Erik Grödahl

Gulasch - ungersk köttgryta

Publicerad 2015-11-10 13:00:00 i Allmänt, Recept kött,

"Det är inte lätt att vara ödmjuk", jag har ätit gulasch på närmare 40 platser runt omkring i vårt avlånga land, men den bästa har jag avnjutit hemma i helgen. Framgångsfaktor, tillaga den minst ett dygn innan, gärna två så att smakerna hinner sätta sig ordentligt. 

 
Det här behövs för fyra personer:
600 gram högrev
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 paprikor
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 lagerblad
1/2 tsk hel kummin
1 tsk mejram
1 tsk timjan
400 gram krossade tomater (Mutti)
1 dl vatten
2 morötter
 
Gör så här: 
  1. Skär högreven eller fransyskan i tärningar, ca 2x2 cm.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och rensa paprika och hacka den i bitar.
  3. Värm en stekpanna och bryn köttet i omgångar i olivoljan i en stekpanna.
  4. Lägg över köttet efter hand i en stor tjockbottnad gryta.
  5. Stek lök och vitlök några minuter tills det fått färg tillsätt till grytan. Stek paprikan några minuter och tillsätt till grytan.
  6. Tillsätt tomatpuré och kryddorna, stek samt rör om i grytan i några minuter och tillsätt därefter krossade tomater.
  7. Låt grytan stå och småkoka under lock i 1,5 timmar. Rör då och då. Spä ev. med mer vatten då och då så att grytan inte kokar torr och bränner.
  8. Skala morötterna och tärna den 2x2 cm stora bitar. Tillsätt till gulaschen när 30 minuters koktid återstår.
  9. Servera ungersk köttgryta med ett gott bröd, sltgurka och smetana.
I glaset? En kraftfult rött från Villany, Szekczard, Eger eller Sopron. Titta på mina ungerska vintips.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela