Erik Grödahl

Champagneprovning den 31/1 på Piteå Stadshotell

Publicerad 2014-02-02 20:17:00 i Allmänt,

I fredags hade jag en Champagneprovning på Piteå Stadshotell och vanlig ordning när det gäller bubblor, intresset är stort och provningarna blir mycket bra. Här kommer en liten sammanställning av vad vi provade, i första hand information för provningsdeltagarna, men också tips för dig som inte var där. De flesta av recepten har publicerats tidigare på bloggen, men för att göra det enkelt för Er läsare att göra en egen provning finns de samlade här.
 

Vi provade ett mousserande vin och tre Champagner. Det mousserande var en riktig höjdare, Ridgeview Grosvenor (varunr 96051, pris 299,-) från England, en blanc de Blancs, vilket innebär att den är gjord på 100 % Chardonnay, friskt och fräscht vin som imponerande stort på mig.Tilltugget var en rumstempererad 38 % Stureost, en fantastiskt bra kombination.
 
Vi fortsatte med Champagne och efter en blanc de Blancs kom det en Blancs de noir, Andre Clouet Grande Réserve (varunr 7686, pris 261,-)är ett pålitligt kort gjort på 100 % Pinot Noir som levererar år efter år, det har var den stora favoriten bland provningsdeltagarna. Mycket Champagne för pengarna.
 
Näst på tur stod Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut (nr 72474, pris 277,-) gjort på 50 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir och 10 % Pinot Meunier. Den här Champagnen utsågs årets mest prisvärda mousserande ´vin 2013, kan betyget bli bättre?
 
Vi avslutade med en rosé och det var min favorit denna kväll, Duval-Leroy Brut Rosé Prestige Premier Cru (nr 7901, pris 401,-) gjort på Pinot Noir och Chardonnay. En mycket komplex och inbjudande Champagne i matvänlig stil.
 
Förutom osten provade vi följande tillbehör:
Prosciuttolindad grissini, med sin sälta är den perfekt till den höga fruktsyran som alltid återfinns i Champagne. Den baconlindade dadeln satt som smäck till Andre Clouet, också ett lättlagat tilltugg. Lite mer tid tar det att göra Krabb- och avokadoröra med löjrom på crostini. Jag valde att göra en egen crostini, där jag först bakade små baguetter som jag sedan skivade och penslade och sedan gräddade i ugnen på hög temperatur fem minuter på varje sida.
 
Krabbröra med avokado och pepparrot
200 gram kungskrabbsben
1 avokado
1 tsk pressad citron
2 msk + 1/2 msk olivolja
1 msk + 1/2 msk riven färsk pepparrot
1 stänkt tabasco
2 krm salt
1 krm vitpeppar
4 msk löjrom
Gör så här:
  1. Rensa krabbenen, finhacka köttet, halvera avokadon och gröpa ur fruktkötten, mosa tillsammans med citronsaften.
  2. Blanda krabb och avokado med 2 msk olivolja, krydda med 1 msk pepparrot, tabasco, salt och peppar. Lägg upp röran på crostini, garnera med löjrom, pepparrot och olivolja.
Bubbelvänligt är också rökt laxmousse.
Rökt laxmousse (räcker till ca 20 personer som tilltugg)
100 gram rökt kallrökt lax
25 gram rumstempererat smör
2 1/2 msk creme fraiche
några stänkt worchestersauce
1/2 msk gräslök
 
  1. Mixa alla ingredienserna i en matberedare. Servera på crostini eller dinkelknäcke.
Lite mättande kan det vara med en minipizza, sältan från salamin och oliverna.
 
Minipizzor med mozzarella, salami och oliver (10-12 st)
1 1/2 dl vatten
25 gram jäst
1 msk olivolja av bra kvalitet
2 tsk salt
4 dl mjöl (2 dl durum och 2 dl dinkelmjöl)
 
Vispa ihop vatten, jäst och olja i en bunke. Tillsätt saltet och arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Låt degen jäsa ett par timmar i en stor bunke. Ta upp degen och dela den i tio till tolv små bollar, lägg dem på ett fat och lät dem jäsa i kylen med en fuktig handduk över i minst fem timmar, gärna över natten. Ta fram dem när du sa använda dem och kavla ut dem alternativt platta till dem med handen.
 
Fyllning
1 dl tomatpuré
2 msk vatten
2 buffelmozzarellor
10 skivor salami
10 skivade oliver
1 kruka basilika
0,5 dl smakrik riven ost
salto och peppar
isbitar eller iskallt vatten
 

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda tomatpurén med lite vatten och bre över pizzabottnarna. Skiva mozzarella och oliver och fördela över pizzorna. Skär salamin i mindre bitar och lägg på pizzorna, strö över riven ost och krydda med salt och peppar. Kasta in några isbitar i ugnen eller lite iskallt vatten, det gör att pizzorna blir frasigare. Grädda hastigt till osten har smält, toppa med färska basilikablad, servera direkt eller sen, fungerar lika bra varm som kall.

För att visa på Champagnes förträfflighet som måltidsdryck, serverade jag en asiatisk räktoast som innehåller många vinovänner, exempelvis curry, sambal oelek, mango chutney, fransk senap m.m.
 
Det här behövs till 24 små toast
24 små skivor av en god hembakad baguette (de finns massor med recept här på bloggen)
Olja till stekning
 
1 kilo räkor med skal
1 dl majonnäs (se recept nedan)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk curry
1 msk mango chutney
1 finhackad vitlöksklyfta
 
Majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.
 
Gör så här:
  1. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda med majonnäsen och tillsätt sambal oelek, curry, mango chutney och vitlök.
  2. Pensla brödskivorna med olivolja, grädda i 225 grader 5-6 minuter på varje sida.
  3. Fördela räkröran på toasten.
Vi testade också ett grovt knäckebröd som med sin sälta passade perfekt, hade från börja tänkt servera det med brieost och fikonmarmelad, men knäckebrödet klarade sig utmärkt på egen hand.
 
Grovt knäckebröd
 
1 dl sesamfrö
1 dl linfrön
0,5 dl fiberhavregryn
1 dl fullkornsdinkel
1 dl grahamhamsmjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Garnering
Solrosfrön, pumpafrön och havssalt
 
 
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och olivolja. Rör till en lös smet.
  3. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö över en mix på solrosfrön, pumpafrön och havssalt.
  4. Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter.
  5. Låt svalna.
 
I morgon återkommer jag med tips på två mycket prisvärda bubbel från Sydafrika och Spanien.
 

 

 

 

Kommentarer

Postat av: Lena Eriksson

Publicerad 2014-02-03 09:17:17

Vilken fantastisk kväll det var i fredags, skulle vilja veta lite mer om de baconinlindade dadlarna... (Min favorit). Färska dadlar? Hur tillagade (?) du dem?!

Svar: Hej Lena,Sorry, missade dem, jag lägger in det på bloggen nu.Ha det bra!
Går det bra att jag länkar till din blogg, kul att få en annans åsikter om dryckerna också.
Med vänlig hälsningErik
Erik Grödahl

Postat av: Lena

Publicerad 2014-02-03 11:26:08

Tack så mycket för receptet, det går alldeles utmärkt att länka!! :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela