Erik Grödahl

Ölprovning på Pite Havsbad

Publicerad 2014-02-27 21:41:22 i Allmänt,

I dag hade jag en liten ölprovning på Pite Havsbad och när det handlar om mig och provningar blir det självklart dryck och smak i kombination.
 
 
Följande kombinationer provades:
 
  1. Erdinger Weissebier Hefe (varunr 11208, pris 22.30), serverades tillsammans med bratwurst, surkål och estnisk starksenap.
  2. Nils Oscar God Lager (varunr 1305, pris 22,90) smakade bra tillsammans med hembakad crostini gjort på bl.a. druvskalsmjöl toppad med salamiröra.
  3. Napa Smith Organic IPA (varunr 1695, pris 24,30), det här ölet rekommenderar jag starkt och med ett hembakat knäckebröd med brieost och fikonmarmelad kan det inte gå fel.
  4. Svart (varunr 11348, pris 20,70), en riktigt rök porter som inte föll gästerna i smaken, men när den fick möta en rumstempererad 34 månaders cheddarost blev det ett litet leende på läpparna, något som växte till ett mycket belåtet ansiktsuttryck när chokladtryffeln mötte portern.
  5. Chimay Blå (varunr 1651, pris 29,40), majoritetens stora favorit, fungerade lika bra på egen hand som tillsammans med osten och tryffeln.
  6. Timmermans Kriek (varunr 1666, pris 17,10), för många kändes det här mer som en apertif eller en läsk och så smakar faktiskt en körsbärsöl, men tillsammans med mjölkchokladpannacotta, så blev det ytterligare en lysande kombination.
Och så här ser flaskorna ut
 
 

Vintips - Foppiano Petite Sirah

Publicerad 2014-02-27 07:08:42 i Allmänt,

Viner från USA i allmänhet och Kaliforninen i synnerhet har väl inte rykte om sig att vara lagringsviner, framför allt inte de i lägre prissegment, så döm min förvåning när jag på plats i Sonoma Valley i samband med invigningen fick prova en Foppiano Petite Sirah från 1991, som fortfarande var full av liv trots att den var inne på sitt 23:e levnadsår.
 

Jag blev så förtjust i vinet, så jag frågade vinmakaren Natalie West om det fanns i Sverige, men "icke sa Nicke", däremot hade de på sin vingård och påföljande gjorde vi ett kortstopp och sex flaskor fick åka med hem till Sverige.
Många lyfter fram Petite Sirah som en bra druva i blandningar, där den bidrar med bl.a. färg och tanniner.  Peite Sirah som i Frankrike går under namnet Durif är en korsning på druvorna Peloursin och Syrah.
 
 
 
På Systembolaget finns årgång 2010 och det är året då min dotter Elizabeth föddes, jag skall köpa tolv flaskor och ge henne när hon fyller 20, förhoppningen är att hon blir nykterist så jag kan dricka dem själv.
 
För bara 141 kronor får du detta smakrika vin som har varunummer 6277, vinet kan med fördel drickas idag, men kommer att utvecklas positivt med lagring, beställa gärna en kartong och drick en flaska per år för att följa utvecklingen.
 
 

Favorit från Kalifornien, krabbkakor

Publicerad 2014-02-19 07:22:48 i Allmänt,

Dagar med välfyllt program under vår resa till San Francisco, Sonoma och Napa Valley medförde att bloggen fick vila förra veckan, däremot samlade jag på mig en hel del goda recept som jag kommer att dela med mig av.
 
En rätt som vi serverades flera gånger var krabbkakor gjorda på nattens fångst, fantastiskt gott. Har Ni inte möjlighet att få tag på färsk krabba fungerar det bra med fryst.
 
Den här bilden är från i maj 2013 när vi firade att Sofia
hade kommit hem från sin vandring i Frankrike/Spanien. 
 
Krabbiffar
 
Det här behövs till fyra personer:
1/2 krm saffran
1 tsk Cognac eller Armagnac
3/4 dl potatis
400 gram krabbkött
4 salladslökar eller en liten purjolök
2 msk smör
1 msk finhackad spansk pepparfrukt
1 msk finhacka citrongräs eller rivet skal från lime
3 stora ägg
1 1/2 tsk salt
Smör till stekning
 
Saffransmajonäs
2 dl hemlagad majonäs
1/2 krm saffran
2 msk hackad dill
 
Tillbehör
Ruccolasallad
 
Gör så här:
  1. Blanda ½ krm saffran med konjak. Låt stå.
  2. Sås. Blanda ½ krm saffran med majonnäs och dill. Låt stå ett tag så saffranet löser sig.
  3. Koka potatisen. Pressa och låt svalna.
  4. Finfördela krabbköttet.
  5. Skiva salladsöken och fräs den i smör. Tillsätt pepparfrukt och citrongräs och låt det fräsa med en stund.
  6. Blanda potatis, krabbkött, lökblandningen, ägg och smaka av med salt.
  7. Forma 14-16 biffar. Stek dem några minuter på var sida på medelstark varme.      Servera dem varma med saffransmajonnäs och rucolasallad.

Vintips

 

 

Vi brukar dricka bubbel, men på resan serverades vi vin gjort på Chardonnay, ett tips är Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay (nr 72747, pris 171,-), finns den inte på ditt Systembolag, så kan du beställa hem den via systembolaget.se och den levereras inom fyra dagar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hestekt entrecoté med potatis- och morotspuré och rödvinssås

Publicerad 2014-02-06 21:46:00 i Allmänt,

Den finns en affär i Piteå, där du kan göra riktiga fynd, i dag sprang jag på en mörad entrecote för halva priset, den vegetariska middagsplanen omkullkastades helt, men jag hade ju ätit kolja till lunch. Det här passar kanske bättre som helgmiddag då man har lite mer tid, men jag dämpade den värsta hungern med att knapra på hemlagade knäckebröd.
 
 
Receptet nedan är beräknat på fyra personer.
 
800 gram entrecote
2 vitlöksklyftor
1/2 msk rosépeppar
1/2 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk rosmarin
1/2 tsk mejram
1 tsk salt
 
Potatis- och morotspuré
400 gram morötter
400 gram potatis
2 dl creme fraiche
riven Västerbotten eller prästost
Salt och peppar
 
Rödvinssås
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk rårörssocker
3 msk balsamvinäger
4 msk koncentrerad kalvfond
2 dl rött vin (samma som i glaset eller samma vintyp)
2 dl vatten
Salt
Svartpeppar
 
  
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla kryddor utom saltet i en mortel till en smet.
  2. Lägg entrecoten i en ugnssäker form, bred smeten på köttet och salta, stick in en stektermometer där det är som tjockast. Stek i ugnen till 62 grader för rosa kött och 65 för mer genomstekt, tar ca en och en halv timme.  Linda in köttet i aliminiumfolie och låt vila ca 15 minuter, skär i 1 cm tjocka skivor. 
  3. Skala och hacka lök och vitlök till såsen, smält sockret i en kastrull tillsammans med lök och vitlök. Rör om och tillsätt sedan balsamvinäger, kalvfond, rött vin och vatten. Koka ihop tills det återstår ca 2,5 dl. Sila bort löken och smaka av med salt och eventuellt svartpeppar.            
  4. Skala och skär potatis och morötter i bitar, kola i lättsaltat vatten ca 15-20 minuter tills potatis och morötterna är mjuka, pressa eller mosa, tillsätt creme fraiche och ost, smaka av med salt och peppar.
  5. Servera

Vintips:

Provade själv Roquevale Reserva  2007 från Alentejo, passade utmärk ihop. Annars är det en god idé att tänka Italien, Toscana eller Piemonte, kombinatinen strävhet och hög fruktsyra,  Perbacco Nebbiolo (´varurnr 79331, pris 179,-) är ett mycket bra val.  

 

Mandelkaka med mascarponeglass med lime och karamelliserade oliver

Publicerad 2014-02-06 05:58:00 i Allmänt,

Med inspiration från Zetas hemsida och lite justeringar blev det här en sagolikt god dessert. Vi hade den på vår provning med Terreno i lördags och det var enbart superlativer, dock rådde det delade meningar om de karamelliserade olivernas vara eller icke vara, personligen tyckte jag om dem, men gör ditt eget val.
 
Har du en egen glassmaskin kan du göra vaniljglass som du smaksätter med mascarpone och lime, i receptet utgår jag ifrån att du köper glass och blandar själv.
 
Det här behövs till fyra personer
Mandelkaka
40 gram sötmandel
5 msk socker
2 msk vetemjöl
5 msk bra olivolja (rekommenderar Casa Vento som kommer att finnas tillgänglig på www.chocodeli.se på lördag)
 
Kör mandeln i matberedare till ett fint mjöl, med kniven monterad. Vispa äggvita och socker lätt. Blanda i mandelmjöl, vetemjöl och olivolja. Fördela smeten i smorda muffinsformar av papper. Baka i ugn på 200 grader ca 15 min. 
 
Mascarponeglass med lime
0.75 liter SIA ekologisk vaniljglass alternativt hemlagad
1 lime skal och saft
250 gram mascarponeost
 
Ställ fram glassen och låt den bli mjuk, blanda ner limesaft, skal, mascarpone ost och mixa ihop, ställ in den i frysen 2-3 timmar.
Det räcker med en kula till desserten, så det blir lite glass över.
 
Karamelliserade oliver
2 msk olivolja (se ovan)
3 1/2 msk socker
3 msk vatten
1 dl kärnfria oliver
 
Häll i olja och socker i en kastrull och låt sockret bli brunt (karamelliseras). Låt svalna, tillsätt vatten försiktigt, det kan stänka om sockret är hett. Koka sakta så att sockret löser sig. Dela oliverna, lägg dem i karamellen och låt koka i 2 – 3 minuter.
 
 När jag bjöd mina UF-lärarkollegor på morgonfikat
blev det kaffe och inga oliver, men sagolikt gott ändå.
 
 
Servera tillsammans med ett glas Vin Santo, väljer du från Systembolagets ordinarie sortiment finns det inte mycket att välja på, men jag kan varmt rekommendera Ruffino Vinsanto Serelle (nr 8119, pris 137,-).
 
 
 
 
 
 

Mogen Bordeaux för en spottstyver

Publicerad 2014-02-05 07:23:58 i Allmänt,

Gillar du en klassisk mogen Bordeaux? Då skall du prova 1999 Château Grandis (varunr 3000, pris 176,-) från Haut-Médoc.

Vinet är gjort på Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc, men den förstnämnde som dominerande druvsort. Här finns en mogen doft med toner av svarta vinbär, kaffe, russin och choklad. Det är en bra balans mellan strävhet och fruktsyra, köp några flaskor innan det tar slut. På tallriken, antigen lammfärsbiffarna som jag lade ut recept på i går eller en klassisk lammstek, recept på den kommer under veckan.
 
Ha en bra dag!

Lammfärsbiffar med borlottibönor och sås med smak av soltorkade tomater

Publicerad 2014-02-04 20:54:28 i Allmänt,

Lammfärsbiffar fungerar både som vardagsmat eller festmåltid, med en lagrad Bordeaux eller en Chianti Classico.
I vanlig ordning hoppas jag att Ni väljer ekologiska råvaror i den mån det är möjligt. När det gäller bönorna kan Ni byta ut dem mot exempelvis cannellinibönor. Själv försöker jag alltid bönor i frysen. Det är enkelt att göra en sats och då går det snabbt att tillaga.
 
 
Lammfärsbiffar
400 gram lammfärs
1 dl mjölk
1 dl havregryn
1 ägg
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
 
Sås
2 dl creme fraiche
1 gul lök
8 soltorkade tomater
1 tsk sambal oelek
salt
Olja
 
Tillbehör
Borlottibönor, tomater, gurka, paprika och olivolja.
 
Gör så här:
  1. Blanda havregryn och mjölk, låt svälla 5 minuter, blanda in ägg, köttfärs och kryddor. Stek 3-4 minuter på varje sida.
  2. Finhacka löken i olja ett par minuter, tillsätt creme fraiche, hackade soltorkade tomater och sambal oelek, låt koka några minuter, smaka av med salt.
  3. Servera med en sallad på bönor, tomater, gurka, paprika och olivolja.
 
 
Servera med Terreno Chianti Classico (varunr 2373, pris 101,-) eller Terreno Chianti Classico Riserva (varunr 87436, pris 141). Ett annat gott alternativ är den Bordeaux som jag rekommenderar i morgon.
 
Smaklig måltid!

Två prisvärda bubbel

Publicerad 2014-02-03 21:43:54 i Allmänt,

Får jag välja så blir det självklart Champagne, men det finns en del bra alternativ.
 
La Vida al Camp från regionen Katalonien är en Cava med inspiration från "Cabaler" Jaume Raventós bok från 1898, där han delar med sig av sin barndoms upplevelser på gården Sant Sadurni d'Anoia. Detta fräscha Cava är gjort på 45 % Macabeo, 45 % Xarel-lo och 10 % Parellada.
 
 
La Vida al Camp (varunr 7776, pris 131,-) är en perfekt start på kvällen, för att få lite katalansk känsla servera med oliver, gärna av sorten Arbequina.
 
 
Simonsig Kaapse Vonkel Brut (varunr 7603, pris 137,-) är en annan favorit, görs enligt Cap Classique metoden, vilket är den sydafrikanska beteckningen på den traditionella metoden (tidigare Champagnemetoden), detta bubbel är gjort på de tre Champagndruvorna Pinot Noir (50 %), Chardonnay (48 %) och Pinot Meunier (2 %).
 
 
 
Fruktsyran är inte så aggressiv och den upplevs ganska mjuk i munnen. Lite färska räkor alternativt frysta av bra kvalitet tillsammans med hemlagad majonnäs och nybakt bröd, så är även den kvällen i hamn.
Simonsig Kaapse Vonkel Brut kan med fördel lagras ytterligare fem år.
 
 

Mer från Champagneprovningen

Publicerad 2014-02-03 09:41:37 i Allmänt,

Jag missade det som var den stora favoriten för många på Champagneprovningen och det var den baconlindade dadeln, enkel att tillaga, men fantastiskt god med sin kombination av sötma och sälta, det går också att göra en vegetarisk variant på denna.
 

Jag använder färska dadlar alternativt ICA's ekologiska, som är fantastiska i smaken. Linda en halv bacon skiva runt dadeln och kör i ugnen 7-10 minuter på 225 grader, en kul alternativ är att lägga in en mandel i dadeln.
 
Om du vill köra den vegetariska varianten använder du Hälsans Kök á la Bacon.
 

Champagneprovning den 31/1 på Piteå Stadshotell

Publicerad 2014-02-02 20:17:00 i Allmänt,

I fredags hade jag en Champagneprovning på Piteå Stadshotell och vanlig ordning när det gäller bubblor, intresset är stort och provningarna blir mycket bra. Här kommer en liten sammanställning av vad vi provade, i första hand information för provningsdeltagarna, men också tips för dig som inte var där. De flesta av recepten har publicerats tidigare på bloggen, men för att göra det enkelt för Er läsare att göra en egen provning finns de samlade här.
 

Vi provade ett mousserande vin och tre Champagner. Det mousserande var en riktig höjdare, Ridgeview Grosvenor (varunr 96051, pris 299,-) från England, en blanc de Blancs, vilket innebär att den är gjord på 100 % Chardonnay, friskt och fräscht vin som imponerande stort på mig.Tilltugget var en rumstempererad 38 % Stureost, en fantastiskt bra kombination.
 
Vi fortsatte med Champagne och efter en blanc de Blancs kom det en Blancs de noir, Andre Clouet Grande Réserve (varunr 7686, pris 261,-)är ett pålitligt kort gjort på 100 % Pinot Noir som levererar år efter år, det har var den stora favoriten bland provningsdeltagarna. Mycket Champagne för pengarna.
 
Näst på tur stod Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut (nr 72474, pris 277,-) gjort på 50 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir och 10 % Pinot Meunier. Den här Champagnen utsågs årets mest prisvärda mousserande ´vin 2013, kan betyget bli bättre?
 
Vi avslutade med en rosé och det var min favorit denna kväll, Duval-Leroy Brut Rosé Prestige Premier Cru (nr 7901, pris 401,-) gjort på Pinot Noir och Chardonnay. En mycket komplex och inbjudande Champagne i matvänlig stil.
 
Förutom osten provade vi följande tillbehör:
Prosciuttolindad grissini, med sin sälta är den perfekt till den höga fruktsyran som alltid återfinns i Champagne. Den baconlindade dadeln satt som smäck till Andre Clouet, också ett lättlagat tilltugg. Lite mer tid tar det att göra Krabb- och avokadoröra med löjrom på crostini. Jag valde att göra en egen crostini, där jag först bakade små baguetter som jag sedan skivade och penslade och sedan gräddade i ugnen på hög temperatur fem minuter på varje sida.
 
Krabbröra med avokado och pepparrot
200 gram kungskrabbsben
1 avokado
1 tsk pressad citron
2 msk + 1/2 msk olivolja
1 msk + 1/2 msk riven färsk pepparrot
1 stänkt tabasco
2 krm salt
1 krm vitpeppar
4 msk löjrom
Gör så här:
  1. Rensa krabbenen, finhacka köttet, halvera avokadon och gröpa ur fruktkötten, mosa tillsammans med citronsaften.
  2. Blanda krabb och avokado med 2 msk olivolja, krydda med 1 msk pepparrot, tabasco, salt och peppar. Lägg upp röran på crostini, garnera med löjrom, pepparrot och olivolja.
Bubbelvänligt är också rökt laxmousse.
Rökt laxmousse (räcker till ca 20 personer som tilltugg)
100 gram rökt kallrökt lax
25 gram rumstempererat smör
2 1/2 msk creme fraiche
några stänkt worchestersauce
1/2 msk gräslök
 
  1. Mixa alla ingredienserna i en matberedare. Servera på crostini eller dinkelknäcke.
Lite mättande kan det vara med en minipizza, sältan från salamin och oliverna.
 
Minipizzor med mozzarella, salami och oliver (10-12 st)
1 1/2 dl vatten
25 gram jäst
1 msk olivolja av bra kvalitet
2 tsk salt
4 dl mjöl (2 dl durum och 2 dl dinkelmjöl)
 
Vispa ihop vatten, jäst och olja i en bunke. Tillsätt saltet och arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Låt degen jäsa ett par timmar i en stor bunke. Ta upp degen och dela den i tio till tolv små bollar, lägg dem på ett fat och lät dem jäsa i kylen med en fuktig handduk över i minst fem timmar, gärna över natten. Ta fram dem när du sa använda dem och kavla ut dem alternativt platta till dem med handen.
 
Fyllning
1 dl tomatpuré
2 msk vatten
2 buffelmozzarellor
10 skivor salami
10 skivade oliver
1 kruka basilika
0,5 dl smakrik riven ost
salto och peppar
isbitar eller iskallt vatten
 

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda tomatpurén med lite vatten och bre över pizzabottnarna. Skiva mozzarella och oliver och fördela över pizzorna. Skär salamin i mindre bitar och lägg på pizzorna, strö över riven ost och krydda med salt och peppar. Kasta in några isbitar i ugnen eller lite iskallt vatten, det gör att pizzorna blir frasigare. Grädda hastigt till osten har smält, toppa med färska basilikablad, servera direkt eller sen, fungerar lika bra varm som kall.

För att visa på Champagnes förträfflighet som måltidsdryck, serverade jag en asiatisk räktoast som innehåller många vinovänner, exempelvis curry, sambal oelek, mango chutney, fransk senap m.m.
 
Det här behövs till 24 små toast
24 små skivor av en god hembakad baguette (de finns massor med recept här på bloggen)
Olja till stekning
 
1 kilo räkor med skal
1 dl majonnäs (se recept nedan)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk curry
1 msk mango chutney
1 finhackad vitlöksklyfta
 
Majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.
 
Gör så här:
  1. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda med majonnäsen och tillsätt sambal oelek, curry, mango chutney och vitlök.
  2. Pensla brödskivorna med olivolja, grädda i 225 grader 5-6 minuter på varje sida.
  3. Fördela räkröran på toasten.
Vi testade också ett grovt knäckebröd som med sin sälta passade perfekt, hade från börja tänkt servera det med brieost och fikonmarmelad, men knäckebrödet klarade sig utmärkt på egen hand.
 
Grovt knäckebröd
 
1 dl sesamfrö
1 dl linfrön
0,5 dl fiberhavregryn
1 dl fullkornsdinkel
1 dl grahamhamsmjöl
1/2 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Garnering
Solrosfrön, pumpafrön och havssalt
 
 
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och olivolja. Rör till en lös smet.
  3. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt (30x40 cm) och bred ut smeten, strö över en mix på solrosfrön, pumpafrön och havssalt.
  4. Grädda mitt ugnen 20-25 minuter. Ta ut plåten och skär i bitar av önskad storlek. Grädda ytterligare 20-30 minuter.
  5. Låt svalna.
 
I morgon återkommer jag med tips på två mycket prisvärda bubbel från Sydafrika och Spanien.
 

 

 

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela