Erik Grödahl

"Hjälp vart är jag?"

Publicerad 2015-04-17 10:46:35 i Allmänt,

Att resa som jag gör innebär att vakna upp i en ny säng med jämna mellanrum och det är ju inget problem för jag vet ju allt som oftast vart jag är. Jag kommer dock ihåg en händelse från september 2012, som var riktigt "rolig". Det var en s.k. "Erik Grödahl superweekend", provning i Söderhamn fredag, Vin-Em i Malmö lördag och provning i Rättvik söndag, det gäller att hålla tungan i rätt mun. På fredagen skulle jag åka till Söderhamn över kvällen och hålla provning sedan tillbaka till Arlanda. När jag kom till Söderhamn hade de ordnat ett vilorum åt mig på Best Western så att jag kunde sträcka ut mig lite innan provningen.

Strax efter klockan 16.00 lade jag mig på rygg och hade ställt väckarklockan på 16.45. Efter ungenfär en kvart (insåg jag i efterhand) vaknar jag i panik svettig och fullt påklädd utan en aning om vart jag var. Tittade mig omkring och insåg till min glädje att jag var ensam på rummet, satte mig upp förstod ingenting, vart är jag egentligen? Tittade ut genom fönstret och såg denna skylt.
 

Långsamt vaknade jag till liv med ett leende på läpparna, fascinerande hur hjärnan kan gå ner i varv på femton minuter. Mindre muntert var det två månader senare när jag vaknade upp på Scandic i Helsingfors och det var ljust utanför något det inte borde vara klockan 06.00 på morgonen i mitten av november, men om denna upplevelse skall jag berätta en annan gång.
I kväll känns det rätt tryggt, jag skall sova hos Anders i Gävle, som bor några minuter från järnvägsstationen, vad kan gå fel?
 
 
 
 

Tapasprovning "Hem Ljuva Hem"

Publicerad 2015-04-15 13:47:35 i Allmänt,

I går testade vi ett nytt koncept på Hem Ljuva Hem. Kundkväll med tapasprovning, mycket trevligt och lyckat.
Här är en sammanställning av det vi provade med tillhörande vintips.
 
Vi inledde med en rumstemperad Gäsene Hushållsost 26 %, osten skall skäras i tärningar och ligga i rumstemperatur minst åtta timmar innan serveraring, då blir den härligt krämig och är det perfekta tilltugget till en torr Champagne eller ett mousserande. Jag rekommenderar Pongrácz Brut (varunr 7628, pris 120,-) eller Systembolagets kanske mest prisvärda Champagne: Maurice Vesselle Cuvée Réservée Brut (varunr 77269, pris 259,-). Den sistnämnda ligger i beställningssortimentet, men levereras hem på 4-7 dagar, väl värt att vänta.
 
Till ovanståend bubbel passar det också utmärkt med en Västebottenspaj med bacon som toppas med lite Smetana och löjrom.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gr kallt smör
2 msk kallt vatten
Förgrädda skalet i 15 min, 200 grader

Fyllning
3 ägg
4 dl riven smakrik lagrad ost
3 dl grädde
1 gul lök
100-150 gram bacon

Fräs bacon utan smör tillsätt sedan den gula löken och fräs ytterligare några minu. Lägg fräset i förgräddade pajskalet . Vispa ihop grädde och ägg och tillsätt osten, häll sedan över fräset och grädda i 200 grader 30-40 min.

Vi fortsatte sedan med en asiatisk räkröra och en rökt laxmousse, båda serverades i Ruissipsi/RågChips Orginal.

Asiatisk räkröra
Det här behövs för att fylla 24 rågchips
 
1 kilo räkor med skal
1 dl majonnäs (se recept nedan)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk curry
1 msk mango chutney
1 finhackad vitlöksklyfta
 
Majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.
 
Gör så här:
  1. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda med majonnäsen och tillsätt sambal oelek, curry, mango chutney och vitlök.
  2. Fördela räkröran i rågchipsen.
 
Rökt laxmousse (räcker till ca 20 personer som tilltugg)
100 gram rökt kallrökt lax
25 gram rumstempererat smör
2 1/2 msk creme fraiche
några stänkt worchestersauce
1/2 msk finhackad dill
 
Mixa alla ingredienserna i en matberedare. Servera i RågChips (det är som en liten kopp)
 
Både råröran och laxmoussen fungerar bra till bubbel, men annars är ett bra alternativ Dr L Riesling (varunr 7218, pris 85,-)
 
De nästa tre tilltuggen var Brieost med fikonmarmelad på knäckebröd (recept nedan), Domaki Sudzuk (en fantastisk korv gjord på enbart kött och salt, som finns på Willys) och Baconlindad dadel. Kör den baconlindade dadeln i ugnen 10-15 minuter på 225 grader. Använd en halv skiva bacon till en dadel.
 
Grovt knäckebröd
1 dl sesamfrö
1 dl linfrön
0,5 dl druvskalsmjöl (kan bytas ut mot bovetemjöl)
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Garnering
Solrosfrön, pumpafrön och havssalt.
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och olivolja. Rör till en lös smet.
  2. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö över en mix på solrosfrön, pumpafrön och havssalt.
  3. Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter. Låt svalna.
Det här är också allsidiga tillbehör som passar till bubblor, men annars rekommenderar jag Terreno Chianti Classico (varunr 2373, pris 101,-). En fantastisk vin till en billiga peng, måste tyvärr beställas hem till de flesta Systembolag, men gör gärna det och rekommendera det till vänner och bekanta så att vi får se det på hyllorna igen.
 
Vi avsluta med lite dessert, en portvinstryffel (finns att köpa på www.chocodeli.se) och en chokladmousse som serverades med jordgubbar och citronmeliss.
 
Det här receptet räcker till 6-8 personer
 
Gör gärna moussen fyra till fem timmar innan servering. Låt stå svalt.
Ingredienser
125 gram mörk choklad, exempelivis Domori Sambirano-Madagascar 72 %, finns i lösvikt på www.chocodeli.se
2 ekologiska ägg
3 msk ekologiskt rårörsocker eller agavesirap
3 dl vispgrädde
2 msk chokladlikör eller mörk rom
 
Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller mikro. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt sedan den smälta chokladen under kraftig vispning. Vispa grädden ganska tjockt och blanda med äggsmeten. Smaksätt med likören. Fördela chokladmoussen i glas eller skålar och låt stå svalt till serveringen. Servera med exempelvis jordgubbar och citronmeliss.
 
Asti Cinzano (varunummer 7711, pris 69,-) alternativt KWV Muscadel Red (varunr 8308, pris 95,-), den sistnämnda måste beställas hem till de flesta butiker, men ha lite framförhålling och gör det.
 
Ja, då är det bara att börja planera, så kan Ni ha en egen tapasafton hemma annars kommer jag gärna hem till Er och håller en, Ni kan kontakta mig på erik@chocodeli.se eller 076-039 33 33.

Hjälp, jag är sjuk - Yippie jag är frisk

Publicerad 2015-04-11 12:57:58 i Allmänt,

Ja, det var precis så det kändes när jag vaknade på torsdag morgon, "Hjälp - jag är sjuk". Jag kände tendensen redan när jag lade mig i sängen onsdag kväll, att något var fel på kroppen, jag hade värk i kroppen, men trodde att det var anspänningen och den obekväma "sittställningen" när jag tittade på Blackburn-Liverpool i FA Cupens kvartsfinal som var orsaken. Men det skulle bli så mycket värre, nattsömnen gjorde det inte bättre utan mycket värre, dunkande huvudvärk, lätt illamående och hela kroppen värkte. det fanns två alternativ begynnande utmattning eller influensa. Det första kanske föga förvånande för de flesta, men sanningen är att jag tar hand om min hälsa och tack vare min fru så går jag ofta och lägger mig vid 22-tiden, så jag får den vila jag behöver. En viss oro infann sig, framför mig hade jag en viktig möteshelg med Munskänkarna som skulle avslutas med provning i Hässleholm, jag hade inombords längat efter Smörrebröd hos Ida Davidsen i Köpenhamn, ett naturligt stopp på väg till Hässleholm.
 
Jag bestämde mig därför för alternativ två, influensa, vad jag av erfarenhet vet när min kropp attackeras av sådana baciller är att det handlar om att förebygga, vila och tänka positivt. Det gjorde jag verkligen denna torsdag, stannade i sängen hela dagen, medicinerade med grapekärneolja, massor av vatten, sov och tänkte positivt varje gång jag vaknade. Min fru är helt fantastisk och omhändertagande sådana gånger. Mixen hon gav mig innan jag gick i säng för natten gjorde susen, en blandning på lingondricka och mosade lingon gör underverk i kombination med positivt tänkande. Jag var fullt medveten om att väckarklockan skulle ringa 03.20 med påföljande taxiupphämtning 04.25, en man behöver minst 60 minuter på morgonen. Jag sov i 30 minuters pass den natten eftersom jag hade sovit så mycket under dagen och för varje gång jag vaknade och tittade på klockan kände jag mig piggare. När väl klockan ringe 03.20 kände jag mig som en duracellkanin, helt otänkbart åtta timmar tidigare och självklart började jag dagen med samma lingondryck som jag drack kvällen innan.
 
Jag nonchalerar inte det här med sjukdom, men den bästa medicin är att ta hand om sin kropp när symptomen kommer, ta sig tid att vila och se till att få mycket näring, vitaminer, dricka vatten, men framför allt tänk positivt. Om jag hade bestämt mig för alternativ ett, begynnande utmattning skulle jag förmodligen ha drabbats av en utmattningsdepression, men jag hade så mycket kul framför mig de närmaste veckorna, framför allt nästa helg då jag och frun skall åka till Provence. Lyon och Mercurey en vecka, därför valde jag alternativ två begynnande influensa. Av den anledningen kunde jag vara vaken 21 timmar i går, genomföra viktiga möten och avsluta med en god lagrad ale i Belgobaren, men framför allt just nu sitta med ett glas Champagne på Arlanda och känna mig fullt frisk, ok lite snuvig och förkyld, men det är ju ett allmäntillstånd. "Yippie - jag är frisk".
Ha en bra fortsättning på helgen :-)
 

Eriks festmåltid V 2.0 - Mer hemkunskap i skolan

Publicerad 2015-04-02 10:25:00 i Allmänt,

Efter månader av förväntning alternativt ångest beroende på i vems kläder man har varit var det i går dags för den andra upplagan av Eriks festmåltid hemma hos den rike entreprenören Fredrik Öberg. Den här gången hade han verkligen överträffat sig själv och festmåltid 1.0 där det serverades Bullens Pilsnerkrov framstod plötsligt som en lyxmiddag. Först trodde jag att det hela var ett aprilskämt, men insåg att det var verklighet.
 
Jag har all respekt för de människor som av olika orsaker måste köpa den här typen av mat av olika orsaker. Det finns också många människor runt om i världen som svälter, all respekt gentemot dem också, men för mig var det här en fruktansvärd matupplevelse, som samtidigt bekräftar att jag tänker rätt när det gäller mat.
 
Förtutom Fredrik och mig var ytterligare tre personer inbjudna till denna måltid. Deras förrätt var löjrom på tunnbröd som sköljdes ner med Fredriks huschampagne Bollinger. Jag blev serverad Garants Ishavsrom på salta kex.
 
Både doft och utseende var avskräckande, doften var en kombination av den doft som fanns i skolmatsalarna på 1980-talet när det serverades sej i plåtform och den äckliga odör som sprider sig av upptinad blockfisk av obefintlig kvalitet. Mina kunskaper om smak tog mig genom denna förrätt, jag tuggade, svalde, drack och sedan andades jag, det fick mig att undvika det värsta av odören. Ja, vad drack jag då? Eldorados äppeldryck, fullkomligt odrickbar, smaksatt med 15 procent äppelkoncentrat, borde hellre heta sockrat vatten med ton av äpplen. Att den finns människor som köper Garant Caviar är för mig en gåta.
 
Efter lite återhämtning var vi framme vid huvudrätten. Jag serverades köttbullar, brunsås på pulver, pulvermos och inlagd paprika, allt från Eldorado. Måltidsdrycken var Arboga 10.2. Några timmar tidigare hade jag på Systembolaget stått bakom en man i reflexkläder som köpte 24 burkar Arboga 10.2, redan då tänkte jag för mig själv, hur kan en människa köpa sådan skit, uppspritad öl, att dricka alkohol skall ju vara en njutning och upplevelse, även om vi alla gör snedsteg ibland i goda vänners lag, men de som köper sånt skräp är ju enbart ute efter berusning. Den var fullkomligt odrickbar, men jag var ju tvungen att skölja ner maten.
 
 
Det intressanta var att om jag skulle ha ätit med ögonbindel och inte haft någon känsla för konsistens så skulle det vara svårt att skilja på köttbullarna, såsen och moset. Allt påminde om bruspulver som man som barn stoppade sina klubbor i, förklaringen fick jag efteråt, allt innehöll citronsyra. Sedan var det alla E-ämnen, smakförstärkare ur 600-serien, beroendeframkallande och hälsovådligt. Kötthalten i köttbullarna var 63 procent, jag tänkte för mig själv, hur svårt kan det vara att köpa ett kilo köttfärs, rulla egna köttbullar, göra en brunsås på stekspadet och göra eget mos? Det här är inte värdig människoföda och det måste vara människans okunskap som gör att de köper sådana produkter. Att skylla på ett stressigt liv håller inte. Är det någon som har ett stressigt liv så är det jag, men jag har alltid prioriterat god mat till mig själv och min familj. Det är bättre att skippa en TV-såpa eller en period ishockey på TV:n och istället laga god mat till sig själv och sina barn.
Medan jag plågade i mig detta satt de övriga fyra och inmundigade baconlindad kyckling med mozarella, hemlagad pesto (finns det något annat?) och rostade grönsaker. Livet är inte rättvist, men det har jag alltid vetat om.
Snart var vi framme vid finalen, desserten.
Även en färgblind kan konstatera att detta inte är estetiskt tilltallande. Eldorados fruktcoctail och Eldorados glass med vaniljsmak. Finns det någon som serverar sådant hemma? Konsistensen på den översockrade frukten var obeskrivlig och glassen som varken innehåll vanilj, grädde eller mjölk smälte så fort den kom i kontakt med den sockrade vätskan, det hade varit lindrigare att köra allt med en mixerstav och dricka det, då skulle plågan varit snabbare överstökad.
 
Jag kan åter konstatera att det här var den vidrigaste måltid jag någonsin har ätit, men jag är glad att Fredrik tog det här initiativet, det får mig att jobba ännu hårdare för att hjälpa och utbilda människor att äta rätt. Även om jag är kaxig och sticker ut hakan, så är jag en ödmjuk humanist som vill att alla skall ha det bra i livet.
 
Men trots allt slutet blev gott, Fredrik bjöd på några goda whiskey, jag tog en taxi hem som jag betalade med skattade pengar och avslutade kvällen i min ensamhet i köket medan fru och dotter sov med ett glas Innis & Gunn Barrelmasters Reserve Limited Edition och kunde ödmjukt och tacksamt konstatera, att jag har ett mycket bra liv som själv får välja vad jag vill äta, men konstaterade också, "Mer hemkunskap i skolan".
Ha en bra start på påsken vänner, här skall det ätas och drickas gott :-)
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela