Erik Grödahl

Lite tankar om vad vi äter

Publicerad 2012-03-13 20:42:19 i Allmänt,

De senaste veckorna har ett antal av varandra oberoende forskningsrapporter visat att för stor köttkonsumtion ökar risken för cancer och det är framför allt rött kött, korvar och bacon som är farliga produkter. Detta med baconet kan ställas mot GI-frukosten där ägg och bacon rekommenderas, undersökningar som har gjort i Västerbotten visar också att kolesterolvärdena har ökat för många som äter GI. Jag hyser stor tilltro till den amerikanska rapporten om ökad cancerrisk vid för stor köttkonsumtion (mer än 300 gram per vecka). Ett stort problem idag är ju att många köper en korv på bensinmacken, i förbutiken eller utanför Systembolaget utan att reflektera över om de är hungriga eller inte, detta tillsammans med produkter som Bullens Pilsnerkorv gör att många tyvärr dör i förtid.

Vår matsedel för vecka 11 kan kännas influerad av de senaste forskningsrapporterna, men som jag har skrivit tidigare vi försöker äta mycket fisk, grönt och kyckling.

Vi började veckan med Falafel som serverades med sallad, i dag har vi ätit marinerad kyckling serverad med kamutvete och broccoli (se recept nedan).

Matsedel onsdag till fredag

Onsdag

Saffransdoftande fiskgryta

Torsdag

Quorngryta med curry och kokosmjölk

Fredag

Timbal med kräftbräserad bergtunga

Lördag och söndag har vi regionårsmöte med Munskänkarna i Skellefteå, så jag ser med spänning på vad Aurum bjuder på.

Den lättlagade kycklingen nedan fungerar både som vardagsrätt eller fredagmiddag och då lyfter den med ett glas Dr L Riesling i glaset.  Detta vin är underprissatt i mina ögon, under den tid då vinet låg i restaurangsortimentet kostade det 115,- + moms, men prissänktes med 40 procent när det kom in i ordinarie sortimentet.

Marinerad kyckling med broccoli och kamutvete

4 personer

Ingredienser

500 – 700 gr kyckling eller Quorn
3 msk japansk soja
6 msk olivolja
1 röd chillifrukt
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
skal och saft från en limefrukt
svartpeppar
salt

300 gr broccoli

3 dl kamutvete

Gör så här:

  1. Blanda soja, olivolja, chilli, ingefära, vitlök, limeskal, limesaft, salt och peppar till en marinad. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i marinaden, gärna över natten.
  2. Tillaga kycklingen i sin marinad i ugnen ca 20-25 min på 225o. Koka under tiden kamutvete och broccoli.

Vintips: Dr L Riesling (varunr 7218, pris 79,-)

Smaklig måltid!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela