Erik Grödahl

Vad skulle jag äta till en mogen Riesling från Kremstal?

Publicerad 2015-01-28 22:22:55 i Allmänt,

Den gångna helgen höll jag tre provningar på temat Niederösterreich och det gav mig möjligheten att prova många spännande viner från Kamptal, Kremstal och Wachau, vilket också är positivt för Er som följer mig på bloggen eftersom Ni får tips på riktigt bra viner. Ett vin jag blev väldigt förtjust i var Hauerinnung Riesling Spätlese Winzer Krems 1993 (nr 92418, pris 201,-). Doften är komplex med toner av petroleum, tropisk frukt och honung. Inbjudande smak med en lätt sötma och massor av mogen tropisk frukt. Passar perfekt som en apertif i trädgården en varm vårkväll eller till inkokt lax med potatis-och äppelsallad, curry- och chillimajonäs och inlagd gurka.
 
 
 
Det här behövs till fyra personer
 
4 bitar färsk lax 125-150 gram
 
Lag:
2 liter vatten
1 dl pressad lime
Rivet skal från en lime
10 vitpepparkorn
10 svartpepparkorn
1 morot i tunna skivor
1 gul lök
1/2 dl strimlad ingefära
 
Gör så här:
  1. Koka alla ingredienser i 25 minuter.
  2. Lägg ner laxen i den sjudande lagen, som nätt och jämt skall täcka. Häll bort överflödig lag.
  3. Låt fisken koka upp, lyft omedelbart bort grytan från värmen och låt fisken sakta kallna i sitt spad under lock.
Potatis och äppelsallad
4 dl tärnad kall potatis
1 röd lök
1/2 purjolök
2 röda äpplen (gärna syrliga svenska)
persilja
salt och svartpeppar
olivolja
 
Gör så här:
  1. Skär potatisen och äpplena i en cm tjocka tärningar.
  2. Finhacka löken, purjon, persiljan och blanda allt till en sallad.
  3. Häll på lite olivolja, smaka av med salt och peppar.
Curry och chillimajonäs
3 dl hemlagad majonäs
Curry efter smak
1/2 finhackad röd chilli
Chillipulver efter smak
 
  1. Blanda majonäs och röd chilli, smaksätt med curry och chillipulver.
Inlagd gurka
1 gurka
1 dl ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
1/2 dl socker
1 1/2 krm cayennepeppar
 
Gör så här:
  1. Skiva gurkan tunt.
  2. Blanda ingredienserna till en lag, varva gurka och lag.
  3. Låt stå i kylen några timmar.
Servera laxen kall, smaklig måltid.

Gravlaxdolmar med gräslökssås och Grüner Veltliner i glaset

Publicerad 2015-01-26 15:29:25 i Allmänt,

Ett av mina första matminnen tillsammans med Grüner Veltliner upplevde jag på Mayer am Pfarrplatz i Wien 2002. Jag blev serverad friterade grönsaker tillsammans med senap och riven pepparrot och det blev en perfekt matchning mot Grüner Veltliner. Sedan dess har GV varit en följeslagare när senap finns med på tallriken.

När jag hade Niederösterreichprovning i Sundsvall förra helgen, kom jag osökt att komma att tänka på en gammal favoriträtt som jag hittade i Allt om Mat för många år sedan, gravlaxdolmar med gräslökssås.

De bästa dolmarna görs på Savojkål.

Receptet kan räknas upp flera gånger tills du fyller en eller två långpannor med laxdolmar – till så där 10 eller 20 personer. Även såsen kan multipliceras. Men håll nere fiskbuljongens styrka, mängden smör samt cayennepepparn. Smaka dig fram.  Både sås och laxdolmar kan förberedas dagen innan. Tillsätt dock gräslöken i såsen inför serveringen.

Det här behövs till fyra personer:
8 stora savojkålsblad
400 gram gravad lax i bit
2-3 msk schalottenlök eller gul lök
ca 1 dl hackad dill
3 äggulor
4 msk svensk senap
2-3 krm vitpeppar
2-3 msk smält smör
 
Gräslökssås:
1 fiskbuljongtärning eller 1 1/2 msk fiskfond + en dl vatten
2 dl creme fraiche
ca 1 dl hackad gräslök
1-2 msk smör
1/2 - 1 krm cayennepeppar
 
Tillbehör och garnering:
Nykokt pressad potatis
Gurka i strimlor
Citronklyftor
Coctailtomatskivor vända i balsmavinäger
 
Gör så här:
  1. Lägg savojkålsbladen i rikligt med kokande lättsaltat vatten (2 tsk salt/liter vatten) och koka dem ca 3 minuter. Spola därefter bladen i kallt vatten och låt dem rinna av väl. Skär bort och tunna ner den grova nervtråden i mitten på varje blad.
  2. Skär bort skinnet på laxen och se till att alla ben är borta. Skär laxen i små tärningar. Finhacka löken och grovhacka dillen.
  3. Lägg ut kålbladen på arbetsbänken. Blanda laxtärningarna i en bunke med äggulor, senap, lök, dill samt grovmald vitpeppar. Fördela blandningen på kålbladen.
  4. Sätt ugnen på 225o. Vik in kanterna på kålen över laxblandningen och rulla ihop till fina dolmar. Lägg över dolmarna efter hand i en smord form, med skarven nedåt. Pensla dolmarna med smält smör och stek dem i mitten av ugnen ca 10-12 min.
  5. Gräslöksås: Koka först upp vatten och fiskbuljong eller koncentrerad fiskfond. Tillsätt creme fraiche och koka såsen ett par minuter. Tillsätt gräslök och vispa i ett par msk smör. Smaka av försiktigt med en aning cayennepeppar samt några korn salt om det behövs.
  6. Gör klart tillbehören och garneringen. Fördela gravlaxdolmarna på heta tallrikar. Slå gräslökssåsen runt omkring och garnera med gurksallad, citronklyftor och tomatskivor. Bjud nykokt pressad potatis till.
 
 
Dryckestips:

Ett vin som jag alltid har i nödkylen i köket är Weingut Bründlmayer Langenloiser Grüner Veltliner (varunr 2910, pris 131,-), ett vin som matchar maträtten perfekt, hög kvalitét till en relativ liten peng. Vill du gå upp några snäpp är min rekommendation Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Achleiten (nr 74999, pris 259,-).

 

Vinlista - SM i blindprovning Vinets dag 22/1

Publicerad 2015-01-25 13:29:11 i Allmänt,

Mousserande

Paul Déthune Blanc de Noirs Grand Cru Brut (Pinot Noir)

Contratto Blanc de Blancs Brut

Vita viner

2013 Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs Trocken

2012 Domäne Wachau Grüner Veltliner Terrassen Smaragd

2009 Château de Rochemorin (Sauvignon Blanc)

1987 López de Heredia Viña Tondonia Reserva (Virua)

Röda viner

2011 Philipp Kuhn Von Kalksteinfels Spätburgunder

2011 Luigi Bosca Gala1 Malbec

2012 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape (Grenache)

2001 Castello di Brolio (Sangiovese)

 

Årets "vinort" 2015 Niederösterreich

Publicerad 2015-01-24 10:41:00 i Allmänt,

Varje år utser Munskänkarna "Årets vinort", fast numera känns inte benämningen ort helt korrekt eftersom vi har utsett både distrikt och regioner. 2014 var det fullt fokus på Napa/Sonoma Valley, nu vänder vi blad och byter till Niederösterreich med fokus på Kamptal/Kremstal/Wachau. Österrike är ett vinland som jag har ett speciellt förhållande till eftersom jag gjorde min första riktiga vinresa dit när jag tilldelades ett stipendium 2002 och sedan dess har landets viner legat mig varmt om hjärtat.
Enligt mig producerar distrikten Kamptal, Kremstal och Wachau som ligger i regionen Niederösterreich några av världens bästa viner. Kombinationen av klimat, vingårdsläge och jordmån gör att det ofta är svårt att avgöra om druvsorten är Grüner Veltliner eller Riesling utan det är "terroiren" som skiner igenom.
Ett besök i dessa vackra vindistrikt är balsam för själen.
 
 
I går genomförde jag min första provning på temat årets vinort för Munskänkarna i Sundsvall och även jag som har provat dessas viner tidigare imponerades över den genomgående höga kvaliteten.
Jag kommer under året att dela med mig av vintips utifrån de viner vi har på provningarna.
 
Från gårdagens provning vill jag rekommendera alla viner, men någonstans måste jag börja och det får bli det vin vi hade till middagen, Langenloiser Grüner Veltliner (varunr 2910, pris 131,-) från Weingut Bründlmayer i Kamptal.
 
 
 
 
 
Doften är fruktig med gula och tropiska toner, en frisk och mjuk smak med en touch av kryddighet. På det stora hela ett mycket välgjort vin från en av Österrikes bästa vinmakare, jag har alltid en flaska liggande i nödkylen i köket, för det här är det perfekta matvinet, till fiskrätter där det är senap i såsen, ett sådant recept kommer i morgon.
Tack för att du följer med på min resa genom Kamptal, Kremstal och Wachau, för mig fortsätter den i eftermiddag hos Munskänkarna i Hudiksvall.

Munskänkarna försvarade segern i SM i blindprovning

Publicerad 2015-01-23 13:46:32 i Allmänt,

I samband med Vinets dag den 22/1 genomfördes den andra upplagan av SM i blindprovning. I tävlingen deltog Munskänkarna, Systembolaget, Vinskribenterna, Vinimportörerna och Sommelierföreningen.

Munskänkarna representerades av Trollhättan som kvalificerade sig genom att komma nummer två i Munskänkarnas vintävling 2014. Torgny Almgren och Ulf Palmnäs hade valt att tävla tillsammans med Jimmy Wessman och Lilian Martinsson. Torgny och Ulf har presterat bra nästan varje år sedan vid började med Munskänkarnas vintävling. År 2011 representerade de Munskänkarna vid EM i blindprovning i Priorat, så det fanns erfarenhet i laget.

De stod inför en tuff uppgift att försvara Munskänkarnas överraskande seger från 2014, men de löste uppgiften med den äran, de ledde tävlingen från start till mål.

Tävlingen bestod av tre flighter, två mousserande viner, fyra vita viner och fyra röda viner. Det gällde att hitta dominerande druvsort, land, ursprung (AOP, DOC), producent och årgång. Munskänkslaget hittade båda druvsorterna i mousserandeflighten och ledde med två poäng framför Systembolaget. På vitvinsflighten fick de ihop imponerande 82 av 100 poäng och hade en marginal på 25 poäng ner till Systembolaget inför de röda vinerna. Historien upprepade sig från de flesta tävlingar, det är betydligt svårare med röda viner, men de satte tre av fyra druvsorter, detta innebar att de satte nio av tio druvsortera, imponerande. Får vi återigen se representanter från Trollhättan i samband med finalen av Munskänkarnas vintävling i maj? Marginalen ner till Systembolaget som kom på andra plats blev 46 poäng. På tredje plats kom Vinskribenterna med 100 poäng. Segern är ett gott betyg till vår verksamhet och visar att det är till Munskänkarna du skall vända dig om du vill lära dig mer om vin. Ett stort grattis till en imponerande insats.

Resultat

Munskänkarna 162 poäng

Systembolaget 116 poäng

Vinskribenterna 100 poäng

Vinimportörerna 91 poäng

Sommelierföreningen 26 poäng

Svenska Vinakademien och Munskänkarna utropar Vinets Dag 22 januari 2015

Publicerad 2015-01-22 07:17:02 i Allmänt,

Från och med 2014 är alltså den 22 januari Vinets Dag i Sverige och så även 2015 och framåt! Egentligen är det St. Vincent's Dag som firas i alla vinproducerade länder som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom.
I Sverige är vi begåvade med Bokens dag, Alla Hjärtans Dag och till och med Kanelbullens dag men nu är det dags att lyfta fram svensk vinkultur på bredden och uppmärksamma vinet som njutning, dess roll i måltiden och andra tillfällen där det förhöjer stämning och upplevelser. Munskänkarna, Vinskribenterna, Sommeliererna och många andra vinälskare slår ett extra slag för vinet denna dag och uppmanar Sverige att dricka ett riktigt gott glas vin och gärna kosta på sig något utöver det vanliga vardagsvinet. ”En boxfri dag” är en utmärkt ide om man med det menar att dricka mindre och bättre! Eller gärna ge bort en flaska riktigt bra vin…
När vi denna dag utropar Vinets Dag arrangerar Munskänkarna för andra gången officiellt Svenska Mästerskapet i Vinprovning med deltagande elitlag från Munskänkarna, Sommelierföreningen, Sommeliergillet, Vinskribenterna, Vinimportörerna, Vinutbildarna och Systembolaget. Dessa fyra manna lag provar 10 viner, 2 mousserande, 4 vita och 4 röda där druva, ursprungsland, region, producent och årgång skall identifieras. Det blir en tuff och spännande tävling laddad med härliga ursprungstypiska viner, tuffa bataljer och mycket glädje!
 
Många restauranger kommer under dagen att erbjuda sina gäster intressanta högklassiga viner på glas under parollen ”ett glas spännande vin för varje gäst”. Vinklubbar över hela landet samlas till avsmakning av egen och andras viner. Flera vinimportörer erbjuder bättre viner till blygsamma priser.
 
Vi hoppas att alla Sveriges vinvänner engagerar sig i denna manifestation, öppnar en flaska och bjuder sina vänner på en härlig vinupplevelse och ”dricker mindre och bättre”.
Ett stort antal av Munskänkarnas 160 sektioner håller spännande provningar på Vinets Dag vilket innebär att många av de 25.000 medlemmarna är engagerade i att sprida parollen ”njutning genom kunskap”.
 
St. Vincent

St. Vincent var alltså en martyr från tidig kristendom, en spansk diakon som greps under religionsförföljelserna runt år 304. Han torterades men vägrade ge upp sin tro och enligt sägnen var det trots flera avrättningsförsök nästan omöjligt att ta död på honom. Därför blev han sannolikt vinodlarnas helgon som en sinnebild för vinrankans oerhörda livskraft. En annan myt runt St. Vincent är att han stannade till vid en vingård för att prata lite med vinodlarna allt under det att hans åsna passade på att glufsa i sig skotten på vinrankorna. Året efter blev skörden mindre och otroligt mycket bättre vilket tolkades så att åsnan hade uppfunnit beskärningen, en central del i modern vinframställning!

 

Chokladtryffel med smak av apelsin

Publicerad 2015-01-09 15:49:00 i Allmänt,

Den blev precis så god som jag trodde, min nya chokladtryffel med smak av apelsin, perfekt till kaffet, en mörk rom, en fruktig cognac eller en inte allt för rökig maltwhisky.
Det är viktigt att inte fuska med råvarorna utan att använda den typ av choklad som finns i receptet alternativt likvärdig. Apelsinchoklad som finns att köpa på stormarknader, exempelvis Lindt, Marabou, Fazer, Anton Berg m.fl. räknas inte som likvärdigt utan det är märken som Amadei, Valrhona, Taza m.fl. Det handlar också om ett etiskt förhållningssätt att välja bort dessa massproducerde produkter av undermåli kvalitet. Önskar Ni att använda Blanxart och Madecassé, så finns de att köpa på www.chocodeli.se.
 
Chokladtryfflar med smak av apelsin (20 st)
100 gram Blanxart 60 % smaksatt med apelsin
50 gram Madecasse 44 % mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk agavesirap eller honung
2 tsk osaltat smör
1 msk chokladlikör
Polenta att rulla i
Torkade apelsiner för garnering
 
 
Gör så här:
  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en bunke tillsammans med det osaltade smöret.
  2. Koka upp grädde och agavesirap/honung, häll gräddblandningen över chokladen och rör till en jämn smet, tillsätt sedan likören och rör ytterligare.
  3. Ställ i kylen minst fem timmar.
  4. Rulla till 20 bollar och låt dem stå i kylen ytterligare ett par timmar (det går i och för sig att göra moment fem redan nu).
  5. Sätt lite polenta i en plaspåse, rulla tryfflarna en gång till, sätt ner cirka 10 tryfflar i påsen och skaka, så att polentan "klär" tryffeln, stoppa i ett par torkade apelsinbitar. Färdiga att servera. Klarar ett par veckor i kylen.
     

Tillbaka i verkligheten - Hur fort går 18 dagar egentligen?

Publicerad 2015-01-08 17:54:26 i Allmänt,

Det känns som det var förra veckan, lördagen den 20 december, det var då vi låste dörren, vred om tändningslåset på bilen och rullade vi iväg mot 18 dagars lockande ledighet, det kändes som oceaner av tid, oj vad vi skulle hinna med mycket. I går när vi satt i bilen och avverkade den sista sträckan hem från Stockholm till Piteå säger Sofia, "Jag har inte gjort någonting".. Det är väl inte riktigt sant, vi har hunnit med en hel del, SPA-besök, långpromenader, skridskoåkning, pulkåkning, hockeyspel, läst böcker, lekt med Elizabethumgånge, god mat och god dryck, det räcker långt för mig.
Men när jag tänker tillbaka på vad Sofia sade "Jag har inte gjort någonting", så är det egentligen ett klockrent svar, för är det inte det ledighet handlar om att göra så lite som möjligt? I vardagen gör vi ju saker hela tiden, från tidig morgon till sen kväll, alltid är det något på gång, därför tror jag att vi betydligt oftare skall göra ingenting.
 
Men från och med idag är jag tillbaka här på bloggen och i morgon kommer årets första middagstips, tills dess ha en trevlig kväll och gör ingenting :-)
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela