Erik Grödahl

Veckans middagstips vecka 12

Publicerad 2012-03-22 22:27:20 i Allmänt,

Matmässigt har det här (också) varit en toppenvecka och senaste Allt om Mat har varit vår ledsagare. Vi började med Sofias hemlagade falafel i måndags, på tisdagen blev det hemlagade köttbullar, basen var ICA Selection nötfärs från djur som har betat ute, någon tia dyrare per kilo, men smakmässigt går det inte att jämföra med ”vanlig” nötfärs. Onsdagen bjöd på ugnstekt kyckling smaksatt med timjan och vitlök innan vi idag åt ugnsstekt fänkålsgravad lax med smörslungade primörer och vitvinssås och just vitvinssås är också en av komponenterna i veckans middagstips.

 Det var ett recept vi testade förra fredagen, Timbal med kräftfärserad bergtunga, låter avancerat, men var väldigt lättlagat och framför allt sagolikt gott. När Ni skall göra vitvinssås, är det viktigt att ha ett bra vin i såsen och gärna samma smakprofil som Ni har i glaset så att smakerna gifter sig, m.a.o. kvalitét både i såsvinet och i glaset.




Timbal med kräftfärserad bergtunga (4 personer)

·         Fyra stora muffinsformar
·         4 bergtungsfiléer, Krav- eller MSC-märkta á ca 75 gram (finns på Fiskhörnan)
·         200 g laxfilé utan skinn och ben
·         1 äggvita
·         1 dl vispgrädde
·         ½ + 2 krm salt
·         1 krm cayennepeppar
·         1 burk kräftstjärtar i lake (ca 350 gr)
·         2 msk hackad dill

Tillbehör

·         Vitvinsås
·         Smörslungad delikatesspotatis
·         Sockerbönor

Gör så här:

1.       Sätt ugnen på 150o. Skär laxen i mindre bitar. Mixa den tillsammans med äggvitan i matberedare. Tillsätt   grädden och krydda med ½ tsk salt och cayennepeppar.

2.       Låt kräftstjärtarna rinna av och hacka dem, spara några till granering. Blanda ner kräftstjärtar och dill i laxfärsen. 

3.       Krydda bergtungsfiléerna med 2 krm salt. Lägg dem som en krans i stora muffinsformar.

4.       Spritsa ner laxfärsen (alternativt använd en sked) i mitten av muffinsformen. Ställ formarna på en plåt och tillaga mitt i ugnen till 55o innertemperatur på färsen, beräkna ca 20 min. Servera med tillbehören och garnera med dill och kräftstjärtar.

Vitvinssås

·         1 dl torrt vin
·         1 dl vispgrädde
·         1 dl vatten
·         1 msk koncentrerad fiskfond
·         ½ krm cayennepeppar
·         1 msk Maizena majsstärkelse

Gör så här:

Bland vin, grädde, vatten och fond i en kastrull. Låt koka fem minuter. Krydda med peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Låt koka upp. Mixa såsen skummig med mixerstav.

Vintips:

Budget: Jurassique Chardonnay (varunr 5688, pris 99,-)

Normal: Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire (varunr 5595, pris 169,-)


Vieilles Vignes innebär gamla stocker (äldre än 30 år). Det gör att det blir mindre avkastning och mer koncentrerade viner. Det här ett supervin från producenten Brocard.

Kommentarer

Postat av: Maria Lu

Publicerad 2012-03-24 17:21:28

Tack Erik, detta blir nästkommande helgs lördagsmeny. Superbra med recept och förslag på dryck. Blir intressant att se vad ni dukar upp för påskbuff'e. / Maria

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela