Erik Grödahl

Alkoholfritt dryckestips till Valborgsmässoafton

Publicerad 2014-04-30 07:20:42 i Allmänt,

Valborgsmässoafton är ett tillfälle då många sätter sig på cykeln och vad vi alla vet är att trafik och alkohol är en dålig kombination, därför blir mitt dryckestips i dag, alkoholfritt.
 
Störtebeker Bernstein-Weizen (varunr 1937, pris 11,90) är en mycket frisk, fräsch och allsidig weissbier. Passar bra till den grillade smakrika korven (vi pratar hög kötthalt av bra kvalitét), även till mat smaksatt med chilli, ingefära m.m. är den ett gott sällskap, men framför allt en fantastisk törstsläckare. Det bästa av allt, den är ekologisk och förutom på Systembolaget finns den i många av våra mataffärer.
Ha en trevlig valborgsmässoafton!

Ugnsstekt oxfilé med lyxpotatismos och rödvinssås

Publicerad 2014-04-29 06:30:00 i Allmänt,

Läge att tänkta på middagen inför helgen, den här rätten blev vi bjudna på i lördags när vi hade vinprovning på temat Bordeauxblandningar tillsammans med vänner, men den här gången blir rekommendationen viner från Napa och Sonoma Valley.
 
Det här behövs för fyra personer
800 gram oxfilé
Valfria kryddor
Smör
 
Gnid in oxfilén i kryddblandningen - låt ligga fram minst 30 minuter. Bryn filén i smör och sätt in i ugn 70-80 grader tills innertemperaturen är 58 grader. Tag ut köttet rulla in i folie och låt ligga ca 20 minuter.
 
 
Rödvinssås
En vitlök
3 msk socker
3 msk tomatpuré
6 vitlöksklyftor
5 msk kalvfond
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
Köttsaft från oxfilén
 
Rosta en vitlök i ugnen på 225 grader, låt svalna (tar 15-20 minuter)
Blanda socker, tomatpuré och vitlöksklyftor, rör om.
Tillsätt kalvfond, balsamvinäger och rött vin. Koka upp och låt puttra på svag värme i minst 90 minuter. Sila bort vilöksklyftorna och tillsätt lite köttsaft från oxfilén.
 
Potatismos
1 kg potatis (King Edvard)
2,5 dl créme fraiche eller smetana
2-3 msk smör
0,5 dl grädde
1 knippe persilja
1 dl Västerbottensost
Salt och peppar

Koka potatisen 10-15 minuter, slå av vattnen och låt ligga under lock i pannan 10 minuter. Tillsätt créme fraiche eller smetana och rör ihop till ett mos. Tillsätt smör, het grädde och ett knippe fint skuren presilja samt 1 dl riven Västerbottensost. Mixa ihop, salta och peppra efter smak. Häll över moset i portionsskålar och toppa med Västerbottensost. Grädda i ugnen 225 grader i 6-8 minuter. 

Vintips

Foppiano Vineyards Petite Sirah (nr 6277, pris 145,-) alternativt Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon (nr 6723, pris 199,-)

Kalljästa glutenfria tekakor

Publicerad 2014-04-28 07:22:53 i Allmänt,

När vi hade vinprovning i fredags gav jag mig in på uppdraget att göra glutenfria hamburgerbröd, det gick väl sådär, smakmässigt var de goda, men platta som ett kornbröd från tiden då folk blev bofasta (10 000 - 15 000 år sedan), men skam den som ger sig. I går gjorde jag ett nytt försök med kalljästa tekakor och resultatet blev mycket bättre, i receptet har jag använt druvskalsmjöl (skall försöka få in det i Chocodelis webbshop under våren), men det går att byta ut mot majsmjöl. Om Ni väljer att inte kalljäsa, lös då jästen i fingervarmt vatten och låt det jäsa 45 minuter till en timme.
 
Den mörka färgen kommer från druvskalsmjölet.
Kalljästa tekakor 10 st.
Ingredienser
25 gram jäst
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
2 dl druvskalsmjöl
4 dl bovetemjöl
 
Gör så här:
  1. Lös jästen i det kalla vattnet och blanda sedan ner övriga ingredienser, börja med 2+3 dl mjöl och tillsätt sedan resten för hand,
  2. Låt jäsa i kylen över natten under en blöt handduk.
  3. Arbeta ut degen på ett mjölat bakbord eller liknande, skär i tio bitar, rulla till bullar som plattas ut till tekakor på en plåt täckt med bakplåtspapper, gör små hål i kakorna med en gaffel, låt jäsa övertäckt ca 30 minuter,
  4. Sätt ugnen på 225 grader, grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. 
 
De blev perfekta att göra räkmackor på.

Château Latour 1976

Publicerad 2014-04-27 09:54:24 i Allmänt,

När jag i december fick möjligheten att köpa en flaska Château Latour 1976 för 1500 kronor behövde jag inte fundera många sekunder innan jag tackade ja. En vanlig konsument tycker nog att det är snudd på idioti at betala så mycket för en flaska vin, men för mig var det ett fynd, en mogen Bordeaux som hade lagrats väl. För att ge den icke insatte ett litet perspektiv så får man betala 1 357 euro för årgång 2010 av samma vin och det är där skon klämmer, viner från de stora slotten i Bordeaux har blivit alldeles för dyra och inte ens en "vinnörd" tycker det är värt att betala de pengarna.
I går hade vi träff med vår lilla privata vinprovningsgrupp, vi har hållit på i tolv år och träffas numera fyra gånger per år. Gårdagens tema var Bordeauxblandningar och för mig var det en självklarhet att dela denna flaska med dem.
 
Det var en viss spänning när jag drog ur korken, det finns ju alltid en risk för att korken var skadad eller vinet defekt, men efter 38 år var korken fortfarande fräsch.
 
 
Nästa moment var att hälla upp och dofta av och jag möttes av en helt sagolik doft, först kändes det som att passera ridhuset vid motionsspåret på Grisberghet här i Piteå, det doftade stall i massor, sedan kom det torkad mörk frukt, färsk tobak och en härlig kryddighet, men hur skulle det kännas i munnen? Efter 38 år fanns det fortfarande en viss strävhet kvar, men framför allt det fanns mycket spänst kvar, det var välbalanserad och det kändes som en smekning i munnen, eftersmaken låg kvar länge.
 
Till maten smakade det alldeles förträffligt, vi blev serverade lågtempererad oxfilé tillsammans med "lyxpotatismos" och en rödvinsreduktion som hade kokat i tre timmar.
 
Var det värt pengarna? Alla gånger, upplevelser kostar alltid pengar, i dag får du betala kanske 4 000 pund för en biljett till matchen Liverpool-Newcastle den 11/5, hade jag haft de pengarna skulle jag ha betalt det också.
 
Min fundering är, hur tänkte människan som sålde vinet? Jag kan bara konstatera "snålheten bedrar alltid visheten" och slutsatsen blir jag skall jobba inom vinvärlden så att jag får möjligheten att prova den här typen av viner oftare.
 
Ha en trevlig söndag alla!
 

Ugnsstekt rimmad torskrygg med blomkålspuré och ingefära & sojasås

Publicerad 2014-04-25 07:42:00 i Allmänt,

Numera finns det frysta ryggfiléer av torsk som håller mycket bra kvalitet, så även vi som inte bor vid havet kan avnjuta dessa delikatesser. Vi testade torskrygg med blomkålspuré tillsammans med ingefära och sojasås i går och efter lite finjusteringar kommer här recept på en mycket god helgmiddag.
 
 
Det här behövs för 4 personer
4 ryggfiléer av torsk (130-150 gram)
havssalt
olivolja
50 gram smör
2 msk riven ingefära
2 schalottenlökar eller en grön vårlök
3 finhackade vilöksklyftor
1 1/2 msk japansk soja
1 tsk citronsaft
 
Blomkålspuré
1 blomkålshuvud
2 dl grädde
1/2 ekologisk buljongtärning
1 nypa svartpeppar
 
Haricot verts
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°´. Strö havssalt över torskryggarna och låt dem ligga 20 minuter, droppa på lite olivolja och stek dem i ugnen 20-25 minuter, innertemperatur 55-60°.
  2. Ansa blomkålshuvudet och skär bort blasten. Dela buketterna i jämnstora bitar. Koka upp grädden, lägg i blomkålen. Smula i 1/2 buljongtärning. Låt koka i ca 10-12 minuter. Ta av kastrullen från plattan. Mixa med en stavmixer till en pure (tillsätt ev. lite mer grädde för att få rätt konsistens). Smaka av med svartpeppar.
  3. Bryn smöret till dess det börjar dofta nötigt. Tillsätt ingefära, schalottenlök/grön vårlök, vitlök och soja. Låt löken mjukna lite innan du häller i citronsaft.
Lägg upp fisken på tallrikar och slå över sojasmöret. Servera med blomkålspuré och lättkokta haricots verts.
 
Vintips:
Domaine Weinbach Riesling Schlossberg Grand Cru (varurnr 99410, pris 351,-) eller Georg Breuer Terra Montosa Riesling (varunr 5818, pris 199,-)

EM i blindprovning - vad lärde jag mig?

Publicerad 2014-04-24 13:42:00 i Allmänt,

Det var en bra erfarenhet att vara med i EM i blindprovning och med fem dagars distans känns det bra att veta att jag inte är så långt i från toppen, det handlar mycket om att ha marginalerna på sin sida och ta rätt beslut. Det är lite som att vara målvakt på en straffsparkstävling, det är sista straffen, räddar du blir du matchhjälte, det finns tre alternativ, stå kvar, gå mot vänster eller mot höger, statistiken visar målvakten tar oftast fel beslut och så är det också i många vintävlingar, det är nog för att vi tänker för mycket istället för att gå på instinkt. Slutsatsen för min del är att jag har bestämt mig för att tävla mer i fortsättningen, mitt nästa mål är Sommelier SM 2015, jag känner att jag behöver ett år med bra förberedelser för att kunna prestera riktigt bra och ha möjlighet att vara bland de tre som går till final.
Den stora skillnaden mellan sommeliertävlingar och den tävling jag deltog i är att i blindprovningstävlingen handlar det enbart om praktik och identifikation, du "straffas" hårt för ett fel. I sommeliertävlingarna är det både teori (te, kaffe, choklad, cigarrer, vin, destillat m.m.) samt praktik (dekantering, blindprovning m.m.), när det gäller provningarna handlar det mer om beskrivning, en tävlingsform som tilltalar mig.
 
Vi tävlande samlade tillsammans med tävlingsledaren Philippe Cantenac.
 
Men tillbaka till finalen i EM i blindprovning, det var en utslagstävling man emot man (den enda tävlande kvinnan tog sig inte vidare), de tog med sig poängen från kvalet, så vissa matcher var avgjorda på förhand. Jag satte tre av de fyra finalvinerna (ca 45 poäng) utom tävlan och det känner jag mig mycket nöjd med, vinnaren Arnaud Alborghetti fick 33 poäng på de fyra finalvinerna, men det är mycket svårare att sitta "face to face" jämfört med som mig vid sidan om.
Efter finalen avslutades kvällen med en gemensam middag där matvinerna var "källarviner" som deltagarna hade tagit med sig, det blev en kväll med fantastisk mat i kombination med fantastiska viner.
I morgon återkommer jag med lite vintips.

EM i blindprovning - de fyra sista vinerna

Publicerad 2014-04-22 08:55:39 i Allmänt,

När jag tittar på mina korta anteckningar från de fyra första vinerna, så kan jag konstatera att jag lever inte som jag lär alla gånger, min första tanke på vin nummer fyra utifrån nedanstående anteckningar var PN, alltså Pinot Noir, men jag frångick mina principer och det straffade och det skulle hända igen, men det är en lärdom att ta med sig i framtiden.
När jag fick in tävlingens femte vin och doftade på det skrev jag spontant, Spanien? Tempranillo? Garnacha? Lät sedan vinet stå för att gå tillbaka till vin två och fyra. När jag sedan doftade och smakade på vin fem igen var det en klockren Shiraz från Barossa Valley, jag "stängde" av alla andra kanaler och skrev in svaret, dumt skulle det visa sig för det var en Tempranillo från Castilla y Léon, även min danske kollega Jesper hade skrivit Shiraz, även om det inte var någon tröst, här skulle jag ha använt munnen mer och gått på lingonbeskan.
 
När det sjätte vinet kom in var jag mentalt inställd på Boredaux, men doften för mig var lite för animalisk och sur, så det blev Bandol och Mourvédre, men det var ett Merlotdominerat vin från St. Emilion, nu var jag illa ute, även om jag inte visste om det.
 
Vin nr 7 var ljust i färgen och doftade surt, jag var länge inne på Pinot Noir, men skrev tillslut Syran, det blev ett ryggmärgsbeslut som blev korrekt, jag skrev Hermitage, men det var Côte Rotie, något som de flesta skrev, ytterligare en lärdom, prova samma druva från samma region men olika appellationer oftare. Dock fick jag här några bonuspoäng för att jag inte levde som jag lär.
 
Det sista vinet var sött och det satte jag klockrent, Sémillon från Sauternes. När kvalet var avslutat kände jag mig nöjd och när Jesper och jag jämförde våra resultat hade jag god tro på att minst sex av åtta druvor var korrekt, när väl resultaten presenterades visade det sig att så var inte fallet och det saknades en ynka poäng för att ta sig vidare, men det är så det fungerar, vissa gånger är det marginaler med, andra gånger marginaler emot, den här gången var det emot, Normalt brukar det räcka långt med att klara hälften av druvorna, men det var hög klass på deltagarna.
 
I morgon kommer den sista delen av EM i blindprovning där jag berättar lite om finalen och delar med mig av mina erfarenheter.
 
Ha en bra dag!

EM i blindprovningv - fyra första vinerna

Publicerad 2014-04-21 11:08:00 i Allmänt,

Lördagen den 19/4 arrangerade La Revue de Vins de France den första individuella europamästerskapet i blindprovning i Mondorf i Luxemburg. Mitt mål inför tävlingen var att gå vidare från kvalet eftersom jag visste att det skulle bli en tuff tävling, framför allt med tanke på att sex av de åtta viner vi provade kom från Frankrike, en klar fördel för deltagarna som kommer från Frankrike, Luxemburg och Belgien, som provar den här typen av viner regelbundet. Vi provade fyra vita och fyra röda viner som serverades med tio minuters mellanrum, vi fick använda tre glas så det gällde att vara taktisk med vilka viner vi sparade.
 
Laddad inför trävlingen
De första vin som serverades var ett rumsvarmt mousserande där bubblorna hade mer eller mindre försvunnit, det var många som svarade Crémant på druvan Chardonnay, jag gjorde ett felval på druvsorten och svarade Pinot Noir från Champagne, producent Ayala, jag hade rätt på ursprung och producent, hade jag satt druvsorten hade jag varit sämst åtta i tävlingen. Det var ett dåligt taktikval eftersom vin nummer två var en Chardonnay från Mersault, här satta jag druvsort, appellation och årgång. Det tredje vinet som serverades var enkelt och här blev jag lite besviken eftersom tävlingsledningen sade att vinet var från ett land utanför Frankrike, den tydliga doften av krusbär och nässlor tog mig till Nya Zeeland och Sauvignon Blanc, tyvärr hade jag Central Otago på appellation, det var Marlborough och där försvann ytterligare tre poäng, jag hade bara behövt en poäng till för att ta mig vidare.
 
Det fjärde vinet som serverades var rött, ljust i färgen så det fanns två alternativ Pinot Noir eller mogen Grenache, vinet hade väldigt lite fruktsyra och doft, just avsaknaden av fruktsyra gjorde att jag valde Grenache från Châteauneuf-du-Pape, det var en Pinot Noir från Bourgogne, kan kort konstatera redan här jag dricker alldeles för lite röda viner från de klassiska distrikten i Frankrike. Jag satte två av de fyra första druvorna samt rätt appelation och producent på det Champagnen, så jag var bra med i tävlingen på det här stadiet. Följ fortsättningen i morgon.
 

Mera Riesling

Publicerad 2014-04-17 10:07:04 i Allmänt,

I morgon vid den här tiden har jag precis landat i Luxemburg. Trots att det är ett litet land med liten vinproduktion, så har de fokus på kvalitet. Det görs en hel del bra Riesling och jag hoppas på att hinna med att göra ett besök eller två. Cirka tre mil från Mondorf där vi skall bo ligger staden Trier, som är början på den tyska vinregionen Mosel och därifrån kommer dagens första vintips. Producenten Willi Schaefer har bara 3 ha vinodlingar, så det blir inte så många flaskor per år, därför är det glädjande att några av dem hittar till Sverige.
 
Den första mars släpptes Graacher Himmelreich Riesling Spätlese (varunr 95108, pris 238,-) på Systembolaget och det finns fortfarande ett antal flaskor kvar, eftersom jag har beställt min andel är det fritt fram för Er. Detta halvtorra vin passar perfekt till sushi, rökt och gravad lax med hovmästarsås alternativt som en aperitif i trädgården. 
 
Vi fortsätter tyskt eller rättare sagt tyskinspirerade Alsace i Frankrike. Regionen har genom århundraden växelvis tillhört Frankrike och Tyskland. Det här är den enda vinregion i Frankrike där det är tillåtet att använda Riesling. Kortfattat kan Alsace beskrivas med orden "tyska druvor - fransk vinstil", en av mina favoritproducenter är Domiane Weinbach som drivs av mamma Colette tillsammans med döttrarna Laurence och Catherine. Deras viner håller genomgående mycket bra kvalitét och du gör alltid ett bra köp om det står Domaine Weinbach på etiketten.
 
  
På provningen i Hedemora förra fredagen provade vi Weinbach Riesling Sclossberg Grand Cru 2012 ( varunr 99410, pris 351,-). Denna kraftfulla Riesling passar utmärkt till den traditionella maträtten Choucroute, som görs på bl.a. surkål, bratwurst och sidfläsk, beställ några flaskor idag, så återkommer jag med ett recept i början av nästa vecka.
 
Jag vill önska Er alla en glad påsk, om tiden tillåter återkommer jag med några inlägg från Luxemburg, annars får Ni vänta till annandag påsk.

Riesling - en av Guds gåvor till mänskligheten

Publicerad 2014-04-15 07:20:46 i Allmänt,

En fråga jag som vinkännare ofta får är: "Vilket är ditt favoritvin?" slentrianmässigt blir svaret Champagne och visst är det så att det är ett fantastiskt vin, men vid lite närmare eftertanke så handlar det mycket om tillfället. Finns det något godare än en halvtorr Riesling från Mosel en varm sommardag? Det är samma sak här, fantastiskt gott och en personlig favorit, men är du i Provence, blir det en lokal rosé, åter igen tillfället.
 
Om jag får frågan vilken är din favoritdruva blir svaret ofta Riesling och här handlar det om en gammal kärlek som inte rostar och jag blir lika glad varje gång jag blir tillfrågad om att hålla en Rieslingprovning, i fredags var jag i Hedemora och höll en sådan och de närmaste dagarna kommer jag att dela med mig av några av favoriterna från den provningen.
 

Ett vin som ständigt levererar är Georg Breuer Terra Montosa 2012 (varunr 5818, pris 199,-), årgång 2008 av detta vin utsågs till årets vita Munskänksvin 2011. Det här är ett skolboksexempel på en Riesling från Rheingau, mycket gul frukt (äpplen, plommon), honung och blommighet i doften och hög fruktsyra. På tallriken blir det en av mina paradrätter, ugnsstekt baconlindad torskrygg på surkålsbädd med potatispuré och vitvinssås, det vattnas i munnen trots att klockan är åtta på morgonen. Det här vinet har bra lagringspotential, men du kan lika gärna dricka det i kväll.
 

Från kooperativet Domäne Wachau kommer Riesling Smaragd Kellerberg 1998 (varunr 90274, pris 231,-). Det här är ett vin för dig som gillar mogen Riesling och det är en häftig doft och smakupplevelse, gillar du kräftor är vinet ett måste,  doften påminner i mångt och mycket om den känsla du får när du suger spadet ur en kräftklo. Vinet är tillfälligt slut, men du kan lägga in en bevakning på Systembolagets hemsida, något jag rekommenderar dig att göra, så att när vinet åter är i lager, kan du beställa några flaskor till höstens kräftfest.
 
I morgon fortsätter Rieslingresan.
 
Ha en trevlig dag!

Och idag avslutas den röda spanska vinresan

Publicerad 2014-04-14 16:27:23 i Allmänt,

Den röda spanska vinresan avslutas i ett av de mer namnkunniga spanska vindistrikten. Ribera del Duero som är känt för supervinerna Dominio Pingus och Vega Sicilia Unico, viner som kostar från 2 000 kronor och uppåt. Jag har valt ett litet "billigare" alternativ Finca Villacreces 2006 (nr 74251, pris 231,-).
 
 De röda vinerna i Ribera del Duero görs på 95 % Tinto Fino eller Tinta del Pais, som är spanska för landets röda och vi pratar om kärt barn har många namn, det är åter igen Tempranillo, övriga 5 % är Cabernet Sauvignon. Trots att vinet har levt i åtta år har det kropp att leva ytterligare tio år. Tillsammans med en lammstek med lite rödvinssås, kan det här vinet avnjutas redan den här påsken.
 
I morgon börjar jag med en liten Rieslingresa.
 
Ha det gott!

Fler röda spanjorer

Publicerad 2014-04-12 09:34:24 i Allmänt,

I dag fortsätter jag min röda resa i norra Spanien och idag börjar vi i distriktet Somontano som ligger i regionen Aragonien, ungefär 80 kilometer från den franska gränsen. Somontano betyder fritt översatt till svenska "nedanför berget". Namnet Secastilla kommer från den dal där producenten Viñas del Vero har sina odlingar. De ligger 700 m.o.h,, vilket innebär svala nätter som i sin tur leder till långsam mognad, vilket ger en bra balans mellan socker och fruktsyra. Secastilla 2005 (varunr 71029, pris 199,- ) är gjort på 100 % Garnacha från gamla stockar och därmed blir skördeuttagen lägre och det blir ett mer koncentrerat vin.

Vinet har en härlig mognadston i doften och det har mjuka tanniner. Ett mycket bra köp om du gillar viner med lite mognad, det klarar nog ytterligare 3-5 års lagring.

Från superproducenten Numanthia i Toro kommer vinet Termes 2010 (varunr 73645, pris 182,-). Vinet är gjort på 100 % Tinta del Toro, som är det lokala namnet för Tempranillo.

Det här är ett riktigt kraftpaket, som kommer att leva många år till., men med lite krämiga tillbehör så kommer den att passa perfekt till påskens lammstek (recept kommer till veckan), så beställ några flaskor redan idag.

Ha en fortsatt trevlig dag!

 

Vintips för dig med lite framförhållning

Publicerad 2014-04-11 10:05:06 i Allmänt,

Både Systembolagets beställningssortiment och tillfälligt sortiment är en guldgruva för oss som har lite framförhållning. Allt som oftast kommer vinerna inom tre till fyra dagar lite beroende på var i landet du bor. Här kommer två tips på några röda spanjorer som jag hade på en provning i Örnsköldsvik förra helgen. Båda dessa viner passar bra till grillat lamm/nöt om köttet får lite sälta eller syrlighet från marinaden (undvik sötma i marinaden, då det blir en kollision mot vinet), servera gärna med lite krämiga eller syrliga tillbehör.
 
Ett litet vindistrikt som fler och fler upptäcker är Bierzo, som brukar kallas "The gateway to Galicia", distriktet ligger efter Pilgrimsleden och det är nog många som har stannat till här och blivit serverade ett glas rött gjort på druvan Mencia till lunchen eller middagen. Mencia har under de senaste åren blivit en av mina favoritdruvor och det är alltid mycket vin för pengarna.
 
 
Pétalos 2011 (varunr 70314, pris 175,-) från kultproducenten Alvaro Palacios är ett vin som jag varmt rekommenderar. Ett kraftpaket som är drickbart i dag, men klarar ytterligare åtta till tio års lagring.
 
Från samma producent, men från distriktet Priorat i Katalonien kommer vinet Les Terrasses (varunr 85516, pris 269,-), ett vin gjort på 50 procent vardera av druvsorterna Cariñena och Garnacha. Låga skördeuttag och gamla stockar gör att vinet har en djup smakkoncentration. I likhet med det förra vinet är det drickbart i dag, men klarar ytterligare åtta till tio års lagring.
Beställa några flaskor redan i dag på www.systembolaget.se
 
Jag återkommer i morgon med tips på fler spanska fynd. Ha en bra start på helgen!
 
 
 
 

Lakrits och drycker - del 4

Publicerad 2014-04-09 20:15:00 i Allmänt,

I dag är vi framme vid slutdestinationen på "lakritsresan", jag avslutar med recept på en lakritspannacotta och en gudomligt god och mäktig lakritskolapaj, till detta, givetvis dryckestips.
 
Lakritspannacotta
 
Ingredienser
5 dl grädde
3 msk socker
2 tsk lakritspulver
1,5 gelatinblad
 
 
  1. Koka upp hälften av grädden, socker och lakritspulvret. Vispa och lös pulvret. När pulvret löst sig så häll i resten av grädde och fortsätt koka upp.
  2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig.
  3. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat ca 3 timmar. Garnera med hallon.

Det behövs lite sötma för att matcha denna dessert, så det är bara att välja mellan Allesverloren Fine Old Vintage (varunr 12109, pris 145,-) eller Monteagudo Pedro Ximenéz (varunr 8328, pris 91,-).

Receptet på Lakritskolapajen kommer från Elisabeth Johanssons bok "Lakrits, mint & choklad".

Lakritskolapaj

Ingredienser

300 gram kallt smör
2 dl florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
 
Lakritskolafyllning
225 gram smör
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
3 msk lakritspulver
Gör så här:
  1. Skär smöret i tärningar och lägg i en rymlig bunke. Blanda ihop med övriga pajdegsingredienser utom ägget. Rör ner ägget. Arbeta samman til en smidig pajdeg.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kyl en timme.
  3. Kavla ut degen och klä en springform, ca 26 cm i diameter.  Nagga botten med en gaffel och sätt i frysen, ca 1 timme. Värm under tiden ugnen till 200°C.
  4. Fodra pajformen med aluminiumfolie och fyll med torkade gula ärtor eller liknande. Detta gör att pajskalet håler formen fint. Grädda i ca 15 minuter tills skalet har fått fin färg. Ta bort ärtor och folie.
  5. Laga kolasmeten medan pajskalet gräddas. Skär smöret i stora bitar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla övriga ingredienser utomvanlijsocker och lakrits (smakerna försämras av den höga temperaturen). Koka försiktigt tills temperaturen är 120°C, eller massan blir mjuk men stelnar när den droppas i kallt vatten.
  6. Häll upp kolan i pajskalet. Låt svalna och kyl.

 Vi testade två drycker som båda passade utmärkt, Monteagudo Pedro Ximenéz (varunr 8328, pris 91,-) och Glenmorangie The Lasanta 12 years (varunr 463, pris 261,-).

För min del var det här en oerhört lärorik och intressant resa och jag kommer att fortsätta fördjupa mig inom lakrits, inom snar framtid hittar Ni också lakrits på vår webbutik www.chocodeli.se.

I morgon är jag tillbaka med lite vintips.

 

 

 

Lakrits och drycker - del 3

Publicerad 2014-04-08 16:51:00 i Allmänt,

I dag skall Ni får recept på två sorters tryfflar smaksatta med lakrits och vi börjar med en enkel lakritstryffel gjord på vit choklad.
 
 
Lakritstryffel
 
Ingredienser
200 gram vit choklad
1 msk lakritspulver
1 dl grädde
 
Rulla i 1/2 msk lakritspulver och 1/2 dl rårsocker
 
Gör så här:
  1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Blanda grädden och lakritspulvret väl och koka upp, häll lakritsgrädden över chokladen och rör tills chokladen smält.
  3. Ställ i kylen 4-5 timmar och rulla till små bollar som rullas i lakritssocker.
I glaset har du antigen en Glenmorangie The Lasanta 12 years (varunr 463, pris 261,-) eller Allesverloren Fine Old Vintage (varunr 12109, pris 145,-)
 

Sötlakritstryffel
 
Ingredienser
1,5 dl mandlar
1,5 dl hackade dadlar
1 msk lakritspulver
rulla i oskalat sesamfrö
 
Gör så här:
 
  1. Hacka dadlarna och lägg i en skål. Värm vatten och häll över dadlarna. Blötlägg i 30 minuter.
  2. Mixa nötter till ett fint mjöl. Rör ner lakritspulver och dadlar. Mixa länge, till en jämn massa. Forma små bollar och rulla i sesamfrö.
Tillsammans med ett glas Monteagudo Pedro Ximenez (varunr 8328, pris 91,-) så är kvällen i hamn.
 
I morgon avslutas "lakritsresan" med recept på lakritspannacotta och lakritskolapaj.
 

Laktrits och drycker - del 2

Publicerad 2014-04-07 14:49:33 i Allmänt,

I dag har jag tänkt presentera den "vanliga" lakritsen som vi provade. Det finns många tillverkare som gör "finlakrits", här i Sverige har vi Lakritsfabriken. Till den här provningen valde jag lakrits från Nature Med (1886),  italienska Amarelli och danske Johan Bülow. De två förstnämnda finns i Kalabrien, som är den sydligaste regionen på italienska fastlandet. Det sägs at världens bästa lakrits kommer från Kalabrien. Johan Bülow tar sin lakrits från bl.a. Iran och Afghanistan. 
 
Vi provade följande sorter:
 
 
 
  1. Amarelli Senatori smaksatt med viol, den blev en perfekt kombo tillsammans med Le Tense Sasella (varunr 32341, pris 137,-).
  2. 1886 Söt mjuk lakrits, vi fortsätter där vi började Le Tense Sasella.
  3. Johan Bülow No 1, sötlakrits, även denna lakrits passade utmärkt tillsammans med Le Tense Sasella.
  4. Johan Bülow No 2, saltlakrits, när sältan kommer in blir det lite svårare att kombinera, men jag hittade två saker som kändes som hand i handske och det var Allesverloren Fine Old Vintage (varunr 12109, pris 145,-) samt Glenmorangie The Lasanta 12 years (varunr 463, pris 269,-).
  5. Amarelli Ciocconeri, rålakrits i choklad, här passar det bra med lite sötare viner. Vi testade två och det fungerade mycket bra, Allesverloren Fine Old Vintage  och Monteagudo Pedro Ximénes (varunr 8328, pris 91,-).
  6. Amarelli Oro Spezzata, rålakrits. Här pratar vi verkligen lakrits och det är kraftfullt, för mig fanns det ett alternativ Glenmorangie The Lasanta 12 years, det blir en smakexplosion i munnen, det är lite som att du dricker en Highland, men du får en Islay.
  7. Gispert - rålakritsbitar, varför ändra ett vinnande koncept, åter igen blev det Glenmorangie The Lasanta 12 years.
 
I morgon återkommer jag med recept på två sorters tryfflar och dryckestips.
 
 
 
 

Laktrits och drycker - del 1

Publicerad 2014-04-06 16:10:21 i Allmänt,

Det är alltid trevligt med nya provningsteman, på samma sätt som kvalitetschoklad blev populärt i början av 2000-talet är det nu dags för kvalitetslakritsen att komma in i finrummet. Lakritsen brukar kallas "kökets svarta får" med tanke på att den är så svår att kombinera med drycker. Det har blivit en hel del experimenterande de senaste veckorna, men gårdagens känsla var att jag hittade rätt.
Här kommer en liten sammanfattning av vad vi provade i går, lakritsen från Amarelli kommer att finns i vår nätbutik www.chocodeli.se efter påsk.
 
 
 
Vi inledde provningen med lite "fullakrits", lakritsbåtar och lakritsduttar, artificiella produkter som bara har färgen gemensamt med lakrits, efter det började vi på riktigt och vi inledde med en intressant kombination Helsingsborgs Lakritsöl (varunr 89888, pris 24,70) tillsammans med brända lakritsmandlar, sältan i mandlarna balanserade beskan i denna lageröl som är smaksatt med lakrits på ett utmärkt sätt, en trevlig inledning på kvalitetsdelen av provningen.
 

Brända lakritsmandlar
 
Ingredienser
100 g mandlar
85 g socker
0,5 dl vatten
1 tsk lakritspulver
1 msk söt eller salt lakritssirap 
 
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad panna, koka upp under omrörning, när massan kokt in lägg mandlarna på ett bakplåtspapper. Mandlarna kan klistras ihop, men det är inga problem utan det är bara att bryta isär.

Avnjut dem varma eller kalla.

Det var allt för idag, i morgon fortsätter "lakritsresan".

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela