Erik Grödahl

Vem är egentligen Zinfandel?

Publicerad 2014-10-31 12:52:00 i Allmänt,

Det har gått "inflation" i italiensk "Zinfandel" på den svenska marknaden de senaste åren, när detta skrivs finns det 21 Zinfalndelviner från Italien i Systembolagets sortiment och den 1/11 släpps det två glöggsorter på Zinfandel, rätt intressant utveckling med tanke på att det för några år sedan bara fanns Zinfandelviner från Kalifornien i hos Systembolaget. Varför denna utveckling? Den frågan kan enkelt besvaras med att mindre noggranna importörer, ett monopol utan respekt för ursprung och vinproducenter i Italien som vill rida på de Kaliforniska Zinfandelvinernas framgångsvåg, skamligt kan jag tycka. Vinerna som kommer från södra Italien är gjort på en druvsort som heter Primitivo, en druvsort som man tidigare trodde var identiskt med Zinfandel, men DNA-analyser visar att så är inte fallet utan det är så att båda härstammar från den kroatiska druvan Crljenak, så kortfattat är de syster och bror.
 
Ett mycket bra exempel på detta "fusk" är vinet Caneletto Zinfandel, förvillande likt det kaliforniska vinet Gnarly Head, i Canalettos produktbeskrivning står Primitivo angivet som druvsort, förvillande eller hur? Ett annat skräckexempel är The Wanted Zin Zinfandel Old Vines, hur italienskt låter det? Det är tragiskt, pinsamt och skamligt på samma sätt. En annan intressant aspekt är att det sistnämnda vinet innehåller 13 gram socker per liter att jämföra med exempelvis Mauro Primitivo från samma region som innehåller 4 gram socker per liter. En skillnad på 9 gram kan inte vara något annat än att de tillsätter socker för att lura de stackars sockerberoende svenskarna i fällan och vad än värre är att analyser av dessa viner visar att de ibland ligger på 25 gran socker per liter.
 
Lika som bär, kopian till vänster och orginalet till höger.
 
 
Det är viktigt att du som konsumet tar ett beslut och inte köper dessa kopior, på sikt kan dessa italienska kopior sänka "varumärket" Zinfandel. I Kalfornien har de jobbat hårt med att stärka varumärket och de ligger väldigt långt framme när det gäller hållbar utveckling raka motsatsen till "namnerna" från södra Italien, Rykten i vinvärlden säger också att det ibland används druvor inköpta i Tunisien i dessa Zinfandelkopior, det är dock ingen av de som jag har pratat med som vågar att stå för det eftersom de inte finns något bevis, men ett rykte brukar inte uppstå utan grund.  Om vi skall jämföra med godis/choklad, så representerar de italienska kopioerna lösgodiset medan Zinfandelvinerna från Kalifornien är kvalitetschokladen från Amadei, Pacari m.fl.
 
Jag har fått möjlighet att prova många bra Zinfandel under året med tanke på att vi inom Munskänkarna har fokus på Napa och Sonoma Valley, men det finns så mycket mer än så. Här kommer tre rekommendationer på viner som jag har testat i samband med mässan "MItt kök" i Göteborg, vinerna ligger i beställningssortimentet, men det är väl värt att vänta en vecka på dessa godbitar, lägg din beställning redan i dag.
 
 
Från vänster på bilden har vi Rancho Zabaco Zinfandel (varunr 89948, pris 171,-), kommer från Sonoma County, här finns en inbjudande sötfruktig doft med toner av mörka bär och frukter, vinet är fylligt och smakrigt med väl integrerade tanniner och en lång eftersmak.
 
I mitten finns Paul Dolan Zinfandel (varunr 75888, pris 149,-), påminner en del om Rancho Zabaco, men är lite syltigare och mer sötfruktig i smaken.
 
Avslutningsvis min personliga favorit, Liberty School Zinfandel (varunr 75678, pris 189,-), en fantastisk doft med inslag av blåbär, björnbär, plommon och lite söta fattoner, lång, kraftfull och välbalanserad smak.
 
Årstiden kanske inte är optimal för att plocka fram grillen, så det kaske är ugnen som gäller, men en helsekt entrecote eller oxfilé med en rökig tomatsås och ungsstekt poatis eller varför inte en hemlagad hamburgare med barbequesås, rökig majonäs, coleslaw och sötpotatismos.
 
Prova och njut.
Ha en trevlig start på helgen.
 
 
 
 
 
 

Lite vitips i anslutning till vinmässan

Publicerad 2014-10-29 13:47:28 i Allmänt, Vintips,

I lördags genomfördes den andra upplagan av Vinmässan Piteå och vi upplevde att det var många som tog möjligheten att komma och prova kvalitetsviner. Själv hann jag "spotta igenom" en hel del efter mässans slut och nedanstående viner rekommenderar jag gärna, viner som kan drickas i kväll, men som också kan sparas ett antal år i källaren, perfekt som "gå bort present" eller varför inte julklapp. Jag har inte gjort någon beskrivning för respektive vin utan Ni får lita på mitt goda omdöme. Nästa anhalt för mig är "Mitt kök" i Göteborg, där jag hoppas hitta en massa spännande som jag kan rekommendera.
 

Champagne

de Venoge Blanc de Noirs (varunr 7872, pris 299,-) Frankrike/Champagne

Vita

Breuer Terra Montosa Riesling (varunr 5818, pris 199,-) Tyskland/Rheingau

GB Sauvage Riesling (varunr 5899, pris 111,-) Tyskland/Rheingau

 

Röda

Ruit Hora (nr 2842, pris 139,-) – Toscana/Bolgheri

Terreno Riserva (nr 87436, pris 179,-) – Toscana/Chianti Classico

Meerlust Rubicon (nr 2026, pris 225,-) – Sydafrika/Stellenbosch

Crasto Superior (nr 2575, pris 141,-) – Portugal/Douro

Villa Antiniori (varunr 2300, pris 139,-) – Italien/Chianti Classico

Fonterutoli (nr 32229, pris 149,-) – Italien/Chianti Classico

Château Bouscassé (varunr 2204, pris 119) – Frankrike/Madiran

Chateau de Landiras Rouge 2010 (varunr 74021, pris 148,-) Frankrike/Bordeaux

Foppiano Vineyards Petite Sirah (nr 6277, pris 145,-) USA/Sonoma Valley/Russian River Valley

Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon (nr 6723, pris 199,-) USA/Napa Valley

Sött

Niepoort Late Bottle Vintage (nr 73297, pris 109,-) Portugal/Porto

Nu är det bara att handla eller beställa beroende på sortimentet i din närmaste Systembutik.

Dagen då Pitepaleten hittade in i finrummet

Publicerad 2014-10-24 08:47:30 i Allmänt,

Det skall sägas med en gång, trots att jag har bott i Piteå i 32 år, så har jag aldrig lärt mig att tycka om palt. Jag har alltid haft svårt för tung skogshuggarmat. De flesta länder och regioner har sin version av palt, italienarna har sin gnocchi, i Baltikum, Polen, Ukraina, Ryssland, Vitryssland m.m. hittar man pelmenies, i min födelsestad Kristiansund har vi något som heter "blannabaill", en mix på fiskfärs och potatis som serveras med kokt potatis, morötter, kålrötter, stekt fläsk och smör, efter som jag är uppvuxen där har jag lärt mig att "tycka om" det, men man kan inte med bästa vilja i världen säga att det är gott. I södra Sverige finns kroppkakor, de känns lite mer lättsmälta.
 
 
Ingen kan med bästa vilja säga att ovanstående maträtt ser inbjudande ut, en grå boll på en tallrik, som skall sköljas ner med mjölk. Bara kombinationen mjölmat och mjölk bryter ju mot all logik, mjölk i sig är ju mat, det borde de flesta som har sett ett spädbarn äta från sin mammas bröst.
 
Men i går bestämde jag mig för att ge Pitepalten en sista chans, mina svärföräldrar är på besök från Estland och vi tänkte att de skulle få prova lite lokal mat för omväxlingsskull. Jag brukar ju alltid säga att Champagne fungerar till allt, så det var bara att testa. Det att servera Palt gjorde att jag fick bryta mot en av mina principer, att köpa färdig mat, när jag stod där på ICA Kvantum valde jag den dyraste, Strömlidapalten, innehållet i den tilltalade mig mest.
 
Jag hade gjort mig en målbild, palten skulle stekas i riktligt med smör, serveras på en spelgel av rårörda lingon tillsammans med riven Västerbottensost. I glasen Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut (nr 7891, pris 199,-) och Terreno Chianti Classico (varunr 2373, pris 99,-). Jag valde en relativt enkel Champagne, för jag ville så att säga inte slösa bort något bättre till denna anrättning.
 
 
Jag är den förste att erkänna, det blev riktigt bra kombinationer, den höga syra i Champagnen gifte sig med sältan i fläsket och mjölksyran/sältan i osten. Terrenos Chianti Classico passade också riktigt bra och strävheten och fruktsyran mildrades av fläsket och osten och det blev en lång och härlig eftersmak. Jag hoppas det här innebär att försäljningen av Terreno Chianti Classico ökar i Piteå så att vi får tillbaka den på Systembolagets hyllor. Genom detta tog palten sig från skoggshuggarnes matlåda i plåt in i finrummet och jag är inte främmande för att fortsätta experimentera på detta tema och kommer nog att servera det igen till utländska gäster.
Ha en bra start på helgen :-)

Räkröra med smak av pepparrot

Publicerad 2014-10-23 08:57:38 i Recept Fisk/Skaldjur,

Jag älskar räkor, rätt naturligt eftersom jag växte upp på den norska västkusten och det finns ingenting som kan mäta sig med färska räkor på morgonen. I Piteå där jag bor går det att köpa "färska" räkor, men jag föredrar istället stora räkor i lösvikt från frysdisken, de håller riktigt hög kvalitet. En "nödlösning" att alltid ha i kylen om man helt plötsligt blir sugen på en räkmacka eller en räkröra är ICA's handskalade räkor i lake.
 
Med dessa räkor i kylen går det snabbt att göra en en smakrik och god förrätt eller middag. En favorit hos mig är räkröra med smak av pepparrot, till förrätt kan den serveras på rostat bröd och för en liten matigare måltid, servera med potatis.
 
Räkröra med smak av pepparrot
Det här behövs för 4 personer som förrätt eller 2 personer som en mer mättande måltid
300 gram skalade räkor
1 dl majonäs (hemlagad)
2 dl smetana eller creme fraiche
Finhackad dill
Riven pepparrot (1-2 msk)
1 krm cayennepeppar
Salt
 
 
Gör så här:
  1. Blanda majonäs och smetana, smaksätt med dill, riven pepparrot, cayennepeppar och salt.
  2. Tillsätt räkorna.
  3. Servera på rostat bröd eller med kokt potatis.
Vintips: Bründlmayer Grüner Veltliner 2013 (varunr 2910, pris 129,-) eller Christmann Riesling Trocken (varunr 5822, pris 119,-).
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 
 
 
 
 

Tillbaka i den "grå" vardagen

Publicerad 2014-10-21 16:10:00 i Allmänt,

Det känns verkligen som om att jag har levt i en kappsäck de senaste veckorna, resmålen har varit olika (Umeå, Gällivare, Luleå, Stockholm, Kungshamn, Hunnebostrand, Stockholm, Champagne, Köpenhamn och Kullabygden), men ändamålet det samma, mat och dryck. Höjdpunkten var nog resan till Champagne, där jag var coach för vårt Munskänkslag i VM i blindprovning. Preliminärt är vi elva, men när väl poängen har räknats om så blir vi nr 6 eller nr 7 och det är ett fantastisk resultat för oss amatörer bland alla proffsen som var med, jag är mycket nöjd med laget från Lund, som var årets representanter.
 
Efter fyra dagar är det bara att konstatera, Champagne är Guds gåva till mänskligheten, men det är som med Champagne, kvalitéten varierar. Vissa av Champagnehusen är mer inriktade på turister, såsom Mumm och Moët & Chandon, det blir en källartur utan innlevelse som avslutas med att prova standardchampagner. Personligen älskar jag att besöka de små producenterna och de bästa besöken gjorde vi hos Maurice Vesselle, Brice, Eduoardo Brun och Roger Brun, här får man ofta prova "sånt som inte finns", fantastiska flaskor utan etiketter.
 
En årgång 1988 utan etikett hos Vesselle.
 
Men Champagne bjuder inte bara på bubblor, det finns också en uppsjö av fantastiska restauranger och vi fick några underbara matupplevelser.
 
 
Förrätt hos Bollinger.
 
Det känns både kul och tråkigt att vara tillbaka i den "grå" vardagen, för Er som läser min blogg är det positivt eftersom Ni får ta del av recept och vintips
 
På återseende!
 

Ett dygn med "Entreprenör" Grödahl

Publicerad 2014-10-02 11:23:55 i Allmänt,

Som egenföretagare är ingen dag den andra lik och jag har tänkt att dela med mig av min vardag ett par gånger per månad här på bloggen, så Ni får en inblick hur det fungerar i min bransch.
 
Numera ställer jag väckarklockan enbart om jag har en tid att passa på morgonen, alla övriga dagar sover jag tills jag vaknar, vilket varierar en hel del. I går vaknade jag strax innan klockan sex, det första jag gör är att läsa nyheter och mejl på telefonen. Eftersom jag skulle ha en provning på kvällen blev det en långfrukost med hela familjen innan jag skjutsade Eliazebeth till förskolan, när hon var avlämnad blev det en timmes stavgång på Grisberget, det är en gåva att få träna på arbetstid, under mina promenader lyssnar jag på musik, reflekterar, tänker ut nya provningskoncept m.m..
När jag var i mål vid 10-tiden åkte jag och shoppade till kvällens provning som var "Svenska hårdostar och världens viner". Sedan åkte jag hem, tog en dusch och gjorde i ordning allt inför kvällen, det är viktigt att ostarna får ligga i rumstemperatur minst sex timmar, den här gången blev det tio timmar. När detta var klart åkte jag till stan och åt lunch med frun. Efter lunchen blev det tillbaka hem och baka bröd inför provningen, eftersom Elizabeth skulle ha träning på kvällen gjorde jag i ordning middagen också, det blev en het potatis-och purjolöksoppa, med ett tight tidsschema är det bra med framförhållning.
 
Nybakade baguetter
 
Vid 14-tiden åkte jag till kontoret i stan, svarade på lite mejl, ringde några telefonsamtal och skrev lite utbildningsmaterial för Munskänkarna. Strax efter klockan 16 hämtade vi Elizabeth på förskolan, snabbt hem och byta om till träningskläder, för klockan 17 hade hon "Knatteskutt" på schemat den här dagen stod friidrott. När hon var klar med träningen åkte vi hem och åt middag, vi piffade till soppan med lite knaperstekt bacon, det smakade fantastiskt gott.
 
Potatis- och purjolökssoppa med bacon
 
Strax innan 19 åkte jag och började förbereda provningen, jag har med allting själv, assietter, glas, viner, ostar och tillbehör, så det blir en del bärande.
 
Många tallrikar blev det och ännu fler glas
 
Provningen började 20.15 och i vanlig ordning, ingen provning är den andra lik, men det var ett otroligt trevligt och nyfiket gäng. För mig är inte en provning "bara en provning", det skall vara lite show och underhållning också, de måste ju få valuta för pengarna. 21.45 var jag klar med provningen, snabb ihopstädning och jag var hemma vid 22-tiden, tog mig ett glas vin och tittade på sista 35 minuterna av Basel-Liverpool, det blev en besvikelse. I reklamavbrotten efter matchen fyllde jag diskmaskinen, det var trots allt 132 glas som skall diskas. Återgick till TV:n och tittade på intervjuerna och analysen från Malmö-Olympiakos, trots att jag är Djurgårdare glädjs jag med Malmös framgångar. Strax efter 23 gick jag i säng, läste lite nyheter, tittade på Instagram för att få uppslag och inspiration. Låg och funderade ett tag på min föreläsning om Lakrits, choklad och olivolja som jag skall ha i kväll, det är svårt att få in så mycket information som möjlighet på 30 minuter, det handlar om att kunna fånga åhörarna. Jag somnade innan vi hade kommit in på det nya dygnet och utan väckarklocka vaknade jag 05.45 till en ny dag med nya möjligheter, som definitivt inte kommer att se ut som gårdagen.
Tack för att du tog del av mitt dygn!
 

Heta lammfärsbiffar med fetaost,Västerbottensmos och sås med soltorkade tomater

Publicerad 2014-10-01 07:22:00 i Recept kött,

På plats i vårt nya hem sedan tre veckor, men det tar tid att komma på plats och det märks tydligt på min bloggfrekvens den senaste månaden, men nu återstår det "bara" att tömma förrådet och lite städning i lägenheten och "lite" jobb i och kring huset. Hur än stressigt vi har det runt i kring oss, god och vällagad mat prioriterar vi alltid, det är lite som att få stanna upp och "vara sig själv för ett tag" som de säger i reklamen för Norrlands Guld. Förra veckan fick jag till en sån där fantastiskt god kombination igen, heta lammfärsbiffar med fetaost, västerbottensmos, men "grädden på moset" var såsen på hemlagade majonäs, creme fraiche och soltorkade tomater, den lyfte rätten till nya höjder.
 
 
Det här behövs för 4 personer
500 gram lammfärs
150 gram fetaost
1 gul lök
1 ägg
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
Olja för stekning
 
Västerbottensmos
800 gram potatis
2 dl grädde
1-2 dl västerbottensost
1-2 msk smör
Salt och peppar
 
Sås
1 dl hemlagad majonäs
2 dl creme fraiche
8-10 soltorkade tomater
1/2 tsk rosmarin
Salt
 
Gör så här:
  1. Koka potatisen. Under tiden biffarna steks, pressa eller mosa potatisen, tillsätt grädde, västerbottensost och smör, smaksätt med salt och peppar.
  2. Finhacka löken och smula fetaosten, blanda lammfärsen med lök, fetaost, ägg, sambal oelek och salt, forma till åtta biffar.
  3. Stek biffarna 4-5 minuter på varje sida.
  4. Sås: Finhacka de soltorkade tomaterna, blanda med majonäsen och créme fraiche, smaksätt med rosmarin och salt.
  5. Servera    

Vintips:  Såsen och moset gör att det krävs ett lite kraftullare vin med strävhet, jag har valt följande två: Pó de Poeira Tinto 2008 (beställningsortiment, varunr 79568, pris 172,-) alternativt Finca El Puig 2009 (varunr 2737, pris 195,-). Om du inte har möjlighet att köpa några av dessa två välj en Chianti Classico eller Barolo.

Lycka till och på återseende!

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela