Erik Grödahl

Helgfrukost

Publicerad 2012-03-25 22:30:58 i Allmänt,

På vardagarna är jag ganska konservativ när det gäller frukost, det blir alltid färsk fruktsallad om jag är på hemmaplan, till det en stor kopp kaffe, en liter vatten och två omega-3.

Vi är ofta ut och far på helgerna, men när vi är hemma brukar vi äta en lång frukost, i går steg Sofia upp och gjorde äggröra åt mig som hon serverade med vita bönor och hemlagad tomatsås. I dag var det jag som studsade upp tidigt och jag kände för nybakt bröd, sagt och gjort jag inventerade vad som fanns i skafferiet och jag ”förädlade” mitt gamla baguetterecept och de heter numera söndagsbaguetter och ser ut så här:


 


Söndagsbaguetter

6 dl dinkelmjöl
2 dl ICA i love eco ekologisk müsli aprikos, russin & pumpafrön
6 dl blandat grövre mjöl (ex 3 dl grahamsmjöl, 3 dl grovt rågmjöl) – gärna Saltå Kvarn
1 dl rostade solrosfrön (om Ni använder saltade minska saltmängden)
1 dl havrekärnor
1 msk salt
50 gr jäst
6 dl vatten
4 msk olivolja

Gör så här:

 

  1. Bland de torra råvarorna.
  2. Värm vattnet fingervarmt (37 o)
  3. Rör ner jäst i vattnet och tillsätt olivoljan.
  4. Blanda mjölblandning och vätska för hand eller i bakmaskin tills degen känns slät (3-5 min, ju längre desto bättre bröd)
  5. Jäs degen övertäckt ca 20 min.
  6. Baka ut till sex stora eller 18 små baguetter. Snitta baguetterna med kniv.
  7. Jäs under duk på bakplåt ca 20 min.
  8. Grädda i 225 o  10-15 min beroende på ugn (tills baguetterna fått bra färg).
  9. Jästiden kan förkortas eller förlängas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela