Erik Grödahl

Tänk på detta när du köper ditt nästa vin

Publicerad 2014-07-28 17:09:05 i Allmänt,

Efter en välförtjänt sommarvila är jag tillbaka. Jag kommer att fortsätta dela med mig av i första hand recept och dryckestips, men även lite annat smått och gott.
 
Sommaren är ju en årstid då alkoholkonsumtionen ökar och det farligaste med alkohol är ju självklart alkoholen, men svenskarnas favoritförpackning för vin är också farlig i sig. Den här sammanställningen har jag fått ta del av från en av våra medlemmar som vet hur det fungerar i verkligheten, så ha detta i åtanke nästa gång du köper vin.
 
Varför jag inte vill dricka vin från Bag-in-box? Anledningarna är dels hälsorisker dels sämre kvalitet, båda av tekniska skäl:

Restmonomer / Hälsa

Plastpåsen (bag) är sista steget i en tillverkningsprocess där olja har gått igenom ett antal fraktioner till plast. Plasten är i första stadiet ”monomer” och omvandlas sedan till ”polymer”. Då har vi de långa fina molekyler med hållbarhet och formbarhet, som man behöver. I denna process tas inte alla monomer-molekyler upp utan några gider obundna med som restmonomer. Plasten kan formas på ett antal olika sätt, för att göra en bag blåser man ett rör som direkt skärs till plastbanor. Dessa svetsas samman till en bag. Plastbanorna kan tillverkas sterilt. De förvaras vikta mot varandra utan kontakt med luften. Förfarandet är bra då man undviker smuts och bakterier, däremot kan man inte bli av med de föroreningar (restmonomer) som finns i plasten själv. Dessa finns kvar i den fyllda påsen och i dess innehåll.

I andra tillverkningsmetoder renar man plasten på olika sätt, Tetra har till exempel i många år dammsugit plastbanan för att ta bort fria plastpartiklar och kanske annat också.

Det finns så vitt jag vet inte några regler som begränsar halten restmonomer eller ens varnar för detta. Det är ändå antal o-organiska partiklar som tas in i människans kropp och stannar där. Jag föredrar andra ämnen som till exempel vin. Även om detta kan leva rövare ett tag, försvinner det ändå så småningom.

Eftersom jag har arbetat med plast och Bag-in-Box i många år är jag kanske speciellt känslig. Jag känner starkt den stickande plastlukten i en tom påse eller i en tömd påse från ett rent vitt vin. Skär upp den tömda påsen någon gång, lukta på plasten innan monomeren hinner dunsta ut i luften. Försök att undvika att tänka på att så luktar Du nu då inuti !

Oxidation / Kvalitet

Plasten hindrar inte syret från att tränga igenom plastväggen och in i vinet. Därför ”metalliserar” man plasten. Detta innebär att plasten täcks med små aluminium-partiklar. Dessa är inte helt sammanbundna utan det finns visst utrymme kvar för syret att tränga igenom. När man börjar tömma boxen skrynklar sig plastväggarna och en del aluminium faller bort och öppnar för den objudna gästen syre. Syregenomträngningen går ganska långsamt och det är ändå en hyfsad förpackning för förvaring under en kortare tid. Vinleverantörerna vill inte riskera att vinet snabbt blir obrukbart utan tillsätter kemikalier som gör att vinet håller sig utan oxidation.

Kvalitetsaspekten förstärks av att Bag-in-Box är det billigaste vinet. Man tar inte sina bästa kvaliteter, det kanske till och med är så att men kemikalier blir kvalitetsskillnaden inte så stor.

Krångligt? Javisst, men så är det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela