, blommiga med en ren fruktkaraktär och framför allt så avspeglar sig terrorien på ett tydligt sätt.
 
I dag finns tre av Muhr-van der Niepoorts viner på Systembolaget (importör är Terrific Wines, www.terrificwines.se) och alla vinerna är ett bra köp sett till pris och kvalitet.
 
Cuvée vom Berg (varunr 78807, pris 125,-) är en blandning på Syrah, Blaufränkisch och Saint Laurent som uppvisar en inbjudand doft med toner av violer, kryddighet, färska örter och röda bär. Vinet känns fräscht i munnen med väl integrerade tanniner och en lång eftersmak med aromer av mörka bär. Det här är mycket vin för pengarna.
 
Nästa vin är deras Muhr-van der Niepoort Syrah 2008 (varunr 78809, pris 239,-), en elegant doft med toner av mörka bär och färsk tobak. Bra balans mellan fruktsyra och tanniner, ett mycket spännande vin.
 
Min personliga favorit är Spitzerberg Blaufränkisch 2011 (varunr 78808, pris 399,-). Ett komplext vin med toner av violer, körsbär, nougat och vanilj. Komplexiteten hänger med i munnen, fräsch syra och bra tanninstruktur och en lång eftersmak med toner av körsbär och citrus. Det här vinet kan med fördel drickas i kväll, men klarar lätt ytterligare fem till åtta års lagring. Prova till lammköttbullar, en het tomatsås och rökig majonäs, då har Ni en fantastisk smakupplevelse framför Er.
Så det är bara att gå in på www.systembolaget och beställa några flaskor av varje för att vidga Era vyer om röda viner från Carnuntum.

Det gäller att vara med när tåget går - Sierra Nevada

Publicerad 2015-05-23 13:11:29 i Allmänt,

I går släpptes två stycken mycket bra öl från den amerikanska bryggeriet Sierra Nevada Brewing Co, ölen finns i begränsad upplaga så det gäller att vara med när tåget går.Eftersom jag själv har fått min tilldelning kan jag nu dela med mig till Er andra.
Förutom att Sierra Nevadar fantastiskt goda öl så har de också ett miljötänk som jag gillar.
 
Nedanstående kursiva text är hämtat från importören Wicked Wines hemsida (www.wickedwine.se):
 
Ett miljötänk genomsyrar hela produktionen av Sierra Nevada. All ingredienser är av högsta kvalitet och transporteras på de mest miljövänliga sätten. De använder järnväg vid maltleverans för att drastiskt minska utsläppen från det lastbilsbaserade transportsystemet. Efter bryggning töms brygghuset på humle och jäst som sedan återanvänds som djurfoder på de lokala gårdarna. När man gör öl förbrukar man mycket energi, Sierra arbetar för att minimera efterfrågan genom att skapa egen energi. De äger en av landets största solpaneler med över 10000 individuella paneler och fyra 250 kilowatt bränsleceller. Det gör att bryggeriet kan producera hälften av det totala elbehovet på plats. Alla förpackningar är av återvinningsbart material samtidigt som de uppfyller alla krav på kvalitet.

Jag rekommenderar starkt att du som läsare beställer några flaskor av följande:
 
Sierra Nevada Bigfoot 2015 (varunr 11481, pris 40,90), ett barley wine som bryggs en gång per år och som har fått 99 poäng i Rate Beer, vilket motsvarar 2,45 i höjd med darr på ribban. Ett kraftpaket som fungerar utmärkt till en chokladtryffel eller varför inte en rumstempererad Allerum XO 24 månaders prästost.
 
För dig som tycker om lageröl är Sierra Nevada Beer Camp Hoppy lager (varunr 11497, pris 29,90) det bästa alternativet som törstsläckare denna sommar. Den har fått 96 poäng i Rate Beer.
 
 

Sepp Moser - världsklassviner från Kremstal

Publicerad 2015-05-19 08:54:00 i Allmänt,

Mina provningar runt om i vårt avlånga land på temat Årets vinort 2015 Niederösterreich har jag gett mig möjligheten att få prova fantastiska viner från distrikten Kamptal, Kremstal och Wachau. En producent som jag har blivit extra förtjust i är Sepp Moser från Rohrendorf i Kremstal. Sepp är barnbarn till den legendariske Lenz Moser. De jobbar enligt biodynamiska principer och vinerna har en fantastisk komplexitet. En anledning till detta är att de ofta låter hälften av vinet genomgå en malolaktiskt jäsning på sin jästfällning på ekliggare vilket ger en härlig smörighet.
 
 
Av de viner jag har provat den senaste veckan vill jag varmt rekommendera följande två:
 
Sepp Moser Grüner Veltliner Schnabel 2013 (varunr 74647, pris 199,-), ett helt fantstiskt vin med toner av färsk tobak, varma päron och tropisk frukt. Smaken är insmickarnade med en lång och komplex eftersmak. Testa till en biff Rydberg med senapsdressing, du blir inte besviken. Det här vinet kan med fördel lagras ytterligare fem till åtta år.
 
 
Sepp Moser Gebling Riesling 2010 (varunr 75818, pris 201,-), ett vin med begynnande mognadston, stor doft med mineraliska inslag. Frisk smak med smöriga inslag. Prova till räkor med lite limesaft och hacka röd chilli. Det här vinet klara med lätthet ytterligare fem års lagring.
 
Beställ några flaskor redan i dag till sommarens festligheter innan de tar slut. Jag lär återkomma med flera vintips från denna producent framöver.

Skypeprovning med Rodney Strong

Publicerad 2015-05-17 12:00:00 i Allmänt,

I samband med Munskänkarnas årsmöteshelg den 9/5 var jag med om mitt livs andra Skypeprovning. Det här är ju lite av framtidens melodi och jag har själv funderat på att testa konceptet vid tillfällen jag inte har möjlighet att vara närvarande. Det roliga den här gången var att provningsledaren Rick Sayre satt i rummet bredvid, men det var en ren tillfällighet. Den ursprungliga tanken var att han skulle sitta i Sonoma Valley, men "ödet" ville något annat och han hamnade i Stockholm denna helg. Dock var vi bara ett fåtal personer som visste om det och det blev en stor överraskning när han kom in i provningslokalen efter provningen.
 
Men det är inte provningen i säg jag skall skriva om utan jag vill dela med mig av några vinrekommendationer från nämnde producent Rodney Strong från Sonoma Valley i Kalifornien. Vad som imponerar mig med vinerna från Rodney Strong är den höga kvaliteten i förhållande till priset. För närvarande finns det två produkter hos Systembolaget och att köpa hem några flaskor av varje är en bra idé inför sommarens fester.
 
 
 
 
 På den vita sidan har de en kraftfull Chardonnay (varunr 6471, pris 149,-). Servera den 10-12 grader, men någon grad högre fungerar också bra. Personligen skulle jag servera den till pilgrimsmusslor med en blomkåls eller jordärtskockspuré, det skulle vara klockrent. Finns det tillgång till ostron och ingen Champagne, är det också ett alternativ.
 
På den röda sidan finns det en Russian River Valley Pinot Noir 2012 (varunr 98106, pris 179,-). För mig är det här finsmakarnas rosé, servera den 13-15 grader en varm sommardag. Annars är det bra sällska till en grillad eller ungstekt hälleflundra serverad med olivstekta haricot verts och en krämig sås (grädde eller creme fraiche) smaksatt med örter.
 
Men håll ögonen öppna framöver, då både en av deras Cabernet Sauvgnon och Zinfandel kan vara på ingående.
 
 

Kycklingpasta med chorizo och broccoli

Publicerad 2015-05-16 12:00:00 i Allmänt,

En bra kryddstark korv är en perfekt smakbärare i många maträtter. I går gjorde jag "snabbpasta" som blev väldigt god och det bästa var att den var 100 procent ekologisk. Jag använde spagetti gjort på svarta bönor, men här är ju alternativen oändliga.
 
Det här behövs för 2 personer:
Pasta
1 chorizo
1 gul lök
300 gram kycklingfilé
250 gram broccoli
2-3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
Salt och peppar
Olivolja till stekning
Riven smakrik hårdost
 
Gör så här:
 1. Finhacka löken, skär kycklingen och chorizon i mindre bitar.
 2. Stek chorizon 3-4 minuter. Plocka upp chorizon, låt fettet vara kvar och stek lök och kyckling 5-8 minuter.
 3. Tillsätt broccolin (om du använder fryst, förkoka den) och stek ytterligare 2-3 minuter. Tillsätt grädde, sambal oelek och chorizo och låt det koka 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar, eftersom chorizon både är salt och kryddstark kan salt och peppar utelämnas.
 4. Servera med nykokt pasta och riven hårdost.
Vintips: Catena Malbec (varunr 72721, pris 119,-)
 
Smaklig måltid :-)
 
 
 
 

Lammfärsbiffar med fetaost och soltorkade tomater

Publicerad 2015-05-14 12:49:00 i Allmänt,

I går kväll ville jag testa en mogen röd Bordeaux, Château Grandis 1999. Vin är ju en måltidsdryck, så det behövdes en kompis till vinet och den kompisen blev lammfärsbiffar med soltorkade tomater och fetaost som serverades med klyftpotatis smaksatt med rosmarin  och en röra på creme fraiche smaksatt med salt och tomatröra (tomater,olivolja och basilika). Ett alternativ till tomatröran är att smaksätta 2 dl creme fraiche med 1 tsk sambal oelek och lite salt.
Eftersom potatisen är smaksatt med rosmarin passar det också bra med ett rött vin från Provence. I beställningssortimentet ligger 2011 Mas de la Dame Réserve Rouge (varunr 70432, pris 139,-), beställ hem några flaskor så du har till sommarens grillfester.
 
I den mån det är möjlijgt, välj ekologiska råvaror.
 
 
 
Lammfärsbiffar
500 gram lammfärs
150 gram fetaost
6 soltorkade tomater
Salt och peppar
Olja att steka i
 
Klyftpotatis
800 gram potatis
1-2 msk finhackad färsk rosmarin
Salt och peppar
Olivolja
 
Sås
2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
 
Babyspenat
 
Gör så här:
 1. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i klyftor. Lägg den i en ugnsfast form strö över salt, peppar och rosmarin, häll på olivolja och blanda väl. Stek i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
 2. Lammfärsbiffar: Skär fetaosten i tärningar, finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda lammfärsen med fetaost, soltorkade tomater, salt och peppar. Forma till åtta biffar. Stek i olja 3-4 minuter per sida.
 3. Sås: Blanda creme fraiche med sambal oelek, smaka av med salt.
Servera med babyspenat smaksatt med flingsalt och olivolja. Smaklig måltid :-)
 

Räkmacka till frukost

Publicerad 2015-05-09 07:00:00 i Allmänt,

I går när jag vaknade vid 05.30 kände jag ett sug efter en räkmacka till frukost. Sagt och gjort, jag studsade upp för att börja baka tekakor, döm min besvikelse när det inte fanns kvar någon jäst. Bakpulver eller bikarbonat finns ju inte på kartan. Det var bara att vänta tills Ica öppnade klockan 07.00, men det var värt att vänta. De blev fantastiskt goda.
 
Det hä receptet räcker till 6-7 tekakor:
25 gram jäst
50 gram smör
2.5 dl mjölk
1 msk agavesirap
1/2 tsk salt
6-7 dl dinkelmjöl
 
Gör så här:
 1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt.
 2. Smula jästen i en bunke, häll ner mjölkblandningen och rör ihop. Tillsätt agavesirap och salt.
 3. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa 20-30 minuter.
 4. Rulla ut till 6-7 bollar, som du plattar ut. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 225 grader och låt jästa 15-20 minuter.
 5. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills de har fått fin färg.
 6. Servera enligt nedan.
 
 
 

Chokladmousse - nyckeln till framgång är bra råvaror

Publicerad 2015-05-07 11:28:22 i Allmänt,

En förutsättning för att lyckas i köket är bra råvaror. I sagorna kan man göra "soppa på en spik", men verkligheten är annorlunda. Merparten av de hel- eller halvfabrikat som finns på marknaden i dag innehåller råvaror av väldigt låg kvalitet, men de döljer de med tillsatser, socker eller smakförstärkare.
 
Den här chokladmoussen är väldigt enkel att tillaga, men behöver få stå i kylen ett tre till fyra timmar innan servering. I receptet rekommenderar jag Domoris Couverturechoklad ,Sambirano Madagascar 72 %, just av den anledningen att den är mycket bra, men också att vi säljer den i lösvikt på www.chocodeli.se :-)
 
Eftersom jag den här gången hade moussen på en vin och pralinprovning har jag smaksatt den med chokladlikör för att den skall passa till vinerna. Det går också att smaksätta med mörk rom eller cognac, men då skall någon av dessa drycker drickas till. Har Ni några funderingar så kontakta mig på erik@chocodeli.se
 
 
Det här receptet räcker till 6-8 personer
 
Ingredienser
125 gram mörk choklad (Domori Sambirano Madagascar 72 % NÖDLÖSNING: ICA's ekologiska Fairtrade från Peru)
2 ekologiska ägg
3 msk ekologiskt rårörsocker eller 2 msk agavesirap
3 dl ekologisk vispgrädde
2 msk chokladlikör, exempelvis Baileys elleppr liknande alternativt cognac eller mörk rom. Om Ni har köpt KWV Muscadel Red som dessertvin funkar det utmärkt som smaksättare.
 
Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller mikro. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt sedan den smälta chokladen under kraftig vispning. Vispa grädden ganska tjockt och blanda med äggsmeten. Smaksätt med likören. Fördela chokladmoussen i glas eller skålar och låt stå svalt till serveringen. Vid serveringen toppa  med några hallon och några blad citronmeliss.
 
Smaklig dessert!
 
Vintips
Asti Cinzano (varunummer 7711, pris 75,-) alternativt KWV Muscadel Red (varunr 8308, pris 95,-), den sistnämnda måste beställas hem till de flesta butiker, men det är väl värt att vänta.
 
 
 
 

Strimlad lövbiff med dijonsenapssås, potatismos, stekt rödlök och gröna ärtor

Publicerad 2015-05-05 15:10:49 i Allmänt,

Det är som min kollega Mikael i Västerås brukar säga: "Jag ser på din blogg att du har haft mycket att göra", m.a.o. jag har inte varit aktiv. På det viset har det varit de senaste två veckorna eftersom jag har varit på resande fot en stor del av tiden och då är det svårt att få tid att sätta sig ner framför datorn, men däremot översköljs jag av inspiration när det gäller nya maträtter, desserter och kombinationer med vin.
 
I dag skall jag dela med mig av en mycket lättlagad vardagsrätt som jag gjorde i går, strimlad lövbiff med dijonsenapssås. Vi serverade med potatismos, stekt röd lök och gröna ärtor, men tillbehören kan vara lite "man tager vad man haver".
 
 
Det här behövs till 2 personer
300-350 gram lövbiff
3 dl creme fraiche
2 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Olivolja
 
Valfria tillbehör
 
Gör så här:
 1. Finstrimla lövbiffen och stek den i olivolja 3-4 minuter tills den fått fin färg, salta och peppra. Tillsätt creme fraiche och dijonsenap och låt koka ihop 3-4 minuter.
 2. Servera med valfria tillbehör.
Enkelt eller hur? Smaklig måltid!

"En vinsnobb som sitter på sina höga hästar och tittar ner på folket"

Publicerad 2015-05-04 11:54:00 i Allmänt,

Reaktionerna har varit många efter mina kommentarer om de bästsäljande vinerna i Norrbotten, som fanns i NSD förra veckan. Den övervägande delen positiva, men också några ilskna, där jag pekas ut som en vinsnobb som sitter på sina höga hästar och tittar ner på folket. Jag är ingen snobb som sitter på höga hästar och tittar ner på folket. Jag är en vinkännare som uttryckte min ärliga åsikt om bästsäljarna. I motsats till många andra i branschen, skriver jag inte prisvärt av rädsla för att stöta mig med importörerna utan säger vad jag tycker.
 
Ingen skulle vara gladare än mig om det gick att hitta kvalitetsviner på flaska för 59 kronor och högklassig Champagne för 100,-, men detta är en omöjlig ekvation. Alkemisterna försökte att göra guld av gråsten, men vi alla vet att det var något de inte lyckades med.
 
Jag kan ta det vita vinet Castillo de Gredos som exempel, tredje mest säljande i Norrbotten. Det kostar 149 kronor för 3 liter, när momsen och alkoholskatten är borträknad återstår det 53,20 att fördela. Detta skall räcka till Systembolagets påslag, transporter, importören skall tjäna pengar och till syvende och sist producenten. Tänk på att det går åt cirka 4 kg druvor att göra detta vin. Det krävs inte många universitetspoäng i matematik för att förstå att producenten inte tjänar några stora pengar på detta vin. Systembolagets beskrivning av vinet säger allt:
Diskret, jordig doft med ton av vingummi och mild, jordig smak med ton av gråpäron. Serveringstemperatur 6 grader. En politisk korrekt beskrivning för odrickbart, ett vin skall aldrig serveras vid en temperatur av 6 grader, men det är ett utmärkt sätt att dölja dålig kvalitet.
 
Om jag fick bestämma skulle Bag-in-box (Bib) förbjudas i Sverige, det enda det bidrar till är att öka alkoholkonsumtionen samt att utarma vinbönderna. Det finns dock ett undantag, Bib som är Fairtrademärkta skulle få finnas kvar, för det gynnar vingårdsarbetarna i framför allt Sydafrika.
 
I mina ögon vore det bättre att de som väljer att köpa en Bib hellre lade pengarna på två flaskor, konsumtionen skulle minska och Ni skulle få en helt annan smakupplevelse.
 
Jag kommer inte att lägga ner min själ och hjärta i att frälsa folket, men det handlar mer om omtanke och ett etiskt förhållningssätt än att jag är en vinsnobb som sitter på sina höga hästar och tittar ner på folket.
 
Ha en bra start på veckan.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela