Erik Grödahl

Internationella kvinnodagen

Publicerad 2012-03-08 11:57:12 i Allmänt,

I dag springer var och varannan man här i Tartu omkring med en eller flera blombuketter i handen, det är presenter till kvinnor som står dem nära och utifrån deras sätt att se det ett sätt att uppmärksamma den internationella kvinnodagen som sedan 1910 infaller den 8 mars.

I många av länderna i det forna Sovjetunionen är detta en helgdag sedan 1965 och jag ser på Facebook att mina kvinnliga vänner från Ryssland uppmärksammas med gratulationer idag.

Jag har full respekt för den internationella kvinnodagen, men vi borde ha kommit längre i utvecklingen än att vi behöver uppmärksamma en sådan dag. För mig är jämställdhet en självklarhet och jag kommer inte att köpa några blommor till min fru idag, den buketten kan hon få någon annan dag. Detta med blommor är ju något som bidrar till en skillnad mellan män och kvinnor, ”män skall köpa blommor till kvinnor”, men varför är det inte tvärtom?

Jag tror att vi alla på ett enkelt sätt ta åtminstone ett steg för att minska ojämlikheten mellan kvinnor och män, helt enkelt genom att sluta använda ordet kvinna i olika sammanhang, exempelvis ordet kvinnlig chef, är det någon som använder ordet manlig chef? Är det inte kort och gott en chef oberoende av kön. Ett annat exempel är kvinnlig polis, den här listan kan göras hur lång som helst. De här uttrycken bidrar till en fortsatt ojämlikhet, så från och med i dag mina vänner, pratar vi om chefer, poliser m.m. utan att benämna dem vid vilket kön de är.

Ett annat historiskt exempel på att nedvärdera kvinnan var nog Göran Persson i en valrörelse pratade om samhällets svaga grupper som enligt hans retorik var:

Invandrare, kvinnor, barn och pensionärer, trots detta nedlåtande uttryck var det mer än 40 procent av kvinnorna som röstade på Göran, jag skulle känna mig kränkt av att kallas svag grupp.

Annat jag vill slippa höra de närmaste åren är ”lika lön för lika arbete”, ”dela lika på hushållsarbetet” m.m., det här är självklarheter som inte behöver diskuteras.

Du som är man, uppmärksamma gärna din sambo, fru, mamma, mormor idag, men inte för att det är internationella kvinnodagen utan för att du tycker om dem, uppmärksamma dem också i morgon och självklart skall de uppmärksamma dig på samma sätt, då är vi på väg åt rätt håll.

Ha en fortsatt bra dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela