Erik Grödahl

SYSTEMBOLAGETS STORSÄLJARE ”STJÄL” ARBETSTILLFÄLLEN I SYDAFRIKA

Publicerad 2012-03-31 22:18:46 i Allmänt,

I går var jag på ett besök hos vinimportören Janåke Johansson (Janake Winegroup). Förutom att vi fick prova en massa bra viner, bl.a. Vega Sicilia Unico 1999, så hade vi en intressant diskussion kring en av mina ”käpphästar” i livet Bag in box. Vad som gjorde mig uppriktigt lycklig var att detta företag inte har en enda Bib i sin portfölj. Den främsta orsaken till detta är etiska skäl. Janåke som är en stor Sydafrikavän importerar en stor del av sina viner därifrån och berättade att de Sydafrikanska Bib-vinerna som finns i Sverige ”stjäl” en hel del arbetstillfällen från Sydafrika, ett land där den officiella arbetslösheten är 27 procent, men i verkligheten är den 45 procent.

Hur går detta till? De svenska importörerna beställer hem vinerna i tank och tappar dem på plats i Sverige. Det här innebär att det försvinner ett antal arbetstillfällen från ett land som behöver vartenda arbetstillfälle som finns.  Jag hoppas att svenska folket tar sitt etiska ansvar och bojkottar dessa undermåliga produkter, som är designade för svenska marknaden. Om svenskarna tar sitt ansvar kan Sydafrikanerna göra bra viner av sina druvor istället för att följa ett ”recept” från Systembolaget. Här finns bara vinnare, den svenska folkhälsan och den sydafrikanska ekonomin. Svenskarna skulle dricka mindre och sydafrikanerna skulle få bättre betalt för sina produkter.

Jag kommer att jaga Er som dricker dessa viner med blåslampa och mitt uppdrag är inte klart förrän dessa produkter är borta från Systembolagets hyllor. Det handlar inte om snobberi, det handlar om att vara etisk.

Kommentarer

Postat av: Gudrun blombrant

Publicerad 2012-03-31 22:33:33

Intressant information- ännu en anledning att inte köpa hem Bib.!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela