Erik Grödahl

Takis Soldatos - innovativ entreprenör, men vad blir det för viner?

Publicerad 2014-06-10 15:55:00 i Allmänt,

Klockan ringde 03.15 i natt, på programmet stod en utflykt till Simrishamn och den officiella invigningen av Nordic Sea Winery.
 
Skånes landshövding Margareta Pålsson klipper 
bandet vid invigningen.
 
Vineriet startades 2008 Oneoforosgruppen. Det är ett modernt vineri och produkttionsanläggning, den största privata satsningen någonsin i Sverige. Kortfattat fungerar det så här att druvorna skördas, avstjälkas, pressas och jäser där de har vuxit, exempelvis i Franschhoeck i Sydafrika eller Toscana i Italien. Råvinet transporteras sedan i bulk med båtar till Helsingfors för vidare transport till Simrishamn, där vinet förädlas, lagras och buteljeras (tappas kanske är ett bättre ord eftersom merparten är Bag in box). Genom detta görs en hel del miljövinster, bl.a. genom att transporterna med långtradare genom Europa minskar. Men det finns en etisk sida också, det försvinner en hel del arbetstillfällen från bl.a, Sydafrka genom att jobbet med att göra etiketter, ettikettera, buteljera m.m. försvinner därifrån, men det kanske är priset de får betala i Sydafrika för att välavlönade svenskar skall dricka billiga viner. 
 
Det skall säga med en gång, jag beundrar grundaren Takis Soldatos, en entreprenör ut i fingerspetsarna som verkligen har lyckats med sitt projekt.
 
En man att beundra Takis Soldatos
 
Han har en stor fördel gentemot sina konkurrenter i Sverige eftersom Bag in box är en färskvara, plasten andas och det innebär oxidation, då är det än stor fördel att produktionen sker i Skåne jämfört med Sicilien eller Australien. 
 
Takis är också bra för Simrishamn och Skäne, hans projekt har skapat arbetstillfällen och omräknat till Malmös storlek skulle det ha inneburit 1500 arbetstillfällen.
 
Massproduktion av bag-in-box
 
Men det finns också en baksida av myntet, en hel del av vinerna är lågkvalitativa och behöver vår marknad det? Har inte svenskar råd att betala 100 kronor för en flaska viner en gång i veckan? Bland Oenoforosgruppens viner finns bl.a. Little Hero med ursprunkgsmärkning EU, literpriset för detta vin är 45,00 kronor från detta skall nio kronor moms och 22 kronor alkoholskatt räknas bort, hur mycket pengar blir det kvar till odlarna? Andra storsäljare är Umbala, Zumbali och Mauro, där liter priset pendlar mellan 48 och 66 kronor.
 
Ett stort problem vi har är att stora delar av journalistkåren i Sverige hyllar dessa viner som fynd och de finns ingen form av kritik, det gör att vi går mot mer och mer likriktade viner och Takis är smart och honom klandrar jag inte, men när skall den svenska befolkningen vakna?

Grillning och världens viner Umeå 3/6

Publicerad 2014-06-09 14:44:00 i Allmänt,

Här kommer en sammanställning av det vi provade i samband med provningen i Umeå i onsdags, förutom detta får Ni lite bonusrecept inför sommaren och det finns under rubriken "Lite extra inför sommaren".
 
Vi provade följande viner på provningen:
 
Glas nr 1: Côtes de Rhône Blanc (varunr 71947, pris 89,-)
Glas nr 2: M de Minuty Rosé (varunr 2590, pris 105,-)
Glas nr 3: Terreno Chianti Classico (pris 2373, pris 99,-)
 
Rökig majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1 1/2 dl rapsolja
1-2 krm liquid smoke
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.

Rökt laxmousse (räcker till ca 20 personer som tilltugg)
100 gram rökt kallrökt lax
25 gram rumstempererat smör
2 1/2 msk creme fraiche
några stänkt worchestersauce
1/2 msk gräslök
  1. Mixa alla ingredienserna i en matberedare. Servera på crostini eller dinkelknäcke.
 
Smördegssnurror med röd pesto 20-25 st
 
1 rulle smördeg
 
Röd pesto

15 soltorkade tomater i olja
1 kruka basilika
1/2 hackad färsk röd chilli
1 hackad vilöksklyfta
150 gram fetaost
1 dl olivolja
 
Det blir en del pesto över, som kan serveras till pasta, på crostini eller liknande.
 
  1. Hacka tomaterna i en matberedare, tillsätt basilikabladen, chilli, vitlök och ost. Kör till en jämn tjock massa. Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra.
  2. Rulla ut smördegen, fördela röd pesto, rulla ihop och skär i rullar
  3. Grädda i ugnen 6-10 minuter på 250 grader.
Lite extra inför sommaren
 
För att visa på en Champagnes förträfflighet som måltidsdryck, serverade jag en asiatisk räktoast som innehåller många vinovänner, exempelvis curry, sambal oelek, mango chutney, fransk senap m.m.
 
Det här behövs till 24 små toast
24 små skivor av en god hembakad baguette (de finns massor med recept här på bloggen)
Olja till stekning
 
1 kilo räkor med skal
1 dl majonnäs (se recept nedan)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk curry
1 msk mango chutney
1 finhackad vitlöksklyfta
 
Majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.
 
Gör så här:
  1. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda med majonnäsen och tillsätt sambal oelek, curry, mango chutney och vitlök.
  2. Pensla brödskivorna med olivolja, grädda i 225 grader 5-6 minuter på varje sida.
  3. Fördela räkröran på toasten.
Brieost serverades tillsammans med fikonmarmelad på Finncrisp med kummin, ytterligare en klockren kombination.
 
På mina hembakta knäckebröd serverade jag en salamiröra, som enkelt görs genom att första köra ca 80 gram salami i matberedaren, tillsätt sedan 200 gram Philadelphia ost.
 
Grovt glutenfritt knäckebröd
 
1 dl sesamfrö
1 dl linfrön
1/2 pumpakärnor
1/2 dl solroskärnor
1 dl quinoamjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Garnering
Havssalt
 
Sätt ugnen på 125 grader.
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och olivolja. Rör till en lös smet.
  2. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö havssalt.
  3. Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter.
  4. Låt svalna.

Jordgubbspaj

Publicerad 2014-06-07 17:31:58 i Allmänt,

Nu duggar festerna tätt, nationaldagen avverkad, studentfester och midsommarfester väntar och vad passar inte bättre en en jordgubbsdessert gjort på svenska jordgubbar. Receptet på denna paj kommer från Allt om Mat och vi hade den som dessert på vår cykelutflykt med Munskänkarna förra helgen, den var mycket uppskattad.
 
 
Det här behövs till 12-15 bitar

250 gram digestivekex
150 gram smör
3/4 dl muscovadosocker
 
Fyllning

500 gram jordgubbar
2 äggvitor
3/4 dl strösocker
1 tsk pressad citronsaft
1/4 tsk rivet citronskal
2 dl vispgrädde
 
Garnering
Jordgubbar 
1/2 smulad digestivekex
 
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan sockret, rör tills det har smält. Häll smöret över kexsmulrona och blanda snabbt ihop. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Spara 1/2 dl av smulorna till garnering.
  2. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 7-10 minuter. Ta ut och låt bottnen kallna.
  3. Rensa jordgubbarna och mosa med en gaffel. Vispa äggvitor, socker, citronsaft och skal till ett fast skum. Vispa grädden. Vänd försiktigt ner jordgubbar och grädde i äggvitorna.
  4. Ställ pajen i frysen och låt stå ca en timme.
  5. Ta fram och tina pajen i rumstemperatur ca 10 minuter. Garnera med smulor och jordgubbar.
Dryckestips:

En av många myter som fortfarande lever är jordgubbar och Champagne, en kombination som inte fungerar. Vi testade både Champagne och Asti Cinzano (varunr 7711, pris 69,-) i samband med vår Munskänksaktivitet och Asti Cinzano fungerade klockrent, Champagne blev en frontalkrock. 
Ett bra alkoholfritt alternativ är Billabong Sparkling Brut (varunr 1945, pris 54,-), trots att den har beteckningen Brut innehåller den 53 gram socker per liter.
 
 

Svensk nationaldag - varför det?

Publicerad 2014-06-06 21:03:19 i Allmänt,

 
I dag har Sverige firat sin nationaldag och med största sannolikhet har firandet skilt sig åt mellan landets orter, byar och städer. Själv började jag dagen med en liten promenad i stadens centrum och det var inte mycket som påminde om en nationaldag, jag såg knappt en svensk flagga. Vi gjorde dock ett nytt försök vid lunchtid och tog del av nationaldagsfirandet i Badhusparken, solen sken, massor med folk, hoppborg för barnen, kostnärer och uppträdanden, ett jättetrevligt arrangemang, men inte mycket som påminde om en nationaldag förtutom flaggorna. På en nationaldag vill jag se folkdräkter, höra "Du gamla du fria" och allt annat som är svenskt. Fast å andra sidan fanns det något som kändes väldigt svenskt och det var klädseln, åttio procent var klädda för att jobba i trädgården, m.a.o. som många svenskar går omkring på stan.
 
I mina ögon är det svårt att skapa en tradition, det är som med svenska cupen i fotboll, en turnering utan traditioner, som lever ett liv i skymundan. Det blir än svårare där du ibland se som rasist om du har en t-shirt med en svensk flagga eller att det inte är tillåtet att sjunga nationalsången på skolavslutningen. Tyvärr skapar nog dessa konstigheter en grogrund för rasism.
 
 
För mig som har kommit inflyttad till Sverige finns det två saker som är väldigt svenskt och det är Kalle Anka på julafton och midsommarafton. För mig är midsommarafton det som mest påminner om en svensk nationaldag, Jag tror merparten av svenskarna vet varför de firar midsommar, men hur många vet varför de firar nationaldagen? Midsommarfirandet i Svedrige har traditioner och är unikt och något liknande finns inte i andra länder, så håll tillgodo i två veckor till svenskar så har Ni Er nationaldag.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela