Erik Grödahl

Stressen i kön till en förbutik

Publicerad 2012-03-14 21:56:26 i Allmänt,

Av naturen är jag en person som tycker om förändringar, bara de är till det bättre. Det fanns en tid då man lämnade och hämtade sina paket på närmaste postkontor, köpte sin korv i korvkiosken (inte jag, men alla andra), fikade på caféer osv, tankade bilen och köpte biltillbehör på bensinmacken, men detta är en svunnen tid både på gott och ont.

I tider av besparing och effektivisering så kan man göra allt detta och lite till på samma ställe, två exempel på detta är de förbutiker som finns på COOP och ICA Kvantum här i Piteå, det är lite som en multiarena. Ibland tycker jag verkligen synd om personalen som jobbar där, för att möta en del av kunderna måste göra dem gråhåriga i förtid samtidigt som vi andra står i kön och trampar och stressar. Jag kan ta ett exempel som hände för några månader sedan på ICA Kvantum när jag skulle skicka några paket med böcker. Jag hade med mig Elizabeth och det var bara en person före mig i kön, så jag tänkte det här går fort.

Det började med att mannen i fråga skulle kolla om han hade vunnit på Lotto, vilket han hade gjort, fick ut sin vinst och kom sedan på att han skulle förnya raden, in med lappen igen och upp med plånboken, när det var klart skulle han köpa några trisslotter, som tur var började han inte med att skrapa dem där han stod. På väg därifrån kommer han på att han behöver näsdroppar och när de var betalda hade han ett paket han skulle hämta ut med sms-avi, det här var förmodligen hans ärende, som jag trodde var slutpunkten. Men allt detta hade gjort honom hungrig, så självklart skulle han ha en korv innan det hela var över. Som tur är, Elizabeth har ibland tålamod som är bättre än sin far, redan vid näsdropparna höll det på att rinna över för mig, men jag tog några djupa andetag. Det här tog alltså närmare tio minuter, en kund. Det är ju lätt att tänka att detta var en engångsföreteelse, men det är bara en i mängden av vad jag har upplevt.

Det stora problemet för mig är att jag inte har något annat val än att gå till ICA Kvantum eller COOP när jag skall göra den här typen av ärenden eftersom Posten inte längre finns kvar i staden och skall jag hämta ut ett paket är jag hänvisad till COOP. I grunden gillar jag denna tillgänglighet eftersom jag kan hämta det precis när jag vill. Det är också bra att kunna köpa näsdroppar på livsmedelsbutiken, men samtidigt det fanns en tid när vi var hänvisade till Apoteket och vi överlevde.

Jag tror helt enkelt att denna tillgänglighet av varor och tjänster på butiker och ”bensinstationer” gör att många blir både handlingsförlamade och ostrukturerade, vilket skickar dem till affären/macken flera gånger om dagen för att de har missat köpa något.

Jag vill inte säga att det var bättre förr, men då kunde man hitta biltillbehör på en bensinstation, något som är svårt idag, däremot finns det en massa annat som hör hemma på ett café eller en livsmedelsbutik. Vart är vi på väg? I mina ögon har det ökade utbudet lett till att vi spenderar betydligt mer tid i köer, tid som vi skulle kunna använda till något mer givande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela