Erik Grödahl

Gudomligt goda saffranssemlor

Publicerad 2013-11-30 09:04:00 i Allmänt,

I morgon är det första advent och då kan det smaka med lite saffranssemlor, fick det här receptet via Din Vinklubb i veckan och jag blev såld, uppskattades också av mina elever, så det är ett gott betyg. Prova tillsammans med glögg (se mina rekommendationer den 29/11).

Välj gärna ekologiska råvaror i den mån det är möjligt, lite dyrare, men så mycket bättre både för miljö, hälsa och framför allt smak.

 

Saffranssemlor (20 stora eller 40 små)

Degen:
2 pkt saffran (1 gr)
2 tsk Cointreau
(eller annan apelsinlikör)
150 g smör rumsvarmt
5 dl fingervarm mjölk
1 pkt jäst för söta degar (100 g)
1 dl kesella (rumsvarm)
2 dl strösocker
1 ägg (rumsvarmt)
1 tsk salt
Ca 2 liter vetemjöl (gärna 1 l vetemjöl special och 1 liter vanligt vetemjöl)

Fyllning:
100 g mandelmassa
Rivet skal och saft av en liten apelsin
25 g rostade mandelspån
En matsked kanderade apelsinskal
1 dl ovispad grädde
Lite brödgröp

Till servering:
Vispad grädde smaksatt med rårörsocker eller agavesirap
Florsocker blandat med kanel

Gör så här: Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den, låt detta stå och lösa upp sig ett tag. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret, det här går ju bra! Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan. Smält smöret och häll på mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen. Nu kan du blanda ner äggen, kesellan, saltet och mjölet. Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg. Låt den jäsa i ca 40 minuter under handduk.
Rulla små bollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under duk i 30 minuter. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.
Låt bullarna svalna och skär sedan av ett lock på varje bulle. Gröp ur ett litet hål i varje bulle och blanda ihop fyllningen. Som sedan ska bo i det lilla hålet. Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket. Sikta över florsocker och ät.

Glöggmingel

Publicerad 2013-11-29 06:55:41 i Allmänt,

Nu börjar det vara dags att planera glöggfesten. Traditionellt är det varm glögg med russin och mandel tillsammans med pepparkakor eller lussekatter som gäller, vill man piffa till det lite kan det bli mögelost på pepparkakan. För mig är glögg den perfekta aperitifen, som serveras sval eller kall tillsammans med enkla tilltugg innan middagen. För några år sedan fick jag en förfrågan om att hålla en glöggprovning på ett välkänt företag i Piteå, jag kommer fortfarande ihåg hur han som ringde ifrågasatte konceptet och hur han oroligt sprang omkring innan provningen, behöver jag tillägga att det blev succé.

Av de sex sorter som jag provade var det starkvinsglöggen som var mest ”allround” när det gällde att kombinera med tilltugg.

 

Jag provade följande:

Blossa 13 Dalecarlia (varunr 76400, 95,-)

Känns mer som en aperitif till trädgårdspartyt i juni, även om jag personligen skulle fördra bubblor på detta party. Servera den lätt kyld med några isbitar och en apelsinklyfta. Fungerar bra till baconlindad dadel, pepparkaksgrissini med ädelostdipp och cheesecake.

Tegnér & Son Tradition ekologisk vinglögg (varunr 97012, pris 65,-)

Här doftar det klassiska julkryddor och mörka söta bär, söt och välbalanserad.

Tillsammans med lite Brieost, pepparkasgrissini med ädelostdipp eller cheesecake, så är kvällen räddad.

Finns också på halvflaska för 45,-.

Grythyttans Skogsglögg (varunr 96460, pris 87,-)

Namnet säger allt, Skogsglögg, här finns massor av lingon och blåbär i doften. Vore det inte för sötman, avsaknaden av fruktsyra och kryddigheten, vore det lätt att tro att det var en Tempranillo i glaset med denna utpräglade lingonbeska. Serveras med fördel sval till pepparkaksgrissini med ädelostdipp eller saltlakrits (Johan Bülow eller Lakritsfabriken)

Tegnér & Son Wilckens fat ekologisk starkvinsglögg (varunr 96002, pris 79,-)

Om jag får välja en glögg det här året blir det denna. Bra balans mellan syra och sötma och en lång harmonisk eftersmak. Fungerar till alla de nedanstående tilltuggen. Extra plus för att den också finns på halvflaska för 45,-

Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg (varunr 96510, pris 74,-)

En flasklängd efter och god tvåa. Saknar den fräschör som finns i Wilckens, Vore detta ett rött vin hade vi sagt nya världen. Är också bra till alla tilltugg. Finns på halvflaska för 48,-

Haga Starkvinsglögg Klassiska glöggkryddor och laktrits (varunr 96038, pris 79,-)

Varför? Den doftar som dålig hostmedicin, men i denna hostmedicin har de trots lakritsen misslycktas med att dölja beskan. Vem kan med gott samvete sitta och släppa in en sådan produkt i sortimentet? Tillsammans med en saltlakrits från Johan Bülow eller Lakritsfabriken fungerar det helt ok, men med lite eftertanke, lakritsen fungerar mycket bättre på egen hand.

 

 

Här kommer lättlagade tilltugg:

Dadel fylld med mascarponeost

Brieost med honung, torkad frukt och saltade och rostade solrosfrön på crostini

Baconlindad dadel med mandel

Kärna ur dadeln och stoppa in en mandel. Dela en baconskiva och linda runt dadeln, stek i ugnen 7-10 minuter i 225 o. Stoppa i en tandpetare och servera.

Pepparkaksgrissini med ädelostdipp

Ingredienser

500 gram hemmagjord pepparkaksdeg (i nödfall köpt)

Finrivet skal av en apelsin

Ädelostdipp

140 gram kvibille ädelost 40 %

2 dl Creme Fraiche

Gör så här:

1.      Sätt ugnen på 225 o C.

2.      Knåda in apelsinskalet i pepparkaksdegen. Dela degen i 30 bitar och rulla till grissini.

3.      Lägg på en bakplåtsklädd plåt och grädda 5-8 minuter.

4.      Mixa osten med créme fraichen. Lägg i en skål och servera med pepparkaksgrissini.

 

Crostini med chevrécremé och fikon

Det här behövs till 12 st.

12 st. crostini

120 gram chevré

1 dl crème fraiche

2 msk smör

1 msk balsamvinäger

2 msk honung

0,5 tsk svartpeppar

0,5 tsk flingsalt

4 färska fikon

Gör så här:

  1. Blanda chévreosten med crème fraiche.
  2. Bred ett lager av chèvreosten på varje crostini. Smält smör, tillsätt balsamvinäger, honung, salt och peppar.
  3. Vänd hastigt ner fikonklyftorna i den varma honungsblandningen, cirka 30 sekunder. Skeda upp fikonen på crostinin.

 

Lättlagad cheesekake i glas

200 gram färskost

4 msk hjortronsylt

½ citron

16 pepparkakor

Hallon eller blåbär till garnering.

Gör så här:

1.      Mixa färskost med hjortronsylt och pressa i saften av citronen.

2.      Krossa pepparkakorna.

3.      Varva pepparkakor och ostcremé i glas.

4.      Garnera med hallon eller blåbär.

Då är det bara att njuta.

Köttbullar i currysås med paprikaquinoa

Publicerad 2013-11-13 13:26:00 i Allmänt,

Från och med idag skall Ni få följa med Sofia och mig på en resa till Andalusien, fast det var ju nära att jag fick åka ensam. När vi satte oss i flygtaxin insåg Sofia att hon hade glömt sitt pass, nu var goda råd dyra, men återigen kom min mamma och Roger till undsättning och kom till Kallax och levererade passet, vi kommer att leverera en fin flaska Champagne till dem när vi kommer hem.
Som "tack" för sin glömska skall Sofia få bidra med ett recept och det blir köttbullar i currysås med paprikaquinoa.
 
Det här behövs till fyra personer:
 
500 gram köttfärs (nöt, kalv eller lamm)
1 lök
2 ekologiska ägg
1 dl ekologiskt ströbröd
Salt och peppar
Olja till stekning
 
Sås
1 burk Arlas färskost med currysmak (alternativt Creme Fraiche smaksatt med 1 tsk curry och 1/2 tsk mango chutney)
3 dl grädde
Curry efter smak
Salt och peppar
Sambal oelek
 
Quinoa , 1 röd och en grön paprika
 
  
  
  1. Finhacka löken
  2. Blanda färs, lök, ägg, ströbröd, salt och peppar i en skål
  3. Gör små platta köttbullar och stek dem i olja.
  4. Koka quinoa
  5. Häll över grädde och rör ner färskost, koka upp.
  6. Blanda den kokta quinoan med paprikabitar
  7. Servera

Dagen då jag blev Pitebo på riktigt

Publicerad 2013-11-12 20:54:00 i Allmänt,

Jag har genom åren hållit otaliga vinprovningar för privata sällskap och den vanligaste frågan har varit: "Vilket vin skall vi välja till fläskfilé, potatisgratäng och béarnaisesås?" och mitt svar med glimten i ögat har varit "inget" för béarnaisesåsen är en ovän till vinet om den inte är hemlagad, sagt av mig som aldrig har provat den kombinationen.
 
I dag fick jag möjligheten att göra mitt livs första béarnaisesås. Sofia och jag hade bestämt att vi skulle äta marinerad ryggbiff med ugnstekta rotsaker. Vi sitter i bilen vid rödljuset vid Piteå Stadshotell och väntar på att passera Sundsgatan, Sofia tittar på mig och säger: "Du kommer att säga nej". Vi känner varandra väl min fru och jag, vi är lite som siamesiska tvillingar, kanske inte så konstigt eftersom jag är döpt den 7/4 och hon född den 7/4, låt vara då att det var 16 år emellan. Hon ville ha béarnaisesås till biffen och ville att jag skulle köpa en sådan, men visste redan svaret innan, i min sinnesvärld finns det bara hemlagade såser, kanske för att jag växte upp med det.
 
Efter att ha lämnat av Sofia och Elizabeth hemma började jakten på färsk dragon, för det finns väl ingen som gör sås på torkade kryddor tänkte jag, efter att passerat några kryddhyllor på frukt och grönsaksavdelningarna på stadens stormarknader hittade jag tillslut min färska franska dragon, det var lättare sagt än gjort, med dragonkrukan i handen steg jag triumferande in i köket, nu var det dags. Jag läste genom ett antal recept, tänkte lite, ändrade lite och tillslut hade jag mitt recept klart.
 
 
Béarnaisesås á la familia Grödahl (räcker till 4 personer)
 
Ingredienser
3 äggulor från ekologiska ägg (av äggvitorna gör du maränger)
2,5 msk vit balsamvinäger (vanlig vitvinsvinäger gör såsen för syrlig)
2 msk finhackad gul lök
1 kruka finhackad färsk fransk dragon
5 krossade vitpepparkorn (använd mortel)
150 gram ekologiskt smör
2 krm salt
Ev. svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, lök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Låt det svalna.
  3. Smält smör i en kastrull och ställ åt sidan.
  4. Koka upp vatten i en bredbottnad panna eller kastrull för att använda som vattenbad.
  5. Häll vinäger- och dragonblandningen i en rostfri bunke, tillsätt äggulorna under vispning med mixerstav (använd vispen).
  6. Sätt bunken i vattenbadet och vispa äggulorna fluffiga.
  7. Droppa i smöret under kraftig vispning (ungefär som när du gör majonäss)
  8. Vispa och värm såsen i vattenbadet tills såsen tjocknar. Låt den ej bli för varm så att den spricker. Om den mot förmodan skulle blir gryning eller spricka, börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera.

Vitips till chokladmoussen

Publicerad 2013-11-12 06:51:00 i Allmänt,

Testade ett nytt vin till chokladmoussen i går och det blev bingo. Det här vinet fungerar till både vit och mörk chokladmousse, båda recepten finns här på bloggen.
 
Vinet Moscatel de Setúbal (nr 8117, pris 59,-) kommer från producenten José Maria da Fonseca, som kommer att göra en turné i Norr- och Västerbotten efter årsskiftet, även om ett dessertvin är hållbart, så är en annan fördel med det här vinet att det är på halvflaska.
 
Som namnet avslöjar görs vinet av druvsorten Muskat, som finns i många varianter, här används den lokala varianten Moscatel de Sétubal.
 
Druvorna är skördade för hand. Efter det att de har krossats och vinet jäst till fem/sex procent alkohol avbryts alkoholjäsningen genom tillsatts av vinsprit till cirka 18 procent, den här metoden kallas portvinsmetoden.
Vinet får sedan ligga i kontakt med druvskalen i ca två-tre månader över vintern, för att laka ut maximalt med smak. Efter det lagras vinet på små ekfat i minst tre år innan de buteljeras..
 

Pinot Noir världen runt

Publicerad 2013-11-10 20:36:11 i Allmänt,

Pinot Noir har aldrig varit en av mina favoritdruvor trots att jag har provat ett antal bra viner på gjort på druvan genom åren, ja det är klart det finns undantag, den används ju i Champagne och när den är alenarådande i Blanc de Noirs, så är den svårslagen.
 
  
När jag tidigare den här hösten fick en förfrågan från Munskänkarna i Kalix om att hålla en provning på temat Pinot Noir, tänkte jag först säga nej, men tänkte om och såg det som en möjlighet att ge druvan en ny chans och det är jag glad för idag, för gårdagskvällens uppställning höll världsklass.
 

Det blev en resa som började och slutade i Frankrike, första anhalt var Champagne och vi provade Fleury Blanc de Noirs Brut (varunr 7547, pris 299,-), det här vinet ligger numera i beställningssortimentet, vilket är en gåta för mig eftersom orsaken till det är att det inte har sålt tillräckligt bra. Det är en väl utvecklad doft med toner röd frukt och en viss nötighet med härligt krämiga bubblor. Det räcker med en liten råraka, en klick löjrom toppad med lite smetana och eftermiddagen är fulländad. Bara det att producenten har jobbat biodynamiskt sedan 1970 är skäl nog att köpa några flaskor.
 
Efter ett första stopp i Champagne gick resan vidare till Nya Zeeland och Nordön, där vi landade hos producenten Cambridge Road i Martinborough, även den här producenten jobbar biodynamiskt. Animus Pinot Noir (varunr 75149, pris 279,-) är ett förhållandevis lätt vin med toner av syltiga hallon och jordgubbar, det finns också lite julkryddor i doften. Den höga fruktsyran i kombination med låg strävhet gör att det här vinet skulle vara gott sällskap till en ugnsgrillad hälleflundra på en bädd av rotsakspuré.
 
 
Resan går vidare till svala  och kustnära Hemel-en-Aarde Valley i Sydafrika, där hittar vi producenten Hamilton Russell, som har rykte om sig att göra Sydafrikas bästa Pinot Noir och utan att ha smakat alla så är jag benägen att hålla med. Årgång 2011 av Hamilton Russell Pinot Noir (varunr 75263, pris 349,-) är ett komplext vin med en kombination av animaliska toner, kryddighet och mogen frukt. På tallriken skulle jag ha ugnstekt lammstek smaksatt med salt, peppar och olivolja, som tillbehör skulle jag föreslå en bönsallad.
 

Nästa anhalt är Russian River Valley i Sonoma County i Kalifornien, där möter vi den respektera Marimar Torres, som är kvinnan bakom Torres framgångar i USA, hon började sin karriär som marknadsförare av företagets spanska viner, men i mitten på 80-talet började hon producera egna viner i Kalifornien. Marimar Estate Pinot Noir 2009 (varunr 74480, pris 299,-) är ett mycket välbalanserat och finstämt vin med toner av mogen röd och blå frukt, en viss kryddighet och lite fat. Här skulle de smaka gått med ugnstek kycklingbröst i gräddsås med lite rostade rotfrukter.
 

Tillbaka i Europa stannar vi till i Rheingau i Tyskland hos producenten Künstler. Rheingau är i första hand kända för sina viner på druvan Riesling, men det görs en hel del bra viner på Spätburgunder, som är det tyska namnet på Pinot Nor. Reichestahl Spätburgunder 2006 är köpt på plats, men det går att göra en privatimport via Systembolaget, själv skulle jag rekommendera att besöka dem och prova vinet på plats och köpa hem ett kolli, så bra är det här vinet. En komplexitet som jag aldrig tidigare har upplevt i ett Pinot Noir vin, en stort doftpalett där jag hittar både animaliska toner, övermogen frukt, lakrits, tobak, parfym, ja listan kan göras hur lång som helst. På tallriken? Inget, det här vinet vill jag avnjuta i ensamt majestät.
 
Sista anhalten blir Bourgogne och jag tillhör dem som har haft svårt att uppskatta Bourgogneviner, jag tycker de flesta av vinerna är överskattade och alldeles för dyra, men på en provning för två och ett halvt år sedan, fick jag prova en årgång 1964 och det var då jag insåg att de viner jag har druckit har varit alldeles för unga, så till den här provningen valde jag Louis Jadot Morey Saint Denis 1997 (varunr 71084, pris 325,-). Här hittar jag samma komplexitet som i Künstlers vin, massor av röda frukter och  bär, kryddighet, tobak, lakrits. Jag skulle för ett tillfälle kunna byta ut sherryn och dricka det här till min kantarellsoppa med Västerbottenstoast.
 
Kvaliteten på vinerna var så hög att jag har beställt min några uppsättningar av de som finns tillgängliga på Systembolaget och jag rekommenderar dig att göra det samma. Jag håller gärna den här provningen igen, jag det gör jag faktiskt redan till helgen, dock byter jag ut Animus mot den högklassiga Schubert Block B från Wellington.
Nog om vin för denna gång, har du läst så här långt, vet du att i morgon blir det middagstips igen.
 
 
 
 
 

Frukost är alltid bäst hemma

Publicerad 2013-11-09 10:13:00 i Allmänt,

Jag som reser en hel del tycker att hotellfrukost är något av det mest överskattade som finns. Jag läser med jämna mellanrum människor som är lyriska över att få äta hotellfrukost och då är min fundering, vad äter de hemma?
Spontant minns jag två hotellfrukostar som kan mäta sig med en hemmafrukost och det är Rica Hotell i Hell och Radisson på Arlanda, där är det världsklass rakt igenom.
 
Hur många hotell erbjuder exempelvis färskpressad juice? Ofta är det en blek kopia på det som säljs under namnen juice, förmodligen med tillsatts av allt för mycket vatten, lite i klass med multivitamindryck, frukostbordets svar på lösviktsgodis, kan inte folk läsa?
 
Men det är lördag och vi skall vara positiva, själv skall jag iväg till Kalix och hålla i en utbildning och sedan en provning på temat "Pinot Noir världen runt" och då är det viktigt att vara mätt i magen.
Vi varierar väldigt mycket vad vi äter till frukost på helgerna, men minst en av dagarna blir det hembakt bröd och jag försöker variera recepten, idag blev det kalljästa småfrallor med soltorkade tomater och timjan, fantastiskt gott tillsammans med smör, salami och en inte alltför smakrik ost, här har hushållsosten sin plats.
 
 
Här kommer receptet som ger 8-10 småfrallor.
 
3 dl dinkelmjöl
1,5 dl durumvetemjöl
1,5 dl gramhamsmjöl eller fullkornsmjöl
0,5 dl rostade solrosfrön
1 tsk salt
1 tsk timjan
4-5 soltorkade tomater i olja
25 gram jäst
2,5 dl kallt vatten
2 msk olivolja (går bra med olja från tomaterna också)
 
Gör så här:
  1. Blanda jästen, det kalla vattnet och olivolja i en bunke, rör tills jästen löser sig.
  2. Bland ner hackade soltorkade tomater och de torra ingredienserna.
  3. Jobba degen mjuk och smidig för hand.
  4. Låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur över natten.
  5. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt.
  6. Baka ut 8.10 små frallor, nagga med en gaffel och strö över mjöl, låt dem jäsa på bakplåtspapper ca 30 minuter
  7. Flytta över frallorna till den heta plåten och grädde i ugnen 10-15 minuter tills de fått fin färg.

Det går att baka dessa frallor på vanligt vis, använd då fingervarmt vatten och jäs först 30-45 minuter. 

 

Pilgrimsmusslor med jordärtskockspuré och balsamicosås

Publicerad 2013-11-09 08:57:00 i Allmänt,

Det här är förföriskt gott, är det första middagen tillsammans är det här en given förrätt, jag det fungerar efter sex och ett halvt år också.
 
 
 
Det här behövs för 2 personer:
4-6 pilgrimsmusslor
salt
peppar
smör
 
Jordärtskockspuré
150 gram jordärtskockor
125 gram potatis
0,75 dl grädde
1 msk smör
1 tsk pressad citronsaft
2 msk riven smakrik ost
2 krm salt
 
Balsamicosås
1,5 tsk rårörsocker
1 msk balsamvinäger
1,25 dl rött vin
1 msk kalvfond
2 tsk smör
salt
 
  1. Puré: Skala och skär jordärtskockor och potatis i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Mosa med  potatisstöt. Värm grädde och smör i en kastrull, blanda ner i moset, tillsammans med ost och citronsaft, smaka av med salt.
  2. Sås: Smält sockret i en kastrull. Passa noga, det bränns fort. Dra kastrullen åt sidan och häll i vinägern tillsammans med rött vin och kalvfond. Koka ihop 10-15 minuter utan lock.  Inför serveringen värms såsen och smöret vispas i klickvis. Smaka eventuellt av med salt.
  3. Hetta upp en stekpanna tills den är rykande het. Tillsätt smör, halstra pilgrimsmusslorna högst en halv minut på var sida så att de blir vackert gyllenbruna. Ta musslorna ur pannan servera tillsammans med purén och balsamicosås.

Vintips: Här behövs ett vitt vin med hög fruktsyra, själv drack vi en Txakoli från Baskien, men den finns i beställningssortimentet, så det behövs lite framförhållning, vinet heter Señorio de Astobiza (varunr 74855, pris 129,-), säljs i kartonger om sex flaskor, perfekt att ha hemma i kylen för oförutsedda händelser.

 

 

Om jag väljer något från hyllan blir det Georg Breuer Riesling Sauvage (varunr 5899, pris 109,-) eller Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire (nr 5595, pris 169,-)
.

Tankar vid frukostbordet

Publicerad 2013-11-08 07:01:05 i Allmänt,

Här sitter jag med min fruktsallad, en kopp kaffe och ett glas vatten, en alldeles vanlig vardagsfrukost. I bakgrunden hör jag ljudet från Barnkanalen, Elizabeth har varit vaken i omgångar sedan klockan 03.00 och studsade upp vid 05.45, härligt med morgonpigga barn, tiden flyger i väg, snart är hon tonåring och då blir det väl en kamp att få upp henne från sängen.
 
Jag konstaterar att det redan är fredag och även denna arbetsvecka har flugit iväg, det är nog effekten av att jag trivs väldigt bra på mitt jobb, jag lider med de människor som inte trivs på sitt jobb, men det finns alltid ett alternativ, byt jobb, för gnäll smittar.
 
Jag då? Är inte jag också en jobbig gnällspik, som har åsikter om folks matvanor, vad de dricker och att de äter lösgodis, förmodligen finns det många som tycker det, men jag vill bara väcka den "sovande björnen" och få människorna medvetna om vad de stoppar i sig.
 
Jag träffar tusentals och åter tusentals människor i samband med provningar varje år och en stor del av dem har inte en aning om hur dålig "dålig choklad" är, att blodpudding innehåller lika mycket socker som Coca cola och att kartongvinerna är svavelbomber. Jag får också en hel del återkopplingar och tack från dessa provningsdeltagare för att jag har fått dem att tänka om och det värmer i hjärtat på en gnällspik.
 
Nu är frukosten uppäten, Elizabeth har gjort mig sällskap och ätit lite och återvänt till sängen för att hon är trött, kanske börjar hon praktisera tonåringens vanor redan idag. Själv skall jag gå till duschen och fundera över vilka tillbehör vi skall ha till hängmörad Utvald Club Steak från utvalda gårdar i Norrland, när jag väl kommit på det är det dags att välja vin och då är jag framme vid tandborstningen, sedan återstår rakningen och att få upp fru och dotter från sängen.
 
Tack för att du läser min blogg, jag säger som "Mästerkatten i stövlar", du blir rikligt belönad, kanske inte i form av guld, men med recept och dryckestips.
 
Ha en trevlig fredag!

Chokladbakelser

Publicerad 2013-11-07 22:03:22 i Allmänt,

Det tar lite tid, men det är det värt när du sköljer ner denna bakelse med ett glas Carnegie Porter eller en Ron Zacapa Gran Reserva, det blir ett lyckligt äktenskap i munnen. Kakan går bra att frysa. 
 
Botten
3,75 dl vetemjöl
4,5 dl ekologiskt rårörssocker
1,5 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4,5 msk kakao (Valrhona eller ICA ekologisk fairtrade)
3 ekologiska ägg
225 gram smält smör (ekologiskt)
2,5 dl kokhett vatten
 
Apelsinkräm
150 gram rumsvarmt smör (ekologiskt)
1 ekologiskt ägg
300 gram ekologiskt florsocker
1 apelsin
 
Chokladglasyr
200 gram apelsinchoklad (Valrhona, om du inte hittar den ta 70 % mörk choklad av bra kvalitet, exempelvis Valrhona eller ICA ekologisk fairtrade och blanda ner 40 gram kanderade apelsinskal och 2 msk färskpressad apelsinsaft)
2 msk solrosolja
 
 
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj en långpanna med smör och ströbröd.
  2. Blanda först de torra ingredienserna. Tillsätt  ägg, smält smör, och kokhett vatten, mixa ihop till en slät smet.
  3. Häll smeten i långpannan och grädda 15-20 minuter.
  4. Låt kakan svalna 90 minuter, under tiden förbereder du apelsinkrämen genom att tvätta apelsinen och riv skalet i en bunke, tillsätt ägget, florsocker och 2 msk saft från apelsinen (spara resten till Chokladglasyren).
  5. Dela kakan på mitten. Bred hälften av krämen på en av delarna (ovansidan), lägg sedan den andra delen ovanpå och bred över resten av krämen, låt sedan kakan stå i kylen en timme så att krämen stelnar.
  6. Smält chokladen i vattenbad och blanda i oljan. Bred över kakan.
  7. Ställ kakan i kylen tills chokladen stelnat, skär i små bitar med vass kniv.
  8. Servera med Carnegie Porter (varunr 1497, pris 14,90) eller ett glas Ron Zacapa Gran Reserva (varunr 500, pris 599,-).
 
 N

En känd doldis

Publicerad 2013-11-07 17:39:54 i Allmänt,

Veckans öl är en känd doldis, det är Sveriges äldsta registrerade varumärke, som ännu är i bruk. De flesta tänker nog på finansvärlden när de hör namnet Carnegie, men ölet började bryggas redan 1836.
 
Ölet är av typen porter, vilket innebär överjäst och det här är ett öl som  utan problem klarar 8-12 års lagring och det blir bara bättre och bättre. Det är verkligen mycket öl för pengarna, Carnegie Porter (varunummer 1497) kostar endast 14,90.
 
 
 
Det här smakrika ölet med toner av mörk choklad passar perfekt till en rumstempererad prästost (Allerums 18 månaders), en chokladbakelse eller varför inte en chokladtryffel. Recept på en chokladbakelse med apelsin kommer på bloggen senare i kväll.

"Guds gåva" till begravningsentreprenörerna

Publicerad 2013-11-07 06:00:00 i Allmänt,

Jag erkänner, jag har ätit lösgodis och det händer fortfarande att jag äter det någon gång, men det är långt mellan tillfällena. Det här är inget som jag borde bry mig om, men jag blir lätt bekymrad när jag ser vuxna människor stå och sleva upp kilosvis med lösgodis på våra stormarknader, det har gått så långt att det finns begränsningar på hur mycket folk får köpa när det är extrapris.
 
Willys förra veckan, max fyra kilo, jag funderade i mitt stilla sinne vem köper fyra kilo godis?
 
Vi alla stoppar i oss onyttiga saker och det är väl lite som Alexander Wollcott en gång sade "Allt jag tycker om är
antingen olagligt, omoraliskt eller fettbildande".
 
En gång i tiden var godis någorlunda naturligt, men idag består det mest av en massa konstgjorda ämnen, exempelvis, "^Äkta smörkolaböna", är det någon som kan hitta SMÖR bland ingredienserna? Svaret är nej, varenda läskunnig människa borde låta bli att stoppa in något sådant i munnen,
 
 
Men vad sägs då om "Fini mini pistols" från leverantören Candinavia, det är väl en sak att det innehåller elva olika e-ämnen, men de kan ju inte ens stava, särskrivningar så det sjunger om det, vete mjöl, fruktos sirap.. Vet de överhuvudtaget vad som finns i det så kallade godiset de säljer?
 

Jag skulle kunna skriva en hel avhandling om det här, men jag nöjer mig med att säga "Jag älskar alla människor alldeles för mycket för att de skall behöva stoppa i sig sådan skit", men om det nu är så att de vuxna väljer att köpa det ändå, ät det när barnen har somnat.
 

God och snabblagad fredagsmiddag

Publicerad 2013-11-06 17:08:39 i Allmänt,

Den är enkel och klassisk, men med rätt vin i glaset blir det en smakupplevelse, grillad oxfilé med ugnsrostade grönsaker och rödvinssås.
 

Det här behövs för fyra personer:
4 skivor oxfilé, rostas eller utskuren biff (125-150 gram per person)
1 msk olivolja
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
 
Ugnsrostade grönsaker
3-4 potatisar (400 gram)
3 morötter (250 gram)
2 rödbetor (200 gram)
2 små eller 1 stor rödlök
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Olivolja
 
Rödvinssås
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk rårörssocker
3 msk balsamvinäger
4 msk koncentrerad kalvfond
2 dl rött vin (samma som i glaset eller samma vintyp)
2 dl vatten
Salt
Svartpeppar
 
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och rotfrukter och skär i strimlor. Lägg dem i en form eller på en plåt med bakplåtspapper, salt, peppra och häll på över olivolja, blanda. Stek i mitten av ugnen ca 25 minuter.
  2. Skala och hacka lök och vitlök till såsen, smält sockret i en kastrull tillsammans med lök och vitlök. Rör om och tillsätt sedan balsamvinäger, kalvfond, rött vin och vatten. Koka ihop tills det återstår ca 2,5 dl. Sila bort löken och smaka av med salt och eventuellt svartpeppar.             
  3. Pensla biffen med olivolja och rulla sedan i peppar, strö på salt. Hetta upp en grillpanna och grilla ca 3 min på varje sida för medium och 5 minuter för genomstekt.
  4. Servera med rotfrukterna och rödvinssåsen.
     

Vintips:

Med tanke på att såsen har balans mellan sälta, syra och sötma passar det utmärkt med ett ganska strävt vin och då hamnar jag i Italien, närmare Toscana eller Piemonte.

 

Barolo Albe G.D. Vajra (varunr 2398, pris 189,-) eller Fonterutoli (varunnr 32229, pris 149,-).

Smaklig måltid

 

 

Kändisvin, "en ulv i fårakläder"

Publicerad 2013-11-06 06:51:42 i Allmänt,

Personligen trodde jag att det här med kändisviner var en fluga, men den här flugan har överlevt ett antal somrar. Pratar vi kändisviner, så finns det en, två eller tre vin(n)are och en stor förlorare. Kändisen är alltid en vinnare eftersom de får uppmärksamhet och tjänar pengar på en dålig eller medelmåttig produkt, några gånger kan importören och producenten vara vinnare, när vinet säljer bra, men den stora förloraren är konsumenten som alltid betalar ett överpris. Min fundering är vad är det som får en människa att köpa ett vin med Per Morberg, Tina Nordström eller Maria Montazami på etiketten och vänder jag på frågan, vad är det som får dessa kändisar att sätta sitt namn på ett vin? Kanske lite enklare att besvara, girighet.
 
Det finns ju olika kategorier av kändisviner, det är de ovan nämnda, sen har vi Kizz, Mötorhead m.m., de sistnämnda är en annan kategori, där pratar vi verkliga kändisar, men det är inget vi förknippar med vin. Här handlar det mer om en "gå bort present" till någon som gillar Kizz eller Mötorhead, det är mer ett symboliskt värde, ungefär som att du köper dåliga gräddkola i en snygg förpackning på Åhléns och ger bort när du är bortbjuden.
 
Som förespråkare av kvalitet skulle jag vilja att konsumenterna slutade köpa dessa kändisviner, på samma sätt som jag vill att folk inte köper vin på kartong, men är det värt att lägga tid på "att frälsa ateister?"

Supergod morotskaka

Publicerad 2013-11-05 18:02:28 i Allmänt,

Det finns otaliga recept på morotskakor, det här är en modifierad variant av den som finns i Leila Lindholms bok "a piece of cake"
 
 
 
Det här behövs till en kaka
3 ekologiska ägg
3 dl ekologist rårörssocker
3 dl dinkelmjöl
2 krm vaniljpulver
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 msk riven ingefära
1 krm salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
 
Frosting
75 gram mjukt ekologiskt smör
5 dl ekologiskt florsocker
2 krm vaniljpulver
Skal av en lime
1 msk limesaft
125 gram philadelphiaost
1 råriven morot till dekoration
 
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser separat och blanda sedan ner dem i äggsmeten.
  4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
  5. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  6. Grädda mitt i ugnen 45-55 minuter, prova med en sticka och se att den inte är kladdig.
  7. Låt kakan svalna.
  8. Vispa ingredienserna till frostningen så att det blir krämigt.
  9. Bred frostningen över kakan och strö över morötter.
 

Det är bara pinsamt

Publicerad 2013-11-05 06:59:32 i Allmänt,

Nu lanserar Tina Nordström ett eget vin, efter att ha haft sitt ansikte på etiketten på Le Bistro, går hon vidare i "vinlivet", en person som har satt sitt namn på ett sådant vin saknar all trovärdighet, det känns bara pinsamt, lägg dina 89 kronor på något annat, exempelvis Guigals vita som jag rekommenderade i lördags.
 
Så här skrev Tina till "mig" via mejlen:
 
Gommen styrde mig till Italien
när jag letade efter ett nytt vin att lansera. Jag älskar italiensk mat och
ville hitta ett vin som matchar mina bästa rätter. I Abruzzo på italienska
östkusten träffade jag vinmakaren Paolo Cieri och fick chansen att tillsammans
med honom ta fram Tina Montepulciano d'Abruzzo. 

Tina Montepulciano d'Abruzzo är lätt att tycka om. Det passar våra svenska
smaklökar med sin fräscha frukt, fina struktur och härliga ektoner i
avslutningen. Det är inte syltigt och har inte för mycket alkohol. Ett elegant
och fylligt vin som stannar kvar länge i munnen. På ren svenska får man
”väldigt mycket vin för pengarna” – och det gillar vi ju alltid!

Jag funderar bara, vad menar kvinnan när hon säger "Jag älskar italiensk mat", en gemene man i oförstånd säger så, men en kock.. Det är som att säga jag älskar afrikansk mat och det är stor skillnad på det du får i Marocko jämfört med Kapstaden i Sydafrika...

 

Torskrygg med räkor, gurka och pepparrot

Publicerad 2013-11-04 19:43:00 i Allmänt,

Enkelt, lättlagat och hälsosamt, så kan dagens middag sammanfattas. I dags finns det väldigt goda frysta torskryggar, exempelvis ICA's egna.
 

 
Det här behövs till 4 personer:
 
Fyra bitar torskrygg (500-600 gram)
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
500 gram räkor med skal
250 gram gurka
5 msk creme fraiche
1 tsk dijonsenap
3 msk dill
1 msk riven pepparrot
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
780 gram Zetas svarta ekologiska bönor
1-2 msk olivolja
Salt
 
  1. Tina fisken, gnid in den med salt och låt saltet dra in cirka en timme.
  2. Skala räkorna. Spara gärna skalen för att göra fond.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fisken ryggfiléerna i en form och stek fisken i ugnen 15-20 minuter (innertemperatur 60-60 grader).
  4. Skala och kärna ur gurkan, dela i mindre bitar. Blanda creme fraiche, senap, dill och pepparrot i en bunke, blanda ner gurka och räkor, smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Skölj bönorna under rinnande vatten, sätt dem i en bunke och smaksätt med olivolja och salt.
  6. Servera fisken med bönorna tillsammans med gurk-och räkröra
Dryckestips
 
 
 
Alkoholfritt: Torres Natureo Free Muscat (varunr 1912, pris 49,-)
Vin: Kloster Eberbach Riesling Spätlese (varunr 6257, pris 119,-)
 
Smaklig måltid!
.

Läcker och snabblagad chokladfondant

Publicerad 2013-11-03 17:30:15 i Allmänt,

Chokladfondant är mycket enkelt att göra och sagolikt gott. Det viktigaste är att ha bra råvaror. Det här receptet räcker till sex personer. Tänk inte tanken att använda blockchoklad eller Marabou, då är det lika bra att äta Ekströms chokladpudding.
 
150 gram mörk choklad (Varlhona Guanaja eller ICA Fairtrade ekologisk)
150 gram rumstempererat smör
1dl rårörsocker (alternativt ekologiskt strösocker)
4 ägg
2 äggulor
0,75 dl dinkelmjöl
Vaniljgrädde (vispa grädde tillsammans med vaniljpulver alternativt frön från vaniljstång:
Blåbär eller hallon
 
 
 
Börja med att sätta ugnen på 200 grader och smör sex portionsformar (ca 1,5 dl). Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn.
 
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget under vispning avsluta med att tillsätta äggulor, smältchoklad och mjöl.
 
Grädda fondanterna 8-10 minuter, de skall  vara lite rinniga i mitten. Servera med vaniljgrädde och blåbär. I glaset har jag helst en Chimay Blå (varunr 1651, pris 28,90), ett annat bra alternativ är det cypriotiska dessertvinet Commandaria St. John (varunr 2040, pris 158,-).
 
 

Frukostbröd i ny tappning

Publicerad 2013-11-03 10:49:46 i Allmänt,

En bra start på helgfrukosten är nybakade bröd. I det här receptet är det kalljäsning som gäller vilket innebär att degen görs kvällen innan. Det går också att göra brödet på "vanligt vis" med fingervarmt vatten (37o), öka då jästmängden till 50 gram och låt degen jäsa 30-45 minuter.

 

8 till 10 bröd

15 gram jäst

4 ½ dl kallt vatten

5 dl dinkelmjöl

2 dl grahamsmjöl

1 dl durumvetemjöl

2 dl quinoamüsli eller liknande (exempelvis fiberhavregryn eller rågflingor)

1 dl hackade aprikoser

1 msk rapsolja

½ - 1 msk salt

Gör så här:

1.      Rör ut jästen i det kalla vattnet. Häll i mjöl, müsli, solrosfrön, torkad frukt, salt och olja och rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8-12 timmar.

 

2.      Skrapa ut degen från bunken och dra ut den till en avlång platta (ca 10 x 50 cm) på en väl mjölad arbetsbänk. Skär i ca 5 cm breda skivor. Vik in ena ändan mot mitten och vik sedan över den andra. Vänd dem med snittytan ner och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.

 

3.      Sätt ugnen på 275o. Sätt in en tom plåt i ugnen samtidigt. Låt bröden jäsa ca 30 minuter.

4.      För över bakplåtspappret med bröden på den heta plåten. Ställ in plåten i ugnen. Släng in några isbitar. Sänk värmen till 250o.

5.      Grädda 10-15 minuter, tills de fått fin färg.


 
Smaklig frukost :-)
 

Superfynd i beställningssortimentet

Publicerad 2013-11-02 14:37:26 i Allmänt,

Livet är alldeles för kort för att dricka dåliga viner och jag brukar säga ett vin skall kosta kring 100 kronor för att vara riktigt bra, men även jag kan ha fel.
 

Côtes du Rhône Blanc 2012 från superproducenten E. Guigal Château d' Ampuis (varunnr 71947) är mycket vin för pengarna, 89 kronor känns som ett rån och det är jag som är rånaren i motsats till när konsumenten lägger till en tia och köper Morbergs vita.  Detta eleganta vin är gjort på 65 % Viognier, 15 % Roussanne, 10 % Marsanne, 5 % Clairette, 4 % Bourboulenc och 1 % Grenache Blanc. Det är ett välbalanserat vin som har lagrats på ståltank, vilket innebär avsaknad av fatbeska och det blir mycket enklare att välja mat.
 
Bara för att få en uppfattning om Guigals storhet, kan jag nämna att de under 90-talet fick fler 100 poängare av Robert Parker själv än alla producenter i Bordeaux tillsammans.
 
Det här vinet ligger numera i ordinarie sortimentet och jag skall lägga beslag på 12 av de 48 flaskorna som finns hemma hos Systembolaget i Piteå.
 
Jag återkommer med ett mattips till detta vin till veckan.

Minipizzor med mozarella och salami

Publicerad 2013-11-01 15:21:27 i Allmänt,

Det här är det perfekta tilltugget till bubblet, drinken eller om du skall på utflykt med barnen. Lätt att förbereda och det går snabbt att tillaga.
 
 

Minipizzor med salami och mozarella

10-12 st

1,5 dl vatten

25 gram jäst

1 msk olivolja av bra kvalitét, exempelvis ICA’s italienska ekologiska

2 tsk salt

5 dl mjöl (2,5 dl durum och 2,5 dl dinkelmjöl)

 

Vispa ihop vatten, jäst och olja i en bunke. Tillsätt saltet och arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Låt degen jäsa ett par timmar i en stor bunke. Ta upp degen och dela den i tio till tolv små bollar, lägg dem på ett fat och lät dem jäsa i kylen med en fuktig handduk över i minst fem timmar, gärna över natten. Ta fram dem när du sa använda dem och kavla ut dem alternativt platta till dem med handen.

 

Fyllning

1 dl tomatpuré

2 msk vatten

2 buffelmozzarellor

10 skivor salami

10 mogna coctailplommontomater

1 kruka basilika

0,5 dl riven smakrik ost (exempelvis Västerbotten eller Allerum herrgård)

salt och peppar

Isbitar eller iskallt vatten

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda tomatpurén med lite vatten och bre över pizzabottnarna. Skiva mozzarella och tomater och fördela över pizzorna. Skär salamin i mindre bitar och lägg på pizzorna, strö över riven ost och krydda med salt och peppar. Kasta in några isbitar i ugnen eller lite iskallt vatten, det gör att pizzorna blir frasigare. Grädda hastigt till osten har smält, toppa med färska basilikablad, servera direkt eller sen, fungerar lika bra varm som kall.

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela