Erik Grödahl

Bokslut för ett händelserikt år

Publicerad 2013-12-31 09:17:49 i Allmänt,

I går kväll när Sofia och jag avnjöt en middag på tu man hand i det vackra tornkaféet här i Puhajärve säger hon "då har ytterligare ett år gått" och det är lätt att tänka att tiden bara flyger iväg, men är det verkligen så? Jag hade svårt att somna, så jag kopplade backspegeln och tittade tillbaka. Jag konstaterade snabbt, det har hänt mycket, jag har fått uppleva mycket både på egen hand, tillsammans med familjen och tillsammans med vänner. Jag har lärt känna en massa spännande människor både i och utanför Sverige. Jag har rest väldigt mycket, Porto, Barcelona, Oslo, Vilnius, London, Rheingau, Kristianstad, Näset, Mora, Bordeaux, Andalusien, Köpenhamn och Estland. 

Smörrebröd i Nyhavn i november.

Jag har varit på konserter med Elton John och Depeche Mode. Jag kom nummer två i den svenska uttagningstävlingen i WOSA Sommelier Cup, tävlade i blindprovnings VM med ett lag från Piteå. Jag har hållit mer än 130 provningar, haft förmånen att jobba med underbara elever och kollegor. Min mormor har fyllt 90 år, ja listan kan göras hur lång som helst...


Den här bilden symboliserar den händelse som jag uppskattade mest 2013 och det var vår första semestervecka i Norge. När Jens, Elizabeth, Sofia och jag packade ihop oss och bilade iväg. Först var vi till Kristiansund och hälsade på min mormor, fantastiskt att få uppleva den kvinnans energi.


Mormor och jag i samband med min konfirmation 1983, redan då var jag annorlunda och valde vita byxor, när alla andra hade grå.

Mormor i all ära, men den häftigaste upplevelsen var att få träffa min faster och mina kusiner i Oslo, som jag inte hade träffat på 30 år. Stegvis tappade vi kontakten när vi flyttade till Sverige 1982, det var ju långt innan epost, sms och Facebook. För några år sedan letade jag upp dem på Facebook och vi återupptog kontakten och äntligen fick vi tillfälle att ses, jag fick tårar i ögonen när jag kramade om min faster och får det nu igen när jag tänker tillbaka på det ögonblicket.
Det var härligt att prata om gamla tider, men också få svar på frågor kring min pappa om varför det slutade som det slutade.


Min pappa Svein Erik i sin ungdom.

Det var ett antal pusselbitar som föll på plats när vi sågs. Att ha familj, släkt och vänner kring sig är det viktigaste som finns i livet. Även om jag skulle ha möjlighet att resa hur mycket jag ville, vara ekonomiskt oberoende, dricka Champagne och äta löjrom varje dag, skulle jag aldrig byta ut det mot att vakna så här:



Det är just det här som är lycka i livet, att få vakna varje dag och känna sig någorlunda frisk. 

Jag kommer nästa år att fortsätta dela med mig av recept, dryckestips och vad som händer i mitt liv. Jag har lite planer för hur bloggen skall utvecklas för att den skall bli än mer användbar för mina läsare.
Jag har inget nyårslöfte inför 2014, utan det enda jag vill är att  Ni "Säger ja till allt som är etiskt rätt och inte skadar andra" samt det viktigaste av allt "Ta hand om varandra, livet är skört", det senaste exemplet på det är Michael Schumacher.

Gott nytt år!

Bullens pilsnerkorv en svensk framgångssaga

Publicerad 2013-12-29 10:03:01 i Allmänt,

"Bedrägeriet" mot konsumenterna kommer att vara för evigt i en värld där det handlar om att tjäna pengar och jag återkommer med jämna mellanrum till livsmedelsbranschen, eftersom det finns många som jag känner som har en förkärlek till dessa korvar har jag gjort en djupdykning eller ett magplask kring denna produkt.
 
 
 
På hemsidan bullens.se finns den inbjudande texten:
När du smakar på Bullens varmkorv smakar det precis som när du köpte korv i ishallen, på fotbollstuneringen eller som när du var på barnkalas. Bullens varmkorv är perfekt till festen, barnkalaset, i korvkiosken och till idrottslägret.  
 
Det låter som att det är något bra som serveras, men om man tittar på ingredienserna, så är det inget jag skulle servera på ett idrottsläger eller barnkalas eller vad sägs om nedanstående:
 
Gris- och nötkött, vatten, nöthjärta, nötlunga, potatismjöl, fett från gris, bindväv från gris, mjölkprotein, salt, blodprotein av nöt och gris, potatisfiber, druvsocker, kryddor, arom, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250. Scanprodukter innehåller endast svenskt kött och köttråvaror.  
 
 
 
Kilopriset för Nyhléns Hugossons färska korvar är ungefär det samma om man räknar på att köttinnehållet är 96 % och det är det som är korv för mig KÖTT.
 
Visst finns det väl tillfällen i livet då en Bullens passar bra, men om jag får välja blir det självklart en färsk korv.
Vad är det som gör att Bullens smakar så "bra", det handlar egentligen om rökarom och sälta, svårare än så är det inte.
 

Marinerade Quornfiléer med grönsaker och nudlar

Publicerad 2013-12-27 15:27:14 i Allmänt,

Livsmedelsverket går ut och kräver en nationell handlingsplan för hur vi skall äta sundare, ansvaret i det här fallet ligger ju faktiskt på individen, det handlar ju om att välja rätt typ av mat. Till syvende och sist handlar det om sunt förnuft. Här får Ni tips på ytterligare en lättlagad rätt, där Quornfiléerna kan bytas ut mot lax eller kyckling. Rätten blir godare om Quornfiléerna får stå och marinera några timmar, gärna över natten.
 
Det här behövs för 3-4 personer
Ingredienser
600 gram Quornfiléer
3 msk japansk soja
6 msk olivolja
1 röd chillifrukt
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
2 morötter
1 purjolök
2 paprikor (röd, gul)
150 gram vitkål
300 gram fullkornsnudlar
 
Gör så här
  1. Finhacka vitlök och chilli, riv ingefäran och blanda med soja, olivolja, salt och peppar till en marinad. Lägg i Quornfiléerna och marinera.
  2. Skala och hacka grönsakerna, fräs i olja 3-4 minuter och ta åt sidan.
  3. Plocka ut Quornfiléerna från marinaden (spara marinaden) och fräs filéerna i olja tills de är genomstekta, tillsätt grönsakerna och marinaden, låt bli varmt.
  4. Servera med nudlar.
Dryckestips: Iskallt vatten
 

Den perfekta uppladdningen inför Manchester City - Liverpool

Publicerad 2013-12-26 17:37:06 i Allmänt,

För att få inspiration till nya maträtter har Allt om Mat varit en följeslagare i mitt liv i över 20 år. Trots att vi på "hemmaplan" mellan varven lever ett rätt stressigt liv, har vi alltid prioriterat äta hemlagat, framför allt med tanke på hur mycket tillsatser och aromämnen som finns i halv- och helfabrikaten nu förtiden. Trots att vi befinner oss i Estland, valde norrmannen och hans estniska fru, svensk husmanskost, men i lite annorlunda "förpackning", det blev köttfärslimpa med surkål och i glasen danskt Mikkeller Via Til Fra (varunr 11343, pris 29,70) och Aalborgs Jule Akvavit 2013 (varunr 86645, pris 299,-).  Kryddningen Aalborgs Jule Akvavit matchade perfekt med kumminen i surkålen. Ölen var kanske lite för kraftfull, så välj en IPA istället.
 
 
 
Det här behövs till fyra personer
500 gram nötfärs
1 gul lök
2 koka potatisar
1 ägg
1 msk senap (valde starksenap)
1 msk färsk timjan
Salt och svartpeppar
 
Sås
En liten gul lök
1 msk smör
1 dl vatten
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
1,5 msk koncentrerad kalvfond
 
Tillbehör
Surkål (välj gärna Druvans, krydda den med lite kummin)
Lingonsylt
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda den finhackade löken med köttfärs, riven kokt potatis, ägg, senap och timjan i en skål. Tillsätt 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Lägg färsen i en form eller forma till en limpa och lägg på bakplåtspapper. Bäst är i en brödform, då behålls vätskan och köttfärslimpan blir mycket saftigare. Stek i ugnen cirka 25 minuter.
  2. Koka surkålen cirka 15 minuter, smaka av med kummin. 
  3. Sås: Stek den finhackade löken 1-2 minuter i smör, tillsätta vatten, fond, grädde och creme fraiche, låt det sjuda 10 minuter utan lock tills såsen har tjocknat.
  4. Servera med surkål, sås och lingonsylt.

Sugen på bubblor

Publicerad 2013-12-25 15:43:00 i Allmänt,

Fick du pengar till julklapper eller har du pengar över efter julfirandet, så kommer här tips på två mycket köpvärda Champagner.
Vad som är en gåta för mig är att Grand Siècle La Cuvée Laurent-Perrier (varunr 90005, pris 999,-) fortfarande finns på hyllorna, den 2. december släpptes 120 flaskor av denna fantastiska Champagne, den går bra att dricka nu, men blir bättre med 10-15 års lagring.
 
 
 
För 349,- får du André Clouet Millésime 2008 (varunr 99429), ett superfynd, skynda fynda.

En god jul till Er alla

Publicerad 2013-12-24 10:31:29 i Allmänt,

Fördelen med att ha en digital julkalender är jag hela tiden kan styra innehållet. Jag kommer ihåg min barndoms chokladkalendrar, som var tömd på innehållet redan i början av december, sedan stängdes luckorna igen. Jag diskuterade saken med min fru och hon hade precis samma erfarenheter.
Bakom lucka nummer 24 i "Eriks julkalender" döljer sig varken recept eller dryckestips, bara en önskan om en bättre värld. I en bättre värld, äter vi bättre, dricker bättre, borstar tänderna med bättre tandkräm, använder bättre hygienprodukter m.m. Försök att ge ditt "bidrag" genom att välja ekologiska produkter, Fairtradeprodukter m.m.
Jag kommer under 2014 att fokusera mer på att lyfta fram den här typen av produkter i bloggen. Jag skulle kunna fördjupa mig hur mycket som helst kring detta, men här och nu väljer jag att säga "God jul" och på återseende i mellandagarna.

Alkoholfritt till nyår

Publicerad 2013-12-23 17:26:03 i Allmänt,

För Er som väljer alkoholfritt till nyår, så skall jag för ovanlighetens skull rekommendera ett kändisvin, Richard Juhlin Blancs de Blanc non alcoholic sparkling (varunr 1979, pris 89,-)är precis som det låter ett alkoholfritt bubbel gjort på Chardonnay,stark rekommendation.

Kalkon med russin- och portvinssås. stuvad brysselkål och potatisflis

Publicerad 2013-12-23 15:47:30 i Allmänt,

I vanlig ordning är inte framförhållningen den bästa här i Tartu, så jag sitter och bläddrar i Allt om Mat för att hitta inspiration till julaftonens middag, för något traditionellt julbord blir det inte när vi är en mix mellan en norrman, ryssar och ester, jag fastnar för ett kalkonrecept, som jag modifierade lite och bl.a. bytte ut den gräddkokta grönkålen mot gräddstuvad brysselkål.
 
Det här behövs för 4 personer
600 gram kalkonfilé
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
 
Sås
2 Schalottenlökar eller en  liten gul lök
1/2 dl russin
1 msk smör
2 dl vatten
1 dl rött portvin eller vin av portvinstyp, exempelvis Allesverloren Fine Old Vintage (varunr 12109, pris 139,-)
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk rödvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
 
Stuvad brysselkål
Se recept 22/12
 
Potatis
800 gram potatis
2 msk rapsolja
1 tsk salt
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn kalkonfilén runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg kalkonfilén i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 68 grader innertemperatur, ca 20 minuter. Låt köttet vila innan det skivas.
  2. Finhacka löken, fräs lök och russin i smör i en kastrull 3-5 minuter, häll i vatten, portvin, koncentrerad kycklingfond och vinäger. Koka utan lock 10 minuter, mixa den slät med mixerstav , smaka av med salt och peppar.
  3. Potatis: Skala potatisen och riv den grovt på rivjärn eller i matberedare. Skölj i kallt vatten och torka med hushållspapper. Stek i olja till den har mjuknat och är frasig, krydda med salt.
  4. Servera, i glaset rekommenderar jag en Seghesio Sonoma
    Zinfandel (varunr 22562, pris 184,-).

Stuvad brysselkål

Publicerad 2013-12-22 06:31:29 i Allmänt,

Det kanske inte låter så inbjudande, men stuvad brysselkål är verkligen gott, men framför allt är det lättlagat.
Vi har haft det som tillbehör till både Wallenbergare och oxfilé.
 
 
Det här behövs till 2-3 personer
1 nät brysselkål
1 gul lök
3 dl grädde
1 tsk salt
smör eller olja att steka i
 
  1. Ansa brysselkålen och finhacka löken.
  2. Fräs löken mjuk, tillsätt brysselkål, grädde och salt. Koka ihop 10-15 minuter tills brysselkålen känns mjuk.
  3. Servera.

Snabbt och lättlagat i julstressen

Publicerad 2013-12-21 12:33:42 i Allmänt,

Sofia hade en stressig dag i går och när hon ringde hem sade hon att i kväll blir det Max, nej sade jag bestämt och svarade att jag svänger ihop en snabb pastasås. Genom att alltid ha vissa råvaror hemma, kan jag på 10-15 minuter göra i ordning en god och lättlagad lunch eller middag. Se till att alltid ha nedanstående råvaror hemma, då slipper du halvfabrikat eller en utflykt till snabbmatsstället.
 
Färsk pasta (perfekt att frysa in)
Torkad svamp
Soltorkade tomater
Bacon eller Quorn
Gul lök
Sambal Oelek
Creme Fraiche
Riven ost (inte färdigriven utan ha alltid en bit parmesan eller smakrik svensk hårdost hemma)
 
Eriks snabba lunchpasta - 2 portioner
0,5 dl torkad svamp (blötlägg 2-3 min)
1 gul lök
140 gram bacon
6-8 soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
salt och svartpeppar
250 gram färsk pasta
 
  1. Koka upp pastavattnet tillsammans med lite salt och olja, snabbvarianten är att koka upp det i vattenkokaren och hälla det direkt i pannan.
  2. Fräs svampen i en stekpanna så att allt vätska försvinner, tillsätt bacon och lök och fräs ytterligare några minuter.
  3. Tillsätt creme fraiche, sambal oelek och hackade soltorkade tomater, låt koka ett 2-3 minuter samtidigt som du kokar pastan. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera tillsammans med riven ost
Smaklig måltid!
 

Årets röda Munskänksvin 2013

Publicerad 2013-12-21 12:10:00 i Allmänt,

Äntligen fick jag prova det, årets röda Munskänksvin, Châteauneuf-du-Pape E.Guigal (varunr 70503, pris 289,-). Jag hade stora förväntningar på ett vin som fick 17.5 poäng i tidningen Munskänken och jag instämmer i hyllningskören, det här är världsklass rakt igenom. I distriktet Châteauneuf-du-Pape som ligger i norra Rhône är det tillåtet att använda mellan 13 och 19 druvor, lite beroende på hur du räknar. Karaktärsdruvan i distriktets viner är Grenache och i det här vinet är det 85% Grenache, 5 % Mourvèdre,  5% Syrah och 5 % blandade druvor. Du kan med fördel dricka vinet redan nu, men vinet kommer att fortsätta utvecklas de närmaste 5-10 åren beroende på hur Ni lagrar det. Min rekommendation är beställ nu på www.systembolaget.se.
 
 

Piteås guldgruva

Publicerad 2013-12-20 09:07:08 i Allmänt,

Det finns en fördel med Pitebornas köpmönster på Systembolaget och det är att godbitarna finns kvar länge. På hyllorna finns det bl.a. 15 flaskor av Aalborg Jule Akvavit 2013 (varunr 86645, pris 289,-), årets överlägset bästa julsnaps, själv skall jag ta tidig lunch och besöka butiken när de öppnar klockan 10. Ni som har ett närliggande Systembolag som har den på hyllorna, skynda fynda. Servera den rumstempererad i destillatglas tillsammans med löjromstoppad gubbröra på svartbröd.
 
 

1 burk matjessill (à 200 g)
3 hårdkokta ägg
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finhackad gräslök
2 msk Slotts kaviar
1 rå äggula 1/2 krm nymalen svartpeppar
Servering:
4-5 skivor mörkt grovt bröd +
smör
12 rödlöksringar
ca 2 msk vodka
100 g löjrom

Gör så här:
1. Låt sillen rinna av väl, skär
den och äggen i mycket små tärningar,
finhacka även dill och
gräslök.
2. Blanda det hackade med kaviar,
äggula och svartpeppar.
Hit kan förberedas.
3. Smöra brödet och ta ut 12
rundlar à ca 5 cm, med ett mått
eller litet glas.
4. Lägg gubbröran på rundlarna.
Lägg lökringarna ovanpå,
droppa några droppar vodka på
var och en och toppa slutligen
med löjromen. Vrid över peppar
och servera.

 

Rosé till jul?

Publicerad 2013-12-19 10:11:12 i Allmänt,

Roséviner hör våren och sommaren till, en årstid som känns långt borta just nu, men om några dagar vänder det och går mot ljusare tider.
Bakom lucka 19 döljer sig mina två roséfavoriter från det gångna året och det är viner som Ni kan beställa redan nu och spara till sommaren.
 
Det första provade jag på plats i Andalusien för fem veckor sedan och producenten Huerta de Albalá. Deras Barbazul Rosado (varunr 79537, pris 99,-, säljs endast i kollin om sex flaskor) är ett läskande kraftpaket som passar utmärkt till exempelvis en Laxburgare med räksallad. Till denna maträtt passar också min andra roséfavorit, Domaine de la Tour du Bon Rosé (nr 95286, pris 149,-).
 
 
 
Beställ några flaskor inför våren och sommaren redan nu eller skapa försommarstämning med laxburgare och ett glas rosé.
 
Laxburgare med räksallad
Det här behövs till fyra personer
 
500 gram skinn- och benfri laxfilé
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
smör eller olivolja till stekning
 
Rårakor
300 gram potatis
1/2 tsk salt
smör eller olivolja till stekning
 
Räksallad
500 gram räkor med skal, ca 200 gram skalade
1 röd och en grön paprika
1-2 mango
1/2 dl hackad gräslök
 
Sås
1 äggula
1/2 msk pressad citronsaft eller vitvinsvinäger
1 krm cayennepeppar
2 tsk fransk senap
1 krm salt
1 dl druvkärnolja eller rapsolja
 
Gör så här:
  1. Sallad: Skala räkorna, ansa och skär paprikorna i strimlor, skala och skär mangon i bitar. Blanda allt med gräslök i en skål. Ställ kallt.
  2. Sås: Mixa äggula, citronsaft, cayennepeppar, senap och salt i en bunke, vispa ner olja droppvis till en majonäs.
  3. Rårakor: Skala och riv potatisen grovt. Blanda med salt. Stek fyra tunna rårakor i smör på medelgod värme.
  4. Burgare: Skär laxköttet i 1/2 cm stora tärningar. Blanda med äggulor, salt och peppar. Forma fyra biffar och stek dem på medelgod värme, 2-3 minuter på varje sida.
  5. Lägg en laxburgare på varje råraka och servera med räksallad och sås.

 

Ett galet troll, men ack så gott

Publicerad 2013-12-18 08:42:07 i Allmänt,

Bakom lucka nr 18 döljer det sig en magisk ölupplevelse, förmodligen den bästa öl jag någonsin har druckit, namnet säger allt "Insanely Bad Elf Imperial Red Ale" (varunr 89502, pris 30,40).
 

Om vi jämför den här ölen med höjdhopp, som är det här 2.44 och då är världsrekordet 2.45, en jämförelse som säger det mesta. Vacker färg och fin skumkrona, stor söt doft och en lång komplex eftersmak. På tallriken hade jag Finncrisp med Taleggioost och fikonmarmelad. Eftersom alkoholhalten ligger på 11.2 %, dela den gärna på två, då har du någon att diskutera upplevelsen med.
Den här ölen finns i beställningssortimentet, nackdelen för en del är att man måste beställa ett kolli (24 flaskor), men eftersom det på etiketten står best Before 16.09.23, så har Ni gott om tid att förtära dessa, jag är övertygad om att den bara blir bättre och bättre. Läs varningstexten innan du öppnar din flaska.
 

Skål!!!

Två allsidiga tyskar

Publicerad 2013-12-17 15:48:19 i Allmänt,

Riesling är en druvsort som inte står så högt i kurs för gemene man, men det beror ofta på att Riesling är synonymt med tyska vita viner och då pratar vi om viner som Zeller Schwarze Katz, Liebfraumilch, Blue Nun m.m., viner som inte har det minsta med Riesling att göra.
De två främsta regionerna för Riesling i Tyskland är Mosel och Rheingau, bakom lucka nummer 17 hittar vi en flaska från varje region.
Från Rheingau väljer jag en nyhet i beställningssortimentet som heter Steinberger Rheingau Riesling Trocken (varunr 79910, pris 129,-) från producenten Kloster Eberbach, tidigare har Kloster Eberbach bara haft halvtorra viner i Systembolagets sortiment, men det här är ett mycket bra komplement. Från Mosel väljer jag det halvtorra Loosen Riesling Kabinett Old Vines (varunr 5369, pris 99,-), här pratar vi mycket vin för pengarna.
 
 
 
Vinerna är utmärkta sällskapsviner, men också bra sällskap till kryddstarka maträtter från bl.a. det thailändska och indiska köket, det kan ju vara bra att äta något annat än julmat i mellandagarna.
 

Enkla tilltugg till nyårsbubblet

Publicerad 2013-12-16 16:00:00 i Allmänt,

Bakom den femtonde luckan döljer sig tips på lite tilltugg till nyårsbubblet. Lättlagde och goda.
 
Tomatröra i salami
380-400 gram kikärter + lite av spadet
100 gram soltorkade tomater
1 tsk vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar
 
  1. Mixa i matberedare.
  2. Klicka lite röra på en skiva salami och strö över lite riven parmesanost.
Smördegssnurror med tomatröra
 
ca 25-30 st.
250 gram smördeg
 
 
Tomatröra
200 gram soltorkade tomater
3 färska urkärnade och tärnade tomater
1 dl rostade och saltade solrosfrön
3 tsk rödvinsvinäger
Salt
 
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Mixa ingredienserna till tomatröran i matberedare.
  3. Rulla ut smördegen på en köksbänk och bred ut tomatfyllningen.
  4. Rulla ihop till en rulle och skär i tunna skivor. Lägg gärna degen i kyl eller frys en stund så är det lättare att skära.
  5. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter.
Crostini med ricotta, soltorkade tomater och salami
 
Crostini eller bruschetta
Ricottaost
Soltorkade tomater
Salami
Flingsalt och svartpeppar
 
  1. Bred ricottan på crostinin, lägg på salami och toppa med en soltorkad tomat, krydda med lite flingsalt och svartpeppar.
 
 
 
 

Tips på bra ekologiska viner

Publicerad 2013-12-15 12:12:00 i Allmänt,

Det bästa sättet att undvika huvudvärk när du dricker vin är först och främst att dricka mindre, men även vad du dricker påverkar. Billiga massproducerade viner innehåller druvor som besprutas med kemiska ämnen som inte är bra att få i sig, det finns också tillsatser och mer svavel i dessa viner.

Genom att välja ekologiska eller biodynamiska viner undviker du detta. Sofia Ruhne på den svenska vingården Terreno skrev i ett nyhetsbrev för några veckor sedan att det är som att springa ett maraton mot dopade motståndare och det blir ett orättvist lopp eftersom inga dopingtester genomförs.

Bakom lucka nummer femton finns det tips på bra ekologiska viner.

Mousserande

Parés Baltà Cava Brut (nr 77040, pris 99,-)

 

Baron Fuenté Galipettes Brut (nr 7414, pris 289,-)

Vita

A Christmann Riesling (nr 5882, pris 125,-)

Anima Chenin Blanc (nr 2049, pris 149,-)

Röda

Badia a Coltibuono Chianti Classico (nr 73980, pris 149,-)

Côtes-du-Rhône Chapoutier Collection BIO (nr 76462, pris 99,-)

En lucka för Kahrin

Publicerad 2013-12-14 17:13:13 i Allmänt,

Fördelen med att vara jultomte är att det är jag och bara jag som bestämmer över innehållet i luckorna, därför kan jag ändra mig. Sitter på bussen hem från Skellefteå efter en mycket trevlig portvinsprovning och min tanke var att rekommendera ytterligare några portviner, men så blir det inte utan jag vill dela med mig av receptet på den paj jag serverade på den Champagneprovning jag hade i går.
 
Västerbottenspaj med skogssvamp och bacon
 
Pajdeg
3 dl ekologiskt vetemjöl
150 gram kallt SMÖR (inte margarin)
1-2 msk vatten
Förgrädda skalet i 15 minuter (200 grader)
 
Fyllning
3 ekologiska ägg
4 dl riven Västerbottensost
3 dl ekologisk grädde
1 purjolök
200 gram skogssvamp
140 gram ekologisk bacon
Salt
Svartpeppar
 
  1. Mixa mjöl och smör i en matberedare, tillsätt vatten om det behövs.
 

En lucka för Kahrin

Publicerad 2013-12-14 17:13:11 i Allmänt,

Fördelen med att vara jultomte är att det är jag och bara jag som bestämmer över innehållet i luckorna, därför kan jag ändra mig. Sitter på bussen hem från Skellefteå efter en mycket trevlig portvinsprovning och min tanke var att rekommendera ytterligare några portviner, men så blir det inte utan jag vill dela med mig av receptet på den paj jag serverade på den Champagneprovning jag hade i går.
 
Västerbottenspaj med skogssvamp och bacon
 
Pajdeg
3 dl ekologiskt vetemjöl
150 gram kallt SMÖR (inte margarin)
1-2 msk vatten
Förgrädda skalet i 15 minuter (200 grader)
 
Fyllning
3 ekologiska ägg
4 dl riven Västerbottensost
3 dl ekologisk grädde
1 purjolök
200 gram skogssvamp
140 gram ekologisk bacon
Salt
Svartpeppar
 
  1. Mixa mjöl och smör i en matberedare, tillsätt vatten om det behövs.
 

En lucka för Kahrin

Publicerad 2013-12-14 17:08:52 i Allmänt,

Fördelen med att vara jultomte är att det är jag och bara jag som bestämmer över innehållet i luckorna, därför kan jag ändra mig. Sitter på bussen hem från Skellefteå efter en mycket trevlig portvinsprovning och min tanke var att rekommendera ytterligare några portviner, men det blir bara ett och det är för att det passar tillsammans med receptet på den paj jag serverade på den Champagneprovning jag hade i går.
 

Västerbottenspaj med skogssvamp och bacon
 
Pajdeg
3 dl ekologiskt vetemjöl
150 gram kallt SMÖR (inte margarin)
1-2 msk vatten
Förgrädda skalet i 15 minuter (200 grader)
 
Fyllning
3 ekologiska ägg
4 dl riven Västerbottensost
3 dl ekologisk grädde
1 purjolök
200 gram skogssvamp
140 gram ekologisk bacon
Salt
Svartpeppar
 
  1. Mixa mjöl och smör i en matberedare, tillsätt vatten om det behövs.
  2. Tryck ut degen i en pajform (24-28 cm i diameter), ställ i kylen en timme.
  3. Börja med att fräsa svampen tills all vätska har kokat bort, tillsätt bacon och purjolök och fräs ytterligare fem minuter, krydda med salt och peppar.
  4. Fyll pajskalet med svampblandingen.
  5. Riv osten, mixa grädde och ägg, tillsätt ost och häll i pajskalet.
  6. Grädda 30-40 minuter i 200 grader.
Dryckestips:
 
 
 
Bollinger Special Cuvée (varunr 7418, pris 399,-) alternativt Niepoort Late Bottled Vintage 2008 (varunr 76228, pris 179,-)
Har rekommenderat Niepoort's LBV tidigare till smakrika hårdostar, om du inte har gjort en beställning, gör det idag, så du har inför julen.
Ha en trevlig lördag kväll!
 

Sydafrikanskt bubbel

Publicerad 2013-12-13 08:59:39 i Allmänt,

Nu närmar sig slutet på de nio intensiva provningsdagarna, i kväll blir det två provningar, först Champagne och sedan destillat. Bakom helgens luckor i min julkalender kommer det tips från dessa provningar. Om jag själv får välja dricker jag naturligtvis Champagne, men det finns en hel del bra alternativ och jag är förtjust i de mousserande vinerna från Sydafrika, som görs enligt den traditionella metoden (tidigare Champagnemetoden). I Sydafrika kallas dessa viner för Cap Classique. Här kommer tips på två mycket prisvärda sådana.
 
Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir (varunr 7889, pris 98,-) är mycket bubblor för pengarna. Med sina 4 gram socker per liter är den näst intill knastertorr. Det här vinet finns inte på hyllorna i alla butiker, men eftersom det ligger i det ordinarie sortimentet har du det inom fyra dagar när du beställer det på www.systembolaget.se
 
En annan favorit är Pongrácz Brut (varunr 7628, pris 109,-), den här är också mycket torr med sina 7 gram socker per liter.
 
 
 
Tips på tilltugg till dessa kommer finns bakom lucka nr 14, så ha tålamod ett dygn.
 
Ha en trevlig fredag!

Favorit i repris - Vintips till julbordet

Publicerad 2013-12-12 07:07:00 i Allmänt,

De vanligaste flytande tillbehören till det svenska julbordet brukar vara julmust, julöl och snaps, men varför inte prova vin som omväxling. Det finns många viner som passar utmärkt till det svenska julbordet. Ett bra allroundvin är Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner (varunr 2775, pris 97,-)Här nedan följer en sammanställning på köpvärda viner.

Till den inlagda sillen rekommenderar jag torr sherry. Det känns kanske som ett udda val, men den höga fruktsyran i sherryn gifter sig med syrligheten som finns i sillen. Förstahandsvalet blir en La Guita Manzanilla (varunr 8201, pris 49,-/halvflaska), hittar du inte den, köp en Tio Pepe Fino (varunr 8225, pris 49,-/halvflaska).

 

Om du har en ål eller gravlax på tallriken passar det utmärkt med en Gewurztraminer från Alsace i Frankrike eller en Grüner Veltliner från Österrike. Druvan Gewurztraminer ger viner som känns ganska feta och har en låg syra, den har en stor doftpalett, där rosor och niveacremé ofta sticker ut, det här är inget kompromissvin, antigen gillar du det eller så gillar du det inte, men det är värt att chansa. Välj någon av följande Comtes d'Isenbourg Gewrztraminer (varunr 2187, pris 109,-) eller Gewurztraminer Réserve Hennÿ (varunr 2176, pris 119,-).

Till den rökta laxen blir det ett annat vin från Alsace gjort på druvan Pinot Gris, min personliga favorit där är Hubert Beck Pinot Gris Réserve de Chevalier (varunr 12105, pris 99,-).

Väljer Ni inkokt lax blir det att stanna kvar i Alsace, men nu är druvsorten Riesling, varför inte prova Trimbach Riesling (varunr 2639, pris 119,-).

Som Ni kanske har sett är det de vita vinerna som dominerar och till Janssons Frestelse fortsätter den vita vågen, en Sancerre Les Pierris (varunr 2259, pris 125) passar som hand i handske.

Köttbullarna, prinskorven och julskinkan måste få sällskap av något rött och det blir en Stoneleigh Pinot Noir (varunr 16394, pris 129,-).

Lutfisk är väl inte en favorit för alla, men testa med ärtpuré, bacontärningar och en karamelliserad Bechamelsås, i glaset ett sött vin, Nederburg Noble Late Harvest (varunr 2741, pris 79,-/halvflaska).

Då återstår bara Risgrynsgröten och till den blir det ett sött rött, Allesverloren Fine Old Vintage (varunr 12109, pris 139,-), är ett sydafrikanskt vin som är gjort enligt portvinsmetoden.

Det vinet är också det ultimata sällskapet till en bit Västerbottensost eller en Allerum extra lagrad prästost, skär några tärningar och låt dem ligga i rumstemperatur fyra till fem timmar och Ni får en resa till sjunde himlen.

Sött och gott

Publicerad 2013-12-11 23:55:39 i Allmänt,

Här sitter jag åter med en sen middag, Sofia och jag har varit på en kvällsutflykt till Umeå, där jag har haft provning på temat "Svenska hårdostar och världens viner" för över 100 personer, inspirerande att få sådana möjligheter. Sent, men på rätt sida om tolvslaget öppnar vi lucka nr 11 och då är vi framme vi den sötaste sherry som heter Pedro Ximenez, svart som olja, men gjord på druvan Pedro Ximenez. Druvan får hänga kvar länge och blir övermogen och torkas sedan i solen, det innebär mycket restsocker och det blir ett mycket sött och mörkt vin, personligen tycker jag det är gott att hälla över vaniljglass, bäst blir att marinera russin ungefär ett dygn i lite PX, ta ungefär 2 msk russin och 3 msk PX sherry per person, lägg det sedan på glassen vid servering. Om du inte har glassmaskin och gör egen glass, finns det i princip bara ett alternativ och det är SIA's ekologiska vaniljglass.
I glasen och marinaden har du Don Guido Pedro Ximenez (varunr 76108) för denna gudabenådade dryck som har lagrats i 20 år betalar du endast 129,- för en halvflaska, det känns som en stöld och det är jag som är tjuven.
 
Gräddglass med  russin marinerade i PX

Sen lucköppning - vi fortsätter med sherry

Publicerad 2013-12-10 22:30:16 i Allmänt,

Det blev en sen lucköppning idag, men det speglar väl hur min dag har sett ut. Jag fick börja dagen med att plinga på bakdörren hos Systembolaget klockan 07.00 för att hämta min mobil som jag glömde där i går.

Två mycket intressanta pass med servicekunskap för mina årskurs tre elever följdes av en glöggprovning för 40 personer och sedan en introduktionskurs för Munskänkarna. Nu är klockan 21.58 och jag sitter här och äter en sen, men ack så god middag, men om detta skall jag inte skriva utan här kommer recept på en fantastiskt god älggryta, som vi serverade på Munskänkarnas julfest i lördags och vintips därtill, vi fortsätter på sherryspåret, som avslutas i morgon.
 
Älggryta med svamp och sherry
 
Det här behövs för fyra personer:
 
600 gram älgstek eller grytbitar av älg
300 gram kantareller eller annan skogssvamp
1 paket ekologiskt bacon
1 gul lök
Eventuellt smör att steka i
1 dl vatten
2 msk sherry
1 msk dijonsenap
1 msk svart vinbärsgelé
1 1/2 msk koncentrerad vilt eller kantarellfond
2 lagerblad
1 tsk worchestersauce
5 dl grädde
Salt
Peppar
Potatispuré
800 gram potatis (smaksätt med smör/grädde, salt, peppar och muskot)
Lingonsylt
 
  1. Hacka svampen, skär älgsteken i tärningar, hacka löken och strimla baconet.
  2. Börja med att fräsa svampen i en gryta tills all vätska dragits in, tillsätt sedan bacon, gul lök och älgstek. Eftersom bacon är så fett räcker det fettet för att fräsa i, men om Ni upplever att det behövs, tillsätt några matskedar smör. Fräs 3-5 minuter.
  3. Häll över vattnet och tillsätt sherry, dijonsenap, svart vinbärsgelé, fond, lagerblad och worchestersauce. Häll på 4 dl grädde och koka upp. Låt puttra på svag värme cirka en timme. Späd med mer grädde om gryta blir för tjock.
  4. Servera med potatispuré och lingonsylt.
Jag vet att många har svårt för torr sherry, men ge det en chans. Mina rekommendationer är Cuco Oloroso Dry (nr 8239, pris 79,-/halvflaska) eller Palo Cortado Península Solera Reserva (nr 8233, pris 149,-)
 
Lycka till!
 
 
 

Julklappstips till Champagneälskaren

Publicerad 2013-12-09 13:15:33 i Allmänt,

Jag fick ändra innehållet i dagens lucka, så det som skulle komma idag kommer i morgon istället, som "jultomte" sitter jag på makten. Orsaken är att jag fick ett fantastiskt Champagnetips på morgonen. Importören Tryffelsvinet har tillsammans med SVD Accent plockat ihop en trälåda med tre Champagner från superproducenten Bruno Paillard, han gör otroligt eleganta Champagner och är en av mina favoritproducenter. I lådan hittar du:
 
1 flaska Bruno Paillard Brut Assemblage
1 flaska Bruno Paillard Blancs de Blanc Grand Cru
1 flaska Bruno Paillard Rosé Brut

Den perfekta julklappen till Champagneälskaren, själv beställda jag en till mig själv. Upplagan är begränsad, så beställ via www.systembolaget.se (Bruno Paillard SvD Accent (varunr 77806, pris 1 095,-)) redan idag.
 
 

Bakom lucka nr 8 döljer sig en hyllning till sherryn

Publicerad 2013-12-08 19:07:10 i Allmänt,

För mig är sherry en helt fantastisk dryck, framför allt iskall knastertorr Fino eller Manzanilla en varm sommardag tillsammans med lite salta tilltugg på tallriken. Många förknippar sherry med blå dammiga flaskor och blåhåriga tanter, Harveys Bristol Cream, så långt i från bra sherry som du kan komma. Sherryn "misshandlas" på många restauranger runt om i vårt avlånga land, där jag alltför ofta har sett en öppnad dammig flaska stå i rumstemperatur
på en hylla, en person som behandlar sherry på det viset borde inte få beddriva restaurangverksamhet. De närmaste dagarna kommer jag att lyfta fram några olika sherrytyper och tips på tilltugg, i dag börjar jag med de två torraste.
Fino och Manzanilla är egentligen samma typ av sherry knastertorr och syrlig utan oxidationston, skillnaden mellan dem är att Manzanilla har framställts i staden Sanlúcar de Barrameda.
En mycket bra Fino är Lustau La Ina Fino (nr 8294, pris 69,-), det perfekta är att den är på halvflaska eftersom de torra varianterna av sherry bör drickas upp samma kväll, en lika bra Manzanilla på halvflaska är La Guita Manzanilla (nr 8201, pris 49,-). Servera tillsammans med charkuterier, smakrik ost eller salta mandlar, här nedan finns två mycket enkla recept på mandlar.
 
Iskall La Guita Manzanilla tillsammans med mandlar,
till vänster salta mandlar och till höger spanska salta
mandlar.
 
Spanska saltade mandlar
 
200 gram skållad sötmandel
3 msk olivolja
1,5 dl vatten
3 tsk havssalt
 
Rosta mandlarna i olivoljan i en 150 grader varm ugn tills de får gyllene färg. Tillsätt vatten och salt. Låt dem koka i ugnen tills vattnet ångat av och saltet bildat en tunn hinna runt mandlarna, servera dem ljumma. Mandlarna kan förvaras upp till en vecka i tättslutande burk och av den anledningen är en flaska Fino eller Manzanilla och en burk mandlar en perfekt "gå bort present".
 
Rostade salta mandlar
2 dl vatten
4 tsk havssalt
200 gram oskalade mandlar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten och salt, rör så att saltet löser sig, ta kastrullen från värmen och lägg i mandlarna en minut, skalet skall inte lossna. Häll av vatten, lägg mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen cirka tio minuter.
 
Eftersom en torr sherry är försvinnande god kan det vara bra att ta åt sig vad den brittiske författaren Julian Jeffs skriver i sin bok "Sherry", "en så attraktiv dryck att det nästan är omöjligt att dricka mindre än en flaska vid ett möte en varm dag" och han fortsätter, "det är på intet sätt ett vin att dricka sig full av, för plåtslagaren efterlämnar en hel veckas plågor".hbbb

Vad vore en jul utan portvin?

Publicerad 2013-12-07 13:40:09 i Allmänt,

En klassiker i juletid är portvin och stilton, men det finns också hel del andra kombinationer värda att testa. Jag kommer att en stor lucka nästa söndag, då jag kommer att göra en fördjupning om portviner, men redan idag skall Ni få ett tips på riktig fynd i beställningssortimentet, Niepoort Late Bottled Vintage (varunr 76228, pris 179,-), beställ redan idag på www.systembolaget.se , så kommer det tips på tilltugg nästa söndag.
Ha en trevlig lördag kväll!

Lucka nr 6, Danmark fortsätter att leverera

Publicerad 2013-12-06 07:17:05 i Allmänt,

Uruguay och Danmark gjorde att onsdagskvällen blev magisk, tillbakalutad i soffan njöt jag av Luis Suarez stora show mot Norwich, fyra mål och en assist var som en dröm. Sällskapet i soffan var danskt och av yppersta världsklass, de flesta förknippar Danmark och öl med Carlsberg och Tuborg, men det hade nog förstört helhetsupplevelsen. Jag hade en Midtfyns Jule Stout (varunr 11310, pris 39,80) i glaset, det smakade helt fantastiskt, den  var mättande som en sen middag, här fanns i vanlig ordning massor av kaffearomer, mörkt bröd och en underbar lakritssötma i eftersmaken som balanserade upp humlebeskan. På tallriken hade jag några bitar rumstemperarad Allerums prästost, det var alldeles tillräckligt. I morgon fortsätter resan mot jul med ett fantastiskt bubbeltips. Ha en underbar fredag.

Lagerölen fortsätter att lysa med sin frånvaro i vintermörkret

Publicerad 2013-12-05 06:05:00 i Allmänt,

Vi är framme vid den femte luckan och jag kommer att fortsätta på temat öl några dagar till innan det är dags för tips på lite julklappsviner och bubbel inför nyår. Än en gång är det ett överjäst öl, de ljusa lagerölen fortsätter att lysa med sin frånvaro trots vintermörkret. Fuller's Old Winter Ale (varunr 11358) är ett riktigt fynd, du får 50 cl för 22,90, det är en smakrik och mustig öl med toner av agavesirap, mörkt bröd och nyrostat kaffe. Den känns frisk i munnen och den är en lång och komplex eftersmak. Avnjut den som den är eller tillsammans med en chokladtryffel smaksatt med öl.
 
 
Aletryffel (20 st.)
150 gram mörk choklad (Valrhona Guanaja eller ICA ekologiskt Fairtrade 70 %)
1 dl grädde
1 msk honung
2 tsk osaltat smör
1 msk Fuller's Old Winter Ale
Polenta att rulla i
  1. Koka upp grädde och honung
  2. Bryt chokladen i små bitar och blanda med gräddblandningen, tillsätt smöret och ölen.
  3. Låt stå i kylen 4-6 timmar eller över natten, rulla 20 tryfflar.
  4. Stoppa lite polenta i en plastpåse, lägg i tryfflarna (5-6 åt gången) och skaka påsen så att polentan täcker tryffeln.
  5. Servera med ett glas Fuller's Old Winter Ale.

 

 
 

Wallenbergare med potatismos, kalvsky och gröna ärtor

Publicerad 2013-12-04 18:43:00 i Allmänt,

En klassiker som jag hittade i Allt om Mat för några år sedan, lättlagat och gott, i glaset har du någon av helgonen S:t Eriks Julale Ekologisk (varunr 11369, pris 18,90) eller St Peter's Winter Ale (varunr 11331, pris 26,90) eller varför inte ett halvt glas av varje för att hitta din egen favorit.
 
Serverade med coleslaw istället för potatismos
 
Det här behövs till fyra personer
600 gram kalvfärs
4 äggulor
4 dl grädde
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
Smör eller olja till stekning
 
Kalvsky
1 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
50 gram smör
 
Tillbehör
Potatismos (800 gram potatis, 2 dl grädde, smör, salt, vitpeppar och riven muskot)
Gröna ärtor
 
  1. Rör ihop äggulor och grädde. Lägg färsen i en skål och rör/ vispa ner grädden i omgångar. Du kan ev använda en elvisp. För att hålla kylan kan bunken ställas i en större skål med isvatten i. Smaksätt med salt och peppar.
  2. Smält smör eller olja i en stekpanna på medelvärme. Börja steka när smöret ”tystnar”. Forma lite större bollar av färsen med två skedar doppade i vatten och klicka ner dem i stekpannan. Stek 3–4 min på varje sida, beroende på hur tjocka de är. Känn med fingret på biffen om mitten känns fast, då är de klara. Ytan ska vara ganska ljus.
  3. Kalvsky:Hetta upp kalvfond och vatten i en liten kastrull och smält smöret i den. 
  4. Servera med hemgjort potatismos och kokta gröna ärter, bondbönor och sojabönor.
Smaklig måltid!

Två helgon uppenbarar sig

Publicerad 2013-12-04 06:30:00 i Allmänt,

I dag hyllar vi två helgon, min gode vän Peter och mig själv, av en ren tillfällighet som förmodligen var en omedveten tanke tog jag med min en flaska S:t Eriks Julale Ekologisk (varunr 11369, pris 18,90) och en flaska St Peter's Winter Ale (varunr 11331, pris 26,90). Självklart tyckte Peter att St Peters var bäst, personligen tyckte jag att det var jämt skägg. Om du står i valet och kvalet, välj S:t Eriks eftersom den är ekologisk. I de tidigare luckorna har det varit alkoholstarka öl, nu handlar det om Ale och det ligger mellan 5,4 och 6,5 %, med ålders rätt är Peter den starkare. Båda ölen domineras av aromer från nyrostat kaffe och mörkt bröd, med en Wallenbergare med kalvsky, potatismos och gröna ärtor på tallriken och helgonen i glaset blir middagen fulländad. Receptet på Wallenbergarna kommer i kväll, så handla "Helgon", kalvfärs och grädde.
 

Det var så här det såg ut när "Helgonen" träffades

"Starkt, men gott"

Publicerad 2013-12-03 07:15:20 i Allmänt,

På 80- och 90-talet förknippades alkoholstarka öl med Carlsberg Elephant, sedan kom alkoholbomber som exempelvis Arboga 10,2, både helt odrickbara öl, som smakade mer sprit än öl. Under den senaste tioårsperioden har jag fått upp ögonen för alkoholstarka öl som går att dricka, exempelvis ale, porter och stout, Den hittills starkaste jag har provat i årets julölsprovning är 2013 Mohawk Blizzard Imperial Porter (varunr 11346, pris 29,50).

Ytterligare ett kraftpaket som är packat med kaffe, kryddighet, choklad och lakrits, eftersmaken smeker gommen långt efter det att sista droppen har slunkit ner i halsen. Det positiva med den här typen av ölen är att de är preventiva, du delar är flaska på två och båda är nöjda med det. Att äta till? Det låter kanske som dålig fantasi, men chokladtryffel, chokladfondant eller lagrad hårdost fungerar alldeles utmärkt.
 
 

Enklare blir det inte - Mikkeller Via Til Fra

Publicerad 2013-12-02 12:46:00 i Allmänt,

Då är det dags att öppna den andra luckan och du blir inte besviken.
 
 
 
Mikkeller är det danska mikrobryggeriet som alltid levererar hög kvalitet. Mikkeller äger inga egna  äger egna bryggerilokaler, utan hyr in sig hos andra bryggerier. De har bryggt öl i bl.a. Danmark, Storbritannien, USA, Norge och Belgien.  I Norge har de bryggt hos kultbryggeriet Nøgne ø. Till den här julen har de återigen gjort en fantastisk julöl som går under namnet Mikkeller Via Til Fra (varunr 11343, pris 29,70). När jag tänker på att barerna på Arlanda utrikes tar 75,00 för en 33 cl flaska Tuborg, känns det som ett "rån" att köpa den här ölen och det är jag som är rånaren. Det här är ett kraftpaket helt i min smak, Här finns det kaffe, mörk choklad, torkad frukt, lakrits, jag listan på dofter kan göras hur lång som helst. Alkoholen (8,0 %) är i vanlig ordning väl integrerad. Se den här ölen som en investering, på etiketten står det att den är bäst för 2018, vilket innebär att du kan lagra den ytterligare några år. Det här är den perfekta julklappen eftersom etiketten är i form av en julklappsetikett med texten til fra, enklare blir det inte.
Antigen njuter du ölen på egen hand tillsammans med en bra cigarr, ett annat alternativ är chokladfondant, det finns ett bra recept här på bloggen.
Köp dina flaskor redan idag, i morgon kan de vara slut.
 

En skotskrutig svensk som inte är snål

Publicerad 2013-12-01 08:57:32 i Allmänt,

När gemene man och kvinna säger att de tycker om öl menar de i allmänhet det som jag kallar för "sex i en kanot - fucking Close to water", någon typ av smaklös ljus lager. Det finns väl tillfällen när det också passar, exempelvis en het sommardag någonstans i världen, men nu är vi så långt ifrån heta sommardagar vi kan komma och är det dags att damma av det kraftfulla artilleriet, årets sortiment av julöl måste vara det bästa någonsin. Min första "julklapp" till Er blir en skotskrutig svensk. Sigtuna Brygghus har gjort en sagolikt god Christmas Scottish Strong Ale, den är nästan svart i färgen, doftar mer som en Single Malt från Islay än en Ale, här finns lakrits, tjära, rökighet både i nästa och gom. De har lyckats integrera den höga alkoholhalten (9,3 %) på ett snyggt sätt. Den här är perfekt att dela på två tillsammans med en rumstempererad vällagrad och smakrik hårdost. Gå in på www.systembolaget.se och se om den finns på din närmaste butik, annars kan du beställa några flaskor redan idag, Sigtuna Christmas Scottish Strong Ale (varunr 11316, pris 32,90) är definitivt ingen snål skotte.
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela