Erik Grödahl

Dålig smak/kunskap ger ingen rättvis handel

Publicerad 2012-03-21 21:23:31 i Allmänt,

Det är förmodligen en form av sjukdom, men när jag är i soprummet och slänger skräp kan inte mina ögon undvika att se vilka flaskor och andra pappersförpackningar andra har slängt.  Jag blir konfunderad över att många av dessa människor som avsätter så stor del av sin disponibla inkomst på boende är så fullkomligt likgiltiga över vad de äter och dricker. Att det blir snabbmat i en stressig tillvaro ibland kan jag ha förståelse för, men med lite eftertanke så kan inte så vara fallet, det är ju inte direkt idrottsföräldrar med tre barn mitt i karriären som bor på samma område som mig. Hur tänker de egentligen? Det går bra att lägga 350 00 på en bil eller 100 000 på en skoter, men när vinet kostar mer än 69,- per flaska eller chokladkakan mer än 20,- då är det dyrt.

Om vi bortser från detta med kvalitet, så kan vi se hur detta med att ”misshandla sin egen insida” även påverkar världen i ett längre perspektiv. Om vi tar en billig chokladkaka från Euroshopper eller COOP, så kostar den ungefär 5 kronor att köpa, om vi räknar bort momsen som är 12 % på livsmedel, så återstår det 4,64 kronor. Från dessa 4,46 skall butiken tjäna pengar, transportören, grossisten, tillverkaren och sist men inte minst odlaren. Hur mycket pengar tror Ni det blir över till denna stackars odlare i Elfenbenskusten, Ghana, Trinidad eller på Madagaskar? I princip ingenting. För att de överhuvudtaget skall tjäna någonting, behövs det barnarbetare, kanske pojkar i tioårsåldern som jobbar 12 timmar per dag för en svältlön bara för att vi i västvärlden skall kunna få äta produkter av undermålig kvalitet till ett lågt pris. Ni som köper den här typen av produkter, tänker Ni någon gång på detta? Om inte börja tänk nu, bojkotta dessa produkter och välj de som har Fairtrade-märket, då bidrar Ni till förbättrade arbets-och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Vi kan ta ett exempel från vinets värld också, storsäljaren Zumbali, 139,- för tre liter, när skatten och momsen är borträknad återstår 44 kronor, vilket innebär 11,- omräknat till flaskor kronor att dela på för Systembolaget, importören, transportörerna och odlarna. Får odlaren 50 öre per liter skall han vara glad, från dessa pengar skall det betalas löner, hyror m.m. Rättvis handel? Knappast, vem ber ansvaret? Systembolaget som gör offertförfrågan på ett vin som egentligen inte finns, men som designas fram i någon fabrik i Sydafrika. Men det största ansvaret ber slutkonsumenten som varje helg släpar hem tre liter av denna sörja, som är smaksatt med vinets svar på E621 för att trigga svenskarnas smaklökar. Ta Ert ansvar nu och bojkotta även denna produkt.

I morgon blir det mat och vintips inför helgen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela