När kräftfesten är slut hamnar kräftskalen för de flesta i komposten, ett otroligt slöseri eftersom det går att göra en fantastisk soppa på kräftskalen.
Kräftsoppa
Ingredienser
Skalen från 1 kg kräftor
2 st. morötter i bitar
1 st. gul lök i bitar
1 st. purjolök i bitar
1 msk rapsolja
4 msk tomatpuré
7,5 dl vatten
3 dl torrt vitt vin (kan bytas ut mot exempelvis en halvtorr sherry)
2,5 dl grädde
2 msk rumstempererat smör
2 msk vetemjöl
Salt
Cayennepeppar
Kräftstjärtar
1.Bryt skalen i mindre bitar. Fräs morot, lök och purjo i olja. Tillsätt skalen och fräs ytterligare en stund.
2. Rör ner tomatpurén och tillsätt vatten, fond, vin och persilja. Sjud i 30 minuter. Sila.
3. Koka ihop buljongen till två tredjedelar. Tillsätt grädden och koka upp. Mosa samman smör och mjöl. Klicka ner redningen under omrörning och sjud ca 5 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.
4. Fördela kräftstjärtar i djupa tallrikar och häll på soppan.
Mycket bra rapsolja som finns att köpa på Willys, utmärkt till både bakning och aioli.
Det här receptet har jag "lånat" från Leila Lindholms bok "A piece of cake".
Dinkelbullar
Ingredienser
35 gram jäst
1 tsk kummin
1 tsk anis
50 gram smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
2 tsk flingsalt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
3 dl vetemjöl special
Ekologiskt ägg till pensling
Flingsalt, extra solroskärnor och pumpafrön att strö över bullarna innan gräddning.
1. Smula jästen i en bunke
2. Stöt kummin och anis i en mortel.
3. Lägg smöret i en kastrull och koka upp det med kummin, anis och honung.
4. Tillsätt kallt vatten och häll vätskan över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
5. Rosta solroskärnor och pumpafrön med flingsaltet i en torr kastrull. Tillsätt dem i degvätskan och rör om.
6. Blanda i mjölet lite i taget, börja med dinkelfullkorn, sedan grahamsmjöl och siktat dinkel och till
sist vetemjöl special. Degen ska släppa i kanterna, men fortfarande vara lite kladdig.
7. Knåda degen för hand eller kör den i bakmaskin.
8. Jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Häll degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar. Rulla till bullar och jäs under bakduk 60 minuter.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över flingsalt, solrosfrön och pumpakärna.
12. Grädda bullarna tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.
Ailoli, smaksatt med lite dill
Aioli (3-4 dl)
2 äggulor
2 tsk fransk senap
1,5 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar
3 dl rapsolja
2-3 vitlöksklyftor
1. Blanda alla ingredienser utom olja och vitlök med en mixerstav.
2. Droppa i oljan långsamt medan du mixar.
3. Tillsätt hackad vitlök (använd kniv inte vitlökspress)
Vintips:
Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire (nr 5595, pris 169,-)
Smaklig måltid.