Erik Grödahl

En hyllning till "världens bästa chef"

Publicerad 2014-09-25 13:45:00 i Allmänt,

Jag har haft många bra chefer genom åren, men idag skall jag göra en hyllning till "världens bästa chef". Min chef är väldigt krävande, det skall levereras och det skall vara hög kvalitet på det jag gör, jag är ju ändå företagets ansikte utåt, så allt hänger faktiskt på mig.  Det blir ofta  övertid och jag skall inte räkna med någon övertidsersättning. Just nu är det (i vanlig ordning) en otroligt intensiv arbetsperiod,  mycket aktiviteter med Munskänkarna, smak-och dryckesprovningar, vi är mitt inne i en flytt. Det är stor efterfrågan på företagets aktiviteter. Det här innebär att det blir en hel del resande, där jag ofta kommer hem när vi har kommit in på nästa dygn. En sådan gång är det bra att ha en chef som säger, Erik, varva ner, ställ ingen väckare utan sov tills du vaknar, jag vet ju ändå att det kommer en "tvåbent väckarklocka" någonstans mellan klockan sex och sju, men bara vetskapen om att jag inte behöver ställa väckarklockan gör att jag slappnar av och vaknar utvilad. Min chef är också väldigt flexibel vad det gäller helgledigheter, för mig blir det ofta jobb fredag, lördag och ibland söndag, det som räknas som helg för vanliga människor, sådana gånger brukar vi ha vårt "helgmys" måndag eller tisdag, för chefen tycker det är viktigt att jag får ta helgvila.
Chefen är också väldigt mån om att jag mår bra rent fysiskt, så jag får alltid träna på betald arbetstid, här finns det också en flexibilitet utifrån arbetssituationen, exempelvis blev det en långpromenad på morgonen idag i frisk höstluft och solsken, något som verligen ger energi för resten av dagen. Chefen är också väldigt mån om att jag får mycket tid med min familj, det här innebär att jag behöver inte stressa iväg till jobbet på morgonen utan kan ta en längre frukost med fru och dotter, jag får gå tidigare från jobbet också för att hämta dottern om vi vill hitta på något kul tillsammans. Ibland kommer det erbjudanden om att åka bort och hålla vinprovningar utomlands, det känns alltid tufft att fråga om ledighet, men cheften tycker att självklart skall du åka, du kan ju distansjobba en vecka, ta med dig familjen också, så får Ni lite tid tillsammans. Listan kan göras hur lång som helst om denna underbara människa, Ni undrar säkert vem han är? Tyvärr så får Ni inte ta del av hans ledaregenskaper och flexibilitet, han vill bara ha en "anställd", jag måste verkligen erkänna att jag älskar att ha mig själv som chef. I morgon har jag fått i uppdrag att skriva om öl, så välkommen tillbaka.
 
"Världens bäste chef" i aktion i Sikfors i går.

Smulpaj med äpplen och mandelmassa

Publicerad 2014-09-17 12:13:04 i Allmänt,

Det är ett fantastisk äppelår och i går gjorde jag en jättegod smulpaj på nyskördade äpplen. Väldigt enkel att göra.
 
Det här behövs för 6-8 portioner:
8-10 skivade äpplen (de varierar ju lite i storlek)
2 msk agavesirap (alternativt 2-3 msk rörsocker)
200 gram grovriven mandelmassa
 
Smuldeg:
100 gram smör
1 1/2 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
1 1/2 dinkelflingor (alternativt havregryn, men dinkelflingor blir godare och krispigare)
2 msk agavesirap (alternativt 2-3 msk rörsocker)
1 tsk kanel
 
  1. Sätt ugen på 225 grader. Lägg de skivade äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela agavesirapen över äpplena och strö sedan över mandelmassan.
  2. Smält smöret och blanda ner mjöl, dinkelflingor, agavesirap och kanel, fördela blandningen över äpplena. Grädda 25-30 minuter, tills ytan har fått färg. Servera med vispad grädde smaksatt med vanilj alternativt vaniljglas.
 
 
 
 

"Hata, hata xxxxxx"

Publicerad 2014-09-11 11:24:43 i Allmänt,

I dag hade jag egentligen tänkt att hylla "Världens bästa arbetsgivare", men när jag njöt av min morgonpromenad och lyssnade på radion, kände jag att nu får det vara nog av alla politikers påhopp på meningsmotståndare och medias jakt på enskilda politiker.
 
Jag tänkte börja med media, det går knappt en dag utan att det rullar fram en skandal. Första exemplet, det är en kvinnlig SD-politiker som har en armbindel med hakkors på en fest i berusat tillstånd, helt idiotiskt och omdömeslöst, men vi är många som har gjort idiotiska och omdömeslösa under vårt liv och även politiker är människor, nu är det många på det servicehem hon jobbar som inte vill ha med henne att göra. Bilder av henne spreds på sociala medier under helgen, Ni som delade dessa bilder, vet Ni vem hon är? Vad hon är för typ av människa? Tänk innan Ni delar.
 
Nästa mediala fall var en KD-politiker som hade tagit en plånbok för några år sedan, också idiotiskt och omdömeslöst, men det kan ha varit en en reflex utan eftertanke. Prova själv att lägga ut en plånbok med tusen kronor på gatan, invänta sedan och se hur många som lämnar in denna plånbok till Polisen. Jag skulle nog ha gjort det i 99 fall av 1 000, men vem vet vad jag skulle ha gjort om jag var pank och hungrig?
 
Det här är bara två av många fall de senaste veckorna och det lär bli fler efter valet, kan vi inte bara låta våra politiker vara som människor mest, framför allt om de har gjort ett misstag, låt det vara, det kan ju faktiskt vara en erfarenhet som har gjort dem till både en bättre människa och politiker. 
 
Sedan har vi det här med att trycka ner sina meningsmotståndare. Själv har jag alltid varit blå, men aldrig haft problem att mina vänner inte tycker som mig, det är ju det som utvecklar. Jag har ofta diskuterat politik med en f.d. kollega som är aktiv socialdemokrat, vi är egentligen överens om det mesta, den stora skillanden mellan oss är "vem som skall betala", för både han och jag vill ju att alla skall ha det bra.
 
Vad jag främst vänder mig mot är den kampanj som har varit mot SD under de senaste åren, det har ökat ju närmare valet vi har kommit, otroligt mycket delningar på Facebook. Varför? Lyft fram Er egen politik så kan jag som väljare jämföra med andra alternativ. Genom att lägga så mycket fokus på SD, så synliggörs de mer och intresset för dem blir större. Låt dem vara med i debatter och prata till punkt, då minskar nog intresset för dem.
 
Av någon anledning har kommunisterna alltid klarat sig i Sverige under modern tid, deras förflutna är ju lika blodbesudlad som nazisternas, det är bara att fråga de oliktänkande som hade turen att överleva åren bakom järnridån. På måndag kan vi få en regering som stöds av en partiliedare med kommunistiskt förflutet? Är det bra? Förhoppningsvis har han lärt sig något av det och därmed tar han aktivt avstånd mot Rysslands aggresiva framfart.
 
De viktigaste för mig är att vi får en regering, som aktivt jobbar för utveckling och inser att Sverige behöver småföretag för att växa, då kommer det också in pengar till välfärden . Här tror jag både Alliansen och Socialdemokraterna är överens, men hur tänker de andra?
 
Eftersom jag är norsk medborgare får jag inte rösta i Riksdagsvalet, känns lite diskriminerande eftersom jag har bott i Sverige sedan 1982, men jag skulle ha lagt min röst på Alliansen, skulle kunna tänka mig en koalition mellan Socialdemokraterna/Alliansen, det finns också mycket sunt i Miljöpartiets politik, men också mycket som bromsar företagandet.
 
Men i kommunal- och landstingsval får jag rösta, jag skrev för några dagar sedan att jag inte är Centerpartist, det är jag inte heller, men till det här valet har de presenterat en politik som tilltalar mig och de får min röst både i kommun och landstingsvalet. Det var Annie Lööf 's inspirerande tal i samband med SM i UF i Älvsjö som fick mig att få upp ögonen för Centerns politik, en kombination mellan miljö och småföretagande, men som sagt vi behöver kärnkraften tills vi har andra alternativ.
 
Oavsett vem som vinner valet, så hoppas jag att vi vaknar upp på måndag i ett Sverige som andas optimism och har framtidstro.
 

Svenska hårdostar och världens viner - Piteå Stadshotell 30/8

Publicerad 2014-09-08 13:07:49 i Allmänt,

Det har varit lite torka på bloggfronten den senaste veckan, fyra dagar i Stockholm och planering inför vårt utbildningsseminarium med Munskänkarna den kommande helgen har tagit mycket av min arbetstid, bl.a. kommer vi att lansera ett utbildningsspel till helgen, kommer att bli mycket spännande att se hur det tas emot.
 
Förra helgen hade vi höstupptakt med Munskänkarna här i Piteå och jag höll en provning på temat "Svenska hårdostar och världens viner", vad som är förvånande för mig är att osttillverkarna i Sverige inte satsar hårdare på att lansera sina långragrade ostar det ultimata sällskapet till vin. Ibland går många över ån efter vatten och betalar tre gånger så mycket för en importerad ost, känns lite dumt, vi skall ju värna om det svenska jordbruket. 
 
Under den här provningen gick jag igenom bra respektiva dåliga tillbehör till vin och ost samt att vi testade olika kombinationer och en sammanställning på detta finns här nedan:
 
Dåliga tillbehör
Både vindruvor och päron är dåliga tillbehör i kombination med vinet blir det en frontalkrock i munnen, tillsammans med ost till frukosten fungerar det, men när vinet är med kan de utelämnas, två andra vanliga tilltugg salta kex och Digestive är ocks överkurs, de salta kexen "äter upp vinet" och sötman i Digestive krockar med vinets fruktsyra.
 
Bra tillbehör
Bland grönskaker är grön paprika och selleri väldigt bra, då de har en neutraliserande effekt. Smaklösa kex som crackers och rån går bra, men känns lite tråkigt, baka hellre ett eget fruktbröd, se recept nedan.
 
Fruktbröd 
Den här satsen brukar räcka tll 4-5 mindre baguetter. Det går bra att förbereda degen i förvägen, genom att kalljäsa den i kylen över natten eller dagen, då minskar du jästmängden till 15 gram och använder kallt vatten istället.
 
Det här behövs:
3 dl vatten
25 gram jäst
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
20 st. hackade blandade torkade frukter (aprikos, dadlar, fikon)
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
1 dl dinkelflingor
1-2 dl dinkelmjöl
 
  1. Värm vattnet fingervarmt och blanda ner jästen, tillsätt sedan olivolja, salt och hackad torkad frukt.
  2. Jobba in mjölet stegvis och arbeta fram en smidig deg och låt jäsa 30-60 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader och baka ut till 4-5 mindre baguetter, låt jäsa övertäckta 20 minuter.
  4. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter tills bröden har fått fin färg.
 
Ostar och viner
Jag hade följande ostar och viner på provningen:
  1. Boxholms gräddost
  2. Falbygdens Birger Jarl Grevé
  3. Allerum Marsvinsholm Herrgårdsost
  4. Allerum Svecia
  5. Kvibille långlagrad prästost
  6. Västerbottensost
  1. Riedgeview Groosvenor (varunr 96051, pris 299,-), numera slutsåld, men byt ut mot en Blanc de Blancs Champagne.
  2. J M Brocard Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire (varunr 5595, pris 174,-), ett alternativ till Chablis är en bra Sancerre.
  3. Capitel de'Roari Amarone (varunr 12366, pris 189,-), plånboken styr vad Ni väljer, Ripasso är också ett alternativ.
  4. Allesverloren Fine Old Vintage (varunr 12109, pris 145,-), alternaitv en Port LBV.
Den givna inledningen har alltid varit hushållost och Champagne, men Ni som läste mitt inlägg om att hushållosten görs i Danmark förstår varför jag har bytt till Boxholms gräddost, en kombintation som är ännu bättre. Det viktigaste för att det skall fungera är att osten får ligga i rumstemperatur minst 6 timmar innan, det gäller alla ostarna, skär i portionsbitar och lägg i plastpåsar. Den här gången hade jag valt ett brittisk bubbel och kombintationen med gräddosten är magisk.
 
Chablis/Sancerre är perfekt till lagrade Grevé- och Herrgårdsostar. Amarone och Portvin/vin av Portvinstyp är bra till de smakrika ostarna, här går det att komplettera med en Kvibille långlagrad Cheddar. För mig är den bästa kombinationen Kvibilles långlagrade prästost och Portvin, sötma mot sälta, du vill ha mer av båda hela tiden, en farlig kombination med tanke på portvinets alkoholstyrka.
 
Lycka till!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Champagneprovning 29/8 på Brändö Konferens

Publicerad 2014-09-01 14:15:00 i Allmänt,

I fredags var det andra gången jag träffade detta härliga gäng, "women with no name", förra året provade vi vin & pralin, i fredags var det Champagne som stod på menyn. Här kommer en kort sammanställning av vad vi provade:
Provningen inleddes med ett mousserande vin från Sydafrika Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir (varunr 7889, pris 99,-), när du provar den här är den god, men vi hoppade raskt vidare till glas nummer två som var  Venoge Blanc de Noirs Brut (varunr 7872, pris 299,-), en fantastiskt god Champagne med lite mognadskaraktär gjord på 80 % Pinot Noir och 20 % Pinot Meunier. Med denna i färskt minne gick vi tillbaka till glas nr 1 och den kändes allt annat än bra, det här är väl på något vis ett tecken på att det alltid är bättre att välja Champagne. I det tredje glas hade vi en Louis Roederer Brut Premier (varunr 7602, pris 385,-), en standardcuvée på 66 % Pinot Noir och 34 % Chardonnay, som blev mångas favorit. I det sista glaset hade vi R & L Legras Grand Cru Brut Rosé (varunr 99480, pris 349,-), personligen tycker jag ofta att rosé Champagne är överskattad, men denna gjort på 90 % Chardonnay och 10 % Pinot Noir var riktigt god.
 
 
Jag brukar alltid inleda provningen med att prova en rumstemperarad hushållsost mot det första glaset, en kombination som alltid fungerar, men efter att jag upptäckte att hushållsoten produceras i Danmark blev det en Boxholm gräddost 38 %, som passade förträffligt gott, den osten är ett gott sällskap till de flesta Champagner, undervik starka ostar som Prästost, Svecia och Västerbottensnost, de är alldeles för starka och "äter upp" Champagnen, de skall ha sällskap av Amarone, Portvin m.m.
 
Här nedan följer recept på de övriga tilltuggen vi hade på provningen, alla gifter sig i munnen tillsammans med bubblorna.
 
Baconlindad dadel är väldigt inkelt, linda en halv baconskiva runt en dadel och gör på 225 grader i ugnen cirka 10 minuter, ett alternativ är att linda bacon kring en bit halloumi, toppa med en bit röd paprika, stoppa i en tandpetare så att det sitter ihop, glöm inte att blötlägg tandpetaren i vatten 5 minuter, så att den inte bränns
 
Salamiröra är också ett enkelt tilltugg som kan serveras på baguetteskiva, crostini eller knäckebröd. Kör 50 gram salami i matberedaren, tillsätt 100 gram philadelphiaost, voila, på en minut har du ett gott tilltugg, när det är så här enkelt, varför äter folk chips.
 
Ett annat gott tillbehör är röd pesto, som också är väldigt användbart, servera det på en Crostini till Champagnen på fredagen, på lördagen kan du servera ost-och pestogratinerad kyckling och det sista serveras med pasta på söndagen, tala om trestegsraket.
 
Det här behövs:

15-20 soltorkade tomater i olja, ca 100 g
1 kruka basilika
½ -1 hackad färsk röd chili
1 hackad vitlöksklyfta
150 g fetaost
1 – 1 1/2 dl olivolja

Tillbehör:

Nykokt färska pasta och en blandsallad.

Gör så här:

1. Hacka tomaterna i en matberedare eller mixer. Tillsätt bladen från
    basilikan, chili, vitlök och osten. Kör till en jämn tjock massa.

2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan
    göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt
    stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund
    i rumstemperatur.

 
För att visa på Champagnes förträfflighet som måltidsdryck, serverade jag en asiatisk räktoast som innehåller många vinovänner, exempelvis curry, sambal oelek, mango chutney, fransk senap m.m.
 
Det här behövs till 24 små toast
24 små skivor av en god hembakad baguette (de finns massor med recept här på bloggen)
Olja till stekning
 
1 kilo räkor med skal
1 dl majonnäs (se recept nedan)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk curry
1 msk mango chutney
1 finhackad vitlöksklyfta
 
Majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.
 
Gör så här:
  1. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda med majonnäsen och tillsätt sambal oelek, curry, mango chutney och vitlök.
  2. Pensla brödskivorna med olivolja, grädda i 225 grader 5-6 minuter på varje sida.
  3. Fördela räkröran på toasten.
Brieost serverades tillsammans med blåbärschutney på hembakat knäckebröd, en oslagbar kombination. kombination.
 
Blåbärschutney
2 små gular lökar
3/4 dl agavesirap
1 dl ättiksprit 12 %
1 msk olivolja
1 krm brödkryddor, alterantivt anis eller fänkål
4 dl blåbär
1 tsk salt
 
  1. Skala och finhacka lök och i olja utan att den tar färg.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka cirka 10 minuter till simmig konsistens.
  3. Häll den varma chutneyn i väl rengjorda glasburkar, förslut väl och förvara kallt så håller den minst en månad.
Grovt knäckebröd
 
1 dl sesamfrö
1 dl linfrön
0,5 dl dinkelflingor
1 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Garnering
Solrosfrön, pumpafrön och havssalt
 
Sätt ugnen på 150 grader.
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och olivolja. Rör till en lös smet.
  2. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö över en mix på solrosfrön, pumpafrön och havssalt.
  3. Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter.
  4. Låt svalna.
Ett annat lättlagat tilltugg som passar perfekt är gravlaxsnurror.
 
1 rulle smördeg
100 gram gravlax i små tärningar
2 dl grovriven smakrik ost (Allerum präst eller Västerbotten)
1 dl hackad dill
3 msk svensk senap
1/2 tsk grovmald vitpeppar.
  1. Rulla ut smördegen. Blanda lax, ost, dill, senap och peppar, fördela det jämt över smördegen. Rulla ihop den och skär i 20-25 bitar.
  2. Grädda i ugnen 6-10 minuter på 250 grader.
 Slutligen, det som är så enkelt och så gott, Västerbottenspan med smetana och löjrom.
 
Pajdeg

250 gram smör
6 dl vetemjöl
1/2 dl kallt vatten
 
Fyllning
5 ägg
5 dl grädde
5 dl västerbottensost
1 tsk salt
Svartpeppar
 
Tillbehör
Smetana, löjrom
 
  1. Arbeta ihop degen i en matberedare, Tryck ut i en långpanna 40 x 35 cm, låt pajskalet vila i ugnen en timme. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förgrädda skalet 10-15 minuter.
  3. Vispa ihop ägg, grädde och salt.
  4. Lägg osten på pajskalet, häll över gräddblandningen. Grädda i ugnen 20-25 minuter.
  5. Låt kallna, sker i portionsbitar, servera med en klick smetana och löjrom.
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela