Erik Grödahl

Det ryms mycket i 72 cl Barolo

Publicerad 2015-03-29 09:58:00 i Allmänt,

Att dricka ett moget vin är att dricka historia. I dag skall jag inte skriva om vad vinet doftade eller smakade utan ge en bild av vad som har hänt under tiden vinet har legat och åldrats och väntat på att möta mig och få se dagens ljus.
När Nebbiolodruvorna till Minuto Barolo Riserva skördades hösten 1967 låg jag och sparkade i min mammas mage. Min frus föräldrar var fyra år och bodde bak järnridån i ett land som hette Sovjet, Tage Erlander var statsminister i Sverige och fortfarande hade ingen varit på månen.
Året efter, "året då allt hände" såg jag dagens ljus, lite i skymundan till det hoppade Bob Beamon 8.90 i längd, ett världsrekord som stod sig i 23 år.
Tänk vad som har hänt rent fotbollsmässigt under åren vinet vilade på flaskan, spelare som Pelé, Gerd Müller, Mario Kempes, Paolo Rossi, Diego Maradona, Lothar Matthäus, Romario, Zidane, Ronaldo, Del Piero, Iniesta och Götze har varit starkt delaktiga till att deras länder har tagit VM-guld.
Inom musiken har vi fått uppleva Beatles, ABBA, Elvis, Herreys och Anna Book.
Den politiska kartan i världen har ritats om, vem trodde 1967 att Sovjet skulle försvinna?
Datorer, IPAD, mobiltelefoner har sett dagens ljus.. Listan över vad som har skett under dessa 47 år och fem månader sedan druvorna skördats kan bli hur lång som helst.
Just det här är anledningen till att jag väljer att dricka mogna viner, det blir en stunds tid och eftertanke, en historisk resa och en tacksamhet över allt jag har fått uppleva medan vinet har väntat på mig. Varje glas vin skall vara en upplevelse och en njutning, det är väl den främsta anledningen till att välja kvalitet framför kvantiet.
Ha en fantastisk dag vänner.
 
PS. Jo förresten, jag har ju också träffat min underbara fru under dessa år, det glömde jag totalt bort i euforin över Anna Book.

Varför kan inte företagare i Piteå stötta en Jenni - en kvinna som gör skillnad

Publicerad 2015-03-26 11:51:57 i Allmänt,

Min fru var riktigt förbannad när hon kom hem från jobbet i går, dock inte på mig. Som kontorsgranne till Jenni Lindberg, grundare av den ideella organisationen LOVE LIFE, har hon under den senaste veckan överhört Jennis samtal med lokala företag i Piteå, och sett hennes uppgivenhet. För att kunna genomföra en utställning om barnhemmet och organisationen söker Jenni sponsorer, men har hittills bara fått kalla handen. Eftersom att Jennis organisation LOVE LIFE har som policy att varje donerad krona ska gå till barnen, så är sponsring ett måste för att kunna genomföra större insamlingsaktiviteter.

Jag träffade Jenni första gången när hon jobbade som restaurangchef på Piteå Stadshotell och det  var så vi lärde känna varandra eftersom jag brukar att hålla en del provningar där. Sedan dess har vi sprungit på varandra i olika sammanhang och jag har följt hennes resa med Love Life från första början. När hon frågade mig i höstas om jag ville ställa upp på en aktivitet i Småstaden och sponsra med ett presentkort var det en självklarhet för mig. Jenni är ju en kvinna som verkligen gör skillnad.

På den vägen har det fortsatt, när håller provningar för Munskänkarna runt om i Sverige tar jag inget arvode utan ber dem skänka en summa till välgörande ändamål och de är Love Life en av de organisationer jag ber dem skänka pengar till.

Jag tycker Jennis projekt är en fantastisk historia och jag blir berörd av hennes ”resa”. Nedanstående text är hämtat från hennes ansökan som har gått ut till företagare i Piteå:

“EN ÖNSKAN. Det var det som fick mig att resa till Ghana den där dagen i juni 2012. En önskan om att göra skillnad och känna att jag kan påverka både mitt eget och andras liv.

Jag har alltid drömt om att resa till Afrika för att reda på om jag på något sätt kan bidra till dem som behöver det mest.

När jag beslutade mig för att åka dit som volontär hade jag ingen aning om att den största förändringen skulle ske inom mig, och att min resa skulle bli betydligt längre än de tre veckor som jag spenderade på barnhemmet.”

”Love Life är en ideell organisation som startats och drivs av Jenni Lindberg, boende i Piteå. Organisationen startades hösten 2012 efter att Jenni Lindberg besökt barnhemmet Mums Care

Childrens Home i södra Ghana, och upplevt de bristfälliga förhållanden som barnen då levde under. Barnhemmet, som till en början var ett skjul utan elektricitet och rent vatten, har idag genomgått stora förändringar tack vare alla bidragsgivare som stöttar Love Lifes verksamhet.

 

Idag finns det elektricitet, rent vatten, fungerande toaletter, en lekpark och fotbollsplan. Det har också byggts till en skola, hönsfarm och vattenproduktion för att så småningom uppfylla Love Lifes mål att barnhemmet ska bli självförsörjande. Organisationens arbete drivs helt av ideella insatser från bidragsgivare och varje månad går bidrag till barnhemmets inköp av råvaror, löner till lärare och personal samt till olika självförsörjningsprojekt.”

 Sponsring är ju som bekant en marknadsföringskanal, och som sponsor får man synas i all marknadsföring och får förknippas med organisationen och dess värderingar. Det handlar alltså inte om att skänka pengar. Om man jämför med vad en tidningsannons kostar för ett företag, så är kostnaden betydligt mindre för att få synas tillsammans med LOVE LIFE i gallerian under en hel månad. För mig är det oförståeligt att inte fler företag tar den chansen.

Alla kan ta ett felaktigt beslut, men det går alltid att köra en ”gör om, gör rätt”. Så från mitt hjärta vädjar jag till Er att stötta Jenni, denna kvinna som verkligen gör skillnad. Läs gärna mer om Jenni och hennes arbete på www.lovelifesweden.se.

Fruktfrallor

Publicerad 2015-03-19 09:54:41 i Allmänt,

Finns det någon godare doft i köket på morgonen än doften av nybakat bröd och kaffe? Här kommer en ny version på mitt fruktbröd som jag bakade i går. Det går att förbereda degen på kvällen innan, då använder du kallt vatten och låter det jäsa i rumstemperatur.
 
Det här behövs till 5-6 frallor
2 1/2 dl fingervarmt vatten
25 gram jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk olivolja
5 finhackade aprikoser
5 finhackade dadlar
2 dl grahamsmjöl
2 dl dinkel fullkornsmjjöl
2-2 1/2 dl durumvetemjöl
 Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Värm vattnet och tillsätt först jästen och sedan olivoljan,
  3. Blanda vätskan med de torra ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i rumstemperatur 30-45 minuter.
  4. Baka ut till fem till sex runda frallor. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa 20-30 minuter.Sätt ugnen på 225 grader, grädda sedan mitt i ugnen 10-12 minuter.
  5. Servera med avokadocreme (mixa en avokado med ett par matskedar creme fraiche, lite salt och 1 tsk citronsaft), mozzarella och skivad paprika.
Tillsammans med en dubbel espresso och kallt bubbelvatten har du en perfekt start på dagen.

Getostrisotto med rödbetschips

Publicerad 2015-03-17 18:52:00 i Allmänt,

Det har varit intensiva veckor på slutet med resor och provningar, kul och inspirerande, men det märks på min bloggaktivitet eftersom jag alltid skriver i realtid och inte samlar på mig material, som jag tidsstyr, det skall ju vara här och nu. Däremot har jag ätit fantastisk god mat, druckit goda viner och goda öl, så huvudet är fullt av tips.
 
I dag gör jag en getostrisotto med rödbetschips och på något sätt gör den sig själv, så medan den puttrar och chipsen är i ugnen passar jag på att dela med mig av receptet.
 
 
Det här behövs till fyra personer:
3 dl arborioris
1 gul lök
2 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin (om du dricker vitt till, gärna samma som i glaset)
1 liter kycklingfond
150 gram getost
Salt och peppar
Några matskedar smör
 
Rödbetschips:
3-4 rödbetor
Olivolja
Salt
 
  1. Rödbetschips: Sätt ugnen på 125 grader. Skala och skiva rödbetorna tunt, Lägg dem i en bunke, häll över lite olivolja och salta, lägg rödbetsskivorna en bakplåtsklädd plåt och torka i ugnen cirka en timme.
  2. Risotto: Lätt riset i vatten. Finhacka löken och stek den på låg värme tills den blir genomskinlig, under tiden kokar du upp kycklingfonden. Skölj riset och låt det fräsa 3-4 minuter tillsammans med löken. Häll över vinet och låt det koka in. Späd med kycklingfond i omgångar och låt det koka in. I slutet tillsätter du getosten och låter den smälta, smaka av med salt, peppar och smör.
  3. Servera med rödbetschipsen.
Vintips:
Barolo Fontanafredda (varunr 70227, pris 189,), här får du uppleva vin & mat i kombination, där vinets höga strävhet och fruktsyra tonas ner och fruktigheten lyfts fram av krämigheten i risotton,
Smaklig måltid!

Ost-och kycklingpaj med soltorkade tomater och sambal oelek

Publicerad 2015-03-04 10:24:25 i Allmänt,

I söndags köpte jag en hel ekologisk kyckling på 2 kilo, den räckte till många måltider, bl.a. rödbetssoppa, några filéer till en sallad och till denna smakrika paj. För mig är det en gåta hur folk kan köpa frysta filéer fyllda med vatten, men fördelen är att de hela ekologiska kycklingarna blir över och ofta säljs till halva priset.
 
Det här behövs till en paj:
 
Pajdeg
3 dl mjöl
125 gram smör
Eventuellt 1 matsked vatten
 
3 ägg
3 dl grädde
4 dl ost
300 gram kycklingfilé
8 soltorkade tomater
1 tsk sambal oelek
Salt och peppar
Smör
 
Currydressing
2 dl creme fraiche
1 tsk curry
1/2 tsk salt
 
 
Gör så här:
  1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar och mixa med mjölet i en matberedare till en jämn smet, om smeten känns torr, tillsätt lite vatten. Klä pajformen med degen och låt den vila i kylen minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och förgrädda sedan pajskalet 15 minuter.
  3. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i smör cirka 10 minuter, krydda med salt och peppar, blanda ner finhackade soltorkade tomater i slutet.
  4. Vispa ihop ägg, grädde och sambal oelek.
  5. Lägg kycklingrörar i botten av pajformen och strö sedan över osten, tillsätt sedan ägg-och gräddbladningen.
  6. Grädda 30-40 minuter tills pajen fått fin färg, låt den vila en stund innan servering.
  7. Bland creme fraiche, curry och salt.
  8. Servera
Vintips:
Domäne Wachau Riesling Smaragd Terassen (varunr 4622, pris 119,-)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela