Erik Grödahl

Eriks julkalender - lucka 20

Publicerad 2014-11-29 10:43:51 i Allmänt,

Tycker du om lakrits och choklad? Då har jag hittat en öl för dig. I går provade  jag Gouden Carolus Christmas (nr 11535, pris 89.00), visserligen på fat, men jag tror inte flaskexemplaret är sämre.
 
 Det var en härlig söt doft av lakritsfudge, mörk choklad och vörtlimpa, så jag förväntade mig ett riktigt kraftpaket i munnen, döm min förvåning när jag möttes fyllig, relativt mjuk öl, men återhållen beska. Den är lömsk eftersom den är lättdrucken och alkoholhalten är 10.5 volymprocent,, så var försiktig. Den släpps fredagen den 5/12 klockan 10.00, Det finns 600 flaskor tillgängliga, så sit

Eriks julkalender - lucka 19

Publicerad 2014-11-28 05:58:29 i Allmänt,

Fredag igen,det känns som att veckorna flyger i väg. För mig återstår tre arbetsveckor innan det är dags för en lång jul- och nyårsledighet, nästan tre veckor skall jag vara ledig och vila upp mig, känner att jag är värd det efter en höst med mycket arbete. Konstaterde just att efter den här helgen har jag gjort femtio en enkelresor med flyg sedan den 1. juni, en hel del med tanke på att jag i inte var i luften mellan den 16. juni och 4 augusti.
 
Fredag och "Eriks julkalender" innebär att bakom luckan så döljer det sig bubblor och inte vilka bubblor som helst utan det är Champagne. Förra veckan provade jag Cuvée Prestige Princesse des Thunes Grand Cru från Ambonnay, en fatjäst Champagne gjort på 50 procent vardera av Chardonnay och Pinot Noir.
 
 
En komplex doft med toner av mogna röda äpplen och smörkola, moussen var mjuk och krämig, lite löjrom toppat med smetana på en bit rostat lantbröd, så var den kvällen räddad. Det stora problemet är att det kommer inte många flaskor till Sverige och den här är tyvärr inte tillgänglig för tillfället, men håll ögonen öppna efter denna producent, ibland kan du hitta deras Champagner på www.franskavinlistan.com och hittar du inte den finns det en hel del annat intressant där till lite bättre priser än hos Systembolaget.
Ha en fantastisk start på helgen.
 
 

Eriks julkalender - lucka 18

Publicerad 2014-11-27 14:30:41 i Allmänt,

Förra torsdagen bjöd verkligen på tre ölupplevelser som var varandras motsatser trots att alla tre kom från samma bryggeri, Summer Wine i Yorkshire, men så är ju det bryggeriet känt för att vara experimentella enligt deras svenske importör Galatea. Summer Wine Mokko Milk Stout (varunr 88884, pris 32,90) är ett riktigt kraftpaket, färgen är svart och det är komplex doft av nyrostat kaffe, mörk choklad, sötma och mörkt bröd. I munnen kommer det en smakexplosion, men ölen känns en då mjuk och har samma krämighet som  en vällagrad Champagne.
Serveras 12 till 14 grader antigen på egen hand, tillsammans med en cigarr på bryggan till sommaren eller till en chokladtryffel som är smaksatt med samma öl. Den säljs i kollin om sex flaskor, men det är bara positivt, för det är kärlek vid första droppen och du vill gärna prova den igen, men kraftfullheten tillåter max en per kväll, gärna delat på två.
 

Eriks julkalender - lucka 17

Publicerad 2014-11-27 14:19:23 i Allmänt,

2011 utsågs Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2008 till årets Munskänksvin, vinet kostade då 199,-. Vad har hänt sedan dess? Aktuell årgång hos Systembolaget är 2012 samt att pris och varunr är oförändrat (5818/199,-), svårt att förstå att de kan ligga kvar på samma prisnivå med bibehållen kvalitet med tanke på att både transport och lönkekostnader har ökat en del de senaste tre åren.
 
 
 
Vad som är sympatiskt med detta vin är att det kan drickas redan idag, men klarar lätt ytterligare fem år i källaren. För mig är det här ett skolboksexempel på en Riesling från Rheingau, doften är en kombination av blommighet, honung och gula äpplen och plommon, munnen möts av ett friskt vin där fräschören i gommen påminner om Granny Smith. Det här vinet är perfekt till den inkokta laxen på julbordet eller varför inte prova till en baconlinad torskrygg på surkålsbädd med vitvinssås och pressad potatis, köp 12 flaskor och drick en flaska var 6:e månad för att följa vinets utveckling.

Eriks julkalender - lucka 17

Publicerad 2014-11-26 11:27:19 i Allmänt,

2011 utsågs Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2008 till årets Munskänksvin, vinet kostade då 199,-. Vad har hänt sedan dess? Aktuell årgång hos Systembolaget är 2012 samt att pris och varunr är oförändrat (5818/199,-), svårt att förstå att de kan ligga kvar på samma prisnivå med bibehållen kvalitet med tanke på att både transport och lönkekostnader har ökat en del de senaste tre åren.
 
 
Vad som är sympatiskt med detta vin är att det kan drickas redan idag, men klarar lätt ytterligare fem år i källaren. För mig är det här ett skolboksexempel på en Riesling från Rheingau, doften är en kombination av blommighet, honung och gula äpplen och plommon, munnen möts av ett friskt vin där fräschören i gommen påminner om Granny Smith. Det här vinet är perfekt till den inkokta laxen på julbordet eller varför inte prova till en baconlinad torskrygg på surkålsbädd med vitvinssås och pressad potatis, köp 12 flaskor och drick en flaska var 6:e månad för att följa vinets utveckling.

Eriks julkalender - lucka 16

Publicerad 2014-11-25 10:47:02 i Allmänt,

I går eftermiddag/kväll var det dags igen för en utflykt till Umeå, 46 mil i regn på näst intill svarta vägar, det kan suga energi ur de flesta. På vägen dit kunde jag hålla motivationen uppe genom att se fram emot att hålla en vin och pralinprovning, men hemresan är alltid tyngre även om det går snabbare p.g.a. mindre trafik, men i går satte jag upp en målbild för att göra resan "kortare", hemma stod en flaska Mikkeller Til Fra Via (varunr 11343, pris 29,70) och väntade på mig. Jag är förvånad över att denna öl får stå på Systembolagets hyllor med tanke på den svenska alkohollagstiftningen, framsidesetiketten är ju utformad som en julklappsetikett och det är ju ett kombierbjudande, du får något på köpet. Själv var jag innblandad i något liknande under min tid som importör då vi hade ett vin från Pfneiszl som hade en dropstop som baksidesetikett, men den kom inte in i sortimentet p.g.a. att det var ett kombierbjudande. "Sverige är fantastiskt eller hur?".
 
Men nu till ölen, som förmodligen är det billigaste "cafébesök" som finns i Sverige. Doften är komplex med toner av mörk choklad, lakrits, mörkt bröd och mörkrostat kaffe. Smaken är kraftfull och känslan av mörkt bröd, mörk choklad, lakrits, kaffe och lite sälta följer med i munnen, beskan är tydlig, men med tanke på fylligheten blir det en välbalanserad öl. När jag efter 45 minuter sitter med ett tomt glas har jag fått allt som jag förväntar mig på ett café, en god macka på mörkt bröd, en kopp mörkrostat kaffe, en bit mörk choklad av bra kvalitet och avslutningsvis en bit saltlakrits, vem förutom Mikkeller erbjuder en sådan smaktallrik med tillhörande kaffe för 29,70? Den här ölen känns fortfarande ung och kommer att bli än bättre med tre till fyra års lagring. Köp hem en låda, för det här är den perfekta julklappen att ha i reserv, för tänk när du på julaftonens morgon kommer på att du har glömt att köpa en julklapp till en ölälskande god vän, du behöver inte ens köpa julklappsetiketter, den får du på köpet.
Ha en bra fortsättning på dagen.
 

Eriks julkalender - lucka 15

Publicerad 2014-11-24 10:56:56 i Allmänt,

Julkalendern är tillbaka i verkligheten efter gårdagens historiska återblick. Jag hade egentligen tänkt att rekommendera alkoholfritt i går, men vi gjorde ett fikastopp hos några bekanta i Skellefteå i går när vi åkte hem från Lycksele, jag skulle leta fram några recept här på bloggen och hittade detta inlägg från mars 2012 som jag delade med mig av i går, jag blev själv full i skratt och ibland är det kul med "en favorit i repris".
 
Helgen har varit fylld av provningar, Champagne i fredags, "Vin och Smak" och Napa/Sonoma i lördags och söndagskvällen avslutades med en genrep för min druvkursgrupp i Piteå, det här sammantaget har inneburit att jag har fått testa av en hel del bra viner som jag kommer att dela med mig av på bloggen framöver.
 
För mig finns det ingen bättre dryck än en öl med bra beska efter en vinprovning, jag brukar rekommendera weissbier, men i torsdags testade jag ett riktigt bra alternativ. Oregon West Coast Pale Ale (varunr 11754, pris 28,90) från Summer Wine Brewery i Yorkshire har en härlig sötfruktig doft med lite inslag av torkad fruk med tydliga humlearomer, gommen möts av en markerad, men balanserad beska som fräschas upp av lite citrustoner. En ale helt i min smak, att den inte är för alkoholstark gör den också till en utmärkt törstsläckare, min rekommendation är (i vanlig ordning), köp!!!
 

Eriks julkalender - lucka 14, favorit i repris från mars 2012

Publicerad 2014-11-23 20:39:00 i Allmänt,

Ibland vet jag inte riktigt vad som är hemma, men hur det än är, känslan när man efter en resa ramlar ner i soffan hemma är ”borta bra, men hemma bäst”, sedan kan ju ”hemma” ändras då och då av olika orsaker. Utifrån det här är det konstigt att alltid resan bort känns mycket kortare och lättare än resan hem, men det är väl förväntningarna på allt det roliga som väntar borta, hemma vet man att vardagen väntar med arbete, tvätt av kläder, stryka, diska m.m.

När vi bilar till och från Estland så gestaltar sig alltid hemresan på samma sätt, tidig uppstigning och avresa med båten som går klockan 07.30, av någon konstig anledning bokar vi alltid frukost på båten och vi säger alltid aldrig mer, men vem har inte sagt det i olika sammanhang.

Frukost på dessa båtar mellan Finland är en upplevelse som man gärna skulle vilja vara utan, sett till priset är väl utbudet ok till namnet, men smaklös ost, skinka, en vattning äggröra, tomatsås med lite böner i, prinskorv, saltgurka, torr färsk gurka, vattniga tomater, ägg, piroger, några röror, gravlax, smaklöst kaffe, juice samt torr äppelkaka, det hela sammantaget är ett bottennapp i klass med avståndet till havsbotten.

Men det är inte själva utbudet som gör det så vidrigt, det är merparten av de som tar del av detta utbud. Jag har ju vid mer än ett tillfälle sagt bufféer är  ”Guds gåva till begravningsentreprenörerna” . Av dessa smaklösa anrättningar äter människor som att det är sista måltiden, blandar skinka, äggröra, ost och en massa annat på tallriken och trycker i sig det med kniv och gaffel. Backar några gånger och har ett kaloriintag på en timme som är i klass med vad Peter Northug behöver för en träningsvecka under försäsongen, men inte nog med det, tepåsar, ost inlindat i servetter, kakor och annat smått och gott försvinner ner i jackfickor och ryggsäcker samtidigt som ett belåtet leende breder ut sig över deras ansikten helt omedvetna om att jag har observerat deras svinaktiga beteende. Och det är just här och nu jag kommer på det, varför vi bokar denna frukost varje gång, det är att jag får en form mental njutning av att se dessa till synes till både utseende och kläder vanliga människor förvandlas till odjur när det skall få valuta för sina 106,50.

Att det sedan återstår en timme av båtresan, 932 kilometers körning efter denna upplevelse gör väl att hemresan alltid känns längre.

Tanken var att detta blogginlägg också skulle bjuda på ”Erik’s matkasse vecka 11”, men det känns lite opassande i detta sammanhang och vi sparar den till i morgon.

Eriks julkalender - lucka 13

Publicerad 2014-11-22 11:37:26 i Allmänt,

I torsdags var jag med om en riktigt häftig ölupplevelse, här pratar vi om en schizofren öl, för den hade mer än en personlighet, trots mina doftbeskrivningar skall jag på en gång tydliggöra, jag älskade verkligen denna öl och kommer att avnjutas med jämna mellanrum.
 
Summerwine Diablo IPA (varunr 88127, pris 33,90) serveras med fördel i  en stor Cognacskupa mellan 12 och 16 grader för att blomma ut.
 
 
Den första doft jag möttes av var övermogen mango, en helt ny doft för mig i en IPA, jag ställde tillbaka ölen och lät den stå några minuter och vad hände? En helt ny doft uppenbarade sig, instängd cigarettrök, ungefär som att sitta i en bil där någon rökt, något som var vanligt när jag växte upp, inte direkt angenämnt. Men det var inte slut där... Jag smakade lite och den underbart frisk och syrlig, verkligen välbalanserad, raka motsatsen till vad den doftade. Den fick stå några minuter till och nu kom en doft jag aldrig har känt förrut i en dryck, det doftade som att komma in på vissa äldreboenden, den här lite sura doften, som infinner sig när människor får duscha bara en gång i veckan, men den smakade fortfarande bra :-). Efter ytterligare några minuter hade det sura blivit syrligt, en härlig fräsch cirusdoft, kan man annat än älska en sådan öl? Att den heter Diablo förstår jag, det är verkligen än djävul. Trots en del oangenäma dofter skulle jag kunna dricka denna sju dagar i veckan, min rekommendation är KÖP KÖP KÖP!!!!
 

 

Eriks julkalender - lucka 12

Publicerad 2014-11-21 09:00:00 i Allmänt,

Vem kan låta bli att älska Champagne? Det är som den heterosexuelle som inte kan älska någon av motsatt kön eller den homosexuelle som inte kan älska någon av samma kön, nu skall vi inte grotta ner oss i att älska, men inom Champagnevärlden finns det något för alla, förutsatt att du dricker alkohol. I går hade vi ett planeringsmöte inför "Vinets dag" och då brukar det alltid dyka upp något spännande, så också den här gången. Den här gången hade jag två att välja på och åter igen blev jag lurade av utseende och beskrvning. Normalt sätt tycker jag om Champagner som är dominerade av Pinot Noir på eftermiddagen, de har lite mer kraft och det är det jag tycker om.
 
 
Döm min förvåning när min favorit var Marguet Grand Cru Brut 2004 (nr 77117, pris 341,-) från Ambonnay gjort på 70 procent Chardonnay och 30 procent Pinot Noir, en inbjudande doft av lite övermogna äpplen och en krämig mousse som fyller gommen, den här skulle jag kunna dricka åtta kvällar av tio. Priset 341 kronor är skrattretande, vad får du för det på krogen? En enkel Prosecco eller Cava? Min rekommendation är, beställ sex flaskor redan idag, du kommer inte att ångra dig, du kommer att tacka mig.

Eriks julkalender - lucka 11

Publicerad 2014-11-20 08:45:00 i Allmänt,

Vi tog vårt "ansvar" i går, min fru och jag och firade "National Zinfandel Day", det måste ha varit ett bra val eftersom jag sitter framför datorn 05:45 och känner mig oförskämt fräsch och utvilda. Det är fascinerande vad som händer i hjärnan ibland. I går kväll hade jag planerat att prova lite mer jullöl, men när Reija från California Wines skrev till mig att det var "National Zinfandel Day" hände något i mitt huvud. Jag såg den hemlagade hamburgaren framför mig, serverad med vår egengjorda tomatsalsa, coleslaw, majonäs, ugnsstekta potatisklyftor och ett glas Zinfandel av hög kvalitét. På lunchen åkte jag hem och gjorde en deg till kalljästa hamburgerbröd och sedan var processen i gång.
Jag gick ner i källaren och tittade bland mina flaskor, det var ett svårt val, men jag fastnade för en flaska Girard Old Vine Zinfandel (varunr 22337, pris 179,-) från Napa Valley.
 
Det var ett bra val, den hade en härlig fruktighet med massor av sötfruktiga och solmogna skogsbär med en touch av mjölkchoklad i doften. Det är ett fylligt vin som fyller munnen med toner av röda solmogna bär och frukter. Ett vin som är som gjort för en grillkväll där sötman finns med i marinad och tillbehör. Min rekommendation är handla medan det finns kvar på hyllorna. Till vår middag passade det här vinet alldeles utmärkt, välgjord Zinfandel är som hand i handske för välgjorda hamburgare. Avslutningsvis måste jag skicka en tacksamhetens tanke till Reija, som påminde mig om denna dag, vad skulle det annars ha blivit?
 
 
I dag väntar en ny dag med nya möjligheter, tre spännande möten i Stockholm med helt olika inriktning, den flytande och tuggande delen kommer jag att dela med mig av här på bloggen.
Ha en bra dag!

Eriks julkalender - lucka 10

Publicerad 2014-11-19 13:00:00 i Allmänt,

Jag inledde mina julölsprovningar det här året med att prova allkoholstarka överjästa öl från USA och Belgien, kanske inte så pedagogiskt att gå från dessa till Nils Oscars Kalasjulöl (varunr 11300, pris 19,80) som är en mörk lager. I deras sällskap kändes den mer som en törstsläckare, så i går kväll gav jag den en ny chans att få hela scenen för sig själv.
 
 
Det är en klassisk svensk julöl av lite högre kvalitet, söt doft med lite toner av mörkt bröd och citrus. I munnen möts man av lite sötma från gräddkola, beskan är ganska återhållsam och det finns en bra balans. Det här är en välgjord öl som är en perfekt för julbordet, den passar till många av de klassiska rätterna, men kommer inte att lyfta dem. Den blir också lite av en kompromiss för de med olika ölsmak, lite för smakrik för de som i vanliga fall dricker ljus lager och lite för mesig för de som gillar kraft, m.a.o. här möts de på mitten.

Eriks julkalender - lucka 9

Publicerad 2014-11-18 14:59:14 i Allmänt,

Fram tills i augusti var kroatiska viner något jag hade provat och sedan glömt, men det var för att jag aldrig hade provat viner från Roxanich innan. Egendomen ligger i västra Istrien och de producerar kring 70 000 flaskor vin per år. Vad jag gillar med den här producenten är att de fokuserar på naturliga viner, minimalt med svavel och naturlig jäst, precis som ett vin skall göras, det här innebär att naturen har sin gång och smak/doft kan skilja mycket mellan de olika årgångarna av samma vin.
För ett par veckor sedan blev den "en favorit i repris" när jag fick prova ett urval av kroatiska viner i samband med mässan "Mitt kök" i Stockholm, återigen fastnade jag för Roxanich och den här gången var det deras Antica Malvazija som blev min favorit. Det här är ett spontantjäst vinr gjort på 100% Malvazija.
 
 
 
Det är ett spontanjäst vin, som är ofiltrerat och har lagrats 36 månader på ekfat. Det här vinet har en undbar gul färg som beror på att det har haft skalkontakt i cirka 100 dagar och importören väljer att kalla det för ett orange vin, något jag är den förste att instämma i.
 
Det är en komplex doft med tropisk frukt, hasselnötter och smörighet från faten med en touch av mineralitet, smaken verkligen fyller munhålan och det blir en lång och balanserad eftersmak.
 
Roxanich Antica Malvazija (varunr 75185, pris 285,-) finns i Systembolagets besällningssortiment, det är bara några klick och en vecka borta, beställ redan idag. Det här är den ultimata julklappen till en vinälskare som (tror att hon/han) har smakat allt.

 

 


Eriks julkalender - lucka 8

Publicerad 2014-11-17 12:05:00 i Allmänt,

Thomas Wassberg sade något väldigt klokt, det var i stil med: "du måste våga tänka annorlunda för att bli bäst, gör du som alla andra kan du bara bli lika bra" och det är precis så som jag tänker. I fallet att kombinera mat och dryck gör jag verkligen så och genom åren har det tillkommit en del konstiga kombinationer i andras ögon, men när de väl har fått smaka så tycker de att det här är ju fantastiskt. Ibland kan det bli fel, men då är det bara att göra om och göra rätt.
 
När jag kom hem i går föddes ytterligare en sådan "tokig kombination". Dagar på resande fot kan innebära att det blir lite si och så med maten och försenade tåg och flygplan innebar att jag missade middagen. När jag kom hem var det en ljuvlig doft i huset, nybakade bullar, men trött som jag var gick jag direkt till sängen och beklagade mig för min fru att jag var hungrig, ta en bulle sade hon och med med det försvann tröttheten och jag studsade upp, den stora frågan, vad skall jag dricka till min bulle?
 
 
I kylskåpet stod en flaska Mikkeller Santa's Little Helper (nr 11354, pris 29,70) och tittade inbjudande på mig och jag tyckte mig höra "kom och ta mig", trots att klockan hade passerat midnatt, var jag inte svårövertalad.
 
Jag öppnade flaskan och hällde upp en deciliter i en stor cognacskupa, en härlig skumkrona uppenbarade sig, doften var helt fantastisk mörk choklad, nyrostad kaffe, honungssötma och en viss brödighet, aromerna följde med i med in i munnen och det blev en härlig balans mellan beska och sötman i denna smakrika komplexa öl. Jag ställde den åt sidan, tog en tugga av fruns nybakade kanelbullar, tog ytterligare en en smutt av ölet och det blev en obeskrivligt god smakkombination. Jag vet inte om det var hungern eller tillfället som gjorde det, men efter två bullar och en halv öl, gick jag belåtet till sängen och somnade med en härlig eftersmak i munnen. Är du inte lika "tokig" som mig, prova den till en bit vällagrad ost eller en chokladtryffel, du blir inte besviken.

Lyft blicken!!!!

Publicerad 2014-11-16 20:24:01 i Allmänt,

Är det något som kan få mig upprörd, så är det alla dessa människor som inte kan lyfta blicken, likt zombies går de omkring på flygplatser, järnvagsstationer, gator och torg, ofta med hörlurar, så att de är helt avskärmade från tid  och rum. Jag vet inte hur många gånger under de tre senaste dagarana jaga har fått vika åt sidan för att inte krocka med någon av dessa zombies. Det här är en ny generation som har vuxit fram, men den består av alla ålderskategorier. Hur svårt kan det vara att lyfta blicken och se sig för. Ännu trevligare skulle det vara om de de tittade mot sina människor med ett leende på läpparna, leenden är ju något som smittar av sig och gör att det känns så mycket trevligare att leva. Själv är jag ett föredöme här, har aldrig hörlurar, tittar alltid upp mot mina medmänniskor med ett leende, som allt som oftast besvaras. Kan Ni inte lära av mig, lyft blicken och le, om inte så är det en tidsfråga innan jag kommer att gå rakt fram och krocka med dessa individer, då kanske de lär sig något. Med dessa ord önskar jag Er en trevlig avslutning på helgen.

Eriks julkalender - lucka 7

Publicerad 2014-11-16 10:39:17 i Allmänt,

Söndag förmiddag och vi är framme vid den sjunde luckan i julkalendern. Ambitionen är att presentera ett alkoholfritt alternativ varje vecka, för det finns ju de som av olika anledningar inte dricker alkohol och även de måste få vara med om lucköppningarna. Kvalitéten på de alkoholfria dryckerna har höjts de senaste åren och framför allt finns det många bra ölsorter numera.
 
 
En av mina favoritproducenter är danska Mikkeller och deras julöl Drink'in The Snow (nr 1967, pris 16,90) är mitt förstahands alternativ när jag väljer alkoholfritt, en härlig doft med toner av mörkt bröd och lite citrus, lång balanserad eftersmak, svårt att tro att den är alkoholfri med tanke på att alkoholen brukar vara en smakbärare. Passar bra både som törstsläckere eller varför inte till den inlagda sillen?
 

Eriks julkalender - lucka 6

Publicerad 2014-11-15 09:00:00 i Allmänt,

Det är lätt att bli förälskad i Portugal i allmänhet och Dourodalen i synnerhet, vänliga människor och ett kök som anpassas efter ursprung och tillgång till råvaror. Det produceras också fantastiska viner, både vitt, rött, sött, starkt och mousserande, men landet har ett problem när det gäller den svenska marknaden, de säljer alldeles för lite bag-in-box och druvsorterna är oftast lokala och okända, något som inte passar för den konservative svenske vinkonsumenten, tråkigt tycker jag.
 
 
Ett vin som jag har blivit väldigt förtjust i är Crasto Superior 2012 (varunr 2575, pris 141,-) från producenten Quinta do Crasto i Dourodalen. Ett mörktrött komplext kraftpaket med toner av mörka plommon, björnbär och choklad i doften, det blir en smakexplosion i munnen med en bra balans mellan fruktsyran och strävheten. Häll gärna upp det i en karaff 1-2 timmar innan. Vi provade själva det här vinet till en ostbricka i torsdags och det passade utmärkt, annars är det en utmärkt följeslagare till en långkokt gryta.
 
Crasto Superior passade utmärkt till ostbrickan
 
Vinet kommer att utvecklas de närmaste tre till fem åren. Så om inte vinet finns på ditt närmaste Systembolaget är det bara att gå in på deras hemsida och beställa några flaskor redan idag, för detta vin till detta pris borde vara slutsålt för länge sedan.
 

Eriks julkalender - lucka 5

Publicerad 2014-11-14 09:00:00 i Allmänt,

Fredag och full fart mot helg och vad passar inte bättre än "Guds gåva till mänskligheten", lite Champagne. När jag beskriver Champagnes allsidighet brukar jag lite slarvigt säga att den passar till allt från Corn Flakes till Surströmming med ett undantag Västerbottensost, en påstående som ligger nära sanningen. Det trevliga med Champagne är ju att den kan drickas alla tider på dygnet, det blir alltid fel, det finns väl inget trevligare än ett glas Champagne till brunchen på söndag förmiddag. Roligast är det med Champagner från mindre producenter, de som lever ut sin passion. När vi var till Champagne för fyra veckor sedan besökte vi en Maurice Vesselle, som är en av dessa små producenter, vi har tidigare haft en provning med denna producent här i Piteå och nu fick vi uppleva allt på plats.
 
Det behöver inte vara mer komplicerat än så att
prova Champagne, på besök hos Vesselle 17/10.
 
Tidigare har deras Champagner bara funnits tillgängliga via distanshandel (www.vinupplevelser.se), men sedan den 3/11 finns deras standardcuvée i Systembolagets beställningssortiment.
 
 
Jag rekommenderar varmt att Ni lägger en beställning på några flaskor Maurice Vesselle Cuvée Réservée Brut (nr 77269, pris 259,-). Druvsammansättningen är 80 % Pinot Noir och 20 % Chardonnay vilket ger en komplex doft med lite rökighet och nybakt bröd, moussen känns kräming som en hemvispad chokladmousse och efterlämnar en lång eftersmak. Den går bra att dricka redan idag, men klarar utan problem ytterligare tio år i källaren, det perfekta sällskapet till lite rostat lantbröd med löjrom och smetana.
 

Grova ekologiska fruktbröd

Publicerad 2014-11-13 15:00:00 i Allmänt,

Vad passar inte bättre till ostbrickan än ett hembakat fruktbröd. Det här brödet är mycket enkelt att baka och det kan både kalljäsas och jäsas på vanligt sätt. För mig är det lite att "jag tager vad jag haver", så mjölsorterna ändras från gång till gång, men gott blir det alltid. Självklart väljer jag ekologiska råvaror.
 
 
Det här behövs till 3 fruktbröd
3 dl fullkornsdinkel
2 dl grahamsmjöl
1-2 dl dinkelmjöl
1/2 msk salt
15 torkade frukter (dadlar, plommon, aprikoser, fikon)
3 dl vatten
25 gram jäst
2 msk olivolja
 
Gör så här:
  1. Blanda mjölet med salt och torkade frukter i en bunke (börja med 1 dl dinkelmjöl).
  2. Värm vattnet fingervarmt och smula ner jästen och tillsätt sedan olivoljan.
  3. Häll vätskan i mjölblandningen och jobba ihop till en degmassa med hjälp av en gaffel, tillsätt mer dinkelmjöl efter hand och jobba ihop till en smidig deg.
  4. Låt jäsa 30 min - 3 timmar och baka sedan ut till tre avlånga bröd (se bilden).
  5. Lås jäsa cirka 30 minuter.
  6. Grädda 10-15 min på 225 grader till bröden får fin färg.
  7. Servera till ostbricka eller som fruktostbröd.
 
 

Eriks julkalender - lucka 4

Publicerad 2014-11-13 09:00:00 i Allmänt,

Traditionen säger julmust eller jullöl till julmaten, kanske tillsammans med en julsnaps, men jag har valt att tänka lite nytt och kommer här i julkalendernn att tipsa om några riktigt bra viner som passar till julbordet, det här är ju det perfekta sättet att höja smakupplevelsen.
 
Till den rökta laxen brukar jag alltid servera ett vitt vin gjort på druvan Pinot Gris, de bästa exemplaren återfinns i Alsace i norra Frankrike, en av mina favoritproducenter där är Domaine Weinbach, som drivs av den gamle mamman Colette tillsammans med dottern Catherine. Den andra dottern Laurence (till höger på bilden nedan) som har varit vinmakare avled tragiskt i en hjärtattack i maj endast 47 år gammal.
 
 
Jag besökte dem 2005 och det var en upplevelse att bli ledsagad genom provningen av Colette, som höll i gång fem provningsrum samtidigt. Det roliga på denna provning var att när den var över, så frågade hon om vi ville prova något mer och jag svarade: "Gärna en Muscat", något som ledde till en utskällning eftersom jag ville prova ett torrt vin i slutet, men det hela slutade lyckligt och hon skickade med oss en flaska Muscat att prova vid ett senare tillfälle.
 
 
Min rekommendation till julbordet blir Cuvée Ste Catherine Pinot Gris Domaine Weinbach (nr 90504, pris 379,-), visst det är ett dyrt vin, men sett till kvalitet, värt varenda krona och det är ju bara jul en gång per år.
Pinot Gris upplevs ofta lite halvtorra eftersom de har en del restsocker, men det är bara en upplevelse, restsockerhalten brukar ligga mellan 12 till 20 gram per liter. Doften i detta vin är tropisk frukt med lite söta toner av honung, i munnen upplevs en fetma och fruktsyran är ganska låg vilket gifter sig perfekt med den rökta laxen. Jag provade själv detta vin så sent som i lördags och det var gudomligt gott. Beställ din flaska redan idag innan det hinner att ta slut.

Eriks julkalender - lucka 3

Publicerad 2014-11-12 11:46:44 i Allmänt,

Vi vänder blicken åter mot USA och landar den här gången i Frederick i Maryland, där numera Flying Dog Brewery huserar. Det hela började som ett mikrobryggeri i Aspen,Colorado 1990, men sedan produceras all öl i Frederick. I Systembolagets sortiment finns det fyra sorter Flying Dog och det är alltid ett bra köp.
 
Sedan förra måndagen finns  Flying Dog K-9 Winter Cruiser Winter Ale (nr 11012, pris 27,90) på Systembolagets hyllor och efter att ha provsmakat den är min rekommendation, handla..Det är en inbjudan frisk doft med toner av mörkt bröd och smörkola, smörkolan följer med i munnen tillsammans med torkad frukt och lite pepparkaksryddor, det är en fin balans mellan sötma och beska. Prova den tillsammans med lite Roquefort Papillion på en pepparkaka.

Eriks julkalender - lucka 2

Publicerad 2014-11-11 08:00:00 i Allmänt,

Jag älskar belgisk öl, så det är väl ingen tillfällighet att Belgobaren på Bryggargatan i Stockholm är mitt "kontor" när jag är i Stockholm, "the place to be" om du älskar belgisk öl. Något som fascinerar mig det är hur Belgien skiljer dryckesmässigt gentemot grannarna Nederländerna, Tyskland och Frankrike. Frankrike är världsledande på vin, men när det gäller öl finns det mycket att mer att önska, Tyskland i sin tur producerar vin i världsklass, är känt för sina öl, men det är olika typer av lager och veteöl, som dominerar, Holland skall vi inte prata om, ett klosteröl och något mikrobryggeri finns, men annars dominerar Amstel och Heineken, frågan är om jag någongång blir så törstig att jag köper en Heineken? Sen kommer Belgien som har en mångfald utan motstycke i Europa, häftigt hur olika det kan bli.
Det jag kan finna "negativt" är den höga alkoholhalten i många av de belgiska ölen, vilket innebär att det går att dricka en eller max två stycken på en utekväll om man inte är ett gäng som delar.
 
 
Bakom lucka två finns det en sådan alkoholstark ale. Boucanier Christmas Ale (varunr 11334, pris 25,30), som är 9,5 %, men det är en öl som är lätt att älska. En komplex doft med toner av citrus, mörkt bröd, gräddkola, kryddnejlika och torkad fruk, En frisk smak med söta inslag, den känns nästan lite krämig i munnen och den efterlämnar en lång balanserad eftersmak som påminner om saltlakrits. Jag rekommenderar varmt denna öl, köp gärna ett dussin och spara några för framtiden, för den här ölen kommer att bli bättre med lite lagring. Jag skulle servera denna öl till en Chimayost eller bara avnjuta den som den är, serveringstemperatur någonstans mellan 10 och 14 grader.

Eriks julkalender - lucka 1

Publicerad 2014-11-10 18:45:00 i Allmänt,

Dags för en favorit i repris, Eriks julkalennder, från och med idag fram till julafton kommer jag att rekommendera en juldryck eller en julklapp till den som tycker om goda drycker. Eftersom urvalet av juldrycker är så stort, räcker de inte med 24 luckor utan här blir det 44. Då kör vi....
 
Ett av mina favoritbryggerier är Lagunitas från Petaluma i Kalifornien, bryggeriet har funnits sedan 1993 och detta "mikrobryggeri" kommer snart att vara bland de tio största i USA.
 
 
En av de julöl jag verkligen tycker Ni skall köpa det här året är deras Lagunitas Holiday Ale (nr 11312, pris 26,90), stort doft med toner av mörkt bröd, torkad frukt, citrus och choklad, smaken har en bra balans mellan sötma och beska, passar bra som en apertif med en rumstemperarad smakrik ost eller varför inte på egen hand i vilofåtöljen.
 

Systemoblagets sortiment känns som ett skepp som har tappat kursen

Publicerad 2014-11-06 09:40:10 i Allmänt,

Det händer rätt ofta att jag får frågor från vänner och bekanta om vintips inför helgen, ett uppdrag som blir svårare och svårare, om de bor på mindre orter och inte har en veckas framförhållning. Systembolagets sortiment av vinor på hyllrona i vissa butiker börjar bli skrattretande, här måste ägarna (Staten) gå in och göra någonting, för att få ordning på detta skepp som befinner sig långt utanrför farleden.
 
Nu på morgonen skulle jag rekommendera ett Chianti Classico utifrån sortimentet i Piteå, det fanns ett att välja på, däremot finns det sju "Zinfandelkopior" från Apulien, 12 (???) Ripasso från Valpolicella och 13 Amarone (???) och ett oräkneligt antal odrickbara kändisviner. De flesta av dessa fyra vinkategorier är sockerbomber, lite vinernas svar på lösgodis. Jag tycker alldeles för mycket om mina medmänniskor för att de skall behöva dricka dessa menlösa viner. Visst, det finns bra Amarone och de finns bra Ripasso, men behövs det så många?
Jag hoppas du som konsument och läsare av min blogg genom dina inköp på Systembolaget bidrar till att vi får inte bättre produkter på hyllan.
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela