Erik Grödahl

Svamprisotto

Publicerad 2013-08-29 19:52:00 i Allmänt,

Vi har precis avnjutit en fantastisk svamprisotto gjort på färsk rödgul trumpetsvamp, men det fungerar lita bra med kantareller, Karl Johan, portabella eller vad Ni har tillgång till.
En rekommendation är att ha samma vin i risotton som i glaset. Förstahandsalternativet är en Palo Cortado som är torr, finns den inte hemma prova en Amontillado.
 
 
 
Svamprisotto för fyra personer
 
Ingredienser
500 gram färsk svamp
1 msk smör till stekning
1 liter kantarellfond (9,5 dl vatten och 4,5 msk koncentrerad kantarellfond)
1 liten gul lök eller 2 schalottenlökar
25 gram smör
3 dl arborioris- elller avorioris
1 dl sherry (Palo Cortado eller Amontillado)
25  gram smör
75 gram Allerum extra lagrad prästost eller Västerbottensost
Salt och nymalen peppar
 
 
  1. Fräs först svampen i en stekpanna utan smör för att få ur all vätska, tillsätt sedan smör och fräs några minuter.
  2. Koka upp fonden.
  3. Fräs löken i en kastrull med smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset, låt det svettas tills riskornen är genomskinliga.
  4. Häll över vinet och låt det koka in, späd med buljong under omrörning.
  5. Ta bort kastrullen från plattan precis innan det är klart eftersom riset efterkokar lite.
  6. Tillsätt smör och ost. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  7. Ställ tillbaka risotton på plattan och vänd ner resten av svampen.
  8. Strö över lite flingsalt och riven ost.
Vintips:
 
Vintry's Amontillado (nr 8275, pris 84,- ) eller Palo Cortado Península Solera Reserva (nr 8233, pris 149,-)
 
 
 
Smaklig måltid :-)

        

Kräftsoppa, dinkelbullar och aioli

Publicerad 2013-08-20 18:44:00 i Allmänt,

När kräftfesten är slut hamnar kräftskalen för de flesta i komposten, ett otroligt slöseri eftersom det går att göra en fantastisk soppa på kräftskalen.
 
 
 
Kräftsoppa
Ingredienser
Skalen från 1 kg kräftor
2 st. morötter i bitar
1 st. gul lök i bitar
1 st. purjolök i bitar
1 msk rapsolja
4 msk tomatpuré
7,5 dl vatten
3 dl torrt vitt vin (kan  bytas ut mot exempelvis en halvtorr sherry)
2,5 dl grädde
2 msk rumstempererat smör
2 msk vetemjöl
Salt
Cayennepeppar
Kräftstjärtar
 
1.Bryt skalen i mindre bitar. Fräs morot, lök och purjo i olja. Tillsätt skalen och fräs ytterligare en stund.

2. Rör ner tomatpurén och tillsätt vatten, fond, vin och persilja. Sjud i 30 minuter. Sila.

3. Koka ihop buljongen till två tredjedelar. Tillsätt grädden och koka upp. Mosa samman smör och mjöl. Klicka ner redningen under omrörning och sjud ca 5 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.

4. Fördela kräftstjärtar i djupa tallrikar och häll på soppan.
 

Mycket bra rapsolja som finns att köpa på Willys, utmärkt till både bakning och aioli.
 
Det här receptet har jag "lånat" från Leila Lindholms bok "A piece of cake".
 
Dinkelbullar
 
Ingredienser
35 gram jäst
1 tsk kummin
1 tsk anis
50 gram smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
2 tsk flingsalt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
3 dl vetemjöl special
Ekologiskt ägg till pensling
Flingsalt, extra solroskärnor och pumpafrön att strö över bullarna innan gräddning.
 
  1. Smula jästen i en bunke
  2. Stöt kummin och anis i en mortel.
  3. Lägg smöret i en kastrull och koka upp det med kummin, anis och honung.
  4. Tillsätt kallt vatten och häll vätskan över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
  5. Rosta solroskärnor och pumpafrön med flingsaltet i en torr kastrull. Tillsätt dem i degvätskan och rör om.
  6. Blanda i mjölet lite i taget, börja med dinkelfullkorn, sedan grahamsmjöl och siktat dinkel och till
      sist vetemjöl special. Degen ska släppa i kanterna, men fortfarande vara lite kladdig.
  7. Knåda degen för hand eller kör den i bakmaskin.
  8. Jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Häll degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar. Rulla till bullar och jäs under bakduk 60 minuter.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över flingsalt, solrosfrön och pumpakärna.
12. Grädda bullarna tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.
 
Ailoli, smaksatt med lite dill
 
 
 
Aioli (3-4 dl)
2 äggulor
2 tsk fransk senap
1,5 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar
3 dl rapsolja
2-3 vitlöksklyftor
 
1. Blanda alla ingredienser utom olja och vitlök med en mixerstav.
2. Droppa i oljan långsamt medan du mixar.
3. Tillsätt hackad vitlök (använd kniv inte vitlökspress)
 
Vintips:
Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire (nr 5595, pris 169,-)
 
Smaklig måltid.

Att träffa släkten efter mer än 30 år - del 1

Publicerad 2013-08-01 16:33:14 i Allmänt,

Jag var full av förväntan tisdagen den 25/6 när vi lämnade Kristiansund på morgonen för att styra mot Oslo och träffa min ena faster och två av mina kusiner. Jag hade absolut ingen aning om hur deras liv sett ut under de senaste trettio åren bortsett från den kontakt vi har haft på Facebook.

 På väg mot Åndalsnes

Vi hade en fantastisk resa till Oslo och det var en njutning att se den vackra norska naturen, vi passerade ställen som jag inte besökt de senaste 30 åren och många positiva minnen väcktes till liv.

 
Varför köpa dyrt vatten på flaska?
 Världens vackraste land?

Den första kvällen skulle vi vara hos min kusin Aina tillsammans med hennes man och deras två barn, min kusin Linn samt faster Odrund och hennes man Jan Robert. Den tredje kusinen Odd Rune var på resande fot, så han får vi träffa vid nästa besök i Oslo.

Extra roligt var att även Jens följde med, så han också fick träffa släkt som han aldrig träffat tidigare.

Strax efter klockan 17 var vi framme och det var en obeskrivlig känsla att få se dem och krama om den efter så lång tid, jag blev varm inombords och det var på något sätt en euforisk lyckokänsla som spred sig.

Vi åt en fantastiskt god lammstek och hade en mycket trevlig stund kring middagsbordet, där samtalen flöt på om än det ena än det andra. Det fascinerande är det här med blodsband, det kändes så naturligt.

När tisdagen övergick till onsdag var det bara Aina och jag som fortfarande var uppe. Det är otroligt så lika vi är på många sätt och vis. Över några glas vin hade vi väldigt djupa och öppenhjärtiga samtal. Utan att veta kunde hon säga vad jag borde ändra rent emotionellt. Jag kände att steg för steg började ett antal pusselbitar falla på plats, några av de ”luckor” som fanns hade nu tätats till, men den stora frågan återstod, vem var egentligen min farfar och varför gick det som det gick för min pappa? Det var frågor som jag hoppades få svar på när vi skulle tillbringa nästa kväll hos tante Odrund. Fortsättning följer….

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela