I fredags var det andra gången jag träffade detta härliga gäng, "women with no name", förra året provade vi vin & pralin, i fredags var det Champagne som stod på menyn. Här kommer en kort sammanställning av vad vi provade:
Provningen inleddes med ett mousserande vin från Sydafrika Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir (varunr 7889, pris 99,-), när du provar den här är den god, men vi hoppade raskt vidare till glas nummer två som var Venoge Blanc de Noirs Brut (varunr 7872, pris 299,-), en fantastiskt god Champagne med lite mognadskaraktär gjord på 80 % Pinot Noir och 20 % Pinot Meunier. Med denna i färskt minne gick vi tillbaka till glas nr 1 och den kändes allt annat än bra, det här är väl på något vis ett tecken på att det alltid är bättre att välja Champagne. I det tredje glas hade vi en Louis Roederer Brut Premier (varunr 7602, pris 385,-), en standardcuvée på 66 % Pinot Noir och 34 % Chardonnay, som blev mångas favorit. I det sista glaset hade vi R & L Legras Grand Cru Brut Rosé (varunr 99480, pris 349,-), personligen tycker jag ofta att rosé Champagne är överskattad, men denna gjort på 90 % Chardonnay och 10 % Pinot Noir var riktigt god.
Jag brukar alltid inleda provningen med att prova en rumstemperarad hushållsost mot det första glaset, en kombination som alltid fungerar, men efter att jag upptäckte att hushållsoten produceras i Danmark blev det en Boxholm gräddost 38 %, som passade förträffligt gott, den osten är ett gott sällskap till de flesta Champagner, undervik starka ostar som Prästost, Svecia och Västerbottensnost, de är alldeles för starka och "äter upp" Champagnen, de skall ha sällskap av Amarone, Portvin m.m.
Här nedan följer recept på de övriga tilltuggen vi hade på provningen, alla gifter sig i munnen tillsammans med bubblorna.
Baconlindad dadel är väldigt inkelt, linda en halv baconskiva runt en dadel och gör på 225 grader i ugnen cirka 10 minuter, ett alternativ är att linda bacon kring en bit halloumi, toppa med en bit röd paprika, stoppa i en tandpetare så att det sitter ihop, glöm inte att blötlägg tandpetaren i vatten 5 minuter, så att den inte bränns
Salamiröra är också ett enkelt tilltugg som kan serveras på baguetteskiva, crostini eller knäckebröd. Kör 50 gram salami i matberedaren, tillsätt 100 gram philadelphiaost, voila, på en minut har du ett gott tilltugg, när det är så här enkelt, varför äter folk chips.
Ett annat gott tillbehör är röd pesto, som också är väldigt användbart, servera det på en Crostini till Champagnen på fredagen, på lördagen kan du servera ost-och pestogratinerad kyckling och det sista serveras med pasta på söndagen, tala om trestegsraket.
Det här behövs:
15-20 soltorkade tomater i olja, ca 100 g
1 kruka basilika
½ -1 hackad färsk röd chili
1 hackad vitlöksklyfta
150 g fetaost
1 – 1 1/2 dl olivolja
Tillbehör:
Nykokt färska pasta och en blandsallad.
Gör så här:
1. Hacka tomaterna i en matberedare eller mixer. Tillsätt bladen från
basilikan, chili, vitlök och osten. Kör till en jämn tjock massa.
2. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan
göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt
stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund
i rumstemperatur.
För att visa på Champagnes förträfflighet som måltidsdryck, serverade jag en asiatisk räktoast som innehåller många vinovänner, exempelvis curry, sambal oelek, mango chutney, fransk senap m.m.
Det här behövs till 24 små toast
24 små skivor av en god hembakad baguette (de finns massor med recept här på bloggen)
Olja till stekning
1 kilo räkor med skal
1 dl majonnäs (se recept nedan)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk curry
1 msk mango chutney
1 finhackad vitlöksklyfta
Majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.
Gör så här:
- Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda med majonnäsen och tillsätt sambal oelek, curry, mango chutney och vitlök.
- Pensla brödskivorna med olivolja, grädda i 225 grader 5-6 minuter på varje sida.
- Fördela räkröran på toasten.
Brieost serverades tillsammans med blåbärschutney på hembakat knäckebröd, en oslagbar kombination. kombination.
Blåbärschutney
2 små gular lökar
3/4 dl agavesirap
1 dl ättiksprit 12 %
1 msk olivolja
1 krm brödkryddor, alterantivt anis eller fänkål
4 dl blåbär
1 tsk salt
- Skala och finhacka lök och i olja utan att den tar färg.
- Tillsätt övriga ingredienser och låt koka cirka 10 minuter till simmig konsistens.
- Häll den varma chutneyn i väl rengjorda glasburkar, förslut väl och förvara kallt så håller den minst en månad.
Grovt knäckebröd
1 dl sesamfrö
1 dl linfrön
0,5 dl dinkelflingor
1 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
Garnering
Solrosfrön, pumpafrön och havssalt
Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och olivolja. Rör till en lös smet.
- Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö över en mix på solrosfrön, pumpafrön och havssalt.
- Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter.
- Låt svalna.
Ett annat lättlagat tilltugg som passar perfekt är gravlaxsnurror.
1 rulle smördeg
100 gram gravlax i små tärningar
2 dl grovriven smakrik ost (Allerum präst eller Västerbotten)
1 dl hackad dill
3 msk svensk senap
1/2 tsk grovmald vitpeppar.
- Rulla ut smördegen. Blanda lax, ost, dill, senap och peppar, fördela det jämt över smördegen. Rulla ihop den och skär i 20-25 bitar.
- Grädda i ugnen 6-10 minuter på 250 grader.
Slutligen, det som är så enkelt och så gott, Västerbottenspan med smetana och löjrom.
Pajdeg
250 gram smör
6 dl vetemjöl
1/2 dl kallt vatten
Fyllning
5 ägg
5 dl grädde
5 dl västerbottensost
1 tsk salt
Svartpeppar
Tillbehör
Smetana, löjrom
- Arbeta ihop degen i en matberedare, Tryck ut i en långpanna 40 x 35 cm, låt pajskalet vila i ugnen en timme. Sätt ugnen på 200 grader.
- Förgrädda skalet 10-15 minuter.
- Vispa ihop ägg, grädde och salt.
- Lägg osten på pajskalet, häll över gräddblandningen. Grädda i ugnen 20-25 minuter.
- Låt kallna, sker i portionsbitar, servera med en klick smetana och löjrom.