Erik Grödahl

40 alternativ till Systembolagets mest sålda vin i 99 kronorsklassen - del 7

Publicerad 2013-01-31 20:16:54 i Allmänt,

I morgon (1/2) får svenska folket ytterligare ett överprissatt vin i det ordinarie sortimentet, då släpps Morberg Collection Pers Lilla röda Tempranillo i det ordinarie sortimentet på bag in box. Det mest pinsamma är att svenska folket har köpt så mycket av detta vin att det kvalar in till det ordinarie sortimentet, hur tänker människorna? Och några rader om Morberg själv, om han via Sverige mästarkock, kokböcker och matlagningsprogram vill framstå som en gourmé borde han ha samma synsätt när det gäller viner också, om han hade ett uns av trovärdighet tidigare är det nu helt bortblåst. Jag kontrar med några alternativ.

Bland de vita vinerna blir det ett starkvin och en riesling från nya världen.  Vintry’s Oloroso (varunr 8282, pris 84,-) är av Systembolagets mest underskattade viner.

Det här är ett halvtorrt vin som passar som apertif till exempelvis salta mandlar alternativt som måltidsdryck till en svamp- eller fiskskoppa. Med sin lite brända och knäckiga ton gifter den sig perfekt med krämigheten i soppen och det blir en lång och härlig eftersmak.

Om Ni inte vågar är på ett starkvin, kan Ni istället prova en Stoneleigh Riesling (varunr 6498, pris 99,-) från Marlborough på Nya Zeeland. Ett torrt och krispigt vin med behaglig fruktsyra.

 

Till dessa två viner skulle jag servera en lättlagad mustig fisksoppa, som gärna serveras med hemlagad aioli och ett gott hembakt bröd.

Mustig fisksoppa

400 gram färsk eller fryst torsk

500 gram passerade tomater
1 gul lök - finhackas
1 klyfta vitlök
1 pkt saffran

1-2 tsk socker

1 ½ msk fisk- eller grönsaksfond
5 dl grädde

½-1 dl fint hackad dill
2oo gram skalade räkor


Om fisken är fryst, tina så att den går att skära i tärningar.
Fräs i smör lök+vitlök+ saffran utan att löken antar en brun färg.

Tillsätt passerade tomater, socker och fond, koka upp och tillsätt grädden.

Lägg i fisken och sjud i 5-10 min tills dess att den är klar.  
Blanda i dill och räkor.

Servera gärna med aioli.

Bland de röda vinerna blir det lite crossover den här veckan, vi börjar i USA med Concannon Conservancy Cabernet Sauvignon (varunr 6705, pris 99,-), ett fruktigt och välbalanserat vin med dofter av mörka bär och frukter.

Resan går vidare till Italien och jag väljer ett vin från den svenskägda egendomen Terreno, jag besökte dem för ett år sedan och blev mycket imponerad av den genomgående höga kvaliteten på deras viner. För 99 kronor för du deras Chianti Classico (varunr 2373), det känns som en stöld när man jämför med Morberg och i det här fallet är du tjuven. Vinet som är gjort på 90 % sangiovese och 10 % canaiolo har en lätt kryddighet och den klassiska körsbärsdoften som ofta återfinns i röda viner från Italien. 

Med en räkrisotto på tallriken har du det ultimata sällskapet till de ovanstående två röda vinerna.

RÄKRISOTTO

 

3 dl arborioris (gärna Saltå Kvarn ekologisk)

1 gul lök

1 morot

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 dl torrt vin

1 liter kycklingfond

Salt, peppar

25-50 gram smör

Riven smakrik ost (Västerbotten eller Allerums extra lagrade prästost)

200 gram skalade räkor

 

Gör så här:

1.      Blötlägg riset 10 min och skölj det väl. Rensa och hacka lök, vitlök och morot, fräs i olja 3 minuter, tillsätta riset och fräs ytterligare 3 minuter.

2.      Tillsätt vinet och låt det koka in, tillsätt kycklingfonden i omgångar och låt det koka in på svag värme till risotton blir krämig.

3.      Tillsätt smör och riven ost, smaka av med salt och peppar.

4.      Toppa med räkor och strö över lite riven ost.

 

Lycka till och smaklig måltid!

Veckan som varit

Publicerad 2013-01-26 08:28:39 i Allmänt,

Jag sitter på 10 000 meter över havet på Norwegians flight DY4032 mot Arlanda. I dag skall jag på möte med Munskänkarnas utbildningskommitté, där vi bland annat skall bestämma vilka frågor som skall vara med på årets tvåbetygsprov. Vi har alltid mycket trevliga möten och det var med ett leende på läpparna jag studsade upp klockan 04.45.

Bakom mig har jag en mycket intensiv, men samtidigt väldigt givande vecka.  På mitt jobb har jag haft mycket fokus på ung företagssamhet den senaste veckan, ett av företagen Migens UF är mycket driftiga och den här veckan har de påbörjat två projekt, att sälja semlor inför fettisdagen och rosor inför alla hjärtans dag. Jag är otroligt imponerad över dessa ungdomar som bara är 16 år, de har förutsättningar att gå långt i livet om de fortsätter på den inslagna vägen. De ger mig energi och energi har jag behövt.

Det här är min tredje resa den här veckan. Tisdag kväll var jag ner till Stockholm för ett mycket intressant möte, nästa år skall vi börja med något som heter vinets dag den 22/1 som är St. Vincentdagen, det är många aktörer inblandade bl.a. Munskänkarna, Vinakademin, Sommelierföreningen, Sommeliergillet m.m., ett av mina djärva förslag var att den 22/1 skall vara en kartongfri dag på Systembolaget.

I torsdags var jag ner till Gävle och hade en Chianti Classicoprovning för Munskänkarna där, det var fullt hus 84 personer, mycket glädjande att de valde vin istället för Brynäs-Frölunda i Läkerol Arena.

Fredagskvällen var fylld av vinprovningar, först en microprovning för två personer på hotell Furunäset, det fortsatte med en Champagneprovning på Piteå Stadshotell innan jag och frun åt hennes fantastiska tapas och min fantastiska aioli tillsammans med ett glas bubbel, en värdig avslutning på en fantastisk dag. Vi delar med oss av några mycket goda, men lättlagade recept nästa vecka. Jag tänkte i mitt stilla sinne när vi satt där vid vårt nyinköpta köksbord sent i går kväll, vem behöver en hål i väggen i Barcelona när Sofia Grödahl finns?

Efter dagens möte får jag förhoppningsvis avrunda med en god ale i Belgobaren. Det mest positiva med den här lördagen är att jag får åka hem redan i kväll, äta middag med min älskade fru och vakna upp i min egen säng på söndag morgon.

Söndagen skall förhoppningsvis gå i stillhetens tecken innan den avslutas med en tvåbetygskurs för några av Piteåsektionens medlemmar.

På återseende kära läsare!

Januarifynda julöl på Systembolaget i Piteå

Publicerad 2013-01-25 07:16:00 i Allmänt,

I måndags var jag på Systembolaget i Piteå och till min stora förvåning ser jag att alla goda julöl finns kvar på hyllan, min spontana tanke var, hur tänkte piteborna när det köpte julöl? Är de snåla eller bara allmänt obegåvade?

Själv har jag redan fyllt på mitt förråd, så jag delar gärna med mig av dessa tips till Er andra så att Ni får en ölupplevelse.

Det öl Ni skall springa benen av Er för är Nils Oscars julöl (varunr 11776, pris 49,90), den här alen är en riktig smakbomb med doft av kaffe, söt lakrits, mörk choklad och russin, passar bra till mustigare grytor eller varför inte på egen hand. Priset kanske avskräcker en del, men det är fortfarande billigare än en ”Stor stark” på krogen. Det finns fyra flaskor kvar, så det är bara att köa klockan 10.00.

 

 

I samma prisklass finns nästa smakbomb Nögne Ö God Jul (varunr 11761, pris 47,50), en ale som är något av det bästa jag både har doftat och smakat. Bara bryggeriets namn Nögne Ö det kompromisslöse Bryggeri gör den värt att köpa, det finns elva flaskor kvar. Det här är det perfekta sällskapet framför spegeln en fredag kväll, du blir vackrare för varje klunk.

Om du vill välja en lite billigare öl, så finns Mohawk Blizzard Imperial Porter (varunr 11346, pris 29,70). Den har samma mustiga dofter som Nils Oscar och med en alkoholhalt på 9,7 %, så behöver du bara en för att vara nöjd. Prova den gärna till en rumstemperarad Allerums extra lagrad prästost eller en chokladtryffel (se recept nedan).

På hyllan finns också tre ännu billigare, men fantastiskt goda julöl, vi börjar med ytterligare en ale och den är svenskproducerade Dugges Easy Christmas (varunr 11397, pris 18.10), här är alkoholhalten 4,2 %, så du kan unna dig två.

Från Sverige kommer också Wisby julbrygd som är en mörk lager (varunr 11311, pris 18,90), en perfekt törstsläckare.

Många förknippar öl från USA med sex i en kanot (fucking close to water), men i mina ögon är det ett av de bästa ölländerna med alla sina microbryggerier, på hyllan i Piteå finns det fortfarande ett antal flaskor Widmer Brothers Brrr Season Ale (varunr 11324, pris 25,90), ett perfekt sätt att förlänga julen till påsk.

 

Ha en trevlig helg!

40 alternativ till Systembolagets mest sålda vin i 99 kronorsklassen - del 6

Publicerad 2013-01-24 16:13:35 i Allmänt,

Då har vi nått halvvägs i denna serie ”40 alternativ till Systembolagets mest sålda vin i 99 kronors-klassen”. Förutom att presentera viner av bra kvalitet vill jag också presentera maträtter där halvfabrikaten lyser med sin frånvaro. 

Veckans första vinrekommendation är Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris (varunr 12105, pris 99,-) från Alsace. Pinot Girs är en bra instegsdruva för de som har svårt med vita viner. Vinerna har inte så markerad syra och upplevs ofta halvtorra p.g.a. mycket restsocker även om de kategoriseras som torra viner.

 

Veckans andra vita vin kommer från Kalifornien och heter Clay Station Viognier (varunr 22228, pris 99,-), det här vinet är heller inte så rikt på fruktsyra, men har lite mindre restsocker än det föregående vinet.

 

Både Pinot Gris och Viognier räknas till kategorin aromatiska viner. Båda de här vinerna är ett perfekt komplement till torskburgare med klyftpotatis och aioli.

TORSKBURGARE MED KLYFTPOTATIS OCH AIOLI

 

Det här behövs till 3-4 personer:

 

Torskburgare

400 gram torskfilé

1 lime (skal och juice)

1 röd pepparfrukt

2 ägg

Panko ströbröd

Salt och peppar

Olivolja eller smör till stekning

 

600 gram potatis

Salt och peppar

Raps eller olivolja

 

Aioli

1 äggula

4/5 tsk vitvinsvinäger

1 ½ tsk dijonsenap

2 krm salt

½ krm vipeppar

Ca 2 dl rapsolja

2 vitlöksklyftor

 

Gör så här

1.      Sätt ugnen på 200 o, skär potatisen i klyftor, salta och peppra efter smak, häll över lite olja

2.      Mixa torskfile, limejuice och skal, finhackad pepparfrukt, ägg, salt och peppar i en matberedare. Tillsätt sedan pankoströbröd tills smeten känns fast. Stek 2-3 minuter på varje sida i olja eller smör.

3.      Aioli: Mixa alla ingredienser utom olja och vitlök. Tillsätt sedan oljan droppvis tills majonäsen känns fast, avsluta med att blanda i finhackad vitlök (använd kniv, ej vitlökspress).

Veckans två röda är gjort på druvsorten Pinot Noir. Vinerna på Pinot Noir blir oftast ganska lätta med låg strävhet. I mitt tycke passar de bra till kryddstark mat. Först ut är Saint Clair Pinot Noir (varunr 16015, pris 99,-) från Marlborough på Nya Zeeland.

Från Frankrike kommer Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot (varunr 5470, pris 97,-).

Mitt personliga favorit bland dessa två viner är Saint Clair. Till dessa viner serverar jag gärna kyckling i molesås, en fantastisk smakkombination. Gör gärna såsen dagen innan så att smakerna sätter sig.

 

Kyckling med molesås

 

Ingredienser

600 gram kycklingfilé

2 msk olivolja

Salt

Nymalen svartpeppar

1 liter kycklingfond

 

Molesås

1 gul lök

3 st. vitlökskluftor

3 msk olivolja

1 msk spiskummin

1 msk koriander, malen

1 tsk chillipulver

2 st kanelstänger

250 gram katrinplommon

100 gram sötmandel

3 msk sesamfrön

2 msk pumpafrön

8 dl kycklingfond

50 gram mörk choklad av hög kvalitet

Salt

Svartpeppar

 

Tillagning

1.      Gör såsen en dag i förväg så att smakerna hinner mogna och koncentreras. Hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan och fräs hacket tillsammans med kryddorna utan att det bränns. Tillsätt katrinplommon, mandel, sesam- och pumpafrön. Låt det fräsa ihop ett par minuter.

2. Häll i 5 dl av buljongen och låt det sjuda på svag värme utan lock i cirka 15 minuter. Bryt i chokladen och låt den smälta. Ta upp kanelstängerna och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Resten av buljongen kan du späda såsen med om den blir för tjock. Låt såsen stå till nästa dag.

3. Stycka kycklingen i bitar. Hetta upp lite olja i en stor stekgryta och bryn bitarna på båda sidor. Salta och peppra rejält. Häll i buljong så det täcker och låt sjuda under lock ca 20 minuter tills köttet släpper från benen.

4. Hetta upp molesåsen. Häll av buljongen från kycklingen (den kan du göra soppa av) och lägg upp bitarna på ett fat. Skeda över lite av såsen. Strö över lite sesamfrön och servera resten av såsen till.

 

Smaklig måltid!

 

 

 

 

 

Saknaden av ett syskon

Publicerad 2013-01-23 21:37:00 i Allmänt,

I dag är det på dagen 35 år sedan min lillasyster dog. Jag var inte vid hennes sida när hon somnade in på Rikshospitalet i Oslo utan jag var hemma i Kristiansund. Denna måndag efter skolan var jag och åkte skridskor med några kompisar, i en tid utan mobiltelefoner fick jag informationen av en ”springare”, min mormor hade fått beskedet från mina föräldrar och skickade iväg en av våra grannar, som gav mig beskedet, det låter kanske lite konstigt, men det var en tidsfråga. 

Senare samma kväll kom mina föräldrar hem med flyget från Oslo tillsammans med kistan och nedanstående bild på min syster är från den kvällen.

 En låga som släcktes alldeles för tidigt

Norge har en helt annan begravningskultur än Sverige och fyra dagar senare begravdes min syster. Tills jag hittade fotoalbumet under julen har detta varit ett svart hål i mitt liv, men när jag satt och bläddrade och tittade på bilderna, kom minnesbilderna som rinnande vatten.

 

Det var en ganska splittrad känsla, som uppstod, det var först nu jag upplevde saknaden av ett syskon, det kom en och annan tår ur ögonvrån, men på något sätt kändes det som att jag efter 35 år gjorde bokslut. Vad jag också är fullkomligt medveten om är att utan dessa livsöden skulle jag med största sannolikhet aldrig sitta där jag sitter nu, jag skulle inte haft Sofia, inte Elizabeth, inte Jens, m.a.o. det finns inget ont som inte har något gott med sig, självklart skulle jag velat ha alla kvar, men jag är otroligt glad och tacksam för de jag har.

 

I fortsättningen skall jag bara minnas det ljusa från barndomen, det tog mig väldigt många år att nå dit, men nu är jag där.

Lättlagad vardagspasta med korv och linser

Publicerad 2013-01-17 21:23:00 i Allmänt,

Här kommer recept på en mycket lättlagad vardagsrätt, som jag gjorde enligt principen "man tager vad man haver"
 
 

Det här behövs till 3-4 personer

500 gram färsk pasta

400-500 gram krossade eller passerade tomater

1 gul lök

200-300 gram smakrik korv, exempelvis lammkorv eller chorizo

1 dl röda linser

1 dl creme fraiche

1 riven morot

½ -1 tsk sambal oelek

Smör eller olivolja

Salt och svartpeppar

Riven

 

Gör så här:

1.      Blötlägg linserna 10 minuter

2.      Sätt på pastavattnet (bra variant för att spara tid är att koka upp det med vattenkokare först)

3.      Hacka löken och skär korven i mindre bitar, fräs i smör eller olja 2-3 minuter

4.      Tillsätt tomater, linser, morötter och koka ca 10 minuter tills linserna är mjuka

5.      Koka pastan och tillsätt creme fraiche och sambal oelek, smaka av med salt och svartpeppar.

 

Dryckestips: Iskallt kranvatten

Smaklig måltid!

Hon blev inte äldre än tre år

Publicerad 2013-01-16 20:01:53 i Allmänt,

Om min lillasyster hade levt skulle hon ha fyllt 38 år idag, men den siste födelsedag hon fick uppleva var sin treårsdag för 35 år sedan. Det här är faktiskt första gången sedan Wenche dog, som jag sitter och tittar tillbaka på den korta, men fina tid som vi hade tillsammans. De gamla fotoalbumen som jag hittade på loftet hos min mormor i julas är en nostalgisk guldgruva. I dag vill jag glädjas och dela med mig av några av dessa foton.
 
Jag och lillasyster i badkaret
 
Ett stolt storebor Erik, med sin lillasyster.
 
Visst är vi fina tillsammans?
 
 
Min pappa, jag ock lillasyster myser i soffan tillsammans.
 
Min pappa och Wenche på den tiden det begav sig.
 
Vi var riktiga friluftsmänniskor, underbara barndomsminnen.
 
Lilla Wenche med barnvagnen, denna sockersöta lilla tjej.
 
Wenche i soffan med sin favoritdocka, jag hittade denna
docka hemma hos min mormor i julas, nur är den i
Elizabeths ägo.
 
Wenches sista födelsedag på Rikshospitalet i Oslo
för 35 år sedan, hon är mycket sjuk och har bara en
vecka kvar att leva, varför är livet ibland så orättvist?
 
På min lillasysters dödsdag den 23/1 kommer jag att skriva om saknaden av ett syskon.
 
 
 

"40 alternativ till Systebolagets mest sålda vin i 99 kronors-klassen - del 5"

Publicerad 2013-01-15 19:43:35 i Allmänt,

Det här är något av det enklaste jag någonsin har gjort när det handlar om viner, att hitta 40 alternativ till Systembolagets mest sålda vin i 99 kronors-klassen. Det ger mig också en del nya inblicker i Systembolagets sortiment, bl.a. att fyra av de tolv viner som kostar 99 kronor i Piteåbutiken kommer från Nya Zeeland och tre av dessa är gjorda på druvan Sauvignon Blanc, ett tecken på att sortimentsstyrningen inte är bra. Vinerna på den druvan är däremot bra och den här veckan har jag valt två likartade vita viner, något som ger Er ett alternativ om det ena är slutsålt. Sauvignon Blanc som är mamma till Cabernet Sauvignon brukar oftast i doften beskrivas som druvtypisk eller aromatisk, men vad är druvtypiskt för en Sauvignon Blanc? En doft som många förknippar med Sauvignon Blanc, är kattlåda, ingen trevlig doft, men det fungerar bra i munnen J. Andra dofter är svarta vinbärsblad, nässlor, vit burksparris m.m. om ursprunget är Nya Zeeland. Druvan ger viner med mycket fruktsyra, vilket gör dem matvänliga och en klassisk följeslagare är getost.

Mina två rekommendationer är Hunter's Sauvignon Blanc (nr 6202, pris 99,-) och Saint Clair Sauvignon Blanc (nr 6382, pris 99), till dessa viner rekommenderar jag en Getostpaj med pinjenötter.

Getostpaj med pinjenötter

Det här behövs till 1 paj:

3 dl vetemjöl (180 g)

125 g kallt smör i bitar

2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

2 kokta potatisar

1 stor purjolök (225 g)

2 msk smör

1 tsk salt

1/2 krm svartpeppar

3 ägg

1 1/2 dl vispgrädde + 1 1/2 dl gräddfil + 3/4 tsk salt

ca 150 g getost (chèvre)

2-3 msk pinjenötter eller grovhackade valnötter

 

Gör så här:

1. Kör mjöl och smör till en smulig massa i en matberedare.

    Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

    Ställ formen kallt minst 30 min.

3. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i ca 10 min i nedre delen

    av ugnen.

4. Skölj och skiva purjolöken, fräs den glansig och mjuk i smör.

    Smaksätt med salt och peppar.

5. Skiva den kokta potatisen och lägg ett tunt lager potatis i botten på

    pajskalet. Lägg purjolöken över.

6. Vispa samman ägg, grädde, gräddfil och salt och häll över

    purjolöken.

7. Täck ytan med skivad getost och strö på pinjenötter. Grädda i

    nedre delen av ugnen tills fyllningen stannat, ca 40 min.

    Servera pajen varm eller ljum. Kylförvarad paj kan ljummas

    15-20 min i 150°.

Vi stannar kvar på det södra halvklotet och veckans röda viner kommer från Sydafrika. Sydafrika har gått som en raket på försäljningslistorna de senaste fem åren och ”tävlar” med Italien om att vara det land som säljer mest på Systembolaget. Tyvärr är det de dåliga vinerna som drar upp försäljningssiffrorna, tråkigt för Sydafrika är ett fantastiskt vinland. Det första vinet kommer från producenten Allesverloren, som bl.a. gör ett fantastiskt starkvin som finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Fritt översatt till svenska betyder Allesverloren, ”allt är förlorat” och det handlar lite om egendomens historia, där de vid ett flertal tillfällen har förlorat både skördar och vinrankor av olika anledningar, bl.a. bränder och babianer. Allesverloren Shiraz (varunr 29002, pris 99,-) är en trotjänare på Systembolaget, här finns det klassiska rökiga doften som man ofta hittar i viner från Sydafrika, men även mörk frukt och choklad.

Nästa vin kommer från producenten Rhebokskloof (varunr 2095, pris 99,-) och är en klassisk Bordeauxbladning på druvorna Cabernet Sauvignon (80 %), Merlot (15 %) och Petit Verdot (5 %). Här finns också de rökiga tonerna, men det är en mer komplex doft i det här vinet, bl.a. mörka plommon, svarta vinbär och cederträ, dofter som kommer från Cabernet Sauvignon. Vinet är kraftfullt med bra balans mellan fyllighet, strävhet och fruktsyra.

Båda vinerna passar bra till kraftfulla kötträtter med krämiga tillbehör, men min matrekommendation är ugnsstekt kyckling med klyftpotatis och rödvinssås, lättlagat i all sin enkelhet.

Ugnsstekt kyckling med klyftpotatis och rödvinssås

Det här behövs till 4 personer:

600 gram kycklingfilé

600 gram potatis

Salt, peppar, rosmarin samt olivolja eller rapsolja av bra kvalitet

 

Rödvinssås

1 st morot
3 dl rödvin
3 dl vatten
2 msk soja
2 msk honung
½-1 tsk salt
1-2 krm peppar
2 msk smör
1½ msk maizenaredning

0,5 dl-1 dl grädde

Vi serverade också brocolli och en hemlagad chutney på lök och bacon. 

1.      Sätt ugnen på 225o, skär kycklingfiléerna i mindre bitar, krydda med salt och peppar, stek ett par minuter på varje sida.

2.      Skär potatisen i mindre klyfter krydda med salt, peppar, rosmarin och häll över lite olja, stek sedan i ugnen tillsammans med kycklingen 20-25 minuter.

3.      Skala och skär moroten i mindre bitar. Koka i rödvin och vatten ca 10 minuter. Ta upp dem. Tillsätt soja och honung. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt smöret och grädden, vispa i maizenaredningen. Låt koka 1-2 minuter.

Lycka till!

Kalljästa frukostbröd med solrosfrån, tranbär och aprikoser

Publicerad 2013-01-12 15:02:05 i Allmänt,

En bra start på söndagen, nybakade bröd. I det här receptet är det kalljäsning som gäller vilket innebär att degen görs kvällen innan. Det går också att göra brödet på "vanligt vis" med fingervarmt vatten (37o), öka då jästmängden till 50 gram och låt degen jäsa 30-45 minuter.

Till 10 bröd

15 gram jäst

4 ½ dl kallt vatten

5 dl dinkelmjöl

2 dl grahamsmjöl

2 dl quinoamüsli eller liknande (exempelvis fiberhavregryn eller rågflingor)

1 dl solrosfrön

1 dl hackade aprikoser

½ hackade tranbär

1 msk rapsolja

½ - 1 msk salt

Gör så här:

1.      Rör ut jästen i det kalla vattnet. Häll i mjöl, müsli, solrosfrön, torkad frukt, salt och olja och rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8-12 timmar.

2.      Skrapa ut degen från bunken och dra ut den till en avlång platta (ca 10 x 50 cm) på en väl mjölad arbetsbänk. Skär i ca 5 cm breda skivor. Vik in ena ändan mot mitten och vik sedan över den andra. Vänd dem med snittytan ner och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.

3.      Sätt ugnen på 275o. Sätt in en tom plåt i ugnen samtidigt. Låt bröden jäsa ca 30 minuter.

4.      För över bakplåtspappret med bröden på den heta plåten. Ställ in plåten i ugnen. Släng in några isbitar. Sänk värmen till 250o.

5.      Grädda 10-15 minuter, tills de fått fin färg.

 
Smaklig frukost :-)
 

40 alternativ till Systembolagets mest sålda vin i 99 kronors-klassen – del 4

Publicerad 2013-01-10 09:25:00 i Allmänt,

De finns de som tycker jag är orättvis mot Per Morbergs vin, men chefredaktören för Livets Goda Anders Enqvist skrev följande om vinet det senaste numret:

”Att Morbergs ego numera är universalt och att han också numera anser sig störst i världen är en sak (självförtroende ska man ha…), han har ju trots allt gjort ett bra matprogram en gång i tiden och han är en sällsynt underskattad skådespelare anser jag, men herr Morbergs viner är ju inget annat än ett stort skämt. Där luktar det bara illa och verkligt spekulativt och med sitt senaste vin Per Morberg Collection Cabernet Sauvignon Red Wine of Chile, Valle Central, trampar han riktigt illa i dyngan. Här försvinner all hans trovärdighet all världens väg. Uruselt!

Men min fyra rekommendationer den här veckan är allt annat än urusla. Jag börjar med två vita viner från Tyskland, båda är gjorda på druvan Riesling och är halvtorra. Halvtorrt innebär att vinet inte jäst fullt ut och det finns en viss restsötma och alkoholhalten ligger oftast 7,5 och 9,5 volymprocent.

Det här är utmärkta sällskapsviner, men också fantastiska matviner. De fungerar utmärkt till maträtter med chilli, lime, ingefära, kokosmjölk m.m.

Först ut är Deidesheimer Herrgottsacker från Pfalz (varunr 5042, pris 99,-), kompisen från Rheingau heter Kloster Eberbach Riesling Kabinett (varunr 5810, pris 99,-), Kloster Eberbach är Tysklands äldsta vinegendom och började byggas av cisterciensermunkar år 1136.

Båda vinerna har de druvtypiska dofterna tropisk frukt, honung, lime och en lätt blommighet, i munnen känns en härlig syra vilket gör vinerna matvänliga.

Min matrekommendation blir marinerad kyckling med grönsaker och nudlar.

 

Marinerad kyckling med grönsaker och nudlar

3-4 personer

Ingredienser

500 gr kyckling eller Quorn

3 msk japansk soja

6 msk olivolja

1 röd chillifrukt

1 msk riven ingefära

1 vitlöksklyfta

svartpeppar

salt

2 morötter

1 purjolök

2 paprikor (röd, gul)

150 gr vitkål

300 gr nudlar

 

Gör så här:

 

  1. Blanda soja, olivolja, chilli, ingefära, vitlök, salt och peppar till en marinad. Lägg i kycklingen och marinera gärna över natten.
  2. Skala och hacka grönsaker, fräs i olja 3-4 minuter, ta åt sidan.
  3. Plocka ut kycklingen från marinaden (spara marinaden) och fräs i olja tills den är genomstekt,      tillsätt grönsakerna och marinaden, låt bli varmt.
  4. Servera med nudlar.

 

På den röda sidan, väljer jag den här veckan två portugiser.  Jag börjar med ett vin från Douro, som är Munskänkarnas vinort 2013. Vinet heter Altano (90126, pris 99,-), som så många andra portugisiska viner så är det ett blandvin gjort på för allmänheten en massa okända druvsorter och det är väl en av anledningarna till att Portugal inte ligger topp fem bland de mest säljande vinländerna i Sverige, synd tycker jag för de gör fantastiskt goda viner. De här är ett förhållandevis mjukt och fruktigt vin med en komplex doft med toner av mörka bär och frukter samt en touch av färsk tobak.

Ett av de pålitligaste vinerna från Portugal är Vila Santa Reserva (varunr 12507, pris 99,-). År efter år levererar producenten João Portugal Ramos ett supervin för 99,-, under en period kostade vinet 109,-, men då minskade försäljningen, över eller under 100,- är psykologiskt viktigt.

 

Det är lite kraftigare i smaken, men här finns också mycket mörka bär och frukter, lite lakrits trots att druvsammansättningen är en helt annan.

Med en portugis i glaset är det väl ett måste med något portugisiskt på tallriken, så varför inte en lammgryta?

Cataplana de borrego – Lammgryta

Cataplana är ett uråldrigt kokkärl, ofta i förtennad mässing, som fungerar ungefär som

en tryckkokare. Men en järngryta med tättslutande lock går också bra. Det äts stora

mängder lammkött, men även killing, i Portugal. Om det inte alltid finns lammgryta på

restaurangmenyn så finns det i varje fall vitlöksspäckade, grillade lammkotletter.

800 g benfritt lammkött

250 g potatis

100 g chouriço

100 g bacon

2 lökar

några vitlöksklyftor

2 ½ dl vitt vin

1 grön paprika

2 stora tomater

2 lagerblad

1 msk smör

2 msk olivolja

persilja, svartpeppar, piri-piri och eventuellt salt

Marinera köttet några timmar i vin och lite svartpeppar. Gnid in grytan med smör. Lägg

ner köttet, potatisen i bitar, häll över marinaden. Blanda ner löken i skivor, tomater,

vitlöksklyftor, finhackad paprika, lagerblad, olivolja och piri-piri. Rör ner fint skuren

chouriço och bacon i grytan. Låt grytan småkoka under lock i ca 45 minuter.

Lycka till!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela