Erik Grödahl

Tankar på årets sista dag

Publicerad 2015-12-31 14:29:39 i Allmänt,

Nytt år och nya möjligheter väntar om tio timmar här i Estland, men nyårsafton eller inte varje dag erbjuder nya möjligheter. För egen del har 2015 varit ett spännande år med mycket jobb och många resor, det har tidvis varit en utmaning att hinna med allt, men det handlar om att ta en dag i taget och hålla huvudet ovanför vattenytan.
Jag fick avsluta året med en månad på hemma och det var underbart, det kommer att bli mer av den varan nästa år, Elizabeth och Sofia behöver mig mer hemma. Varje år innebär både sorg och glädje, människor i ens närhet dör och andra får tillökning. Det blir så verkligt när någon man precis har träffat går bort och man pratar om att ta tillvara på livet och så går det en vecka så är man tillbaka i ekorrhjulet igen. Elizabeth sade något klokt när vi var och åkte skridskor idag, "pappa, jag vill dö samtidigt som dig, för jag skulle sakna dig så mycket om du dog före", det här innebär att jag måste leva på ett sätt som ger mig de bästa förutsättningarna att bli riktigt gammal och med hälsan i behåll, sedan finns det alltid saker som man inte kan styra över.
 
I vanlig ordning kommer jag inte att avge några nyårslöften utan det handlar hela tiden om att fortsätta utvecklas och bli en bättre människa, men jag har en önskan inför 2016 och det är att det inte läggs så mycket fokus på att kritisera ett parti som SD, vi ser alla resultatet, de har i flera mätningar de senaste månaderna haft över 20 procent. Bemöt dem med tystnad istället för protest, då kanske det vänder. Vi måste lära oss av 30-talets historia, där faktiskt Hitler blev vald i ett demokratiskt val och han nominerades faktiskt av en svensk riksdagsman till Nobels fredspris i slutet av 30-talet, resten av historian kan vi.
 
Jag vill leva i ett öppet samhälle utan gränskontroller, det som faktiskt är tanken med EU, nu sätts det upp taggtrådsstängsel i södra Europa och Sverige inför ID-kontroller på måndag, är det ett sånt samhälle vi önskar leva i? Jag tror att det bästa sättet att förebygga främlingsfientlighet och krig är utbildning. Om mer biståndspengar skulle ha satsats på utbildning i bl.a. mellanöstern så tror jag att det skulle ha varit svårare att rekrytera människor till alla terrororganisationer. Genom att utbildas i koranskolor blir de hjärntvättade, förmodligen på samma sätt som många i Sverige blev när de utbildades av kyrkan för ett par hundra år sedan.
 
Kan vi med början redan här och nu, sträcka ut en hand, möta medmänniskor med ett leende istället för att vara rädda för det okända. Det finns inte någon som kommer hit och tar ditt jobb, de flyr från krig och förföljelse något människor har gjort genom hela historian, vi som har vuxit upp i Norden efter andra världskriget skall vara lyckliga och tacksamma och vi har en skydlighet att hjälpa de som inte har samma förutsättningar som oss.
 
Nu tar jag några dagars ledighet från bloggandet innan jag är tillbaka nästa år med mat, dryckestips och annat som dyker upp i huvudet.
 
Ha en gott slut och ett gott nytt år!

Kalljäst vörtbröd

Publicerad 2015-12-26 07:16:00 i Allmänt,

Kvällen innan julafton blev jag sugen på vörtbröd till frukost och med lite inspiration från nätet och improvisation föddes detta lättbakade och julkryddiga vörtbröd. Jag jäste det över natten, men det räcker med en timme i rumstemperatur. Jag halverade mängden och gjorde bara ett bröd eftersom jag föredrar färskt bröd, men det beror ju helt och hållet på hur många man är. Serverade dem nybakade med lagrad prästost eller västerbottensost. Gör ett eget bredbart smör genom att blanda smör med lite olivolja och havssalt.
 
Det här behövs till 2 bröd
50 gram jäst
50 cl stout eller porter (jag brukar välja en kraftig exempelvis Mikkeller Santas Little Helper, men även Carnegie Porter går bra)
2 tsk salt
0,5 dl mörk sirap
3-4 msk finhackade hemlagade sukater (kan bytas ut mot 2 msk mald pomerans)
1 msk mald ingefära
2 tsk mald kryddnejlika
6 dl grahamsmjöl eller rågmjöl alternativt en mix på dessa
5 dl vetemjöl
 
Gör så här:
  1. Rör ut jästen i ölen och blanda i kryddor och sirap. Fördelen med att baka ut den kvällen innan är att du kan avnjuta resterna om du väljer att använda 33 cl flaskor av Mikkeller :-)
  2. Tillsätt mjölet och arbeta in det för hand fyra till fem minuter tills du har en slät deg, känns degen för lös tillsätt lite mer vetemjöl.
  3. Låt degen jäsa ungefär en timme,
  4. Forma två limpor eller baka ut dem i en smord och mjölad bakform.
  5. Grädda ungefär 30 minuter på 225 grader i nedre delen av ugnen.
Smaklig frukost.

För vem firar vi egentligen jul?

Publicerad 2015-12-24 09:39:02 i Allmänt,

Varje år vid denna tidpunkt är det krönikor och kampanjer kring alkohol i samband med julfirandet. Det handlar om att vuxna skall avstå alkohol för att julen är barnens högtid. Googlar man på barnens högtid så handlar tre av de fyra första träffarna om alkohol. Min första fundering är, vem har kommit på att julen är barnens högtid? Julen firas ju till minne av Jesu födelse och det innebär ju att det egentligen är en kristen högtid. Hur många av de som firar är egentligen kristna? Det är väl under det senaste århundradet som julen har blivit den familjehögtid det är idag, så långt ifrån det ursprungliga som man kan komma.
 
Personligen ser jag julen numera som ett stort kommersiellt jippo, där det skall shoppas, shoppas och shoppas, vi skulle kunna vända på det och kalla det handlarnas högtid, många inom handeln skulle inte överleva utan julhandeln, men vore det inte bättre att vi vände på det hela och spred ut shoppingen över hela året istället, så att vi slipper se dessa folktomma butiker i januari och februari. Sen har vi det här med barnen, de skall också ha högtid hela året, inte bara under julen, det är bättre att överösa dem med kärlek istället för denna julklappshysteri. För mig är julklapparna på många sätt och vis lika "lika" dålig som alkoholen under julen. Många av julklapparna produceras på andra sidan jordklotet av underbetalda barnarbetare och sedan har vi det här med miljön, transporterna, förpackningarna m.m.
 
Sen kommer det här med maten, som för de flesta är ett frosseri från ett buffébord, räcker det inte att äta sig mätt? Överkonsumtionen av mat och godis är minst lika farlig för folkhälsan som alkoholen. Till följd av detta kommer det dåliga samvetet och nyårslöften, man skall börja ett nytt liv, leva hälsosamt och börja träna, varför inte göra det jämt?
 
Avslutningsvis, varför denna hysteri kring alkoholen, det var ju där jag började det hela. Sak samma där som med maten, de som väljer att dricka alkohol skall göra det med måtta, en god julöl, ett glas vin eller en snaps är ingen fara. Men ser man på försäljningssiffrorna och Systembolagets tomma hyllor, så blir det nog tyvärr överkonsumtion även där. Det handlar dock inte om alkoholen i sig utan det är den röda tråden för hela julen, överkonsumtion av julklappar, mat och dryck, hur svårt är det egentligen med måttfullhet på alla plan?
 
Jag tycker att det är trevligt med en familjehögtid där vi kan träffas, men ägna också en tanke åt de som inte har någon att träffa eller de som inte har råd att fira jul. Skulle måttfullhet råda, så skulle nog fler har råd att fira jul.
 
Själv kommer jag att vara måttfull på alla plan, bortsett från ett och det är kärlek, det är något som kan överkonsumeras, varje dag året runt, det är gratis att ge och du får mångdubbelt tillbaka.
 
God jul på Er alla :-)

"Eriks julkalender lucka 54 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-23 23:37:13 i Allmänt,

Det kändes som i går, den första november när jag satt på Arlanda på väg hem från Trollhättan och öppnade den första luckan i min julkalender, 53 luckor senare och vi är framme vid den sista luckan och åter igen har jag problem att välja. Primärt hade jag tänkt att välja Sepp Moser Riesling Gebling 2011, som var ett fantastisk sällskap till currysillen i kväll, men det löste sig själv, den är slutsåld. Recept på denna currysill kommer, kommer att bli perfekt till midsommar tillsammans med en knastertorr Riesling.
Med Sepp Moser borta blev valet enkelt, Niepoort Colheita 2005 (varunr 73798, pris 179,-).
Av tradition avnjuter jag alltid rumstempererad långlagrad prästost och portvin på lilla julafton, den är en alldeles magisk kombination. Det söta och starka portvinet tillsammans med sältan från prästosten, man vill ha mer av båda hela tiden, men det gäller att vara på sin vakt, portvin är en lömsk dryck, alkoholstark som den är, så min rekommendation är att klä granen innan. Niepoort Colheita 2005 är en tawny som är årgångsbetecknad. Tawny innebär att den har fått sin lagring på ekfat och denna har lagrats minst sju år på ekfat. Doften är inbjudande med härliga toner av torkad frukt och nötter. Smaken är söt, mjuk och välbalanserad med en lång eftersmak med toner av torkad frukt och rostade nötter. Det är som att kyssas eller äta soppa med gaffel, man vill ha mer.
 
Ett stort tack för att du har följt min julkalender, nu återstår min julkrönika i morgon, årskrönikan nästa torsdag och sen blir det "semesterstängt" tills den 12/1. 

Vinprovning med Sparbanken Nord 25/11

Publicerad 2015-12-23 23:17:36 i Allmänt,

Här finns en sammanställning av de tilltugg som vi hade på provningen med Sparbanken Nord den 25/11.
 
En ost som passar mycket bra till Champagne/mousserande vin är rumstemperarad hushållsost, skär i tärningar och låt ligga framme minst åtta timmar innan servering. Undvik Arla och de stora livsmedelskedjornas egna eftersom de använder dansk mjölk, försök hitta Gäsene alternativt Boxholms gräddost, vi måste värna om det svenska jordbruket.
Ett annat enkelt tilltugg är baconlindad dadel, stek i ugnen på 225 grader 10-15 minuter, tills baconet fått fin färg.
 
Salamiröra på crostini går också snabbt att förbereda, kör först 50 gram salami i matberedaren och tillsätt sedan 100 gram Philadelphiaost.
 
När skålen och kniven till matberedaren är diskad, är det dags att göra en rökt laxmousse som med fördel kan serveras på dinkelkex, den här satsen räcker till minst 30 personer som tilltugg:
 
100 gram kallrökt lax
25 gram rumstempererat smör
0,375 dl creme fraiche
1/2 msk gräslök
några droppar Worchestersås
 
Gör så här:
  1. Skär laxen i mindre bitar, lägg den i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en slät röra, servera på dinkelkex.
Matberedaren skall får fortsätta jobba, nu är det röd pesto som gäller, det perfekta med denna röra är att på fredagskvällen serveras den som tilltugg till Champagne, på lördagen kan den användas till ost-och pestogratinerad kyckling eller lax och det som finns kvar på söndagen kan blandas med salamiröran och lite grädde, kokas upp och serveras till pasta.
 
Det här behövs för en helgsats:
1 kruka basilika
150 gram fetaost
15 soltorkade tomater i olja
1/2-1 finhackad röd chilli (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)
1 hackad vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja
 
Gör så här:
  1. Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost, chilli, vitlök och mixa till en jämn tjock massa.
  2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur.
Servera på Crostini eller dinkelkex.
 
Det blev också en ostpaj med bacon, görs med fördel dagen innan och serveras kall.
 
Pajdeg
3 dl ekologiskt vetemjöl
125 gram kallt SMÖR (inte margarin)
1-2 msk vatten
Förgrädda skalet i 15 minuter (200 grader)
 
Fyllning
3 ekologiska ägg
4 dl riven Västerbottensost/Prästost
3 dl ekologisk grädde
1 gul lök
200 gram skogssvamp
Ett paket bacon
Salt
Svartpeppar
 
  1. Mixa mjöl och smör i en matberedare, tillsätt vatten om det behövs.
  2. Tryck ut degen i en pajform (24-28 cm i diameter), ställ i kylen en timme och förgrädda sedan skalet 10-15 min i 200 grader.
  3. Börja med att fräsa svampen tills all vätska har kokat bort, tillsätt gul lök och fräs ytterligare fem minuter, krydda med salt och peppar.
  4. Fyll pajskalet med svampblandningen och rökt renstek i tärningar.
  5. Riv osten, mixa grädde och ägg, tillsätt ost och häll i pajskalet.
  6. Grädda 30-40 minuter i 175 grader.
Ytterligare ett lättlagat tilltugg är gravlaxrullar, det här behövs för cirka 30 st.
1 rulle smördeg
100 gram gravlax i små tärningar
2 dl grovriven smakrik ost, exempelvis Västerbotten eller prästost från Allerum eller Kvibille.
1 dl hackad dill
3 msk svensk söt senap
1/2 tsk grovmald vitpeppar
  1. Blanda lax, ost, dill, senap och peppar och fördela det över smördegen. Rulla ihop den och skiva den. Pensla med ägg och grädda 6-8 minuter i  250o.
Kan serveras både varma eller kalla.
 
Vi avslutade med Brieost som serverades tillsammans
med päronmarmelad på dinkelknäcke, men det fungerar minst lika bra med fikonmarmelad. 
 
Lycka till!

Vinprovning med Sparbanken Nord 25/11

Publicerad 2015-12-23 08:51:51 i Allmänt,

Här finns en sammanställning av de tilltugg som vi hade på provningen med Sparbanken Nord den 25/11.
 
En ost som passar mycket bra till Champagne/mousserande vin är rumstemperarad hushållsost, skär i tärningar och låt ligga framme minst åtta timmar innan servering. Undvik Arla och de stora livsmedelskedjornas egna eftersom de använder dansk mjölk, försök hitta Gäsene alternativt Boxholms gräddost, vi måste värna om det svenska jordbruket.
Ett annat enkelt tilltugg är baconlindad dadel, stek i ugnen på 225 grader 10-15 minuter, tills baconet fått fin färg.
 
Salamiröra på crostini går också snabbt att förbereda, kör först 50 gram salami i matberedaren och tillsätt sedan 100 gram Philadelphiaost.
 
När skålen och kniven till matberedaren är diskad, är det dags att göra en rökt laxmousse som med fördel kan serveras på dinkelkex, den här satsen räcker till minst 30 personer som tilltugg:
 
100 gram kallrökt lax
25 gram rumstempererat smör
0,375 dl creme fraiche
1/2 msk gräslök
några droppar Worchestersås
 
Gör så här:
  1. Skär laxen i mindre bitar, lägg den i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en slät röra, servera på dinkelkex.
Matberedaren skall får fortsätta jobba, nu är det röd pesto som gäller, det perfekta med denna röra är att på fredagskvällen serveras den som tilltugg till Champagne, på lördagen kan den användas till ost-och pestogratinerad kyckling eller lax och det som finns kvar på söndagen kan blandas med salamiröran och lite grädde, kokas upp och serveras till pasta.
 
Det här behövs för en helgsats:
1 kruka basilika
150 gram fetaost
15 soltorkade tomater i olja
1/2-1 finhackad röd chilli (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)
1 hackad vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja
 
Gör så här:
  1. Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost, chilli, vitlök och mixa till en jämn tjock massa.
  2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur.
Servera på Crostini eller dinkelkex.
 
Det blev också en ostpaj med bacon, görs med fördel dagen innan och serveras kall.
 
Pajdeg
3 dl ekologiskt vetemjöl
125 gram kallt SMÖR (inte margarin)
1-2 msk vatten
Förgrädda skalet i 15 minuter (200 grader)
 
Fyllning
3 ekologiska ägg
4 dl riven Västerbottensost/Prästost
3 dl ekologisk grädde
1 gul lök
200 gram skogssvamp
Ett paket bacon
Salt
Svartpeppar
 
  1. Mixa mjöl och smör i en matberedare, tillsätt vatten om det behövs.
  2. Tryck ut degen i en pajform (24-28 cm i diameter), ställ i kylen en timme och förgrädda sedan skalet 10-15 min i 200 grader.
  3. Börja med att fräsa svampen tills all vätska har kokat bort, tillsätt gul lök och fräs ytterligare fem minuter, krydda med salt och peppar.
  4. Fyll pajskalet med svampblandningen och rökt renstek i tärningar.
  5. Riv osten, mixa grädde och ägg, tillsätt ost och häll i pajskalet.
  6. Grädda 30-40 minuter i 175 grader.
Ytterligare ett lättlagat tilltugg är gravlaxrullar, det här behövs för cirka 30 st.
1 rulle smördeg
100 gram gravlax i små tärningar
2 dl grovriven smakrik ost, exempelvis Västerbotten eller prästost från Allerum eller Kvibille.
1 dl hackad dill
3 msk svensk söt senap
1/2 tsk grovmald vitpeppar
  1. Blanda lax, ost, dill, senap och peppar och fördela det över smördegen. Rulla ihop den och skiva den. Pensla med ägg och grädda 6-8 minuter i  250o.
Kan serveras både varma eller kalla.
 
Vi avslutade med Brieost som serverades tillsammans
med päronmarmelad på dinkelknäcke, men det fungerar minst lika bra med fikonmarmelad. 
 
Lycka till!

"Eriks julkalender lucka 53 - 54 drycker som du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-22 20:32:01 i Allmänt,

Två luckor kvar, vad skall jag välja? Ja, lite så känns det faktiskt, det är så mycket att välja på, men varje lucka får bara dölja en dryck, så kontentan är, jag får väl fortsätta dessa uppskattade inslag efter årsskiftet.
Nya Zeeland är tillsammans med Sydafrika de vinländer från Nya Världen som gör de mest interessanta s.k. Bordeauxblends. Ett av dessa intressanta viner är Matua Lands & Legends 2013 (varunr 2030, pris 149,-).
Det är en blandning på Merlot och Cabernet Sauvignon. Doften är fruktig med toner av blå plommon, svarta vinbär, cigarrlåda, mörk choklad och rostade fat. Smaken är mjuk och välbalanserad med en meddellång eftersmak av mörka frukter, tobak, choklad och saltlakrits.
Servera 14-16 grader till en hälleflundra med rotsakspuré och en baksamvinägersky. Kan med fördel drickas de nästa fem åren.

"Eriks julkalender lucka 52 - 54 drycker som du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-21 14:56:47 i Allmänt,

2015 närmar sig sitt slut och vi översvämmas av diverse topplistor, "Årets bästa....". Just den typen av listor har jag svårt för om det inte gäller längdhopp, höjdhopp m.m., där har du en faktisk siffra, men när det gäller mycket annat handlar det om en subjektiv bedömning. Exempelvis så behöver inte årets godaste öl vara den bästa, den godaste handlar om båda när, var och med vem, medan den bästa handlar om kvalitet. 

Utifrån det kan jag konstatera att jag hade en av årets bästa ölupplevelser i fredags när jag provade Lasse i gatan (varunr 30597, pris 79,-) från Sundbybergs köksbryggeri.
Sitt namn har den fått efter en kapare och pirat som härjade på 1700-talet.
Det här är en stout som är svart som synden och smaksatt med espresso. Doften är mäktig, komplex är ett för enkelt sätt att beskriva den, det är en kombination av nybakad vörtlimpa, nyrostat kaffe och choklad. Smaken är krämig och söt med en lång eftersmak av ovan beskrivna aromer. Servera den 12-14 grader i en stor cognacskupa, dela den gärna med en likasinnad som kan intyga inför andra hur god den är. Ölen görs i en begränsad upplaga och kan bara beställas till butiker i Stockholmsområdet, men det är enkelt , ta hjälp av en vän eller beställ själv och hämta upp när du har vägarna förbi, den blir definitivt inte för gammal utan utvecklas med välbehag många år framöver.

"Eriks julkalender lucka 51- den enda dryck du inte behöver köpa"

Publicerad 2015-12-20 09:34:00 i Allmänt,

Om jag stod inför valet att bara dricka en dryck resten av livet skulle det bli målfoto mellan vatten och Champagne, lotten skulle få avgöra. Vad som skulle få det att väga över till vatten är att det passar i alla lägen och på något sätt är det den ultimata måltidsdrycken eftersom vatten både släcker törsten och släpper fram alla smaker. 


Trots att vi på de flesta ställen i Sverige har fantastiskt gott kranvatten, så väljer många att köpa buteljerat vatten, för mig är detta en gåta. Enligt den senaste statistiken från de svenska bryggeriföreningen dricker vi i snitt 200 liter buteljerat vatten per invånare och år. Här har bryggerierna hittat en guldgruva. Det här är också en miljöbov, enligt en undersökning så innebär konsumtionen av buteljerat vatten ett tillskott av växthusgaser motsvarande 2,8 kilo koldioxid per person och år. Samtidigt som vi kastar bort pengar i onödan på buteljerat vatten saknar 748 miljoner människor i världen tillgång till rent vatten, vore det inte bättre att vi skänkte dessa pengar till välgörande ändamål så att fler få tillgång till rent vatten? I den mån det är möjligt väljer jag alltid kranvatten framför buteljerat vatten och trots att jag har druckit kranvatten på många ställen runt om i världen har det aldrig gett mig magsjuka. Självklart skulle jag också välja buteljerat vatten på den indiska landsbygden, men den rädsla som många nordbor visar för att dricka kranvatten på sin semester i Europa har jag ingen förståelse för.
 
Så dagens dryckestips från "experten" är kranvatten och skall vi alla ha det som ett gemensamt mål inför 2016,välj kranvatten framför buteljerat. Kranvattnet hemma på Skolgatan smakade lika fantastiskt som alltid denna morgon.

"Eriks julkalender lucka 50 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-19 14:50:16 i Allmänt,

"Janssons frestelse kräva denna dryck".    Janssons är en klassiker på vickningen eller julbordet och till det serveras öl och snaps. Själv har jag en annan favorit till Janssons en krispig Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. I kväll kommer jag att avnjuta en Matua Organic Sauvignon Blanc 2014 (varunr 3031, 100,-). 


Doften är frisk med tydliga toner av nässlor, svarta vinbärsblad och mogen kiwi. Smaken är frisk och syrlig med eftersmak av svarta vinbärsblad, nässlor, kiwi och lime. Skall du inte äts Janssons fungerar den också utmärkt till getost.

"Eriks julkalender lucka 49 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-18 13:05:03 i Allmänt,

Från en vinort till en annan. Nästa års vinort för Munskänkarna är Montsant och Priorat som ligger i Katalonien i norra Spanien. Priorat har varit på tapeten ett tag medan Montsant är okänt för många. Priorat blev den andra vinregion i Spanien efter Rioja som fick den högsta klassificeringen DOCa (DOQa på katalanska).
Vinerna görs oftast på en blandning sv de inhemska druvsorterna Garnacha och Carinena tillsammans med internationella druvsorter som bl.a. Cabernet Sauvignon och Syrah. Vinerna blir ofta slkoholstarka och kan nå upp emot 17-18 procent.
En av mina favoriter som hållet hög kvalitet år efter år är Finca el Puig (varunr 2737, pris 199,-). 
Det är en blandning på Garnacha, Carinena, Cabernet Sauvignon och Syrah. Årgång 2009 som nu finns på Systembolaget har en stor komplex doft med toner mörka frukter, choklad, tobak, fat och en viss mineralitet. Smaken är välbalanserad med jämna smakklockor vilket ger bra forutsättningar för lagring. Det är en lång eftersmak med toner av mörka frukter, choklad, kaffe och söt lakrits. Servera 16-18 grader till lamm eller vilträtter med krämiga eller syrliga tillbehör.

"Eriks julkalender lucka 48 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-17 11:17:20 i Allmänt,

"Så ung och redan så bra", årgång 2014 kommer väl inte att gå till historian som en av de bästa årgångarna i Europa för vin, men bra producenter gör bra viner alla årgångar. Det visar Domäne Wachau med sin Riesling Smaragd Achleiten 2014 (varunr 90157, pris 199,-). 

En klassisk ursprungstypisk Riesling från Wachau. Doften är söt med tydliga toner av mogen ananas, honung, stenfrukter och mineral. Smaken är frisk med en härlig Rieslingsyra, den drar som en skalpel i kinden något jag älskar. En lång och fruktig avslutning med toner av ananas, stenfrukter och citrus. Är drickmogen redan i dag, men kommer att utvecklas med välbehag de närmaste 10-15 åren. Drick den 10-12 grader som aperitif, till en torskrygg på surkålsbädd med vitvinssås october riven pepparrot eller sushi.  Detta vin finns i begränsad mängd hos Systembolaget, så beställ en kartong redan idag, så du inte riskerar bli utan.

"Eriks julkalender lucka 47 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-16 10:10:43 i Allmänt,

Repetition är kunskapens moder och den här ölen återkommer nog i julkalendern varje år, den är magisk, Insanely Bad Elf (nr 88691, pris 32,90). Det är ett riktigt kraftpaket både vad det gäller doft, smak och alkoholhalt. Den här ölen brukar alltid avnjuta ombord på båten från Tallinn till Stockholm efter julledigheten och jag förvånas över att den trots begränsad upplaga brukar finnas kvar i baren på halvlitersflaska för 5 euro i början av januari, det säger en del om ölkunskapen hos övriga passagerare.
Doften är komplex med toner av mörk choklad, smörkola och honung. Munnen möter ett kraftpaket med en integrerad alkoholsötma och en lång eftersmak av mörk choklad och sötlakrits. Den höga alkoholhalten 11,2 procent gör det till en pefekt öl att dela på två till tre personer. Servera den gärna till bacconlindade dadlar eller salta mandlar, det blir en kanonkombination. Studera gärna etiketten innan du börjar dricka annars är det lätt att tro att det är en hallucination. Insanely Bad Elf säljs i kollin om 24 flaskor, men med tanke på att den kommer att utvecklas med välbehag de närmaste åtta till tio åren, så är det inget problem, den stora frågan är skall du beställa 24 eller 48 flaskor? 

"Eriks julkalender lucka 46 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-15 17:00:00 i Allmänt,

Nio luckor kvar, tiden går fort när man har roligt och nu är det bara nio luckor kvar att öppna på "Eriks julkalender". De flesta är inne i julstressen, själv försöker jag bara ta det lugnt och njuta, det viktigaste är att få njuta med släkt och vänner. När julfirandet är överstökat står nyårsfesten på tur med god mat och dryck. Ibland är det stora sällskap och här kommer tips på ett riktigt bra rött vin för en liten peng. Aventino Old Vines (varunr 2707, pris 99,-) kommer från det lilla kultdistriktet Bierzo som ligger efter pilgrimsleden, ett stopp på vägen mot slutmålet i Santiago de Compostela.
 
Vinet görs på druvan Mencia, som odlas främst i Bierzo och några distrikt i Galicien. Old Vines innebär att druvorna har vuxit på gamla vinstockar, vilket ger mindre skördar och mer smakkoncentration i druvorna. Det här är ett vin som är lätt att tycka om för den stora massan, doften är fruktig med en vaniljsötma och toner av mörka bär, örtkryddor och choklad. Smaken är fruktig och välbalanserad med mjuka tanniner och en eftersmak med toner av mörka bär, vanilj och örtkryddor. Ett utmärkt vin till huvudrätten på nyårsafton där nöt- eller vilkött är huvudråvaran och serveras med krämiga eller syrliga tillbehör. Vinets mjukhet gör att det är perfekt att sitta och avnjuta efter avslutad måltid.
 

"Eriks julkalender lucka 45 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-15 12:28:00 i Allmänt,

Klassikern till inlagd sill är öl och snaps, men varför inte vidga dina vyer och prova en torr sherry? Jag har tidigare rekommenderat en Fino eller Manzanilla, men numera finns det en Amontillado i Systembolaget sortiment som passar pefekt för ändamålet, Real Tesoro del Principe Amontillado (varunr 8366, pris 79,-).
 
Det är en finstämd doft med toner av torkad frukt, citrus och nötter. Smaken är mjuk med med en touch av citrusfrukt och toner av torkad frukt och nötter. Servera den 10-12 grader. Det här är en fantastisk Amontillado till ett löjligt lågt pris.

"Eriks julkalender lucka 44 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-15 06:09:01 i Allmänt,

Jag har vid ett flertal tillfällen funderat över att rekommendera några av de svenska bärvinerna, som ett alkoholfritt alternativ, men av en enkel anleding gör jag det inte, det är några av de minst etiska produkterna i Systembolagets sortiment, bär som har plockats av gästarbetare som många gånger lever under vidriga förhållanden, bären får vara hur svenska de vill, men det skall vara hållbart hela vägen.
 
Av denna enkla anledning som blir veckans alkohofria lokalproducerad, Nyckel-Bryggeriers julmust gjort på ett av europas bästa vatten.
Doften är söt med toner av malt. Smaken är välbalanserad med en tydlig sötma. Serveras åtta till tio grader. Jag provade den till laxbullar gjort på rökt lax, en utmärkt kombination.

"Eriks julkalender lucka 43 - 54 drycker som du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-14 15:36:00 i Allmänt,

Vad vore en vecka utan minst ett Champagnetips? Det nya året närmar sig med expressfart, så det är dags att lägga din beställning om du vill ha något från Systembolagets beställningssortiment.
 
Castelnau Réserve Brut (varunr 76454, pris 289,-) är en av alla dessa fantastiska Champagner till ett mycket bra pris som lever sitt liv i beställningssortimetet, vilket gör att den vanlige konsumeten oftast inte känner till dess existens, därför är det bra att sådana som jag finns och upplyser om detta.
Castelnau Réserve Brut är är en Non Vintage vilket innebär en bladning mellan flera årgångar, cuvéen består av
40 procent Chardonnay, 40 procent Pinot meunier, 20 procent Pinot Noir. Doften är komplex och balanserad med toner av citrus, nötcremé och rostad bröd. Det är en krämig och välbalanserad mousse med en lång eftersmak med toner av citrus och nötcremé. Prova servera den till en mousse gjort på rökt lax och Ni har en trevlig inledning på nyårsfesten. Recept på laxmoussen finns på bloggen.
 

"Eriks julkalender lucka 42 - 54 drycker som du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-14 15:04:00 i Allmänt,

Det blev lite trögt med lucköppningar i helgen, hög arbetsbelastning och en efterhängsen förkylning har medfört fördröjningar, men det är ju alltid så, den som väntar...
 
Lite med glimten i ögat har jag fått en hint om att jag inte rekommenderar billiga viner längre och jag får väl ta till mig av kritiken och bjuda dessa på ett tips, problemet med detta tips är att det ligger i kronologisk ordning, luckan avser fredag, men jag provade vinet i lördags, men så är det med fördröjningar, det kan få positiva följder.
Vinet i fråga heter Vinha da Urze 2012 (varunr 6832, pris 99,-) och kommer från Douro i Portugal. Vinet är ekologiskt  och det är en druvbladning på 45 procent Touriga Nacional, 35 procent Touriga Franca och 20 procent Tinta Roriz (Tempranillo). Vi hade det som matvin till en långkokt mustig gryta på nötkött, chorizo, bacon, paprika, lök, potatis, bönor, chilli och tomater och det blev en fantastiskt god komibnation. Recept på grytan kommer under veckan.
 
Doften är fruktig med toner av mörka bär och frukter, en lätt kryddighet och mörk choklad. Smaken är fyllig med pefekt balans mellan strävhet och fruktsyra,fin eftersmak med toner av mörk frukt, choklad, örtkryddor och lite vanilj från faten. Med tanke på vinets jämna klockor så kan det med fördel lagras fem till åtta år.

"Erks julkalender lucka 41 - 54 drycker som du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-10 12:52:25 i Allmänt,

En av mina favoritproducenter i Chianti Classico är svenska Terreno, som finns i byn Greve in Chianti. Terreno är en många kvalitetsproducenter som har tappat försäljning på Systembolaget p.g.a. av den nya sortimentspolicyn. Verkligheten är sådan är när sortimentet till stor del bygger på efterfrågan då ersätts kvalitetsvinerna av kändisviner och allehanda konstiga boxar. Tidigare fanns deras Chianti Classico (varunr 2373, pris 109,-) i det ordinarie sortimentet och på hyllorna i de flesta butiker numera finns de på ett fåtal hyllor, tragiskt för vinälskarna att en sådant vin har knuffats ut viner med etiketter som pryds av Maria Montazami och Per Morberg, tyvärr säger det mycket om hur lättlurade svenska folket är. En tröst är dock att försälljningen av kändisviner börjar så sakta att minska.
Årgång 2011 är en blandning på 90 procent Sangiovese och 10 procent Canaiolo och är trots sin ungdom drickmoget. Låt det luftas i glasen eller karaff 30 minuter, så möts din näsa av en komplex doft av körsbär, läder och choklad. Den relativt höga fruktsyran tillsammans med strävheten gör att det behöver lite mat för att mjukas upp, det räcker med lite prosciutto med några droppar olivolja, känner du för att stå lite längre i köket gör en svamprisotto, en lammstek eller till oxfilén på nyårsafton. I vanlig ordning ett mycket bra vin både till vardag och till fest, aldrig fel att ha några flaskor hemma.

"Eriks julkalender lucka 40 - 54 drycker som du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-09 18:09:28 i Allmänt,

Kroatien är ett av många vinländer som mer eller mindre "misshandlas" av Systembolagets inköpare. När det väl kommer en offertfrågan är det sällan eller aldrig på någon av de inhemska druvsorterna. Jag har i samband med mässor och provningar fått prova många riktigt bra kroatiska viner de senaste åren, mestadels från små producenter som är ekologiskt eller biodynamiske certifierade. 
Ett vin som jag gillar skarpt både till namn, utseende och kvalitet är Bolfan Riesling 2013 (varunr 74198, pris 139,-). 
Producenten Bolfan är biodynamisk. 
Doften är druvtypisk med toner av stenfrukter, mogen ananas, citrus och mineraler. Det är en fräsch syra som balanserar den lilla sötman på ett utmärkt sätt. Behaglig eftersmak med toner av stenfrukter och mogen ananas. Servera 10-12 grader till en lättrimmad torskrygg på surkålsbädd med vitvinssås. Fungerar också utmärkt som aperitif eller till sushi. Detta vin kommer att utvecklas med välbehag de närmaste fem åren.
Ha en trevlig kväll!

"Eriks julkalender lucka 39 - 54 viner du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-08 09:03:00 i Allmänt,

Är det något jag har gjort mycket de senaste tio åren så är det att resa och det kan vara väldigt berikande.Jag försöker göra tre till fyra resor till vinområden varje år och det brukar alltid sluta med kärlek till områdets viner. Min senaste vinresa gick till Châteauneuf-du-Pape i mitten av oktober, ett område som jag inte hade besökt på tio år, så därför har min konsumtion av viner därifrån varit rätt begränsat, jag har väl provat ett tiotal per år.
Ett vin som jag verkligen fastnade för är Les Caillux 2012 (varunr 79121, pris 299,-) från producenten André Brunel.
 
Det här är ett komplext kraftpaket gjort på 70 procent Grenache, 17 procent Mourvèdre, 10 procent Syrah och 3 procent övriga druvor, det är ju tillåtet att använda 18 olika druvsorter i vinerna från Châteauneuf-du-Pape.
Doften är inbjudande med toner av smultron, blåbär, provencalska kryddor och lakrits.
Det är ett mycket fylligt vin med en perfekt balans mellan strävhet och fruktsyra, eftersmaken ligger kvar länge i munnen med härliga toner av primärdofterna. Vinet kan drickas redan idag till exempelvis renfilé eller älg med lite krämiga tillbehör eller varför inte till oxfilén på nyårsafton.  Balansen mellan vinets fyllighet, strävhet och fruktsyra gör att vinet har en bra lagringspotential och kommer att utvecklas med välbehag de närmaste tio åren.
Det här är ett urmäkt julklappsvin som jag varmt rekommenderar.

"Eriks julkalender lucka 38 - 54 drycker som du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-07 13:30:25 i Drycker Öl Julöl,

Oppigårds Bryggeri levererar alltid hög kvalitet och deras Winter Ale (varunr 11320, pris 27,90) är inget undantag.
En välgjord ale med en stort doft med toner av kryddnejlika i apelsin, torkade frukter och agavesirap. Välbalanserad smak där den tydliga beskan lindas in av en bra fyllighet, lång och fin eftersmak med toner av citrus och julkryddor. En perfekt öl för julbordet med tanke på att alkoholhalten inte är så hög. Kommer att bli en bra följeslagare till rökt- och gravad lax.

"Eriks julkalender lucka 37 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-07 11:09:46 i Allmänt,

Den största nackdelen med julmust är att den är så mättande, vilket är lite synd för det är en mycket bra måltidsdryck. På samma sätt som med andra drycker så har även julmusten utvecklats och varje år kommer det nya intressanta sorter, i år har Nygårda som har lagrats på calvadosfat. Jag började lite "traditionellt" och provade Nygårda (varunr 1972, pris 29,90) som är lagrad på Bourbonfat. 
Det för första jag reagerade på var priset, sex månaders fatlagring, kork och snygg flaska till ett såg lågt pris, det kan man kalla fynd. Julmusten då? Söt doft med toner av punch och pepparkakskryddor. Smaken välbalanserad och söt med en känsla av malt och en relativt kort eftersmak som påminner om pepparkaka och punschpralin, vilket är ett gott betyg. Många gånger bättre än de söta och sliskiga julmustssubstitut som finns på livsmedelsbutikerna.

Italiensk chokladkaka

Publicerad 2015-12-05 15:21:14 i Allmänt,

Denna lättlagade och goda blev jag serverad på en vinprovning i vinprovning i Gällivare i början av oktober. Jag tänkte spontant att den här borde passa utmärkt till en mörk julöl. På gårdagskvällens julölsprovning på Piteå Stadshotell provade vi denna till bl.a, Mikkellers Til Fra Via och det fungerade klockrent ihop.
I vanlig ordning, ju bättre råvaror desto bättre kaka, så prioritera ekologiskt av hög kvalitet.
Den goda olivoljan som jag använde finns att köpa på min webbutik www.chocodeli.se
Detta behövs till 10-12 personer
4 ägg
2 dl socker
2 dl ekologisk olivolja, exempelvis Casa al Vento
300 gram mörk choklad, ca 70 procent, exempelvis Domioris Sambirano Couvertyrchoklad
2 dl vetemjöl
1-2 krm salt
 
Garnering
50-60 gram pinjenötter
Flingsalt
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, smält chokladen och låt den svalna fem minuter.
  2. Vispa ihop ägg och socker, tillsätt sedan olivoljan under vispning, avsluta med den smälta chokladen, vetemjölet och saltet, vispa ihop till en slät smät.
  3. Smörj en bakform med olivolja och tillsätt smeten. Garnera med pinjenötter och flingsalt.
  4. Grädda 20-30 minuter.
  5. Låt den svalna och servera med en med eller utan en klick grädde tillsammans med en kraftfull mörk öl eller ett glas Moscatel de Sétubal.
 
 
 
 
 

"Eriks julkalender lucka 36 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-05 11:20:49 i Allmänt,

Är du sugen på att prova en spännande och lite annorlunda julöl, så rekommenderar jag Liefmans Glühkriek (varunr 11376, pris 59,90).
Det är en klassisk juldoft med ingefära, kanel, kryddnejlika och körsbär. Smaken är söt med lite beska och en behaglig eftersmak med toner av julkryddor. Många väljer att dricka den varm, men då försvinner de härliga aromerna. 
Det är bra lagringspotential och den vinner på att stå 2-3 år, vi testade en årgång 2013 i går på ölprovningen och den hade så smått börjat få mognadskaraktär.
Servera 10-12 grader i stor cognacskupa till en mjölkchokladpannacotta och du får en underbar smakupplevelse. Recept på pannacottan kommer senare idag.

"Eriks julkalender lucka 35 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-04 12:35:35 i Drycker Öl Julöl,

Jag tror detta är den ultimata julklappen för en miljömedveten människa. Mikkellers Til Fra Via (varunr 11343, pris 30,30).
Du behöver varken köpa papper att slå in den med eller etikett, den finns redan på flaskan som den lycklige sedan kan återvinna. Kan det bli bättre? Joda, det är en fantastisk öl också, den är svart som synden, men där upphör likheterna med synd. Mikkeller Til Fra Via har en stor komplex doft med toner av nyrostat kaffe, mörk kvalitetschoklad, lakrits och finsk tjärvalla, att sitta och dofta på den är en njutning i sig. Smaken är kraftfull med en bra beska som ändå känns välbalanserad. Eftersmaken är lång där kaffet, chokladen, tjäran och lakritsen återkommer. Servera 12-14 grader i stor kupa och njut, i vanlig ordning när det är Mikkeller, desserten kan du hoppa, den är inbakad redan.
Utvecklingspotentialen är bra du kan med fördel dricka den de närmaste fem, sex åren.
Ha en trevlig fredag.

"Eriks julkalender lucka 34 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-03 09:18:38 i Allmänt,

Jag fortsätter med Champagne och Vesselle, men i dag promenerar vi några hundra meter i Bouzy och kommer till Georges Vesselle som vi besökte i slutet av september. Han bjöd på en fantastisk provning där vi fick prova allt och jag kan rekommendera allt som finns tlllgängligt på Systembolaget från denna producent.
Men det är ju alldeles för enkelt, jag måste ju välja en och då får det bli Georges Vesselle Collection Millésimes 1998 - Grand Cru (varunr 77677, pris 499,-) gjort på 90 procent Pinot Noir och 10 procent Chardonnay. Det är en stor och komplex doft med mognadstoner, rostat bröd, nötcremé och tropisk frukt. Smaken är fräsch och moussen känns krämig i munne, eftersmaken är lång och mjuk med toner av nötcremé och tropisk frukt.
Komplexiteten gör att denna Champagne klarar lite kraftfullare mat, men vill du göra det enkelt för dig, stek lite lantbröd i olivolja i grillpannan och servera det med Foie Gras toppat med lite fikonmarmelad. Njut!
 
 
 
 

Pulled Chicken

Publicerad 2015-12-02 13:00:00 i Allmänt,

Det finns alltid maträtter som inte får något namn på svenska och de senaste åren har det varit alla varianter av "pulled" såsom beef, pork, chicken m.m. I dag är de flesta lättillgängliga i kyldisken på matvaruaffären, men hur kul är det egentligen? Jag gjorde en egen variant idag på majskyckling och serverade med potatisgratäng, men det skulle fungera lika bra med en fräsch sallad eller som en burgare med avokado och tomat. Kycklingen behöver några timmar i ugnen, men det är värt att vänta.


Det här behövs för fyra personer:

1 hel kyckling med skinn
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
1 tsk rårörssocker
1 tsk salt
1 1/2 tsk spiskummin + 1 finhackad röd spansk peppar med kärnor

1 1/2 msk rökig maltwhisky (Ardbeg eller Laphroaig)
Salt till kycklingen
Olja för att smörja formen

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader och salta kycklingen ordentligt.

3. Skala lök och vitlök, dela löken i två halvor och skär ut grova ringar och rovhacka vitlöksklyftorna.

5. Blanda samman tomatpuré, rörsocker, salt, spiskummin, chilli och whisky.

6. Pensla lite olja i en ugnssäker gryta för att kycklingen inte skall fastna.

7. Lägg kycklingen i grytan och ställ den på högkant, pensla en tredjedel av såsen inuti kycklingen och lägg även in lite lök och vitlök. Lägg ner kycklingen och smörj resten av såsen på utsidan och toppa med resterande lök och vitlök.

9. Ställ grytan i ugnen utan lock och låt den vara där i minst två timmar. Håll koll på vätskan, så det inte kokar bort helt. Tillsätt isåfall lite vatten i grytan eller lägg på locket när det inte är mycket vätska kvar.

10. Känn på kycklingen med en gaffel efter två timmar, om köttet släpper är den klar.

11. Skär loss kycklingköttet från benen och blanda det med överbliven vätska (kan eventuellt silas). Servera.

Smaklig måltid!

 

"Eriks julkalender lucka 33 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-02 11:10:28 i Allmänt, Vintips,

I morgon återstår veckor till nyårssafton, så det börjar vara dags att köpa Champagnen, så att du inte behöver att stå där och välja mellan Chapel Hill eller Krüg. En av mina favoriter när det gäller "Everyday"-Champagne är Maurice Vesselle Cuvée Réservée Brut (varunr 77269, pris 259,-) är väldigt mycket mousse för pengarna.
Det är en cuvée på 80 procent Pinot Noir och 20 procent Chardonnay från Bouzy, där 60 procent är från den mycket bra årgången 2005 och resterande 40 procent från 2006, 2007 och 2008.
Doften är komplex med toner av nötkräm, rostat bröd och citrus. Moussen är krämig med en välbalanserad fruktsyra och en lång mjuk eftersmak. Detta är en utmärkt aperitif eller för att skölja ner Foie Gras, ostron eller löjrom med, min uppmaning är, BESTÄLL :-)

"Eriks julkalender lucka 32 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-01 13:16:53 i Allmänt,

På vår vinmässa den 24/10 hade vi med ett mycket trevligt mousserande vin från Stefan Winter i Pfalz i Tyskland. Stefan Winter Riesling Brut 2013 (varunr 7906, pris 109,-).
 
Den är tillverkad enligt den traditionella metoden vilket innebär att den andra jäsningen sker på flaska precis som i Champagne. Vinet har sedan fått vila ytterligare tolv månader på sin jästfällning.
Doften är fruktig med toner av mogna stenfrukter, ananas, honung och en viss mineralitet. Smaken är torr och frisk med en lång behaglig eftersmak med toner av honung och mogen ananas.
Servera cirka tio grader som apertif eller varför inte till en asiatisk räktoast, recept på denna finns på bloggen sedan tidigare.
Det här är ett mycket bra köp, där du får bra med bubblor för pengarna.
 
 
 

"Eriks julkalender lucka 31 - 54 drycker du måste köpa innan jul"

Publicerad 2015-12-01 08:55:00 i Allmänt,

Byggvin som de säger på norska eller Barley Wine är ett överjäst öl med väldigt god lagringspotential. På baksidesetiketten på Ivar Aasen (varunr 11687, pris 69,90) står det Best før 03/2034 vilket är när jag förväntas gå i pension eller när Qatar kanske genomför sitt första vinter-OS, det är ju helt otroligt för ett öl som på Systembolaget är billigare än en menlös Eriksberg på en flygplats.
 
 
Det är en stor doft med toner av torkad frukt, nötter, smörkola och lakrits. Smaken är medelfyllig med en sötma som balanserar beskan på ett utmärkt sätt. Eftersmaken är lång med härliga toner av torkad frukt, nötter, lakrits och choklad. Servera Ivar Aasen 12-14 grader som Avec eller varför inte till en krämig Brieost med fikonmarmelad. Har du utrymme i decemberbudgeten rekommenderar jag att du beställer minst 20 flaskor av Ivar Aasen för att kunna följa utvecklingen av denna fantastiska öl.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela