Erik Grödahl

En dåres försvarstal

Publicerad 2014-01-31 23:22:47 i Allmänt,

Om det inte redan är ute på webbnyheterna, så dröjer det inte länge förrän denna nyhet finns både på nätet och i tryckt form i PT. Ordet nyhet är väl att ta i, det är ett beslut från Skattemyndigheten från juni 2013, men nyhetsmässigt ligger det rätt i tiden att publicera det nu eftersom mitt namn är i ropet. Många kan tycka att PT mellan varven hänger ut enskilda personer, men likaväl som de skriver något positiv om en människa har tidningen också en skyldighet att redovisa medaljens baksida. För min del var det guld som glimmar förra veckan, nu är det något helt annat, det handlar om något av det värsta du kan göra i Sverige rent juridiskt, att göra fel rent skattemässigt.
 
För att tydligöra det hela så gäller beslutet ett företag som heter Sommage AB som jag har varit delägare till och numera är ägare till.  Min enskilda firma Erik Grödahl Consulting, där jag håller vinprovningar, föreläsningar, utbildningar m.m. har inget med detta att göra. 
 
Jag skall kortfatat redogöra för vad det handlar om. Jag och ytterligare sex personer startade för sex år sedan ett företag där vi hade ambitionen att under ett eget varumärke sälja alkoholhaltiga produkter via Systembolaget. Innan vi startade företaget tog vi hem olika produkter från ett företag i Estland för att använda vid marknadsföring. Vi fick tillstånd att importera alkohol i april 2009, vi har fram till och med maj 2013 sålt både viner och etylalkohol via Systembolagets beställningssortiment och restauranger. Under samma period har vi fått hem varuprover, som vi har registrerat hos Skatteverket, men vi har felaktigt inte betalt skatt för dessa.
 
Vi har också flyttat vårt lager inom befintlig byggnad vilket inte är tillåtet, ett beslut som jag inte medverkade till, men får ta ansvaret för, en annan försvårande omständighet är att vi har köpt viner från producenter i Ungern och Österrike som inte är anslutna till det digitala system som används inom EU. Det visade sig också att vi bara hade tillstånd att importera etylalkohol och inte vin, det här påtalade jag själv för Skatteverket och vi fick sedan tillstånd. Det här ledde till att Skatteverket i september 2012 beslutade att göra en revision av vår verksamhet gällande perioden maj 2010 till september 2012. Som den ärliga människa jag är informerade jag också om de inköp vi hade gjort innan vi fick tillståndet, vilket i efterhand visade sig vara dumt, det gjorde att skatteskulden blev ännu högre.
 
I sak är Skatteverkets bedömning korrekt när det gäller att vi inte har redovisat skatt för varuprover m.m., men det är ju inte så att vi medvetet har undanhållit att betala skatt eftersom vi har registrerat att vi har mottagit denna alkohol hos Skatteverket. Jag har försökt ha en dialog med Skattverket, där jag har tyckt att en del av inköpen inte borde beskattas samtidigt som vi borde slippa skattetillägg, men det är som att tala för döva öron. Här gäller omvänd bevisbörda och när de har bestämt något då är det så, i det här fallet är Sverige den sista Sovjetstaten, ursäkta en dålig jämförelse, men om du våldtar eller misshandlar, ja till och med mördar finns det en möjlighet att slippa straff, för det går inte att bevisa uppsåt m.m., men handlar det om skatter är du dömd i förväg.
 
Visst, det har skett en del fel under resans gång och det kommer att kosta mig mer än 500 000, men hur än jag vrider och vänder på det, det är ju bara pengar och min ambition är att betala dessa pengar, fast det beror ju på vad Skatteverket anser, de kanske hellre sätter bolaget i konkurs Då är alla förlorare..
Nu har jag från och till oroat mig över detta, ja under en period var jag orolig att dömas för skattebrott vilket kunde ha lett till fängelse. Det finns säkert de  ute i samhället som "dömer mig" för detta, men jag som har bra insyn i den här branschen anser nog att jag kan gå med huvudet högt, jag har varit öppen, ärlig, samarbetsvillig och inte undanhållit några uppgifter, det kanske är det som är felet att jag var för ärlig.
Den stora frågan är blir det ett stort mediadrev mot mig nu och jag blir "persona non grata" eller förstår gemene man och kvinna hur komplicerat det ibland kan vara?
Ett stort tack för att du läste dessa rader.

Dinkelsemla - Så nyttig att du kan äta två

Publicerad 2014-01-29 10:31:00 i Allmänt,

Det är över en månad kvar till fettisdagen, men redan nu översköljs butikerna med allehanda kopior på semlor. När jag såg Bonjours semla på ICA Kvantum i tisdags fick jag inspiration att göra en "nyttig" semla som motpol.
Här har jag använt dinkelmjöl, agavesirap m.m. Genomgående ekologiska råvaror i den mån det är möjligt.
Jag testade att kalljäsa över natten och det fungerade jättebra.
 
Det här räcker till 10-16 semlor beroende på storlek
 
25 gram jäst för söta degar
50 gram smör
2 1/2 dl kall mjölk
6-7 dl dinkelmjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
1.1/4 dl kesella
3 msk agavesirap
1 tsk malen kardemumma
2 krm salt
1 ägg till pensling
 
  1. Smält smöret, blanda med mjölken och låt svalna. Rör ner jästen tills den löser sig.
  2. Blanda ner kesella, agavesirap, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Låt jäsa i kylen 8-16 timmar.
  4. Baka ut till önskad storlek och låt jäsa 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i 225 grader 8-10 minuter.
Mandelmässa
3 dl mandlar
2 msk agavesirap
2 msk grädde
 
  1. Skålla mandlarna (koka upp vatten och låt mandlarna ligga 3-4 min), låt dem torka.
  2. Kör i matberedare och blanda med agavesirap och grädde.

Servering

5 dl grädde
2 msk agavesirap
Florsocker 
  1. Skär av toppen på bullen. Gröpa ur och mixa med mandelmassan. Fyll semlorna med mandelmassa/brödgröp.
  2. Vispa grädden och smaksätt med agavesirap, toppa semlan med grädde, sätt på locket och sikta över florsocker.

 Servera med nybryggt ekologiskt kaffe,

Hemligheten bakom en god hemlagad pizza

Publicerad 2014-01-28 07:16:00 i Allmänt,

Inte ens på nyårsdagen skulle jag välja att gå till en pizzeria och köpa en pizza, varför betala för något som är så mycket sämre än det jag själv gör. Allt som oftast möts kunden av allehanda halvfabrikat, färdigriven ost från kanter och någon form av hoppressad skinka, det finns de som har burkchampinjoner och inlagd burkananas på pizzorna, vakna det är 2014 i Sverige där vi har tillgång till fantastiska råvaror. Visst finns det en del undantag, men de är lätträknade.
 
Med lite planering kan pizzan bli snabbmat även hemma genom att kalljäsa degen och ha gjort såsen i förväg, då är det bara att hacka och skiva det du vill ha på pizzan under tiden ugnen värms upp.
 
Hemligheten bakom en god hemlagad pizza är en god deg, bra tomatsås och framför allt råvarorna. I den mån det är möjligt använd ekologiska råvaror.
 
 
Det här behövs för 2 pizzor (räcker till minst fyra personer)
2 1/2 dl vatten
2 msk bra olivolja
25 gram jäst
salt
3 dl durumvetemjöl
3 dl dinkelmjöl
 
  1. Värm vattnet till 37 grader (använd kallt vatten vid kalljäsning), lös upp jästen i vattnet och blanda ner olja och salt. Arbeta in mjölet för hand till en smidig deg. Låt jäsa 30-45 minuter i rumstemperatur eller från åtta timmar och uppåt i kylen under en fuktig kökshanduk om du kalljäser.
Tomatsås
400-500 gram passerade eller krossade tomater (Mutti eller ekologiska)
2 medelstora gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 - 1 1/2 tsk rårörsocker
1 tsk salt
2-3 krm nymald svartpeppar
Olja
 
  1. Finhacka lök och vitlök tills den blir mjuk, tillsätt passerade tomater, tomatpuré, råsocker, salt och svartpeppar, koka upp, låt puttra på svag värme 30-60 minuter. (Såsen blir godast om den görs dagen innan).
Fyllning/toppning
Jag mixar gärna Mozzarella med någon smakrik hårdost. I övrigt tar jag vad som finns hemma vilket brukar bli salami, grön paprika, färsk svamp, fetaost, oliver.
 
  1. Sätt ugnen på 250 grader och stoppa in en plåt.
  2. Kavla ut pizzan på ett bakplåtspapper, bred ut tomatsåsen. Lägg alltid på hårdosten först sedan fyllningen och avsluta med mozzarella. Strö över färsk oregano.
  3. Dra över bakplåtspappret med pizzan till den varma plåten, kasta in några isbitar i ugnen eller spruta lite vatten, grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.
Servering
Jag droppar gärna på lite bra olivolja, flingsalt och ruccola
 
 
 
 
Vintips:
Självklart en italienare och eftersom pizza är vardagsmat får det bli ett vardagsvin, jag väljer Terrenos Chianti Classico (varunr 2373, pris 101,-)
 

Räkmacka gjord på kalljäst tekaka

Publicerad 2014-01-26 20:38:00 i Allmänt,

Jag fortsätter experimentera med kalljäsning, lördag morgon bakade jag tekakor, perfekta att göra räkmackor på.
 
 
 
Kalljästa tekakor (10 st.)
3 dl kallt vatten
25 gram jäst
2 msk olivolja
3. 1/2 dl dinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl
1 dl fiberhavregryn
1 1/2 tsk salt
 
Gör så här:
  1. Rör ut jästen med kallt vatten i en bunke, tillsätt olivolja och salt, blanda ner mjöl- och havregryn och arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Täck bunken med en fuktig handduk och låt jäsa i kylen över natten.
  3. Dela degen i 10 delar och rulla till bullar som du sedan trycker ut till runda kakor, lägg på en bakplåtspapper på en plåt, nagga med en gaffel och jäst övertäck i 20-25 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader, grädda sedan 10-15 minuter mitt i ugnen tills de fått fin färg. Om du vill ha lite mjukare skorpa kan du spruta på lite vatten eller täcka dem med en fuktig kökshanduk.
Servera med majonnäs, nyskalade räkor och ägg.
 
Majonnäs
1 äggula
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1.5 krm salt
0.5 krm vitpeppar
2 dl neutral rapsolja, exempelvis Zeta
 
  1. Mixa ihop alla ingredienser förutom oljan och vitlöken, använd mixerstav med visp.
  2. Tillsätt oljan droppvis och vispa hårt till krämig konsistens.
 

Så mycket billigare, så mycket bättre, hemlagad daim

Publicerad 2014-01-25 18:02:22 i Allmänt,

Daim som smakar Daim är gott, men många av dagens ungdomar har aldrig smakat en Daim som smakar Daim utan det är en produkt som år för år bara blir sämre och sämre och bakom det hela står Kraft Food, ett företag där vinstoptimering är betydligt viktigare än deras kunders hälsa.
 
Att göra egen Daim är både enkelt och billigt, men framför allt, du vet vad du äter.
 
 
 
Ingredienser
3 dl ljus sirap
3 dl ekologisk rårörsocker
3 dl ekologisk vispgrädde
 
150 gram Blanxart eller Valrhona mjölkchoklad (undvik Marabou m.m.), Blanxart går att köpa via mig eller Zabeda.
 
Gör så här:
  1. Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Koka smeten till 140° eller tills smeten håller kulprovet. Klä en form, ca 25×25 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen. Låt stelna i rumstemperatur.
  2. Smält chokladen i en skål i mikrovågsugn eller över vattenbad. Bred ut chokladen över kolasmeten. Låt stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt daimen i lagom stora rutor när chokladen stelnat helt. Förvara svalt.
  3. Kulprov! Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Den ska vara fast till hård.

Vinets dag

Publicerad 2014-01-22 07:56:00 i Allmänt,

Från och med i år är den 22 januari Vinets Dag i Sverige! Egentligen är det St. Vincent's Dag som firas i alla vinproducerade länder som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom.

I Sverige är vi begåvade med Bokens dag, Alla Hjärtans Dag och till och med Kanelbullens dag men nu är det dags att lyfta fram svensk vinkultur på bredden och uppmärksamma vinet som njutning, dess roll i måltiden och andra tillfällen där det förhöjer stämning och upplevelser. Munskänkarna, Vinskribenterna, Sommeliererna och många andra vinälskare slår ett extra slag för vinet denna dag och uppmanar Sverige att dricka ett riktigt gott glas vin och gärna kosta på sig något utöver det vanliga vardagsvinet. ”En boxfri dag” är en utmärkt ide om man med det menar att dricka mindre och bättre! Eller gärna ge bort en flaska riktigt bra vin…

När vi denna dag utropar Vinets Dag arrangerar Munskänkarna för första gången officiellt Svenska Mästerskapet i Vinprovning med deltagande lag från Munskänkarna, Sommelierföreningen, Sommeliergillet, Vinskribenterna, Vinimportörerna och Systembolaget. Dessa fyra-manna lag provar 8 viner, 4 vita och 4 röda där druva, ursprungsland, region, producent och årgång skall identifieras.

Munskänkarna ställer upp med sitt lag som deltog i amatör-VM i Bordeaux i höstas. Sommelierföreningen toppar sitt lag med den regerande europamästaren Arvid Rosengren som vann Sommelier-EM i Italien 2013. Vinskribenterna har bland annat med ”kändisarna” Per Bill och Mischa Billing i laget.

Det blir en tuff och spännande tävling laddad med härliga ursprungstypiska viner, lite prestige och mycket glädje!

Många restauranger kommer att erbjuda sina gäster intressanta högklassiga viner på glas under parollen ”ett glas spännande vin för varje gäst”.

Vi hoppas att alla Sveriges vinvänner engagerar sig i denna manifestation, öppnar en flaska och bjuder sina närmaste och vänner på en härlig vinupplevelse och ”dricker mindre och bättre”.

Ett stort antal av Munskänkarnas 150 sektioner håller spännande provningar på Vinets Dag vilket innebär att många av de 25.000 medlemmarna är engagerade i att sprida parollen ”njutning  genom kunskap”.

St. Vincent

St. Vincent var alltså en martyr från tidig kristendom, en spansk diakon som greps
under religionsförföljelserna runt år 304. Han torterades men vägrade ge upp
sin tro och enligt sägnen var det trots flera avrättningsförsök nästan omöjligt
att ta död på honom. Därför blev han sannolikt vinodlarnas helgon som en
sinnebild för vinrankans oerhörda livskraft. En annan myt runt St. Vincent är
att han stannade till vid en vingård för att prata lite med vinodlarna allt
under det att hans åsna passade på att glufsa i sig skotten på vinrankorna.
Året efter blev skörden mindre och otroligt mycket bättre vilket tolkades så
att åsnan hade uppfunnit beskärningen, en central del i modern
vinframställning!

Grovt knäckebröd

Publicerad 2014-01-22 06:00:00 i Allmänt,

1 dl sesamfrö
1 dl linfrön
0,5 dl fiberhavregryn
1 dl fullkornsdinkel
1 dl grahamhamsmjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Garnering
Solrosfrön, pumpafrön och havssalt
 
 
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och olivolja. Rör till en lös smet.
  3. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö över en mix på solrosfrön, pumpafrön och havssalt.
  4. Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter.
  5. Låt svalna.

Ungerskt bondbröd med potatis

Publicerad 2014-01-21 07:00:00 i Allmänt,

Vad vore en ungersk gulasch utan ungerskt bondbröd? Så här kommer recept på ytterligare ett gott kalljäst bröd.
 
Ingredienser
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
2 pressade kokta potatisar
2 1/2 dl grahamsmjöl
4 dl dinkelmjöl
 
Gör så här:
 
  1. Smula jästen i en bunke Ha i vätskan och olja Pressa i potatisen och lägg i saltet. ha i lite mjöl i sänder och gör en deg. Arbeta  till en blank ganska löst  deg. Jäs övertäckt i kylen över natten (fungerar också 40 min i rumstemperatur).
  2. Knåda degen och forma en rund bulle Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs i 30 minuter.
  3. Grädda 25-30 min på 200 gr.
Servera till exempelvis soppor och grytor.
 
 

Morots- och äppelbröd "my way"

Publicerad 2014-01-17 11:45:00 i Allmänt,

Inspirerad av ICA's tidning Månadens skörd bakade jag dessa frukostbröd. De blev sagolikt goda och genom att kalljäsa över natten, går det snabbt på morgonen och hela köket fylls av doften av nybakat.
 
Det här behövs för 9 bröd
 
Ingredienser
25 gram jäst
4 dl kallt vatten
1 liten grovt riven morot
1 grovt rivet äpple
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
4 dl fiberhavregryn
2 dl durumvetemjöl
2 dl vetemjöl special
4 dl dinkelmjöl fullkorn
1 tsk salt
 
  1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Blanda ner rivna morötter och äpplen. Tillsätt olja, honung, salt och havregryn, eventuellt kan du låta det svälla tio minuter alternativt tillsätt mjölet på en gång och arbeta fram en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt med en blöt bakduk i kylen över natten.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg degen på plåten. Platta ut den så att den täcker ungefär halva plåten, strö över havregryn, skär i nio rutor och nagga med gaffel. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225 grader 10-15 minuter innan bröden skall gräddas.
  3. Grädda 15-20 minuter i mitten av ugnen.
 
 
Serveringstips:
Servera med avokado, ICAs ekologiska fetaost och alfagroddar.

 

Ugnsstek torsk med blomkålspuré och avokadokräm

Publicerad 2014-01-17 05:40:00 i Allmänt,

Eftersom jag är uppvuxen i Norge vet jag hur färsk torsk smakar, därför köper jag aldrig "färsk" torsk här utan går till frysdisken, ICA's portionsförpackade ryggfiléer är av mycket hög kvalitet till ett mycket bra pris. Vi brukar alltid att ha några ryggfiléer i frysen, de går snabbt att tina också. Vi hade ett blomkålshuvud i frysen och då blev det naturliga valet att servera blomkålspuré till torsken.
 
Det här behövs till 2 personer
 
2 ryggfiléer á 140 gram
Skal och saft av 1/2 citron
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
 
Blomkålspuré
400 gram blomkålsbuketter (ca 800 gram blomkål)
5 dl vatten
1 1/2 msk koncentrerad kycklingfond eller 1 ekologisk kycklingbuljontärning
2 msk smör
2 msk creme fraiche eller smetana
 
Avokadokräm
1 avokado
2 msk creme fraiche eller smetana
Salt och peppar
 
Serveringstips
Inlagd rödlök
 
 
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader, blanda olivolja, citronsaft och skal. Lägg torsken i en ugnsfast form, salta och peppar och häll över citronblandningen. Stek i ugnen 12-15 minuter.
  2. Koka upp blomkålsbuketterna med vatten och kycklingfond, låt koka 8-10 minuter. Hälla av kokvattnet (spara lite), mixa blomkålen med mixerstav tillsätt smör och creme fraiche, späd med lite av kokvattnet.
  3. Mixa avokado med creme fraiche, smaksätt med salt och peppar.
  4. Servera med inlagd eller marinerar rödlök.
Smaklig måltid!
 

Pasta med het tomat, bacon- och bönsås

Publicerad 2014-01-16 06:00:00 i Allmänt,

Att ha förkokta bönor i frysen förenklar tillvaron, i det här fallet har jag använt borlottibönor. Här är en lättlagad och billig middag. Den här rätt kan enkelt anpassas för icke köttätare genom att byta ut baconet mot exempelvis Hälsans kök a la bacon, ovo vegetariska tärningar, ett annat alternativ är att öka mängden till 2,5 dl)
 
Det här behövs för 2-3 personer
 
2 dl förkoka borlottibönor
1 paket bacon (går också att byta ut mot Hälsans köks 'a la bacon, ovo vegetariska tärningar)
1 liten purjolök eller gul lök
1 burk krossade eller passerade tomater (400-500 gram)
1 dl creme fraiche eller smetana
1 tsk sambal olelek
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Servering
Färsk pasta
Groddar
Riven ost
 
 
 
  1. Finhacka bacon och lök. Börja med att fräsa bacon (det behövs ingen olja, eftersom baconet är så fett, om Ni använder vegetarisk bacon fräs i lite olivolja) några minuter, tillsätt sedan lök och låt det fräsa ytterligare några minuter.
  2. Tillsätt tomater och bönorna, koka några minuter.
  3. Rör ner creme fraiche, sambal oelek, salt och peppar.
  4. Servera med pasta, riven ost och groddar.
 
 
 

Ugnsstekt mozarellakyckling

Publicerad 2014-01-15 06:00:00 i Allmänt,

Med risk för att vara tjatig, men ordet lättlagat återkommer ofta när jag skriver om matlagning och det är viktigt att det är enkelt och går snabbt, men det viktigaste är att det är nyttigt. Det här receptet kan varieras, det går exempelvis att byta ut kycklingen mot Quorn och mozzarella mot riven hårdost.
 
 
 
 
Det här behövs till 3-4 personer
500 gram kycklingfilé alternativt quornfilé
250 gram mozzarella
5 dl kycklingfond (om Ni använder Quorn räcker det med 2,5 dl)
2 msk färsk finhackad gräslök
2 msk färsk finhackad basilika
Quinoa
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Koka upp fonden (1,5 msk koncentrerad kycklingfond + 5 dl vatten)
  3. Skär mozzarellan i mindre bitar, finhacka gräslök och basilika
  4. Lägg kycklingfiléerna alternativt quornfiléerna i en form, här över kycklingfonden, lägg mozzarella på filéerna och strö över gräslök och basilika.
  5. Stek i mitten av ugnen (ca 25 minuter för kyckling och 15 minuter för Quorn).
  6. Servera med filéerna med lite av spadet och quinoa.
 

Systembolagets sortimentspolicy gör mig bekyrmrad

Publicerad 2014-01-14 14:02:00 i Allmänt,

Med jämna mellanrum funderar jag på hur de sortimentsansvariga på Systembolaget tänker. Det sortiment av viner som vi har i mindre städer känns mer och mer urvattnat, det är näst intill pinsamt och jag tycker synd om personalen som skall möta frågorna från besvikna kvalitetsmedvetna kunder.
 
I dag blev jag än en gång påmind om detta då jag letade ett Pinot Noir vin från Nya Zeeland till kvällens utbildning, "icke sa Nicke", men på hyllorna har det ramlat in ytterligare ett kändisvin, Ernst Kirchsteigers Utvalda Från Toscana, vem har frågat efter det?  
 
Två andra tydliga exempel på detta. Av totalt 21 viner gjorda på 100 procent Sauvignon Blanc kommer 6 från Nya Zeeland och ligger i prisintervallet 86 till 104 kronor.
 
När det gäller röda viner som kostar 101 kronor kommer 10 av 24 från Italien, fyra av dessa från Valpolicella och fyra från Toscana.
 
Listan kan göras hur lång som helst, men jag nöjer mig med detta.
 
För mig med kunskap och framförhållning är detta inget problem, jag i god tid beställa både från ordinarie- och beställningssortiment, men för den vanlige konsumenten som handlar sitt vin inför helgen, står alltid inför fullbordat faktum, det finns inte så mycket till valfrihet.
 
Eftersom närmare 30 % av Piteåbutikens vinsortiment består av boxar eller tetrapapp medverkar sortimentspolicyn till att gynna kvantitet framför kvalitet och det är något som gör mig bekymrad inför framtiden.
 
Därför skall jag göra mitt bästa för att förse Er med goda vintips via min blogg och öka försäljningen av bra produkter så att de kommer in på hyllorna igen.

Knäckebröd med soltorkade tomater- och riven ost

Publicerad 2014-01-14 07:21:37 i Allmänt,

Det här behövs till 20-30 bitar
 
0,5 dl fiberhavregryn
2 dl durumvetemjöl
2 dl rågmjöl
1/2 tsk salt
6 soltorkade tomater i olja
2 dl kallt vatten
2 msk olja från tomaterna
Riven lagrad ost (Parmesan, Västerbotten eller lagrad Prästost)
Flingsalt 
 
Garnering
Solrosfrön, pumpafrön och havssalt
 
 
 
 
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt, soltorkade tomater, vatten och olja från tomaterna. Rör till en lös smet.
  3. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö över riven ost och flingsalt.
  4. Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter.
  5. Låt svalna.

Knäckebröd med solros-och pumpafrön

Publicerad 2014-01-13 18:11:00 i Allmänt,

I lördag fick vi ett paket Leksands tre kullor pumpa- och solrosfrön, ett knäckebröd som verkligen föll mig i smaken och jag bestämde mig för ett göra min egen variant. Jag blev verkligen nöjd med resultatet. Perfekt att servera tillsammans med olika typer av tapas.
 
 
 
 
Det här behövs till 20-30 bitar
 
1 dl sesamfrö
1/2 dl rostade och saltade solrosfrön
1 dl fiberhavregryn
1 dl dinkelmjöl
1 dl rågmjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Garnering
Solrosfrön, pumpafrön och havssalt
 
 
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och olivolja. Rör till en lös smet.
  3. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö över en mix på solrosfrön, pumpafrön och havssalt.
  4. Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter.
  5. Låt svalna.

En smakresa hos familjen Grödahl

Publicerad 2014-01-12 12:16:28 i Allmänt,

I går kväll hade vi träff med vänner som vi haft provningar tillsammans med sedan 2002. Vi träffas fyra gånger per år och värdparet brukar bestämma temat för nästa provning. Vi har genom åren haft fantastiska vin och matupplevelser tillsammans. Till gårdagens provning hade vi bestämt oss för att testa något nytt och det blev "En afton i smakens tecken med inspiration från Ryssland och Ukraina. Som tur är finns det franska influenser i Ryssland så vi inledde kvällen med Champagne.
 

"Just Before"  kallade vi detta. Sofias ost-och potatiskakor med smetana och löjrom. I glaset Cuvée Marie Lancelot Grand Cru 2005, en perfekt start på kvällen.
 
Nästa blev "Prestarter". Syrad gurka med surgrädde och honung på svartbröd samt späck och vitlök på svartbröd. Sagolika smakkombinationer. I glaset en rumstemperarad Nemiroff Original Vodka från Ukraina, mjuk som bomull och just i kombination med syran, sältan och sötman i gurkanrättningen blir det en explosion av smakharmoni i munnen.
 
Rysk sillsallad
 
 
Starter. Förrätten var rysk sillsallad (rödbetor, sill, ägg, majonnäs) och saltsvamsallad på Finncrips. I glaset Nemiroff Delikat Vodka, det är den mjukaste i Nemiroffs serie.
 
Borsch med khorilka. Ukrainsk rödbetsoppa med smetana. I glaset khorilka, vilket är honung- och pepparvodka tillsammans med några ringar färsk spansk peppar. Kombinationen är sagolik och det är häftigt att känna hur vodkan blir hetare och hetare ju närmare botten man kommer. Så här säger de i Ukraina om kombinationen Borsch och khorilka.
The day without the borsch is a lost day. And if you do not drink a goblet of khorilka, you lost twice...
Have the borsch and khorilka and you will experience a true pleasure of life!"
 
Det är bara att instämma.
 

Pelmenies, ryska dumplings. Den andra varmrätten är den ryska varianten på ravioli, den här är fylld med en mix av lamm-och kalvfärs kryddad med dill och persilja. Serverad med smör, ättika (6 %) och smetana. I glasen två varianter av den Ukrainska ölen Obolon.
 
Kvargplättar serverades med en mix på vispgrädde och körsbärssylt. En smakrik avslutning på en fantastisk matresa i österled.

En fantastisk smakresa på SMAK

Publicerad 2014-01-11 08:36:00 i Allmänt,

I går kväll fick jag ta del av en fantastisk smakresa på SMAK i Stockholm. De här sju rätterna skall jag med hjälp av min fru försöka mig på att göra hemma.
 
Den första rätten, Wasabi, "Garden Wraps", råraka, soja och rättika, i glaset en 2011 Pinot Gris Les Princes Abbes från Domaine Schumberger i Alsace.
Citron är namnet på denna anrättning, "Hollandaise" torsk, lantägg och blekselleri, till det fick vi 2011 Chablis La Jouchere från Brochard.
 
 
Sedan blev det Koriander, "Toast" krabba, avokado, yuzu, tillsammans med en 2012 Riesling Terrassen Smaragd från Domäne Wachau.
Kapris som denna rätt heter är en "Råbiff" på oxrygg serverades med löjrom, brioche och kapriskräm och till det en F12 Lager från Nils Oscars Bryggeri i Nyköping.
 
Här hade jag stora förväntningar, Tryffel, "Bourgogne", risotto, Gotlandstryffel och pumpa. I glaset 2010 La Côte Suvage Cairanne från Rhône.
Sedan kom det en riktig höjdare, Sesam, "Tataki" oxhjärta, ingefära, bok choy, till det 2011 Christman Spätburgunder  från Pfalz.
Lakrits, "Puck", lingon,päron, havssalt. I glaset en El Candado Pedro Ximenz från Jerez, en sagolik avslutning och det är bara att konstatera det är skillnad på Lakritspuck och Lakritspuck.
Ha en trevlig lördag!
 

Torr, kall, men inte gratis

Publicerad 2014-01-10 17:36:43 i Allmänt,

Sitter och smuttar på en sagolikt god Champagne, Paul Déthune Cuvée Prestige Grand Cru Brut (varurnr 95594, pris 409,-). Den buteljerades i maj 2006 och degorerades i juni 2013, vilket innebär att den har legat 6 år på sin jästfällning. Det är en blandning av 50 procent Chardonnay och 50 procent Pinot Noir, torr och frisk, mycket Champagne för pengarna.
 
 
Som tilltugg kan Ni välja krabbröra med avokado och pepparrot toppad med löjrom, är det tomt i plånboken efter helgerna kan Ni byta ut krabbköttet mot crabsticks, löjrommen mot vegetarisk rom.
 
 
 
200 gram krabbkött (kungskrabba)
1 avokado
1 tsk pressad citron
2 msk olivolja
1 msk + 1/2 msk riven färsk pepparrot
1 stänk tabasco
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
2-4 msk löjrom

Gör så här:

  1. Finhacka krabbköttet och mosa avokadon, blanda med citronsaft och olivolja, krydda med 1 msk pepparrot, tabasco, salt och peppar.
  2. Lägg röran på rostat bröd, garnera med löjrom, 1/2 msk pepparrot och droppa över olivolja.

 

Frö-och rågkrossbröd

Publicerad 2014-01-09 07:07:00 i Allmänt,

En för mig viktig orsak till att inte köra 5:2-dieten är att jag verkligen älskar frukost och det skall vara variation. Den här morgonen doftar det underbart av nybakta bröd i köket. Med inspiration från min frus frukostmackor de senaste dagarna och ett recept jag läste i senaste allt om mat har skapade jag min egen variant på frö-och rågkrossbröd.
 
Det här receptet kan varieras utifrån vad som finns i skafferiet, jag har valt att använda rågkross den här gången, men det tar lite mer tid, samma sak med mjölsorterna "man tager vad man haver".
 
Det här ger 15 bröd
1 dl rågkross
3 dl vatten
5 gram jäst
2 dl kallt vatten
2 dl solrosfrön
2 dl fiberhavregryn
2 dl dinkelmjöl
3 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl special
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
 
Topping
,0,5 dl havregryn
2 msk pumpakärnor
0,5 dl solrosfrön
 
 
 
Gör så här:
  1. Koka upp 3 dl vatten och rågkross. Ta av kastrullen, lägg på ett lock och låt svälla 5 minuter. Häll över i en bunke.
  2. Tillsätt vatten, olja och salt, ställ i kallt vattenbad och låt svalna 10-15 minuter.
  3. Smula ner jästen och rör tills den löst sig, tillsätt sedan frön, gryn och mjöl , arbeta ihop till en lös och smidig deg. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 225 grader, blanda ingredienserna till toppingen. Arbeta ihop degen till en längd, skär i 15 biter, forma till små bröd och doppa i toppingen. Låt jäsa 20 minuter på plåten.
  5. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.
  6. Servera med avokado, fetaost, paprika och groddar.
 
  
Lets the day begin! 
 

 

Torskbiffar med smak av lime och ingefära

Publicerad 2014-01-08 17:07:00 i Allmänt,

I dag har vi avnjutit torskbiffar som serverades med quinoa och en dressing på crème fraiche och salladslök, enkelt och smakrikt.
 
 
Det här behövs för 2-3 personer
400 gram torskfilé
1 ägg
1 lime (skal och saft)
2 medelstora morötter
1 liten spansk peppar
2 tsk riven ingefära
1/2 -1 dl pankoströbröd
Salt och peppar
Olja att steka
 
Quinoa
Crème Fraiche, alfagroddar, örtsalt
Avokado och alfagroddar 
 
  1. Kärna ur och finhacka den spanska pepparn, riv ingefäran och morötterna, mixa tillsammans med torskfilén, ägg, limeskal/saft och salt/peppar i matberedare, tillsätt pankoströbröd så att smeten blir fast i konsistenten.
  2. Koka upp quinoa
  3. Finhacka salladslöken och blanda med crème fraiche och smaksätt med örtsalt
  4. Stek biffarna 4-5 minuter på medelvärme
  5. Servera med biffarna med quinoa, crème fraiceröran, alfagroddar och avokado.
Smaklig måltid

Sju dagar in på 2014 - "Då kör vi"

Publicerad 2014-01-07 13:10:00 i Allmänt,

Jag möttes av lustfyllda blickar, som tittade på mig och sade "Kom, kom och ta mig", jag tittade avvisande tillbaka och gick till badrummet. Där var situationen en annan, jag mötte den med blicken och det såg ju hoppfullt ut, ok lite skitig och dammig, men det stod ju 00.0.
 

Jag tänkte för mig själv, lika bra att behålla kläderna på, då finns det utrymme för bortförklaringar. Jag ställer mig och möts av en utskällning:
"Först lämnar du mig i två och en halv vecka, jag får ingen omsorg, ligger här för mig själv och blir dammigare och dammigare för varje dag som går, men sedan kommer du tillbaka som en NY människa.. Det är helt ok att du lämnar mig, men kom tillbaka som du var innan".
 
Vågen hade förstås rätt, den ljuger inte, även om jag behöll kläderna på, så väger ju inte ett par chinos, en skjorta, ett par kalsonger och två sockor 4.5 kg.
 
Budskapet var tydligt, skall jag ha en möjlighet att ta mig till Kalifornien om fyra och en halv vecka, måste jag tappa sex kilo, jag behöver ju tre att gå på, för det är så mycket som jag gick upp under ledigheten, kläderna visade sig väga 1.5 kilo.
 
Jag gick tillbaka till vardagsrummet och lovade rockringen, i kväll kör vi.
 

Som jag skrev förra veckan, jag tror på kombinationen rörelse och balanserad kost, men på ledigheterna kan kosten bli lite obalanserad, därför blir den närmaste månadens recept här på bloggen av den mer hälsosamma typen, men självklart blir det också mat och dryckestips i vanlig ordning. Ffölj också min viktminskning vecka för vecka, jag började idag på 81.8, den 6/2 är den 75.8 som gäller.
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela