Erik Grödahl

Heta lammfärsbiffar med fetaost,Västerbottensmos och sås med soltorkade tomater

Publicerad 2014-10-01 07:22:00 i Recept kött,

På plats i vårt nya hem sedan tre veckor, men det tar tid att komma på plats och det märks tydligt på min bloggfrekvens den senaste månaden, men nu återstår det "bara" att tömma förrådet och lite städning i lägenheten och "lite" jobb i och kring huset. Hur än stressigt vi har det runt i kring oss, god och vällagad mat prioriterar vi alltid, det är lite som att få stanna upp och "vara sig själv för ett tag" som de säger i reklamen för Norrlands Guld. Förra veckan fick jag till en sån där fantastiskt god kombination igen, heta lammfärsbiffar med fetaost, västerbottensmos, men "grädden på moset" var såsen på hemlagade majonäs, creme fraiche och soltorkade tomater, den lyfte rätten till nya höjder.
 
 
Det här behövs för 4 personer
500 gram lammfärs
150 gram fetaost
1 gul lök
1 ägg
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
Olja för stekning
 
Västerbottensmos
800 gram potatis
2 dl grädde
1-2 dl västerbottensost
1-2 msk smör
Salt och peppar
 
Sås
1 dl hemlagad majonäs
2 dl creme fraiche
8-10 soltorkade tomater
1/2 tsk rosmarin
Salt
 
Gör så här:
  1. Koka potatisen. Under tiden biffarna steks, pressa eller mosa potatisen, tillsätt grädde, västerbottensost och smör, smaksätt med salt och peppar.
  2. Finhacka löken och smula fetaosten, blanda lammfärsen med lök, fetaost, ägg, sambal oelek och salt, forma till åtta biffar.
  3. Stek biffarna 4-5 minuter på varje sida.
  4. Sås: Finhacka de soltorkade tomaterna, blanda med majonäsen och créme fraiche, smaksätt med rosmarin och salt.
  5. Servera    

Vintips:  Såsen och moset gör att det krävs ett lite kraftullare vin med strävhet, jag har valt följande två: Pó de Poeira Tinto 2008 (beställningsortiment, varunr 79568, pris 172,-) alternativt Finca El Puig 2009 (varunr 2737, pris 195,-). Om du inte har möjlighet att köpa några av dessa två välj en Chianti Classico eller Barolo.

Lycka till och på återseende!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela