Erik Grödahl

Lärarlöner

Publicerad 2012-03-09 08:52:16 i Allmänt,

Lärarlöner

Estland har den här veckan fått uppleva de största strejkerna sedan andra världskriget. Det är lärarna som har gått ut i strejk under tre dagar som protest mot sina låga löner, en lärare i Estland tjänar mellan 600 och 800 euro per månad jämfört med snittlönen i landet som är 865 euro. De vill ha en 20 procents löneökning 2013 följt av 15 % 2014. I går sympatistrejkade transportfacket i Tallinn och i princip all kollektivtrafik stod stilla.

 

I Sverige är vi också missnöjda med våra lärarlöner, men jämfört med lärarna i exempelvis Baltikum, Polen, Ryssland, Vitryssland tjänar vi bra, vi kan överleva på vår lön. Lärarna i de länder jag nyss nämnde tvingas jobba extra för att överleva. De låga lönerna innebär att det i princip är bara kvinnliga lärare i de här länderna.

I Sverige pågår det kampanjer för högre lärarlöner, ”10 000 till tack”. Lärare är ett av Sveriges viktigaste jobb och det är lärarna tillsammans med föräldrarna som formar barnen och ungdomarnas framtid, ibland träffar eleverna sina lärare mer än sina föräldrar.

Varför är det så svårt att få upp lärarlönerna? Först och främst är det tillgång och efterfrågan, ett effektivt sätt att dölja arbetslösheten under slutet av 90-talet och början av 2000-talet var att ”sätta” folk i högskole- och universitetsutbildningar, många utbildade sig till lärare och det fanns helt plötsligt för många lärare. Jämför med läkarna, där finns det för få och då blir det andra lönenivåer.

Om vi bortser från tillgång och efterfrågan, så finns det ytterligare en faktor som spelar in och det är svårt för en lärare att gå till ett yrke med en högre lön. De flesta lärare kan inte gå till sin chef och säga ”får jag inte högre lön säger jag upp mig”, för de flesta är tvungna att gå till ett yrke med lägre lön. Varför är det så? Lärarna är välutbildade och borde vara eftertraktade på arbetsmarknaden, problemet är dock att den kunskap många sitter på efterfrågas enbart inom utbildningsväsendet. Utifrån det är det i princip omöjligt att byta bransch.

Så den stora frågan är hur skall lärarnas attraktionskraft ökas på arbetsmarknaden? Det är det första steget mot högre löner och idag kommer jag inte att dela med mig av något svar, men det kommer så småningom.

Nu skall vi surfa in mot helgen, jag skall börja med lite shopping.

Ha en underbar helg!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela